![]() |
![]() |
|
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Și ce anume nu intră în categoria excese? Arderile pe rug individuale? Când Papa și-a cerut iertare pentru aceste „greșeli”, a specificat mai exact la ce anume se referă? Pe de altă parte, problema pusă în deschiderea topicului nu este atât a Inchiziției de altădată, ci a nostalgiei după ea, a dorinței de a o reactualiza. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Eu personal sint nostalgica dupa Inchizitie sau mai bine zis dupa o institutue care sa aduca valorile Lui Dumnezeu in viata omului de fiecare zi; o Inchizitie care sa readuca cele 10 porunci ca piatra de temelie pentru viata oricarui om, nu dupa o inchizitie care sa ma arda pe rug pentru ca intr-o duminica nu am ajuns la biserica! Iar Inchizitia a avut o existenta de vreo 400 ani. Nu in toti cei 400 ani Inchizitia a ars pe rug eretici. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
Domnule Priceputu,
Bun. Stiu ca pare off-topic, dar: acei, saracii, proto-scientisti arsi de "odioasa" Inchizitie aveti ideea cam cu ce se ocupau? Haideti sa facem cu totii un exercitiu de logica: lumea asta, post-moderna, cam ce forte emotionale si (anti)-spirituale au configurat-o? Nu cumva o sete dementa de cunoastere si putere, ingemanata cu o pofta nebuna pentru placeri pacatoase? Sa incepem, pedagogic, cu cel mai elementar si necesar lucru din viata terestra: mancatul. Nu e treaba cuiva ce mananca oricine altcineva. Stiti cate porcarii mancam? Stiti ca e planificat sa nu mai existe fructe/legume/mirodenii nemodificate genetic? Si astea cui se datoreaza? Nu colegilor de breasla, de peste veacuri, ai alora arsi? Cu riscul de a fi banned de pe forum, o zic: DA, BINE LE-AU FACUT! O fi viata mai usoara in unele privinte (tehnologia vitezei si a comunicatiilor au cultivat lenea si trancaneala), dar muuuult mai grea in altele (vezi criza financiara, sau in vremuri de boom chiar, birocratia, poluarea, desfraul si legile care il incurajeaza). Mantuitorul si apostolii puteau ierta. E logic, era iertarea unui Infinit si a unor Uriasi fata de niste bieti gandaci rai, veninosi, dar mici (oamenii si demonii in comparatie cu El). NOI, CA SOCIETATE (CARE AR TREBUI SA FIE) CRESTINA, NU NE PUTEM PERMITE ASTA. Nu toti putem si trebuie sa fim niste martiri iertatori. Pe multi dintre noi Domnul ne-a ales pentru o altfel de slujire: in munca, in viata de familie, in...orice gasiti "bun dupa voia lui Dumnezeu". Nu stiu daca locuiti la curte sau la bloc. Insa, voi spune la modul general: daca nu ucideti nevastuica care v-a exsanguinat gainile, respectiv blatidele care v-au invadat bucataria, FIINTELE ACELEA VOR MAI FACE RAU SI ALTORA, VOR LUA POATE ULTIMA MANCARE A UNUI NEVOIAS. V-ati prins? Mutatis mutandis, un vraj Last edited by Theodor_de_Mopsuestia; 02.07.2011 at 17:00:05. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
După părerea dv., tot răul din lume se datorează faptului că Inchiziția nu i-a putut stârpi pe toți. Nu ați înțeles că, omorând, moartea trece, de fapt, în tine; că tu însuți devii un suflet mort, despărțit de Hristos. Că nu mai ai capacitatea de a vedea în altul chipul lui Hristos; că nu mai poți iubi. Vei vedea tot mai mulți răi în jurul tău; vei ajunge la concluzia lui Sartre: „Ceilalți. Iată iadul”. Observați că toate relele pe care le-ați enumerat și care au ajuns să ne sufoce și să ne ucidă spiritual au originea tocmai în Occidentul catolic. Sunt capetele hidrei ivite după lupta Inchiziției cu poporul pe care ar fi trebuit să-l iubească, nu să-l diabolizeze. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Inchizitia a avut o existenta lunga, astazi i s-a schimbat doar numele; nu in toata perioada lunga a ucis si a torturat. Nu stiu care ar fi metodele, ca nu ma apuc sa fac scenarii ipotetice. Mie mi se pare ca in ziua de astazi ar trebui sa existe o voce care sa ne atraga atentia ca ne indepartam de valorile fundamentale pe care ni le-a lasat Dumnezeu. Biserica Catolica e o astfel de voce, cea mai puternica as spune eu, insa insuficienta fata de avalansa raului care vine peste noi si fata de care noi nu avem reactie. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Trebuie să înțelegem unde este sursa răului, și anume în noi înșine, altfel vom alerga ca orbi identificându-l de fiecare dată în „celălalt”, ajungând în felul ăsta într-un război cu toți, urându-ne unii pe alții, încredințat fiind fiecare că el e de partea binelui. Iar la capătul efortului nostru de a întemeia o împărăție a lui Dumnezeu pe pământ, vom constata că am reușit să realizăm... iadul. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Inchizitia | doctor_faustus | Biserica Romano-Catolica | 34 | 10.07.2017 18:38:55 |
|