Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Romano-Catolica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 18.02.2011, 18:26:00
dianagroza's Avatar
dianagroza dianagroza is offline
Senior Member

Data înregistrării: 22.10.2010
Locație: Iasi, Romania
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Dumitru73 Vezi mesajul
aha ... adica un copil de 13-14 ani e liber sa plece si sa-si ia viata in propriile naini, daca nu ii convine decizia mamei.
este absurd.
Nu, poate va pleca atunci cand e major.
Daca te supara parintii, pleci de acasa?
Copiii aia traiesc acolo, nu vad lucrurile asa tragic... ca tine!
Vechi 18.02.2011, 18:34:09
dianagroza's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Noesisaa Vezi mesajul
Da, dar promisiunile trebuie facute cu cap. Daca Dumnezeu te cheama sa fii casatorit, atunci El nu te cheama in acelasi timp si sa fii calugar. Nu cred ca ai voi tu insuti sa iti creezi o vocatie dupa cum crezi tu ca e mai bine. Calugaria este o chemare de la Dumnezeu, si nu trebuie facuta decat daca esti sigur ca asa aceea este calea cea mai buna de mantuire pentru tine. Nu fiindca ai facut o promisiune, sau ai avut o deceptie in dragoste, sau nu iti gasesti de lucru in lume, sau mai stiu eu ce. Intelegi ce vreau sa spun? A te calugari dupa ce te-ai casatorit si ai avut copii este un fel de aberatie.
Uita=te pe link-ul dat!
Ti se pare ca li se impune calugaria?
Femeia aia, era disperata, credea ca va naste un copil bolnav si asa i s-a parut ca e corect sa promita. Si ce?
Iti recomand sa cauti despre conditiile in care BO accepta calugaria persoanelor casatorite. Acum, ca ai o problema cu aceasta posibilitate, nu ma pot implica. Aceasta "aberatie" mergi si o reclama la BOR.
Vrei sa fac o lista, de exemplu, cu maicute de la manastire, care au ales aceasta cale dupa ce au suferit deceptii in dragoste. Femei parasite de soti, divortate, maltratate care si-au gasit acolo refugiul. Unele nu sunt calugarite. Cunosc foarte multe, ca mai merg la manastire si mai si comunic cu ele... si ramai uimita de ce viata au dus (normal, nu toate).
Inseamna ca nu ai minime cunostinte in acest sens.
Vechi 18.02.2011, 20:25:19
Dumitru73's Avatar
Dumitru73 Dumitru73 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.02.2010
Locație: București
Implicit

Citat:
În prealabil postat de dianagroza Vezi mesajul
Nu, poate va pleca atunci cand e major.
Daca te supara parintii, pleci de acasa?
Copiii aia traiesc acolo, nu vad lucrurile asa tragic... ca tine!
asta pentru ca sunt invatati sa nu vada decat intr-o directie.
Reply With Quote
Vechi 18.02.2011, 20:34:29
dianagroza's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
asta pentru ca sunt invatati sa nu vada decat intr-o directie.
Cea mai buna directie, ca sa intre in comuniune cu Dumnezeu.
Copiii aia nu sunt indoctrinati, au doar o zi mai diferita, mai armonioasa as zice eu.
Sper ca te-ai uitat la filmuletul ala, sa vezi ce inseamna o zi din viata lor.
Vechi 18.02.2011, 20:36:42
Noesisaa's Avatar
Noesisaa Noesisaa is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.10.2008
Locație: Christendom
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
Uita=te pe link-ul dat!
Ti se pare ca li se impune calugaria?
Femeia aia, era disperata, credea ca va naste un copil bolnav si asa i s-a parut ca e corect sa promita. Si ce?
Iti recomand sa cauti despre conditiile in care BO accepta calugaria persoanelor casatorite. Acum, ca ai o problema cu aceasta posibilitate, nu ma pot implica. Aceasta "aberatie" mergi si o reclama la BOR.
Vrei sa fac o lista, de exemplu, cu maicute de la manastire, care au ales aceasta cale dupa ce au suferit deceptii in dragoste. Femei parasite de soti, divortate, maltratate care si-au gasit acolo refugiul. Unele nu sunt calugarite. Cunosc foarte multe, ca mai merg la manastire si mai si comunic cu ele... si ramai uimita de ce viata au dus (normal, nu toate).
Inseamna ca nu ai minime cunostinte in acest sens.
Diana, cred ca vorbim de doua lucruri diferite, in paralel.

Eu spuneam: calugaria este o vocatie, o chemare. Fiecare om are de la Dumnezeu o chemare, fie spre casatorie, fie spre calugarie, fie chiar spre viata celibatara. Aceste chemari nu se pot suprapune. In mod normal nu poti sa fii si casatorit si calugar, si casatorit si celibatar. O chemare de la Dumnezeu este o chemare. Nu este un refugiu. Daca sotul te bate nu inseamna ca Dumnezeu te cheama la calugarie. Daca ai avut o deceptie in dragoste nu inseamna ca trebuie sa te faci calugarita/calugar. Fiindca daca esti chemat de Dumnezeu/facut de Dumnezeu sa fii casatorit, numai asa vei putea sa iti implinesti din plin menirea. Altfel vin tot felul de ispite.

Nu, sincer, nu prea am cunostinte din mediul monahal. Dar stiu/am auzit de femei/barbati care au mers la manastire ca sa fuga de lume, si apoi au redescoperit lumea, si de acolo tot felul de probleme.
Vechi 18.02.2011, 20:59:05
dianagroza's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Diana, cred ca vorbim de doua lucruri diferite, in paralel.

Eu spuneam: calugaria este o vocatie, o chemare. Fiecare om are de la Dumnezeu o chemare, fie spre casatorie, fie spre calugarie, fie chiar spre viata celibatara. Aceste chemari nu se pot suprapune. In mod normal nu poti sa fii si casatorit si calugar, si casatorit si celibatar. O chemare de la Dumnezeu este o chemare. Nu este un refugiu. Daca sotul te bate nu inseamna ca Dumnezeu te cheama la calugarie. Daca ai avut o deceptie in dragoste nu inseamna ca trebuie sa te faci calugarita/calugar. Fiindca daca esti chemat de Dumnezeu/facut de Dumnezeu sa fii casatorit, numai asa vei putea sa iti implinesti din plin menirea. Altfel vin tot felul de ispite. .
De ce una sa excluda pe alta. Uite exemplul unei maicute, la Manastirea Agapia, a fost casatorita, s-au iubit extrem, mama lui nu a vrut-o si in timp a ajuns sa-i desparta. Ea a cautat refugiu la manastire si a ajuns sa ramana acolo, sunt mai bine de 15 ani. Punct. Aceasta femeie se pare ca a avut chemare odata ce a ramas acolo si s-a calugarit. Din moment ce, doi soti decid sa se calugareasca (multi calugari au spus ca parintii lor s-au calugarit) intervine un fel de divort (cauta in acest sens ce spune Parintele Cleopa).

Citat:
Nu, sincer, nu prea am cunostinte din mediul monahal. Dar stiu/am auzit de femei/barbati care au mers la manastire ca sa fuga de lume, si apoi au redescoperit lumea, si de acolo tot felul de probleme.
A merge la manastire si a te calugari e diferit. Unii nu se simt capabili sa ia haina monahala. In primul caz, de asta se evita, ca unii nu sunt pregatiti sau nu se simt asa. Insa, in momentul in care o persoana decide sa ia haina monahala si renunta, apare o mare problema pentru sufletul celui in cauza (citeste istorioara cu cei doi frati calugari, iar unul renunta si se duce in lume)
Vechi 18.02.2011, 23:33:35
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Asadar despre a doua casatorie (dezlegare) au dat canoane Sf. Vasile cel Mare, dar si alti sfinti, se gasesc pe net. De asemenea, primul sinod ecumenic ii primeau inapoi pe catari (puri) daca acceptau si comuniunea cu cei cu a doua casatorie.
In concluzie nu Biserica Ortodoxa e in eroare, ci BC a schimbat regula si canoanele.
Reply With Quote
Vechi 18.02.2011, 23:36:27
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
nimeni nu are dreptul sa pecetluiasca soarta unui copil.
fie ca e parintele lui sau vreun mare staret.
nimeni!
ar trebui sa se dea legi in acest sens.
Tu spui asa pentru ca esti ateu si crezi ca oamenii se indoctrineaza de mici, etc. Cand esti mic parintii iti impun religia, nu ai ce face. Nu poti alege decat cand cresti. Dar niciunde nu e mai frumos ca la manastire.
Reply With Quote
Vechi 19.02.2011, 23:06:53
dianagroza's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Tuty2010 Vezi mesajul
BC refuza recasatoria in Biserica doar cata vreme fostul sot este in viata, atat. Legatura nu dureaza dincolo, deci ei sunt casatoriti pana cand moartea ii va desparti.
" Recasatoria este admisa mai greu de catre biserica catolica.Papa poate desface o casatorie doar in anumite conditii riguroase. Cei care vor sa divorteze prin dezlegamantul Papei trebuie sa aiba dovezi si documente prin care sa justifice divortul.Fara dezlegemant catolicii nu se pot recasatori in Biresica si nu primesc binecuvantare. Un divort se accepta doar atunci cand unul dintre parteneri nu poate avea copii sau cand se face vinovat de o crima."

Uitati ca nu este chiar asa...
Am citit despre existenta unui "Decret de invaliditate" si despre "Biserica Tribunal" care permite sotilor sa se recasatoreasca. Nu reusesc sa inteleg despre ce este vorba exact.

Last edited by dianagroza; 19.02.2011 at 23:24:48.
Reply With Quote
Vechi 19.02.2011, 23:33:20
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
" Recasatoria este admisa mai greu de catre biserica catolica.Papa poate desface o casatorie doar in anumite conditii riguroase. Cei care vor sa divorteze prin dezlegamantul Papei trebuie sa aiba dovezi si documente prin care sa justifice divortul.Fara dezlegemant catolicii nu se pot recasatori in Biresica si nu primesc binecuvantare. Un divort se accepta doar atunci cand unul dintre parteneri nu poate avea copii sau cand se face vinovat de o crima."
Precizați sursa. Textul de mai sus conține atât erori, cât și ambiguități. O formulare bălmăjită. Nu prea îmi sună a sursă catolică: textele catolice le recunosc imediat, în primul rând după claritate și rigoarea formulării.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Exista o rugaciune care o putem zice inainte de a citi din Sfanta Scriptura? mela me Rugaciuni 6 10.04.2014 20:28:30
Sfanta Scriptura EDI Despre Sfanta Scriptura 0 09.06.2008 14:19:49
Sfanta Scriptura danyel Despre Sfanta Scriptura 22 12.11.2007 23:39:18
Sfanta Scriptura Dodi Despre Sfanta Scriptura 6 24.03.2007 03:27:38