Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Spiritualitatea ortodoxa
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 04.05.2011, 20:58:19
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.03.2009
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de N.Priceputu Vezi mesajul
Iată, am păcătuit printr-o exprimare neconformă. Am crezut că de la Părintele Galeriu am preluat această expresie. Căutând acum pe net am văzut că, într-adevăr, este folosită și în mistica islamică. Îmi pare rău că asta te-a făcut să crezi că sunt de formație new age, un curent pe care îl consider ca fiind una din bolile modernității.
Dacă vei citi predicile Părintelui Galeriu, vei vedea că de acolo m-am adăpat.
Chiar ma bucur ca am gresit.
Poate poti adapta expresia si sa folosesti macar pluralul. Pluralul nu ar crea confuzii.
Reply With Quote
Vechi 04.05.2011, 21:06:09
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
O mare ispită a celui care vrea să se apropie de Dumnezeu este aceea de a transpune războiul lăuntric pe planul exterior. În felul acesta, va vedea în chipurile celor din jur dracii care îl chinuie înlăuntrul său. Se va simți atacat de pretutindeni, îi va bănui pe toți de felurite conspirații. Nu are nevoie de dovezi. El știe. El vede ceea ce alții nu pot vedea din cauză că sunt păcătoși.
Va deveni un vajnic apărător al credinței, aruncând asupra celor care vor să-l trezească cuvinte de foc. Nimeni nu-l va putea scoate din această paranoia. Pentru că, orbit de mândrie, crede că se situează, indubitabil, de partea drepților.
Poate că problema vine tocmai din faptul că nu mai are dubii cu privire la poziția sa. Își ia ca aliați sfinții, pe care îi pune să slujească propriilor concepții belicoase. Așa fac acei musulmani care au transformat jihadul dintr-o luptă spirituală în una cu semenii; așa tind să facă și la noi în ultima vreme tot mai mulți dintre cei care își afirmă zgomotos ortodoxismul pe internet.
Nu cred nici că trebuie să fim orbi la ceea ce se petrece în jurul nostru, la nivel politic și social. Însă pericolul care vine din afară este mai mic decât cel ce vine dinlăuntrul nostru, pentru că acela nu poate atinge decât instituțiile, formele de organizare ale societății, care oricum sunt departe de a reflecta creștinismul autentic. Dar focalizându-ne atenția asupra răutății „din afară”, ne vom consuma toate energiile într-o luptă extenuantă cu propriile noastre închipuiri și nu vom putea păstra deschis ochiul lăuntric, singurul care poate vedea lumina dumnezeiască.
Riscăm să ajungem, în acest fel, la o psihoză socială, așa cum s-a mai întâmplat în istorie nu cu foarte mult timp în urmă.
Din mesajul tau inteleg ca doresti sa arati ca si tu te numeri printre cei despre care e vorba in acest topic. Uite cum incepi cu un aer intelegator sa ii judeci si condamni pe cei care presupui tu ca ar gresi, asemanandu-i cu talibanii. Spunand apoi ca aceia ar cita din sfinti, in schimb tu (si altii) dai citate doar din tine sau cel mult din texte ecumeniste (neoprotestante) sau new-age.
Vad ca pe alt topic apreciai o povestire new-age care descria raiul budistilor, musulmanilor (numai ateii nu au rai, saracii).
Oare daca am lasa din mandrie sau falsa smerenie nu am fi mai castigati?
Eu asa am inteles mesajul tau, scuze daca am gresit.

Last edited by catalin2; 04.05.2011 at 21:08:33.
Reply With Quote
Vechi 04.05.2011, 21:07:59
N.Priceputu
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de anna21 Vezi mesajul
Chiar ma bucur ca am gresit.
Poate poti adapta expresia si sa folosesti macar pluralul. Pluralul nu ar crea confuzii.
Acum sunt sigur că de la Părintele Galeriu am preluat expresia. Pentru conformitate, v. Predica „Despre grijile vieții”, din 1998.
Reply With Quote
Vechi 04.05.2011, 21:11:28
N.Priceputu
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Din mesajul tau inteleg ca doresti sa arati ca si tu te numeri printre cei despre care e vorba in acest topic. Uite cum incepi cu un aer intelegator sa ii judeci si condamni pe cei care presupui tu ca ar gresi, asemanandu-i cu talibanii. Spunand apoi ca aceia ar cita din sfinti, in schimb tu (si altii) dai citate doar din tine sau cel mult din texte ecumeniste (neoprotestante) sau new-age.
Vad ca pe alt topic apreciai o povestire new-age care descria raiul budistilor, musulmanilor (numai ateii nu au rai, saracii).
Oare daca am lasa din mandrie sau falsa smerenie nu am fi mai castigati?
Eu asa am inteles mesajul tau, scuze daca am gresit.
Mă tem că ceea ce este o gândire care se deschide și nu se închide e catalogată imediat drept new-age. Nu îmi este familiar acest curent, poate doar tangențial. Iar în ceea ce spun nu mă bazez pe „luminata” mea minte, ci pe teologi minunați, ca Părintele Galeriu și Părintele Stăniloae. Poate că nu sunt suficient cunoscuți, din păcate.
Prin răspunsul anterior nu am vrut decât să atrag atenția asupra dușmanului din lăuntrul nostru. Acolo trebuie purtat războiul. Acolo să-l poarte și musulmanii, cum știu ei, acolo să-l purtăm și noi, chemând ajutorul Mântuitorului! Numai în felul acesta vom putea vedea în fețele semenilor chipul lui Hristos.
Nu am vrut să se simtă cineva judecat sau osândit. De aceea nici nu am făcut vreo referire la cineva anume. Cine e cu luare aminte la sine, însă, poate să-și dea seama dacă se află în această greșeală sau nu. E valabil și pentru mine.
În privința citării din Sfinții Părinți, iarăși, nu am vrut să spun că ne e bine că sunt citați ci că, în loc să le urmăm exemplul, încercăm să-i punem pe ei în slujba noastră, legitimându-ne niște acțiuni greșite.
Și mulțumesc pentru sfat; puțină smerenie (din cea adevărată) nu-mi strică.
Dorința mea este ca toți, măcar cei care scriem pe acest forum, să fim ca frații, învățând unii de la alții, și să nu formăm tabere. Să fim cu toții în marea familie a lui Sfintei Treimi (de la Părintele Galeriu citire). De aceea vorbesc de greșelile noastre, ale tuturor.
P.S. Care sunt citatele neoprotestante sau new-age pe care le-am dat?

Last edited by N.Priceputu; 04.05.2011 at 22:49:50.
Reply With Quote
Vechi 04.05.2011, 21:23:48
MariS_'s Avatar
MariS_ MariS_ is offline
Senior Member

Data înregistrării: 18.10.2009
Locație: Religie: creștin
Implicit

Citat:
În prealabil postat de anna21 Vezi mesajul
Am mai spus-o pe acest forum, nu este un lucru de mare finete, ci o evidenta: daca jertfa lui Iisus Hristos nu ar fi fost absolut necesara pt mantuire (adica daca ne-am fi putut mantui si altcumva decat prin suferinta lui Iisus Hristos), atunci Iisus Hristos nu s-ar fi intrupat.
Jertfa lui Hristos este chiar viata noastra!

Am citit pe forum tot felul de abureli si opinii aiuristice cum ca de fapt ce mare lucru 6 ore de suferinta, ca sunt oameni care sufera mai mult, ca nu prin suferinta am fost rascumparati!!
Ce nebunie. Cum va puteti imagina ca un om a suferit vreodata mai mult decat Hristos. Noi nu ne putem imagina cat a fost de batjocorit si chinuit. Doar puterea dumnezeiasca l-a tinut in viata pana a ajuns pe cruce, ca un om ar fi murit de zeci de ori de atata chin. Nimeni nu a suferit vreodata mai mult decat Hristos! Este blasfemie sa gandesti astfel.
Si chiar si o singura palma pe obrazul lui Hristos ar fi fost o ofensa infinita. Dar el a suferit o moarte cumplita pt noi.

Iar noi spunem, ca de fapt si cel care traieste "drept" in alta religie este mantuit! Ce este aia drept? Ce este aceea "bun"? Le-am inventat noi? Sau stim noi ceva despre aceasta fara sa ne invete Dumnezeu?
Pai nu vorbim chiar impotriva lui Hristos cand spunem astfel de lucruri?
Aduica aceia puteau fi mantuiti "ca sunt drepti" sau "buni", iar Hristos a murit de florile marului?

(Ca sa nu mai mentionez ca se ignora faptul ca alte religii sunt de clara inspiratie draceasca.. dupa cum aflam si din Biblie :"Dar chiar dacă noi sau un înger din cer v-ar vesti altă Evanghelie decât aceea pe care v-am vestit-o - să fie anatema!" -nu mai mentionez religia spusa de un "inger")
Vezi, anna draga, si tu si zaharia v-ati legat de "corectitudinea" mesajului, tu de al lui N.Priceputu, zaharia de al meu. Involuntar mi-ati dat dreptate. E adevarat, poate ambele au incorectitudini, unele aparente cum e cel cu ochiul interior (in Ortodoxie e numit ochiul duhovnicesc, dar nu conteaza forma, decat pentru cei ce vor sa fie ultracorecti), altele reale, cum a fost confuzia mea intre zeloti si essenieni, sanctionata promt de zaharia. Dar nici tu, nici zaharia n-ati sesizat miezul mesajului, care incerca sa spuna ca e mai indicat sa luptam cu noi insine ca sa devenim mai buni, decat sa ne batem cu unii cu altii ca nu respectam cu strictete un test grila care sa ne declare doar pasibili de mantuire, nemaivorbind de mantuire. Copilul tau a raspuns ceea ce a auzit la parinti si asta spuneam ca urmasii celor corecti azi, maine vor fi ultracorecti. Nu ma refer la copilul tau in special, ci am folosit doar ca exemplu, caci eu prin urmasi ma refer doar la cei spirituali, dar uneori pot coincide. Raspunsul la intrebarea ta e dat chiar de talharul de-a dreapta, cel care s-a mantuit, ca daca era dupa noi, cei corecti sau ultracorecti, nu trecea in veci de veci testul grila si ramanea saracul nemantuit. Nici tu fapte, nici tu iubire, nici tu rigoare, nu mai vorbesc de corectitudine a inchinarii sau a cunoasterii, de dogme si canoane nici nu poate fi vorba, in schimb a avut un dram, nu mai mult, un DRAM de credinta si o SINGURA rugaciune: "pomeneste-ma, Doamne, in Imparatia Ta!". Noroc ca Domnul si Mantuitorul nostru nu l-a pus sa treaca testul grila ca sa se convinga mai intai daca e "ortodox" sau nu si l-a mantuit direct.
Har, smerenie si jertfa de sine.
Cum nu înțelegeți că nu despre pâini v-am zis? Ci feriți-vă de aluatul fariseilor și al saducheilor! (Matei 16:11)
Omul deține atâta Adevăr câtă Iubire dăruie.
Reply With Quote
Vechi 04.05.2011, 22:54:37
Senior Member

Implicit

Citat:
Mă tem că ceea ce este o gândire care se deschide și nu se închide e catalogată imediat drept new-age. Nu îmi este familiar acest curent, poate doar tangențial. Iar în ceea ce spun nu mă bazez pe „luminata” mea minte, ci pe teologi minunați, ca Părintele Galeriu și Părintele Stăniloae. Poate că nu sunt suficient cunoscuți, din păcate.
Prin răspunsul anterior nu am vrut decât să atrag atenția asupra dușmanului din lăuntrul nostru. Acolo trebuie purtat războiul. Acolo să-l poarte și musulmanii, cum știu ei, acolo să-l purtăm și noi, chemând ajutorul Mântuitorului! Numai în felul acesta vom putea vedea în fețele semenilor chipul lui Hristos.
P.S. Care sunt citatele neoprotestante sau new-age pe care le-am dat?
Eu am fost putin caustic, am inteles ce ai vrut sa spui, dar am si o oarecare dreptate in ceea ce spun, citind si alte mesaje.
Exista mai multe feluri de intelegere particulara a ortodoxiei de unii credinciosi, un grad mai mare sau mai mic de indepartare. Dar si cu o mai mica intelegere nu exista o problema, doar cand ne apucam sa dam sfaturi si sa judecam, desi nu ne-am inteles credinta.
Asadar ortodocsii cu gandire new-age cred ca toate religiile ar fi bune si toate minunile de la Dumnezeu. De multe ori au conceptii ale religiilor orientale.
Ortodocsii cu gandire ecumenista cred ca toate cultele crestine ar fi aproape la fel, trebuie doar sa credem in Hristos. Acestia au de obicei o conceptii si gandire neoprotestante.
Mai sunt ortodocsii numiti filo-catolici, acestia cred ca noi si catolicii (poate si monofizitii sau protestantii) am fi cam la fel, doar mici diferente.
O sa observam ca sfintii nu fac parte din cele trei categorii, cel putin nu am gasit pe vreunul sa aiba asemenea conceptii.

De exemplu povestirea pe care o apreciai pe celalalt topic era de factura new-age.
Dusmanul nu e numai inauntrul nostru, dusmanul e mai ales cel din afara, ingerii cazuti.
Reply With Quote
Vechi 04.05.2011, 23:00:31
N.Priceputu
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Eu am fost putin caustic, am inteles ce ai vrut sa spui, dar am si o oarecare dreptate in ceea ce spun, citind si alte mesaje.
Exista mai multe feluri de intelegere particulara a ortodoxiei de unii credinciosi, un grad mai mare sau mai mic de indepartare. Dar si cu o mai mica intelegere nu exista o problema, doar cand ne apucam sa dam sfaturi si sa judecam, desi nu ne-am inteles credinta.
Asadar ortodocsii cu gandire new-age cred ca toate religiile ar fi bune si toate minunile de la Dumnezeu. De multe ori au conceptii ale religiilor orientale.
Ortodocsii cu gandire ecumenista cred ca toate cultele crestine ar fi aproape la fel, trebuie doar sa credem in Hristos. Acestia au de obicei o conceptii si gandire neoprotestante.
Mai sunt ortodocsii numiti filo-catolici, acestia cred ca noi si catolicii (poate si monofizitii sau protestantii) am fi cam la fel, doar mici diferente.
O sa observam ca sfintii nu fac parte din cele trei categorii, cel putin nu am gasit pe vreunul sa aiba asemenea conceptii.

De exemplu povestirea pe care o apreciai pe celalalt topic era de factura new-age.
Dusmanul nu e numai inauntrul nostru, dusmanul e mai ales cel din afara, ingerii cazuti.
Știiu că Părintele Stăniloae nu era pentru ecumenism. Și nu cred că poți fi ortodox și ecumenist. Nu poți uni totate credințele într-una singură, nici nu poate Ortodoxia renunța la adevărurile pe care Duhul Sfânt i le-a făcut cunoscute de-a lungul vremurilor. Însă știiu că în privința mântuirii considera că se vor mântui și catolicii și neoprotestanții, situându-se mai departe de lumina Dumnezeirii. Pentru că se vor împărtăși în măsura în care L-au cunoscut, nu? Și nu L-au putut cunoaște deplin. Însă în parte tot L-au cunoscut. Este aceasta poziția Părintelui Stăniloae? Poate greșesc
Reply With Quote
Vechi 04.05.2011, 23:05:00
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de MariS_ Vezi mesajul
Nu ma refer la copilul tau in special, ci am folosit doar ca exemplu, caci eu prin urmasi ma refer doar la cei spirituali, dar uneori pot coincide. Raspunsul la intrebarea ta e dat chiar de talharul de-a dreapta, cel care s-a mantuit, ca daca era dupa noi, cei corecti sau ultracorecti, nu trecea in veci de veci testul grila si ramanea saracul nemantuit. Nici tu fapte, nici tu iubire, nici tu rigoare, nu mai vorbesc de corectitudine a inchinarii sau a cunoasterii, de dogme si canoane nici nu poate fi vorba, in schimb a avut un dram, nu mai mult, un DRAM de credinta si o SINGURA rugaciune: "pomeneste-ma, Doamne, in Imparatia Ta!". Noroc ca Domnul si Mantuitorul nostru nu l-a pus sa treaca testul grila ca sa se convinga mai intai daca e "ortodox" sau nu si l-a mantuit direct.
Tocmai despre asta e vorba, ca talharul a avut ceea ce discutam noi aici, marturisirea adevarului, a credintei. Au fost martiri care au fost omorati imediat dupa ce au devenit credinciosi, desi erau pagani inainte. N-au spus ca si zeii romani sunt buni, dar si Iisus e bun. In schimb vad ca altii judeca, vazand la altii ca nu au iubire, ca sunt dogmatici, etc.
Reply With Quote
Vechi 04.05.2011, 23:13:40
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.08.2009
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
În prealabil postat de MariS_ Vezi mesajul
Raspunsul la intrebarea ta e dat chiar de talharul de-a dreapta, cel care s-a mantuit, ca daca era dupa noi, cei corecti sau ultracorecti, nu trecea in veci de veci testul grila si ramanea saracul nemantuit. Nici tu fapte, nici tu iubire, nici tu rigoare, nu mai vorbesc de corectitudine a inchinarii sau a cunoasterii, de dogme si canoane nici nu poate fi vorba, in schimb a avut un dram, nu mai mult, un DRAM de credinta si o SINGURA rugaciune: "pomeneste-ma, Doamne, in Imparatia Ta!". Noroc ca Domnul si Mantuitorul nostru nu l-a pus sa treaca testul grila ca sa se convinga mai intai daca e "ortodox" sau nu si l-a mantuit direct.
Har, smerenie si jertfa de sine.
A avut multa credinta, Maris! Nu un dram, enorma!
Petru, pe care s-a zidit Biserica si care a stat cu Hristos atata timp, nu a avut credinta lui si nu a fost in stare sa faca ce a facut el! :) A trecut testul pe care Petru l-a picat de 3 ori!
Cred ca in fiecare moment al vietii avem cate un test in fata, dar noi nu ne dam seama...
Vechi 04.05.2011, 23:16:36
Senior Member

Implicit

Citat:
Știiu că Părintele Stăniloae nu era pentru ecumenism. Și nu cred că poți fi ortodox și ecumenist. Nu poți uni totate credințele într-una singură, nici nu poate Ortodoxia renunța la adevărurile pe care Duhul Sfânt i le-a făcut cunoscute de-a lungul vremurilor. Însă știiu că în privința mântuirii considera că se vor mântui și catolicii și neoprotestanții, situându-se mai departe de lumina Dumnezeirii. Pentru că se vor împărtăși în măsura în care L-au cunoscut, nu? Și nu L-au putut cunoaște deplin. Însă în parte tot L-au cunoscut. Este aceasta poziția Părintelui Stăniloae? Poate greșesc
Parintele Staniloae despre catolicism si protetantism (Pe neoprtestanti ii numeste secte). http://www.crestinortodox.ro/predici...oae-98827.html
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Romania pierde si rezervele de LIGNIT si ANTRACIT. hydro314 Generalitati 3 22.08.2012 14:28:04
Se poate pierde mantuirea? lacrimi Din Vechiul Testament 38 10.05.2010 17:32:04
In ce conditii se poate pierde sau ceda parohia? sophia Preotul 3 26.10.2009 23:34:58
Teama de schimbare sau... silverstar Generalitati 0 12.12.2008 08:30:18
Mi-e teama... bridezilla Preotul 74 29.12.2007 15:34:39