![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
Un copil avortat, dupa Zaharia, este nu numai pedepsit de parintii care l-au omorat cu voie, ci si de Dumnezeu, care l-ar trimite in iad din cauza asta. 5Caci dupa el, nu este sigur ca asta se intampla si cu copiii avortati spontan.
Mi se face groaza de o asa ortodoxie. As vrea sa mai aduc si alt element in discutie: conceptia pacatiului originar este alta in ortodoxie decat in catolicism. Asta o explica foarte bine de ex. p. Meyendorff. Cred ca acel capitolas se gaseste si undeva pe crestinortodox, daca am timp o sa il caut. In ortodoxie, pacatul originar este inteles ca un fel de deformare, boala a naturii umane care il impiedica pe om sa se intoarca spre Dumnezeu cand traieste in lume. Nu ca pe o vina sau pata pe care numai botezul o sterge. Omul este slabit de acest pacat originar si de aceea are tendinta d a pacatui. dar daca nu apuca sa traiasca.. cand sa mai pacatuiasca? Un copil mic mort inainte de botez nu a avut timp sa fie expus ispitelor vietii si sa dea gres la intalnirea cu Dumnezeu. Pentru el, Dumnezeu poate avea alte cai, nestiute de noi, pe lumea cealalta, de a ii da sansa sa se uneasca cu El. Acel copil este in afara pacatului personal, in afara despartirii personale cu Dumnezeu care se manifesta la om prin slabiciunea firii. Ii amintesc lui Zaharia ca primii crestini, pana in vremea sfantului Vasile, nu botezau copiii mici; desi si atunci mortalitatea era foarte mare. Asteptau ca omul sa hotarasca singur sa nu mai pacatuiasca si sa ia calea lui Hristos, chiar in familiile crestine. Chiar sf. Vasile s-a botezat la maturitate, desi venea dintr-o familie crestina. Asta arata foarte clar ca nu aveau ideea ca un copil mort fara botez se duce in iad. Caci altfel nu ar fi riscat. (NB sa nu deviem discutia, nu zic ca ar trebui sa facem si noi la fel acum)
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
"Fiul Omului" - "Cel Vechi de zile" Daniel 7,13 | georgeval | Din Vechiul Testament | 25 | 25.10.2016 06:31:20 |
Ce considerati despre "Misquoting Jesus"/"Forged" de Bart Ehrman | Ciprian Mustiata | Teologie si Stiinta | 8 | 19.12.2012 16:12:08 |
Am nevoie de "putin" ajutor ! - Va rog nu treceti "peste" - Nu am liniste de o luna! | valentinalogo | Preotul | 28 | 06.06.2010 07:26:42 |
|