![]() |
![]() |
|
|
|
|
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Sa ne uitam la italienii din America: sunt si raman italieni. La fel si altii, precum ungurii, care la sate nu au apucat inca sa invete limba romana. Ca sa nu vorbim de nemtii care au imigrat in Romania de 6 secole si si-au pastrat religia, limba liturgica, traditiile si obiceiurile. De evrei ce sa zic: ei sunt si raman evrei. De ce ar fi romanii altfel??! Una este integrarea, si altceva dezradacinarea. |
|
|
||||
|
||||
|
Citat:
|
|||
|
|||
|
Este foarte clar ca cel care are probleme in a se integra intr-o tara isi va pastra radacinile, ca altfel nu ar putea trai si va vorbi mereu de rau viata in afara, iar cel care se integreaza foarte usor, incepe sa aiba radacinile tarii in care se afla, ca un fel de altoi si ca atare se simte foarte bine in noua tara. Iar apoi, cu cat generatiile trec, cu atat noii nascuti au radacini in locul unde se nasc si se simt bine chiar daca bunica/strabunica lor a avut ceva probleme in a se integra. Cum sunt negrii de exemplu, ei nu se simt africani doar pentru ca strabunicii lor au fost luati sclavi cu ceva secol/e in urma. Obama este cat se poate de american. Nu-i chiar atat de complicat.
Nu trebuie insa comparati ortodocsii romani cu evreii pentru simplul motiv ca, pentru a fi evreu trebuie sa te nasti din mama evreica (tatal poate fi ce vrea el), indiferent in ce tara se afla acea femeie evreica, in timp ce, pentru a fi ortodox trebuie sa iti placa Biserica Ortodoxa indiferent ce limba se vorbeste in ea. Nu are legatura cu faptul de a fi roman. Faptul de a merge la o biserica ortodoxa nu te va face sa fii roman daca nu primesti cetatenia de la statul roman, si nici cetatenia romana nu te face sa fii ortodox. Evreul insa este evreu indiferent de cetatenie si de tara in care se naste pentru ca el este evreu prin nastere, ceea ce nu este valabil la crestini. Nimeni nu se naste crestin, nimeni nu se naste ortodox, ci crestin ortodox se devine prin botez in biserica ortodoxa combinat cu credinta in Hristos. Iar pentru a fi si ortodox si roman trebuie botez la ortodocsi indiferent de ce limba si trebuie si cetatenie de la statul roman. Iar cu italienii este alta poveste, Italia este o tara cu renume mondial in ceea ce priveste cultura, turismul, bucataria etc, asa ca multi oameni invata italiana chiar si fara sa fie italieni. Asa ca nu-i de mirare daca exista oameni din a treia generatie de emigranti italieni care inca invata italiana. Last edited by Adriana3; 05.03.2011 at 21:38:24. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Si turistul compara, dar nu merge in adancime cu comaparatia; nici nu poate caci este in concediu, nu traieste in acele locuri... si vede doar ce este frumos; oricum doar de suprafata. Am trait peste 20 ani in strainatate si pot face aprecieri in cunostinta de cauza. Daca am criticat ceva, am criticat apostazia si urmarile ei, de care te lovesti zi de zi, caci a infuentat conceptiile oamenilor de langa tine. Dar nici eu nu am vazut aceste lucruri de la inceput; pe atunci totul era roz. M-am trezit insa la realitate si ceea ce vad nu imi place. Este deci superficiala afirmatia, ca cel, care are probleme intr-o tara nu este integrat. Viata in general este plina de probleme. Practic integrarea se refera la a avea serviciu si la a-ti castiga singur banii din care te intretii; lucru cu care sunt de acord. Dar integrare inseamna si sa duci viata de desfrau in weekend: baute pana cazi sub masa, urmate de relatii sexuale cu oricine. Din acest punct de vedere sunt total neintegrata. Asa ca vezi, Adriana draga, ca a fi integrat inseamna f multe... |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Integrarea inseamna dupa parerea mea si sa incerci sa iubesti oamenii tarii in care traiesti, cu defectele si calitatile lor. Sa le recunosti valorile si sa fii indulgent cu defectele, asa cum am face pentru cineva drag. Nu sa te uiti de sus la ei si sa zici mereu ca ai nostrii ca brazii. Nu vorbesc de tine, Anca, ci in general, si tot din proprie experienta, caci mie mi-a trebuit mai mult pana sa ajung sa gandesc asa.
|
|||
|
|||
|
Citat:
Cred a nu ai inteles insa despre ce e vorba: aici socializarea este obligatorie. Daca nu mergi cu colegii de serviciu la baute, la petreceri organizate de firma, ai probleme; nu e vorba de a putea alege, ci ti se impune de la serviciu. E o diferenta! Daca ajungi sa te porcesti, esti de-al lor! Daca nu, nu esti de-al lor. Sa le recunoastem valorile, dar si aceasta "libertate" mai sus mentionata este considerata tot o valoare de-a lor. Poti sa recunosti asa valoare, te rog spune-mi?!? Si necredinta, sau libertatea de a crede fiecare ce vrea, este tot o valoare de-a lor. Pentru ei cei care cred in Dumnezeu sunt prosti. Acestea sunt doua lucruri la care raspunsul este categoric:Nu! Dar mai sunt si altele, la care se ajunge la compromis cu propria constiinta, daca se accepta. De ex: mobbing. Daca nu discriminezi in rand cu ei, ajungi si tu sa fi discriminat. Noi asa ceva nu cunoastem in Romania. Acest mobbing se intalneste doar la popoarele germanice la toate nivelurile si nu este altceva decat dispret si ura, manifestate la comanda fata de un individ, care nu se comporta ca ei, care nu se imbraca cu lucruri de marca, care are o credinta, care are alte interese decat altii, etc. Au insa si lucruri bune si de admirat, ca altfel ar fi imposibil de trait in aceste locuri. Pentru mine Romania este si ramane leaganul credintei mele ortodoxe; este Mama care m-a crescut si m-a format. Nu voi putea fi niciodata indiferenta fata de tara mea de origine, asa cum nu voi fi niciodata nerecunoscatoare fata de tara care m-a adoptat cand mi-a fost mai greu. |
|
|
||||
|
||||
|
Citat:
Din contra. Am avut nenumarate experiente cu oameni de toate natiile si neamurile iar concluzia mea e ca esti respectat oriunde in lume atat timp cat nu tii musai sa fii Gica Contra. Nimeni nu atenteaza la integritatea ta - religioasa, etnica, profesionala, sociala - in nici un fel. In toate tarile democratice drepturile imigrantilor sunt garantate si respectate. E drept ca nimeni nu te va iubi "din prima" si nici pe gura nu te va pupa de drag ce le esti. Trebuie sa-ti castigi locul in noua societate. Daca platesti taxe si impozite cot la cot cu bastinasii, te tii de munca (LEGALA) si departe de prostii (infractiuni), inveti limba locala si te conformezi "regulilor" locului, esti binevenit. Iar a te conforma regulilor locale nu inseamna a-ti schimba religia, a-ti uita traditiile si obiceiurile. Saptamana viitoare facem mucenici si impartim, de Paste vopsim oua si coacem cozonac, mergem la biserica la fel ca romanii din tara, etc. Nu exista nici un fel de opreliste. Socializarea nu e obligatorie in nici o tara din lume, daca vrei sa traiesti ca un pustnic, posibilitatile sunt numeroase. Insa a iesi la o bere cu colegii nu inseamna depravare sau abdicare de la valorile invatate acasa. Asta nici macar nu este un exemplu fericit ales, in Romania se bea pe rupte, si inainte de serviciu, si in timpul lui si dupa! De unul singur, la gramada, n-are a face.
|
|||
|
|||
|
Citat:
Intr-adevar, este altfel cand pleci la o varsta mai matura. Si poate o fi altfel in tarile nordice ca in Germania si in Belgia, nu stiu. Nici Romania actuala nu o cunosc bine. Eu am fost adolescenta acolo in vremea lui Ceausescu. Dar uite, sa iti spun totusi cum a fost experienta mea cu Germania: mi-a fost foarte greu sa ma adaptez pentru ca intotdeauna, si in Romania am fost mai pe margine in societate, nu eram niciodata cu gasca principala. Multi ani am trait foarte retrasa si m-am ocupat mai mult de studii si mers la biserica. Dar stii ce s-a intamplat? Tocmai prin biserica ortodoxa germana (de care ziceam) am ajuns sa ma integrez mai bine si in societate in general. Acolo am cunoscut nemti cu care m-am inteles bine si am inceput sa inteleg mai bine Germania. Pe urma am inceput sa ma deschid si sa ma imprietenesc si cu colegii de lucru (de la facultate) si sa ii apreciez asa cum erau ei. De la biserica la care mergeam, am ajuns sa fac parte dintr-o orgaizatie de tineret care iar m-a facut sa cunosc multa lume si sa ma integrez.. Si tot asa. Deci, in mod paradoxal, nu cred ca m-am integrat in felul in care zici tu, ca am acceptat valorile occdenetale pur si simplu. Eu asta tot incerc sa zic: ca exista multe cai. Nu imi plac generalizarile ca 'vestul este apostat', 'Romania este mai spirituala' etc. Pentru a te simti acasa la tine in vest, desi vii din est, nu este neaparat nevoie sa urmezi masele. Ce imi place mie in vest este ca exista mult mai multa intelegere pentru 'originalii' ca noi (si nu numai), pentru grupuri si grupulete de oameni care nu vor sa traiasca ca majoritatea. Asta cred ca este o valoare occidentala. In Romania, daca nu ma insel, snobismul social este mult mai puternic: daca nu esti ca majoritatea, esti privit dintr-o parte, mai degraba.
|
|||
|
|||
|
Citat:
|
|
|
|||
|
|||
|
E bine să ai o biserică românească, ea unește pe români și-i ajută să-și păstreze rădăcinile.
|
![]() |
|
Subiecte asemănătoare
|
||||
| Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
| Manastire germana in constructie | spre_rasarit | Generalitati | 0 | 31.01.2012 14:58:29 |
| Ortodoxia si Ispasirea | Pestisorul de Aur | Dogmatica | 20 | 18.12.2011 03:46:06 |
| Ortodoxia | dobrin7m | Dogmatica | 64 | 25.09.2011 21:23:28 |
| ORTODOXIA | cosmin_lovin | Despre Biserica Ortodoxa in general | 73 | 14.08.2008 14:43:58 |
| Ortodoxia | danyel | Despre Biserica Ortodoxa in general | 33 | 03.11.2007 15:59:22 |
|
|