![]() |
![]() |
|
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
De altfel, aceste "scapari" deloc intamplatoare arata ca si ateul sau agnosticul este un fel de credincios, si el crede neconditionat in dogma lui, doar ca este mai mult sau mai putin evident anti-teista si anti-crestina. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Bineinteles ca ateul si agnosticul crede in teoria lui. Daca nu ar crede, nu ar mai fi ateu sau agnostic. Doar ca nu e neconditionat. In general, ateii au o vasta cultura religioasa si au argumente foarte bune pentru care nu cred in dumnezeu. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Realizezi asta, nu? Si omul religios are logica lui, doar ca ateul nu o poate intelege asa cum nici credinciosul nu poate intelege credinta ateului.. :) Normal ca pentru ateu sunt "foarte bune", daca ar realiza ca nu sunt atat de bune cat isi inchipuie, probabil n-ar mai fi ateu. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Am spus ca "in general, au o vasta cultura generala". Desigur, exista oameni inculti printre atei si printre agnostici, asa cum exista si printre credinciosi. Chiar aici pe forum se plangea o tanara domnisoara ca ea nu vrea sa participe la orele de filosofie, pentru ca i se predau "ideologii blasfemice". Deci in momentul in care refuzi cunoasterea, de teama ca ea sa nu'ti stirbeasca din credinta, e clar ca undeva in fundatia puternica a credintei voastre, ceva surub scartaie rau de tot. As putea spune "voi, crestinii, sunteti niste inculti, pt ca spuneti nu invataturii si culturii". Dar eu nu generalizez i nu jignesc asa, pentru ca nu am alte argumente cu care sa'mi sustin punctul de vedere. Ai dreptate, daca ateii ar vedea ca principiile lor nu sunt atat de bune, nu ar mai fi atei. Asa cum crestinii, daca ar vedea ca principiile lor nu sunt bune, nu ar mai fi crestini. Bun. Si ce'ai dovedit cu asta? Nimic altceva decat faptul ca fiecare crede in ceea ce crede. Bravo! Iti mai lipseste putina educatie moral'civica si esti tare. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Ca sa te lamuresc: "AGNOSTICÍSM s. n. Concepție filozofică idealistă care neagă, parțial sau total, posibilitatea cunoașterii obiective a lumii, a esenței fenomenelor. – Din fr. agnosticisme." Cu alte cuvinte, daca esti cu adevarat agnostic, conform definitiei cunoasterea obiectiva fiind improbabila, ce rost mai are cunoasterea? Hai sa zicem ca pana la un punct este vrand nevrand necesara, trebuind sa-ti sustii viata biologica, dar a ajunge sa filosofezi sau mai rau, sa emiti judecati de valoare fata de cunoasterea altora inseamna a-ti trada statutul de agnostic. Clar acum? Citat:
Vezi tu, exact ce ziceam mai sus, desi declarata agnostica ai prententia de a intelege motivatiile acelei persoane cand de fapt nu intelegi decat ceea ce iti place sa intelegi. Adica daca cineva are oroare de o ideologie, automat..se teme de acea ideologie. Pai atunci, conform logicii tale (sa fim impartiali, nu-i asa?) ateii care protestateaza pentru orele de religie, nu inseamna ca refuza cunoasterea din teama ca s-ar putea converti? Citat:
Dar pana la urma in ambele cazuri e vorba atat de instinct cat si rationalitate. Care combinatie e buna si care este rea..asta e alta poveste. Citat:
Un crestin are toata educatia morala (moral dpdv crestin) care o are un ateu si mult pe deasupra. Un ateu/agnostic in schimb, n-are mai nimic la capitolul asta daca e sa fie consecvent propriilor principii. Alegerile lui morale sunt pur arbitrare si circumstantiale plus o doza de irationalitate. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
2. Te contrazici singur. Întâi spui că alegerea ateilor de a fi atei e una strict rațională. Apoi spui că au o doză de iraționalitate. 3. Agnosticismul e concepția filozofică potrivit căreia adevărul anumitor afirmații, mai ales afirmații teologice privind existența unui Dumnezeu sau a unor zei, este fie necunoscut, fie imposibil de aflat. Ți-e mai clar? |
|
|||
|
|||
![]()
Am crezut ca vor realiza faptul ca agnosticismul este incompatibil cu orice idee de cunoastere obiectiva sau filosofie/analiza filosofica.
Citat:
Citat:
Am afirmat ca au pretentia de indivizi rationali, nu ca ar fi. In esenta, un credincios poate fi la fel de rational sau in cazul celor autentici mult peste. Sau altfel spus, un bun credincios poate fi mai rational decat un ateu confuz iar un ateu confuz poate fi uneori mai rational decat un credincios confuz. Citat:
De altfel cuvantul nu include nici o referinta la vreo divinitate Daca ai sa analizezi si alte cuvinte in care este folosit prefixul "a" si semnificatia lor, ai sa-ti dai seama ca a - gnostic se traduce liber prin "fara cunoastere" sau daca preferi, "defect cognitiv" Poate ar trebui sa te numesti ceva de genul agnostideica, dar chiar si (mai ales) in acest caz ar trebui sa te abtii in a emite judecati de valoare vizavi de credintele religioase ale altor persoane, tu insati recunoscand deschis prin aceasta definitia invocata mai sus ca adevarul in aceasta chestiune iti este innacesibil. Last edited by AlinB; 24.05.2011 at 19:49:31. |
|
|||||
|
|||||
![]() Citat:
Despre sclavie, cred ca glumesti. Pe langa faptul ca in Biblie gasesti instructiuni despre cum sa iti tratezi sclavii (nu vei gasi un singur cuvant care condamna sclavia acolo), bravele manastiri din Tarile Romane au detinut sclavi pana cand a zis Kogalniceanu "gata". Sau nu stiai despre asta, de ai adus sclavia in discutie? Cat despre tratamentul femeilor, cred ca e o gluma proasta. Femeile sunt tratate ca cetateni de mana a doua in crestinism si in prezent, asa ca hai sa nu vorbim despre asta. Ca situatia s-a imbunatatit, da, e adevarat, dar s-a intamplat in ciuda Bisericii, nu datorita ei. Citat:
Sodomizarea copiilor? Adica asa, cam ca in Biserica Catolica, reper de moralitate crestina? Am inteles. Cat despre Japonia, mai ai de citit. Iti spun serios. Poti sa incepi acum. Sau daca nu citesti, macar nu mai scrie ca si cum ai stii despre ce scrii. Citat:
Legile din VT nu se mai aplica pentru ca sunt niste legi bolnave si anti-umane, total incompatibile cu lumea in care traim acum. Pana si Biserica si-a dat seama de asta, si le-a etichetat drept "anulate de Isus". Citat:
In plus, in caz ca nu ai observat, nu discutam de moralitate legata de cine si cum face sex (asta nici nu e moralitate, e dogma). Vorbeam despre reperele morale legate de viol, omor, si furt, toate ilegale in ziua de azi. Si spuneam ca legi impotriva acestor acte au fost emise cu mult inainte de Isus, deci cu mult inainte de aparitia crestinismului. E incorect din puct de vedere istoric sa spui ca daca nu era crestinismul, nu stiam ca nu e bine sa omori sau sa furi. Citat:
Uita-te la istoria europeana doar, si vezi cate razboaie catastrofale s-au intamplat pe motive religioase. Uita-te la lumea araba acum, unde toata ura aia pentru Occident vine din religie. Uita-te la Republica Moldova, unde au iesit crestinii in strada ca s-a legalizat religia musulmana. Tie ti se par astea exemple de buna intelegere? De cand avem religie, suntem divizati. Nimic nu e mai eficient decat religia la a crea grupuri bazate pe "noi" si "ceilalti", unde "noi" suntem aia care avem acces la zeul adevarat, iar restul sunt niste rataciti.
Traieste o viata implinita. Daca exista zei, si sunt drepti, nu le va pasa cat de devotat lor ai fost, ci vei fi binevenit datorita virtutilor de care ai dat dovada de-a lungul vietii. Daca exista zei, si sunt nedrepti, oricum nu ai vrea sa le fi devotat lor. Iar daca nu exista zei, atunci vei fi disparut pur si simplu, dar vei fi trait o viata nobila, care va ramane in amintirile celor dragi. - Marc Aureliu Question everything. Last edited by konijiro; 24.05.2011 at 13:42:30. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Citat:
Citat:
Nu noi suntem aia care credem intr-o carte scrisa acum mii de ani, care nu e coroborata cu aproape nici o sursa istorica externa. Si nu credem ca suntem atat de nenorociti ca specie, incat avem nevoie de un Bau Bau cosmic care sa tina biciul pe noi. Si am ales sa credem bazat pe argumente, nu pe autoritate. Deci daca vrei sa vorbim despre "inchipuiri", te rog, continua.
Traieste o viata implinita. Daca exista zei, si sunt drepti, nu le va pasa cat de devotat lor ai fost, ci vei fi binevenit datorita virtutilor de care ai dat dovada de-a lungul vietii. Daca exista zei, si sunt nedrepti, oricum nu ai vrea sa le fi devotat lor. Iar daca nu exista zei, atunci vei fi disparut pur si simplu, dar vei fi trait o viata nobila, care va ramane in amintirile celor dragi. - Marc Aureliu Question everything. |
|
|||||||||
|
|||||||||
![]()
Iar adevarul dedus pe ce fel de criterii? Sau poate poti prezenta tu un adevar... adevarat.
Citat:
Citat:
Citat:
Dar asa ca sa stii si tu.... legatura dintre acele exemple si omor, viol, furt... este una morala? asta daca poti defini moralitatea... care crestina? tu crezi ca crestinii sunt aceiasi (nu au nume diferite, ne spunem crestini ortodocsi, crestini catolici, niciodata crestini?)? eu sunt ortodox. unde ma vezi tu pe mine sustinand biserica catolica? dar si asa, parca papa si-a cerut scuze oficial pentru toate... problemele din biserica catolica.... :D plus ca tu generalizezi... ceva ce se intampla... la o anumita parte din clericii catolici... dar hai s-o luam altfel... probleme sunt peste tot... tu ceri acuma imposibilul de la niste oameni, pe motivul ca ei au apartenenta la alte ... idei... cat despre japonia?? oare? ce spui despre bordelurile care relaxau soldatii japonezi din timpul celui de al doilea razboi mondial? bordeluri care mi se pare ca erau intretinute de ceva minister de razboi.. Citat:
Chestiile astea ori le discuti mai serios cu mine, ori imi pare bine de discutie. Citat:
Citat:
Citat:
dogma Adevăr de credință revelat, cuprins în Scriptură și în Tradiție, aprobat și practicat de Biserică. moralitate caracter moral; moral conduita admisa si practicata intr-o societate.... interesant e faptul ca o dogma... e si poate fi morala intr-o societate religioasa... deci dogma sta intr-un fel la stabilirea moralitatii.... intrebarea e in ce societate crezi ca traiesti :P Poftim? noi din ce punct de vedere vorbim? Din punct de vedere istoric, desigur ca au fost norme in societate care preveneau furtul... e logic... iar faptul ca a venit Dumnezeu si a spus hei, nu furati, e foarte important sa nu furati... atata tot... a stat la baza religiei crestine, care mai apoi a fost raspandita in tarile din europa, astfel ca in evul mediu... sustineam mai degraba faptul ca religia a fost un motiv de a sustine regalitatea, deci si o parte din legile din tarile europene, care mai apoi s-au dezvoltat... cum au voit... ce acuma vei zice ca de fapt legile au fost enuntate intr-o perioada cand religia nu era importanta deloc.... iar ca religia nu s-a amestecat deloc in conducerea statului... si te mai astepti sa si crezi poate, nu stiu... parca si despre romania se zice ca e un popor ortodox... dpv statistic... Citat:
mai degraba nu realitatea ma contrazice, ci realitatea pe care o definesti tu ( nu prea stiu cum) Citat:
Nu e chiar asa... pentru ca atunci cand vorbim de razboaie vorbim de putere... de monopol... religia nu e decat un fel de unealta pentru unii... ca sa isi consolideze puterea... pentru altii sa isi consolideze unitatea... samd... Lucrurile se intampla pe motive religioase si nu din motive religioase... e o diferenta... Cat despre neintelegerile dintre religii acestea se intampla din cauza ignorantilor si a fanatacilor... Cel putin mie asa mi se pare. Religia mea nu ma indeamna sa atac pe cel care e diferit fata de mine si sa il ucid pe motiv ca nu crede in Dumnezeu... ci mai degraba la pace, intelegere, lucruri care mi se par ca au intr-adevar o valoare.
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Sfarsitul lumii - sursa de ironie? | antoniap | Generalitati | 9 | 28.12.2012 16:18:30 |
Care este sursa violentei? | victortiti89 | Generalitati | 29 | 18.05.2011 07:46:31 |
Sursa de informare despre Iudaism | Yogy | Iudaismul | 3 | 10.03.2010 22:02:55 |
ATEISMUL | saccsiv | Generalitati | 130 | 28.03.2009 16:19:05 |
Ateismul | spinu | Alte Religii | 411 | 23.07.2008 21:50:10 |
|