Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 26.05.2011, 20:39:17
konijiro's Avatar
konijiro konijiro is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.04.2009
Implicit

Citat:
Revii inapoi la ce am spus eu. Biblia a fost scrisa cu ajutorul Duhului Sfant, si nu altfel, tot asa a fost si tradusa, si "modernizata", pentru ca nu se afla multe deosebiri intre sa zicem Biblia din 1600 si cea din 1915 si cea de azi, decat ca s-a tot ajustat sensul la cuvinte ca sa fie intelese mai bine de catre oamenii vremurilor.
Si dovezi ca a fost scrisa cu ajutorul Duhului Sfant exista? Nu de alta, dar si Coranul a fost scris tot asa, la fel si cartea lui Joseph Smith. Si multe altele.
Avand in vedere ca toti sustineti fix acelasi lucru, cum discernem care spune adevarul? Ma rog, in afara faptului ca daca te nasti in Romania, sansele sunt sa fii ortodox, in Kuwait musulman, etc.

Cat despre Biblia care a ramas aceeasi, nu e tocmai asa.
Cauta-l pe Google sau Youtube pe Bart Ehrman, un om care studiaza Bibia for a living, si ai sa fii surprins. Si nu placut...

Citat:
Faptul ca Biblia e contestata de unii care nu au nimic cu religia, iarasi, nu cred ca are importanta.
De ce nu ar avea importanta, daca oamenii aia chiar stiu ce vorbesc? E cumva pentru ca ii suspectezi ca nu ar fi obiectivi? Dar un crestin poate sa fie obiectiv cand e vorba de Biblie, cumva? Nici macar nu poti sa iti asumi o pozitie fata de Biblie (in afara de a spune ca e 100% adevarata), ca esti imediat trimis sa citesti pe Sfintii Parinti, sa nu cumva sa iti permiti sa interpretezi ceva de unul singur.

Citat:
Cum adica? Prin minuni. Citeste vietile sfintilor. Pe vremea prigonirilor erau multi crestini care au devenit sfinti. Un exemplu, mucenicii din Sevastia. Erau parca ceva ostasi, care au fost intrebati de ce nu se inchina la imparat si pentru aceea au fost chinuiti, parca, nu mai sunt sigur. Inainte sa moara au fost pusi intr-un lac, dezbracati, parca, pana la brau intr-un lac inghetat, iarna, si de cealalta parte a lacului au facut paganii foc, ca sa ii ademeneasca sa se lepede de credinta. Pe undeva dupa mijlocul noptii, unul din ei a fugit spre partea cea calda a lacului, si a murit pe loc. Mai tarziu, ceva capetenie ( sau ceva paznic) observa o lumina mare deasupra mucenicilor si vede niste ingeri cu 40 de cununi, zicand "erati 40, unde e unul, avem 40 de cununi aici", acela cand a vazut asa ceva a si strigat: "sunt crestin" si a facut mare galagie, pana cand l-au legat si pe acela si l-a pus intre mucenici... vezi deci, marturie de sfintenie?
Surse independente care sa confirme minunile astea exista?
Sa fim seriosi, chiar si Invierea, cea mai mare minune din crestinism (si centrala, de altfel), nu se regaseste in nici o sursa contemporana, extra biblica. Nu ti se pare suspect? Un om moare pe cruce si invie (un eveninment extraordinar dupa orice standard), si nimeni nu scrie nimic despre asta? Intr-o provincie romana?

De ce, pe masura ce intelegem din ce in ce mai mult despre lumea inconjuratoare si avem explicatii reale la indemana pentru diverse fenomene, avem si mai putine minuni?

Toate religiile au minuni. Deci toate religiile sunt adevarate? Si daca alte minunile altor religii nu sunt reale, care sunt criteriile folosite pentru a determina asta? Si care sunt criteriile folosite pentru a determina ca minunile ortodoxiei sunt adevarate?

Citat:
Contraexemplu, sfintii parinti. Pentru ca aceia s-au nevoit prin post, rugaciune si deasa relatie cu Dumnezeu, ajungand la un nivel la care pot sa identifice ceea ce e rau, si sa se fereasca si sa fereasca pe altii. De aceea citam pe sfinti parinti si tot facem trimiteri la ei, cei care fac asta. Pentru ca nimeni nu poate sa fie expert si exemplu in crestinism fara de Dumnezeu.
De unde stii ca Sfintii Parinti au fost fara de greseala? Din cate stiu eu, erau de parere ca Pamantul este centrul universului, de exemplu.

In plus, atunci cand faci diverse afirmatii si interpretari asupra unui text fantastic ca Biblia, cine poate (si cum) sa te contrazica? Mai ales acum 1500 de ani? Cum putem sa evaluam (si mai ales sa verificam) respectivele afirmatii si interpretari?

De exmplu, o afirmatie ca: ingerii au fost creati inainte de om. De unde stiu ei treaba asta? Care o dovada care sustine o astfel de afirmatie? (avand in vedere ca stim acum ca Geneza e un mit, avand in vedere ca existenta ingerilor e nedovedita...)

Asta e ca si cum m-as apuca sa scriu o carte despre spiridusul pe care il am eu in gradina. Nimeni nu l-a vazut (in afara de mine), si nimeni nu poate sa imi dovedeasca ca nu exista. Deci nu pot dovedi nici ca lucrurile pe care le scriu eu despre el nu sunt corecte.

Citat:
:D, pai e porunca intai: Eu sunt Dumnezeul tau... de aceea e porunca intai.
Pai cum vine asta? Biblia e adevarata pentru ca e scrisa de Dumnezeu, Dumnezeu exista pentru ca asa a zis Biblia. Rationament circular ca la carte.

Citat:
Iar accentul pe sentiment se pune, din cauza ca inima nu minte, in ceea ce priveste acest adevar, nu inseala.
Nu stiu ce intelegi tu prin "inima", dar daca intelegi ceea ce cred eu ca intelegi (opusul "ratiunii") atunci stai linistit, "inima" e prima care te minte. Si nu o spun eu, o spun oamenii care se ocupa cu asta. Procese cognitive, etc.

Citat:
Daca Il accepti (crezi, mult mai degraba)... ei bine, nu o sa mai ai atatea nelamuriri in privinta multor lucruri.
Evident ca ai nelamuriri, dar le ingropi adanc, de unde ti la mai scot doar niste atei rai pe forum :)

Citat:
Daca nu o faci... atunci ramai cu un fel de gol pe care vei cauta sa il umpli cu ceva ( cam asta e partea in care creezi un dumnezeu).
Am multe lucruri care imi umplu viata, dar nu le vad ca pe un Dumnezeu, nici macar ca pe unul mai mic:) La ce te referi, de fapt?
Traieste o viata implinita. Daca exista zei, si sunt drepti, nu le va pasa cat de devotat lor ai fost, ci vei fi binevenit datorita virtutilor de care ai dat dovada de-a lungul vietii. Daca exista zei, si sunt nedrepti, oricum nu ai vrea sa le fi devotat lor. Iar daca nu exista zei, atunci vei fi disparut pur si simplu, dar vei fi trait o viata nobila, care va ramane in amintirile celor dragi. - Marc Aureliu
Question everything.
Reply With Quote

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Nelamuriri Higinia Generalitati 23 06.05.2010 00:14:57
nelamuriri mariamary Generalitati 4 23.01.2010 11:04:24
Iisus, Sf.Taine si Sf.Apostoli - nelamuriri sophia Despre Biserica Ortodoxa in general 31 17.12.2009 08:50:09
Cateva nelamuriri zoridezi Din Vechiul Testament 17 28.09.2009 18:41:21
Nelamuriri cu privire la slujbele pentru nascuti sophia Botezul 4 22.06.2009 18:17:35