Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 21.02.2011, 20:43:54
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de stefan florin Vezi mesajul
Iar in legatura cu omul ucis cu pietre de Moise pentru calcarea zilei de odihna iata versetele:

Când se aflau fiii lui Israel în pustiu, au găsit un om adunând lemne în ziua odihnei;
Și cei ce l-au găsit adunând lemne în ziua odihnei l-au adus la Moise și Aaron și la toată obștea fiilor lui Israel;
Și l-au pus sub pază, pentru că nu era încă hotărât ce să facă cu el.
Atunci a zis Domnul către Moise: "Omul acesta să moară; să fie ucis cu pietre de către toată obștea fiilor lui Israel, afară din tabără!"
L-au scos deci toată obștea fiilor lui Israel afară din tabără și l-au ucis cu pietre toată obștea, afară din tabără, cum poruncise Domnul lui Moise. Numerii 15:32-36
Am vazut, am crezut ca te referi la momentul din Egipt.
Reply With Quote
Vechi 21.02.2011, 20:55:32
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de tricesimusquintus Vezi mesajul
Dacă tot n-ați avut de lucru și ați introdus acest nou subiect, vă rog să-mi arătați unde scrie că respectivele animale erau sfințite.
De exemplu in Iesirea 13:
"2."Să-Mi sfințești pe tot întâiul născut, pe tot cel ce se naște întâi la fiii lui Israel, de la om până la dobitoc, că este al Meu!"
Citat:
În disperarea căutării de contra-argumente, vă legați de fiece numeral găsit în Scriptură. Oare cine vă mână cu atâta înverșunare împotriva Sabatului Domnului? Vă luptați degeaba împotriva Legii lui Dumnezeu, nu aveți sorți de izbândă! Recunoașteți, ceea ce și Biserica Catolică și cea Ortodoxă recunoaște cinstit: Sâmbăta este ziua a șaptea a săptămânii, zi binecuvântată și sfințită de Dumnezeu de la începutul lumii, iar duminica se păzește în cinstea Învierii. Nu mai încercați tertipuri absurde cum că evreii ar fi uitat să numere până la șapte, ori că ar fi pierdut ordinea zilelor săptămânii! Evreii aveau totuși o cultură și civilizație deosebit de dezvoltată, nu erau niște coborâți din copaci!
Pai e invers, dvs. si adevantistii cautati orice enumerare de sapte zile ca sa spuneti ca se stia de ziua de odihna inainte de Moise.
Iar eu v-am dat citatul de cand evreii redescopera legea, pentru ca nu mia stiau nimic din lege, nici sa tina arderile, nici Pastile, macar.
Citat:
În concluzie nu o să vă prezint nici măcar o singură minune. Decât cuvintele lui Hristos care se potrivesc perfect în cazul acesta:
Deci singurul argument e: sa ne credeti pe noi ca asa e bine, doar noi stim sa interpretam Biblia.
Daca nu stiti ziiua de duminica au tinut-o toti sfintii, sfinti care faceau minuni. Nu doar filozofi care interpreteaza Biblia. Si chinezii au filozofii lor, asta nu inseama ca ne luam dupa ei.
Reply With Quote
Vechi 21.02.2011, 21:34:47
tricesimusquintus tricesimusquintus is offline
Banned

Data înregistrării: 09.05.2009
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Domnul Trice, v-am dat c/p din cartea care sustineti ca o respectati, si care vorbeste concret si la obiect tocmai desore obsesiile legaliste ale gruparii dvs.
Mai întâi de toate, eu nu am "obsesii legaliste", din punctul meu de vedere Decalogul fiind Legea Libertății în Hristos. Iar mai apoi, mă dezamăgiți tratând atât de superficial niște texte scripturistice "la obiect"...
Reply With Quote
Vechi 21.02.2011, 21:35:58
Banned

Implicit

Citat:
Nu deloc, fiind impreuna cu cei inca sub Lege era normal sa tina Legea.
Cred ca va lipseste orientarea temporala.
Dacă conform dogmei ortodoxe, Hristos "dezlega sâmbăta" prin desființare, cum puteți socoti că se afla încă "sub Lege"? Va trebui să vă decideți. Ori să recunoașteți că dogma ortodoxă prezintă ambiguități.
Reply With Quote
Vechi 21.02.2011, 21:36:42
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Just_Me Vezi mesajul
Eu raman la parerea ca trebuie sa ne ferim de amandoua
Părerea dumneavoastră. Nu și a Scripturii care vorbește de "aluatul fariseilor", nu de "sabatul fariseilor".
Reply With Quote
Vechi 21.02.2011, 21:42:48
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
De exemplu in Iesirea 13:
"2."Să-Mi sfințești pe tot întâiul născut, pe tot cel ce se naște întâi la fiii lui Israel, de la om până la dobitoc, că este al Meu!"
Aveți dreptate. Versiunea ortodoxă într-adevăr așa spune, însă sensul frazei e puțin altul decât acela că animalele sunt sfințite. Trebuie să mergem la originalul ebraic, unde expresia [קׇדֵש] qadash are sens de a sfinți, a consacra, a pune deoparte. Acest ultim sens este avut în vedere în exemplul dumneavoastră. Că așa stau lucrurile, explică mai departe raportul sacru în vers. 12-15, unde se folosește expresia "să osebești Domnului". Astfel înțelegem noi principiul Scriptura Sui Ipsius Interpres.

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Daca nu stiti ziiua de duminica au tinut-o toti sfintii, sfinti care faceau minuni.
Acesta este cu adevărat singurul dumneavoastră argument: păzim duminica pentru că au păzit-o și părinții bisericești.
Reply With Quote
Vechi 21.02.2011, 22:10:32
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Citat:
Mai întâi de toate, eu nu am "obsesii legaliste", din punctul meu de vedere Decalogul fiind Legea Libertății în Hristos. Iar mai apoi, mă dezamăgiți tratând atât de superficial niște texte scripturistice "la obiect"...
Superficial? Ati uitat dictonul care il promovati "Biblia se interpreteaza singura"?
Sau in cazul asta este nevoie de interpretarea adventista pentru a schimba ceea ce este evident.

Ceea ce considerati dvs. ca reprezinta 'Legea Libertatii in Hristos" este irelavant atat timp cat traiti aceasta confuzie grava.

Citat:
Dacă conform dogmei ortodoxe, Hristos "dezlega sâmbăta" prin desființare, cum puteți socoti că se afla încă "sub Lege"? Va trebui să vă decideți. Ori să recunoașteți că dogma ortodoxă prezintă ambiguități.
Ambigua este intelegerea dvs.

A dezlega (dezlegarea data ucenicilor de a cauta mancare in sambata, vindecarile) nu este tot una cu a desfiinta, iar "sub Lege" se aflau "de facto" evreii si nu Hristos care se numeste pe sine "Domn al sambetei" adica cel care a dat Legea si cel care implineste (desavarseste) Legea, ducand-o de la un inteles fizic, legalist (nu fa aia, nu fa aia) care ii marcheaza pe adventisti si in ziua de azi la unul duhovnicesc: acea de a te intoarce spre Dumnezeu si aproapele tau si a-l ajuta in nevoie, si asta nu doar o zi pe saptamana.

Ori, nu cred ca ai sa vezi in ziua de azi un adventist care sa-si ajute vecinul sa care plasele de cumparaturi in Sabat sau sa-i taie lemne in curte daca e batran si abia se poate misca desi regula dupa care zic ei ca tin sabatul este "sa nu-ti faci placerea ta".

Le-o fi placand in restul saptamanii sa care plase si sa taie lemne, si nu pot fi atat de egoisti pana si in Sabat..
Stiu o bunica care nici macar nu vrea sa-si spele nepotii in "sfanta" zi de Sabat atat de devotata este gresitului crez adventist.

Si ca sa intelegeti momentul exact al desfiintarii sabatelor, cititi tot in Scriptura:

"Ștergând zapisul ce era asupra noastră, care ne era potrivnic cu rânduielile lui, și l-a luat din mijloc, pironindu-l pe cruce."
(..)
Nimeni deci să nu vă judece pentru mâncare sau băutură, sau cu privire la vreo sărbătoare, sau lună nouă, sau la sâmbete,
Care sunt umbră celor viitoare iar trupul (este) al lui Hristos."

Citat:

Acesta este cu adevărat singurul dumneavoastră argument: păzim duminica pentru că au păzit-o și părinții bisericești.
Eroare, "pazirea" duminicii de catre crestini nu se face in virtutea sabatului evreiesc desi se pare ca nici macar toti ortodocsii reusesc sa inteleaga cu adevarat acest aspect .

Last edited by AlinB; 21.02.2011 at 22:15:32.
Reply With Quote
Vechi 21.02.2011, 22:22:05
Senior Member

Implicit

Citat:
Nu, acesta e unul din argumente, dar indeajuns pentru orice alt argument. Daca punem in balanta sfintii care faceau minuni cu capitanul de vas american care a venit cu ideea pentru grupul adventist e clar cine are dreptate. Prin minuni arata Domnul unde e adevarul.
Reply With Quote
Vechi 21.02.2011, 23:53:39
Banned

Implicit

Citat:
Ambigua este intelegerea dvs.

A dezlega (dezlegarea data ucenicilor de a cauta mancare in sambata, vindecarile) nu este tot una cu a desfiinta
Observ cu surprindere că aveți aceeași înțelegere. Deci nu mai este ambiguă înțelegerea mea...

Citat:
Hristos care se numeste pe sine "Domn al sambetei" adica cel care a dat Legea si cel care implineste (desavarseste) Legea, ducand-o de la un inteles fizic, legalist (nu fa aia, nu fa aia) [...] la unul duhovnicesc: acea de a te intoarce spre Dumnezeu si aproapele tau si a-l ajuta in nevoie, si asta nu doar o zi pe saptamana.
Întru totul de acord.

Citat:
Ori, nu cred ca ai sa vezi in ziua de azi un adventist care sa-si ajute vecinul sa care plasele de cumparaturi in Sabat sau sa-i taie lemne in curte daca e batran si abia se poate misca desi regula dupa care zic ei ca tin sabatul este "sa nu-ti faci placerea ta".
Probabil că n-ai să vezi, deoarece adventiștii în sabat nu sunt în supermarket, ci la biserică, în schimb ai să-i vezi făcând asta în restul zilelor. Apropos, lemnele se pot tăia și vineri ori duminica. Bătrânul acela poate fi ajutat să-și facă focul, ori să i se ducă mâncare în sabat.

Citat:
inteles fizic, legalist (nu fa aia, nu fa aia) care ii marcheaza pe adventisti si in ziua de azi[...]

Stiu o bunica care nici macar nu vrea sa-si spele nepotii in "sfanta" zi de Sabat atat de devotata este gresitului crez adventist.
Bunica "aceea" reprezintă pentru dumneavoastră pe adventiști și doctrina lor? Vreți cu tot dinadinsul să-mi demonstrați iar superficialitate?

Citat:
Si ca sa intelegeti momentul exact al desfiintarii sabatelor, cititi tot in Scriptura:

"Ștergând zapisul ce era asupra noastră, care ne era potrivnic cu rânduielile lui, și l-a luat din mijloc, pironindu-l pe cruce."
Întrebare: ce zapis cu rânduieli ne era potrivnic?
Răspuns: "Și a zis: "Luați această carte a legii și o puneți de-a dreapta chivotului legii Domnului Dumnezeului vostru și va fi ea acolo mărturie împotriva ta." (Deut. 31,26)
A nu se confunda zapisca lui Moise (rânduielile ceremoniale puse lângă chivot) cu tablele Legii Morale (puse în chivot). Dacă am fi superficiali (iarăși!) și am face totuși această confuzie, ce-ar mai rămâne din Legea Morală după care se ghidează orice creștin? Bucuria diavolului: instaurarea anarhiei!

Citat:
Nimeni deci să nu vă judece pentru mâncare sau băutură, sau cu privire la vreo sărbătoare, sau lună nouă, sau la sâmbete,
Care sunt umbră celor viitoare iar trupul (este) al lui Hristos."
Întrebare: care erau umbrele arătând spre trupul real lui Hristos- împlinire a celor vechi descrise în mâncări, băuturi și sărbători ceremoniale?
Răspuns: logic și nesuperficial - sabatele ceremoniale împreună cu jertfele de mâncare și băutură.
Reply With Quote
Vechi 22.02.2011, 09:34:09
stefan florin's Avatar
stefan florin stefan florin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.02.2011
Implicit

Acesta este cu adevărat singurul dumneavoastră argument: păzim duminica pentru că au păzit-o și părinții bisericești.[/quote]

Prietene, vreau sa-ti pun o intrebare.Imi poti arata in Biblie unde Hristos ne zice sa pazim sambata ca zi de odihna?
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Saptamana Patimilor admin Sfintele Pasti - Invierea Domnului 71 04.05.2013 16:00:01
Prima Duminica dupa Pasti? georgeval Diverse Sarbatori 4 09.05.2011 16:24:33
Saptamana branzei florinrusu Nunta 5 20.02.2009 09:14:12
Prima ninsoare!... silverstar Generalitati 9 24.11.2008 17:49:12
Saptamana Patimilor iosif Din Noul Testament 21 23.04.2008 12:56:11