Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Postul in Biserica Ortodoxa > Postul
Răspunde
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #231  
Vechi 17.04.2011, 20:38:46
dorinastoica14
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul
La atatea retete minunate lipseste doar o reteta buna de paine.
Are cineva o reteta buna de paine? Multumiri anticipate.
Eu fac adeseori pâine de casă. Cumpăr de la țară grâu, îl ducem la moară, cernem făina pe care o ținem undeva la câldură.
Cu 1kg de fâină și un cubuleț de drojdie fac două pâini. Dizolv drojdia în puțină apă caldă și rastorn peste făina în care am fâcut o gropiță. Pun o linguriță de sare și încep să frământ. Folosesc cam !/4 l apă la 1 kg de făină. Frământ bine aluatul și când e aprope gata pun un cubuleț de margarină sau ulei și mai frământ în continuare. Fac o cruce pe aluat și las să crească 1/2 oră. Împart aluatul în 4 și fac suluri pe care le împletesc câte două și le pun în tavile unse cu ulei sau cu margarină. Mai las să crească 1/2 oră și apoi le bag la cuptoul încins.
Când scot cele două pâini de la cuptor și din tavă le țin cam o oră învelite într-un ștergar ca să se înmoaie coaja.
Reply With Quote
  #232  
Vechi 17.04.2011, 22:13:19
MariS_'s Avatar
MariS_ MariS_ is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 18.10.2009
Locație: Religie: creștin
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.419
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cocorel Vezi mesajul
Se aleg gogonele din cele lungi,ovale.Se oparesc un minut in apa clocotita,se scot,se curata de pielita si se taie capacele de la codita iar pe acolo se scoate partea aia gelatinoasa iar in fiecare din cele 4 cotloane se introduce cate un miez de nuca(un sfert de miez).Se fierbe un sirop din zahar cu apa si cand e fiert pe jumatate se pun si gogonelele cu bucatele de lamaie.Nu stiu eu bine cantitatile bine ca doar ajutam la introdus miezul de nuca dar e delicioasa si deosebita si cred si ca-i specific romaneasca.
Dulceata din asta nu am gustat dar am mancat mai demult dulceata de nuci verzi. Foarte, foarte buna. Cred ca si aceasta descrisa de tine, draga cocorel, e foarte gustoasa.
__________________
Făcutu-ți-s-a ocara ca și lauda, paguba precum câștigul și străinul ca fratele?
Cum nu înțelegeți că nu despre pâini v-am zis? Ci feriți-vă de aluatul fariseilor și al saducheilor! (Matei 16:11)
Omul deține atâta Adevăr câtă Iubire dăruie.
Reply With Quote
  #233  
Vechi 17.04.2011, 23:32:20
Yasmina's Avatar
Yasmina Yasmina is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 17.06.2010
Religia: Ortodox
Mesaje: 5.076
Implicit

Dulceata de nuci verzi este intr-adevar o delicatesa,alaturi de cea de petale de trandafir sau cea de smochine cu migdale...eeeeei vrabia...

In alta de idei,daca este cineva interesat de o reteta de paine cu lapte batut,dati-mi de stire si am s-o postez(nu este romaneasca).
__________________
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.
Reply With Quote
  #234  
Vechi 18.04.2011, 14:14:08
Miha-anca
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Multumesc, Dorina, pentru reteta. Si eu fac painea aproximativ la fel, dar nu pun ulei. Data viitoare voi pune putin ulei sau margarina, sa vad cum iese. Aluatul tau seamana mult cu cozonacul si trebuie sa fie bun.

Yasmina, esti binevenita cu reteta ta de paine cu lapte batut, caci Postul e pe terminate si vom putea consuma si lactate.
Am auzit ca se poate folosi zerul de la lapte la facutul painii. Am incercat odata, dar nu am tinut cont ca zerul, in care se tine branza e sarat... si mi-a iesit o paine buna ca consistenta, dar f sarata.

Mi-a spus cineva, ca untul/margarina se poate pune peste painea coapta, dar fiebinte. Da un gust bun cojii.

In general coc painea pe o placa de ceramica, speciala pentru copt pizza.
si faina folosita are importanta, precum si nucile, semintele pe care le adaugam in aluat. Mie imi place painea cu mieji de floarea soarelui.

Coaja de paine devine mai putin groasa daca folosim un pulverizator cu apa de indata ce s-a format coaja. Iar cand se scoate din cuptor se mai stropeste odata, inainte de a o pune in stergar.
Reply With Quote
  #235  
Vechi 18.04.2011, 17:42:30
dorinastoica14
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul
Multumesc, Dorina, pentru reteta. Si eu fac painea aproximativ la fel, dar nu pun ulei. Data viitoare voi pune putin ulei sau margarina, sa vad cum iese. Aluatul tau seamana mult cu cozonacul si trebuie sa fie bun.

Yasmina, esti binevenita cu reteta ta de paine cu lapte batut, caci Postul e pe terminate si vom putea consuma si lactate.
Am auzit ca se poate folosi zerul de la lapte la facutul painii. Am incercat odata, dar nu am tinut cont ca zerul, in care se tine branza e sarat... si mi-a iesit o paine buna ca consistenta, dar f sarata.

Mi-a spus cineva, ca untul/margarina se poate pune peste painea coapta, dar fiebinte. Da un gust bun cojii.

In general coc painea pe o placa de ceramica, speciala pentru copt pizza.
si faina folosita are importanta, precum si nucile, semintele pe care le adaugam in aluat. Mie imi place painea cu mieji de floarea soarelui.

Coaja de paine devine mai putin groasa daca folosim un pulverizator cu apa de indata ce s-a format coaja. Iar cand se scoate din cuptor se mai stropeste odata, inainte de a o pune in stergar.
Să-ți mai împărtășesc una dintre tainele pâinii de la noi din Moldova.
După ce ai înmuiat drojdia cu apă obișnuită, calduță în loc de apa în continuarea framântatului folosești aghiasmă(mică) iar uleiul cu care ungi tăvile și cel de la frământat să fie ulei de la Sfântul Maslu. Această pâine o poți consuma într-o zi când postești sau după ce ai luat Sfânta Împărtășanie.
Mare atenție însă unde pui apa de la spălat tăvile. Trebuie pusă la un copac sau la flori.
Când consumi pâinea să nu cadă firmiturile pe jos - este o pâine sfințită.

Last edited by dorinastoica14; 18.04.2011 at 17:44:43.
Reply With Quote
  #236  
Vechi 19.04.2011, 00:32:37
Miha-anca
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Multumesc mult pentru raspuns, Dorina. Voi tine cont de amanunte.
Totusi parca eram impreuna la Sf. Maslu, cand preotul care a tinut predica ne-a atentionat ca uleiul se foloseste la uns pe locurile bolnave. A mentionat atunci si modul acesta de folosire a uleiului sfintit? Nu imi mai amintesc. in orice caz nu a ingaduit sa il punem pe haine; asta imi amintesc sigur.
Reply With Quote
  #237  
Vechi 19.04.2011, 00:58:25
Yasmina's Avatar
Yasmina Yasmina is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 17.06.2010
Religia: Ortodox
Mesaje: 5.076
Implicit Paine irlandeza cu lapte batut

Aceasta reteta de paine,o am de la o prietena din UK,care mi-a trimis si poze,iar painea pot sa spun ca arata fabulos!!
Sper sa va fie de folos!


Ingrediente:
-500g faina
-2 linguri bicarbonat de sodiu
-1 lingura sare
-400ml lapte batut sau iart naturar
-putin lapte,daca este necesar

1.Amestecati faina cu bicarbonatul intr-n castron mare si adaugati si sarea.Faceti in mijloc o gaura si turnati laptele batut si amestecati incontinuu.Daca este necesar,adaugati putin lapte dulce pt a se forma o coca de constintenta moale si lipicioasa.
2.scoateti aluatul pe o suprafata presarata cu faina,si framantati usor vreme de 1 minut,pana cand faceti o gramajoara de coca(este important sa puneti la copt cand inca bicarbinatul lucreaza).
3.Aluatul de forma unei bile se pune intr-o tava presarata din belsug cu faina.Faceti o cruce,adanc in aluat,cu un cutit ascutit.Dati la cuptorul incalzit in prealabil la 200 grade Celsius si coaceti timp de 40-45 min.pana ce painea suna gol pe dinauntru,cand bateti in ea.
4.Lasati painea la racit in cuptor,pe gratar,daca va place o coaja crocanta,sau inveliti-o intr-un servet daca preferati a coaja moale.Acesta paine este excelenta daca o mancati calda,cu unt si/sau gem.

Varietati:
-puteti sa folositi seminte:2 linguri de seminte de floarea-soarelui,dovleac,susan,mac,etc
-inainte de a da painea l acopt,puteti sa o ungeti de deasupra cu lapte batut sau lapte dulce,si apoi presarati semintele pe deasupra.
Pofta buna!
__________________
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.
Reply With Quote
  #238  
Vechi 19.04.2011, 12:45:00
Miha-anca
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Multumesc, Yasmina. M-ai dat gata cu reteta aceasta de paine facuta cu bicarbonat! Seamana cu o reteta de prajitura, nu de paine. Abia astept sa vad cum este si ce gust are.
Reply With Quote
  #239  
Vechi 19.04.2011, 14:38:56
Yasmina's Avatar
Yasmina Yasmina is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 17.06.2010
Religia: Ortodox
Mesaje: 5.076
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul
Multumesc, Yasmina. M-ai dat gata cu reteta aceasta de paine facuta cu bicarbonat! Seamana cu o reteta de prajitura, nu de paine. Abia astept sa vad cum este si ce gust are.
Imi pare bine ca v-am putut fi de folos,mult succes si sa ne scrieti cum a decurs experienta!
__________________
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.
Reply With Quote
  #240  
Vechi 19.04.2011, 14:57:57
zaharia_2009's Avatar
zaharia_2009 zaharia_2009 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 05.07.2009
Locație: Romania
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.239
Implicit

Cu iertarea de rigoare pe care mi-o cer vreau totusi sa pun o intrebare legate de piinea cu lapte batut :
- tinind cont ca este vorba doar de 500g. de faina nu cumva este vorba de 2 lingurite si nu linguri de bicarbonat si una de sare ?
- lingurile/linguritele, cit sunt de incarcate ? cu virf sau rase ,ori normal incarcate ?
Judecind dupa ingrediente cred ca iese pufoasa si cu multe godeuri datorita reactiei dintre bicarbonatul puternic bazic si aciditatea sporita a laptelui batut sau a iaurdului , reactie care se dezvolta in timp si in toata masa compozitiei (in toata framintatura).


De asemenea voiesc sa fac referire la reteta Dorinei si sa intreb daca folosirea unui !/4 (probabil este vorba despre un sfert de litru !) de litru de apa nu este prea putin pt. 1 Kg. de faina ? In acest caz piinea iese f. consistenta , densa, asemenea prescurii pt. folosirea agnetului .
__________________
Credinta dreapta este medicamentul cel mare si cel dintii al mintuirii !- Sf. Maxim Marturisitorul .

Last edited by zaharia_2009; 19.04.2011 at 15:01:13.
Reply With Quote
Răspunde



Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Istoria Bibliei romanesti Alustor Intrebari utilizatori 3 09.10.2012 14:48:27
Fototeca ortodoxiei romanesti cristiboss56 Resurse ortodoxe on-line 2 09.02.2012 12:08:09
costume populare-traditii romanesti lore86 Generalitati 9 18.12.2011 11:22:37
Pastorale ale IPS Mitropoliti ai Bisericilor Ortodoxe Traditionale razvan.mn Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni 7 20.04.2010 20:14:32
23 canale romanesti pentru cei din strainatate patinina34 Stiri, actualitati, anunturi 4 10.08.2009 19:26:26