![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Impacarea era deja facuta; acest episod a avut loc exact inainte de Inaltarea Domnului nostru Isus Cristos la cer, cind ucenicii (care apropos, toti s-au lepadat de Isus, pentru ca toti l-au parasit, in afara de Ioan) erau impreuna. Nu stiu de ce se supara Petru; dar a spune "Paste mieluseii mei" de trei ori este un mesaj foarte clar. Aceasta propozitie simpla si fara nici un fel de substrat in ea i-a fost adresata NUMAI lui Petru, DE TERI ORI. Toti erau de fara, insa numai cu Petru s-a purtat acest dialog. Deci eu, ca si catolica, consider ca ascultarea mea fata de Biserica nu trebuie sa se limiteze in a asculta numai de episcop ci trebuie sa ascult si de papa. Dumneavoastra va opriti numai la episcop, sau patriarh. Faceti-o pentru slava si gloria Lui Dumnezeu si niciodata pentru un alt motiv, dupa cum si eu trebuie sa fac la fel, iar Domnul ne va lumina pe toti. |
|
|||
|
|||
![]()
Impacarea nu se face doar prin iertarea acordata de Dumnezeu omului, ci si prin exprimarea regretului si dorinta de indreptare a celui care a gresit. Este deci nevoie de cuvinte ca sa ne exprimam regretul si intentia de a nu mai gresi sau de a compensa cele gresite.
Nu toti apostolii s-au lepadat, lepadarea facandu-se prin cuvinte, ceea ce gasim doar la Petru. Pe toti apostolii i-a cerut satana pentru a-i cerne: "Iata vine ceasul, si a venit, ca sa va risipiti fiecare la ale sale si pe Mine sa Ma lasati singur. Dar nu sunt singur, pentru ca Tatal este cu Mine." (Ioan 16,32) Cu toate acestea doar Apostolul Petru s-a lepadat. De aceea doar Apostolul Petru a trebuit sa se reconcilieze cu Domnul; ceilalti apostoli doar s-au risipit, fara a se dezice de Domnul. Este f important sa citim zilnic din Biblie, caci multe amanunte ne scapa. Multe poate nu le-am citit niciodata. Cum sa intelegem atunci?!? |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]() |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
Miha apreciez mult ca esti sincera :) Dar vezi ca nu toti ortodocsii sunt la fel de sinceri pentru ca in loc sa zica adevarul, ca ravnesc si ei dupa autoritatea Papala, ei zic ca de fapt nimeni nu trebuie sa o aiba tocmai pentru ca estul nu a reusit sa o obtina. Si luptand impotriva autoritatii papale se fac ca nu observa faptul ca nici la ortodocsi nu ii pastoresc preotii pe episcopi si episcopii pe Patriarh ci se intampla exact invers. Nici Papa nu face mai mult ci face la nivel international exact ce face un Patriarh la nivel national si un episcop la nivel episcopal. Singura diferenta este faptul ca credinciosii catolici sunt foarte ascultatori de superiorii ierarhici in timp ce ortodocsii au sange de mici protestanti...
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
35. Întru aceasta vor cunoaște toți că sunteți ucenicii Mei, dacă veți avea dragoste unii față de alții. 36. Doamne, L-a întrebat Simon-Petru, unde Te duci? Răspuns-a Iisus: Unde Mă duc Eu, tu nu poți să urmezi Mie acum, dar mai târziu Îmi vei urma. 37. Zis-a Petru Lui: Doamne, de ce nu pot să urmez Ție acum? Sufletul meu îl voi da pentru Tine. 38. Iisus i-a răspuns: Vei pune sufletul tău pentru Mine? Adevărat, adevărat zic ție că nu va cânta cocoșul, până ce nu te vei lepăda de Mine de trei ori! (Ioan 13) |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Ti-am spus ca povestea ta cu toiagul poate fi luata doar ca gluma, de aceea nu ai ce sa raspunzi si nu ca nu stim cum e cu insemnele patriarhale. De altfel ti-a rapuns si Erethorn, dar tu nu cred ca citesti mesajele. Toiagul si cellelalte le-a luat din dulapiorul in care el lasese precedentul patriarh, ai inteles acum? Iar daca a uitat sa le lase sau s-a intamplat ceva cu dulapiorul confectionau mestesugarii altul. :) Apoi de ce spui un neadevar, ca as fi dat citate care nu-i apartin Sf. Ioan Gura de Aur? Intr-un mesaj am dat si omiliile de unde sunt luate citatele, cred ca ar fi bine sa te obisnuiesti sa nu mai scrii despre ce nu stii sau nu te pricepi. Informeaza-te inainte sa acuzi de ceva. Mai departe iar n-ai inteles nimic. Daca citeai mesajele din urma pe care le-am scis pe tema asta poate ai fi inteles ceva, dar intrii in vorba la sfarsitul discutiilor si incepi sa-ti exprimi parerile tale si acuzatiile. Nu mai mai chinui sa-ti explic, citeste mesajele scrise de mine despre scrisorile sf. Grigorie cel Mare, sunt la acest topic. Pe scurt, ca sunt sigur ca din comoditate n-o sa citesti sau o sa intelegi ce vrei tu si o sa continui cu aiurelile: una este primatul papal, alta este primatul de onoare sau patriarhul ecumenic. Sf. Grigorie intelesese ca patriarhul Constantinopolului fusese facut mai mare decat toti patriarhii. Dar era o neintelegere, imparatul il numise asa pentru ca era in capitala imperiului. Primatul de onoare e cu totul altceva decat primatul papal. Acel patriarh care are primatul de onoare nu e mai mare decat ceilalti, e egal cu ei. In functie de importanta oraselor s-au facut si patriarhiile (ca nu existau la inceput), apoi s-a spus de un primat de onoare. Acestea erau doar in plan administrativ. Pe plan spiritual exista doar preoti si episcopi, restul sunt functii administrative. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Ma intreb de ce este atat de greu de inteles un lucru atat de simplu? Dealtfel Papa este tot episcop, in caz ca nu stii... De ce ar fi un episcop mai mare decat altul?!? Poate doar prin sfintenie. Ori Ortodoxia nu duce lipsa de sfinti, dar sunt smeriti. |
|
|||
|
|||
![]()
"Catolicismul n-are pe Hristos in taine pentru ca ei spun ca in taine nu e harul necreat, ci o gratie creata. Atunci au venit protestantii si le-au negat cu totul: ce ne mai trebuie taine?"
Parintele Staniloae Iata unde duce invatatura catolica despre harul creat, la protestantism si la negarea tainelor. |
|