![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
In al doilea rand se transmite scanteia credintei, care este mai mare in Romania decat in oricare dintre tarile Europei de Vest. De accea zic ca cel mai important lucru este un preot traitor al Ortodoxiei, care sa dea mai departe credinta noastra strabuna, mentinand-o vie in ciuda apostaziei din Vest. In lipsa unui preot traitor, nu va ajuta nici limba straina stiuta la perfectie, nici cladirea bisericii ortodoxe! |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Crede-ma, gasesti si occidentali ne-apostaziati, trebuie doar sa cauti. :) Si da, un preot traitor este absolut necesar. Dar a fi traitor intr-ale ortodoxiei nu inseamna ca trebuie sa fii si roman.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
In Germania emigreaza acum si romani, nu numai nemti. Acestia vor dori sa mentina legatura cu familia si prietenii. Dar nu in ultimul rand, copiii care stiu romana, vor invata mai usor limbile latine. Aceasta parere si-a exprimat-o de curand o cunostinta, de origine maghiara, care isi invata nepotica romaneste, caci cu maghiara nu ajunge prea departe, dupa opinia ei. Sigur ca mai sunt si occidentali neapostaziati; nu am de ce sa-i caut, ii cunsc pe unii dintre ei. Si nu este constatarea mea, caci ce valoare ar avea ca eu sa vorbesc despre apostazia vestului?!? Sunt altii, care au un cuvant mai greu de spus in acest sens. Nu trebuie sa fii roman pentru a fi traitor; dar pentru romanii din diaspora un preot roman si traitor e aur curat! Sufletul omului se odihneste si se destinde in limba sa materna. Nu degeaba se spune "dulcea limba romaneasca". Simt o durere si o parere de rau pentru cei, care neglijeaza si uita limba materna, din dorinta de integrare. Cu toata integrarea tot ca strain esti privit, chiar daca fatis nu o arata. Si inca o constatare pe care am facut-o de curand: Cine tradeaza Ortodoxia, tradeaza Romania. Pentru bani omul e gata sa-si lase tara, limba materna, tot. Pacat. |
|
|||
|
|||
![]()
Inclin sa-i dau dreptate lui Fani.
In mod normal ortodoxia ar trebui sa fie una singura peste tot. Ar trebui sa fim peste tot "acasa". Si totusi nu este asa. Si problema nu este sa oficieze romanii, rusii si grecii slujba in limba germana, desi si asta este f.greu. Sa-i faci deodata pe toti nemti. Fiecare biserica ortodoxa are niste particularitati si mai ales sa nu uitam de calendare, sarbatori, sfinti, traditii. Eu am vazut ca slujba de la rusi este putin altfel, de la vesminte si pana la cantari si obiecte folosite (sulitele alea lungi pe care sunt nu stiu ce insemne). La greci este mai asemanator cu ceea ce este la noi. Nu stiu la alte biserici ortodoxe cum este. Fiecare este obisnuit cu biserica lui nationala. In plus mai este un aspect: cum sa intelegi predica si mai ales...cum te spovedesti acolo, cum comunici cu preotul? Sa nu uitam ca nu toti au carte, sau usurinta de a invata limbi straine. Nicolaij Thon - nu cred ca este neamt la origine. Ma intreb acum ce are deosebit, specific ortodoxia germana: ce calendar, sfinti, traditii, carti, cantari, rugaciuni? Mi-ar aminti mereu de catolicism (sau luteranism). Pana la urma cumva se asimileaza o limba cu religia nationala. E ca si cum ai pune un neamt sa predea limba romana in Romania sau invers.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Sigur, nu este o schimbare care ar putea sa se faca repede. Dar incetul cu incetul, oricum emigrantii, mai ales copiii lor, vor vorbi mai firesc germana decat limba de origine. Este pana la urma schizofrenie spirituala sa folosesti pentru Dumnezeu alta limba dect cea din viata de zi cu zi. Sigur, trebuie sa ramana si biserici cu limbile respective, pentru noii emigranti sau cei care vor neaparat sa pasteze limba. Diferentele dintre diversele biserici ortodoxe nu sunt atat de mari. Sigur ca exista, dar este mai importanta unitatea ortodoxa decat aceste mici diferente. Cu timpul se va face o sinteza. Unele biserici germanofone sunt mai apropiate de biserica rusa, alta de cea greaca etc, nu e nimic rau nici in asta (cea de la Düsseldof amesteca specificitatea rusa cu cea greceasca in mod destul de armonios, mi se pare mie). Cu timpul, se va vedea ce o sa devina, dar isi va pastra specificitatea ortodoxa, cu o coloratura aparte. Tocmai, ca religia nu ar trebui sa se asimileze cu limba. Ar fi o mare greseala. @ Anca: tocmai pentru ca la a treia generatie putini mai vorbesc limba de origine, este important sa existe si biserici in limba tarii respective, si care sa nu mai tina de vreun episcop si patriarh din afara. Sau sa tina toti de acelasi patriarh, cu o autonomie foarte mare (ca biserica Finlandei sau a USA, OCA vreau sa zic; desi nu stiu cat de autonomi mai sunt acuma ultimii). Si ce facem cu copiii rezultati din casatorii mixte, ca ai mei? Ei au un tata belgian ortodox, deci pentru ei ortodoxia nu va fi neaparat legata de Romania si limba romana. (Nici la varsta lor nu este, tatal lor se roaga cu ei mai mult in franceza decat reusesc eu in romana, si le canta foaret mult in franceza cantari ortodoxe)
"Dacă nu putem fi buni, să încercăm să fim măcar politicoși." (Nicolae Steinhardt în Jurnalul fericirii) Last edited by Fani71; 05.03.2011 at 16:55:04. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() Mie mi se pare amuzant cum, in orasul din Olanda in care sunt, sunt multi polonezi, bineinteles catolici, si totusi, si totusi, inca nu i-a trecut niciunuia prin cap sa-si faca episcopie poloneza. ![]() In schimb unde sunt romani, sau bulgari, sau sarbi, sau greci, chiar daca sunt doar cativa, si duminica vin vreo 20 la sclujba, restul vin pe la Pasti si Craciun, indata incep sa isi faca biserica ortodoxa nationala, episcopul lor, preotul lor, ignorand ca este biserica ortodoxa, poate de alta limba si nationalitate, chiar la cateva strazi departare. Si continua sa o ignore ani de zile dupa. :D Nu e sanatos.
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Pai cum? Ce treaba are, in realitate, Ortodoxia cu Romania? Poti sa fii ortodox si sa nu fii roman, poti sa fii roman si sa nu fii ortodox, poti sa fii nici roman, nici ortodox, dar sa iubesti Romania, etc. Si ce treaba are ortodoxia, sau parasirea ei, cu banii? In ziua de azi, in occident, mai rar auzi de discriminare pe criteriu religios intre crestini. Eu stiu, poate ca daca din ortodox devii musulman, poate sefului nu o sa ii placa hijabul sau barba musulmana, sau turbanul, pe care vrei sa il porti, deci e posibil sa ramai fara slujba. Dar nu vad care e diferenta in ceea ce priveste banii daca din ortodox devii protestant sau catolic?
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Sa ne uitam la italienii din America: sunt si raman italieni. La fel si altii, precum ungurii, care la sate nu au apucat inca sa invete limba romana. Ca sa nu vorbim de nemtii care au imigrat in Romania de 6 secole si si-au pastrat religia, limba liturgica, traditiile si obiceiurile. De evrei ce sa zic: ei sunt si raman evrei. De ce ar fi romanii altfel??! Una este integrarea, si altceva dezradacinarea. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Eu la serviciu vorbesc o limba si acasa o alta. In ce consta "schizofrenia spirituala" daca le vorbesc pe ambele bine? Si tu, Fani, vorbesti mai multe limbi? In Germania ai mers la BO germana; presupun ca in Belgia fiind, mergi la cea de limba franceza, nu? Te simti din acest motiv scindata, de vorbesti de schizofrenie? Fiind numele unei boli, nu mi se pare normal sa folosim termenul oricum, ci doar cand Doamne fereste! e cazul. |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Manastire germana in constructie | spre_rasarit | Generalitati | 0 | 31.01.2012 13:58:29 |
Ortodoxia si Ispasirea | Pestisorul de Aur | Dogmatica | 20 | 18.12.2011 02:46:06 |
Ortodoxia | dobrin7m | Dogmatica | 64 | 25.09.2011 20:23:28 |
ORTODOXIA | cosmin_lovin | Despre Biserica Ortodoxa in general | 73 | 14.08.2008 13:43:58 |
Ortodoxia | danyel | Despre Biserica Ortodoxa in general | 33 | 03.11.2007 14:59:22 |
|