Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Nunta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 09.01.2011, 00:33:00
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de anna21 Vezi mesajul
Draga Sophia, ai casatoria ca sa porti poverile si neputintele celuilalt, sa inveti rabdarea, sacrificiul, renuntarea la sine etc.
Este o scoala, daca vrei, in care-ti modelezi tu caracterul.

Iubirea nu se reduce la relatii trupesti. Nu le contesta nimeni importanta in cuplu, dar nici nu este cazul sa exageram!
Pai daca tin post inseamna ca nu-mi iubesc sotul? Gandesti cam superficial.

Pai hai sa-ti povestesc din viata noastra. In timpul rezidentiatului sotul a lucrat mai multe luni de noapte: adica pleca la lucru pe la 5-6 pm si venea a doua zi dupa ora 9. Evident ca nu se putea pune problema de relatii intime.. saracul era rupt de oboseala. Si asta a durat luni intregi. Cum ar fi fost sa-i spun ca nu ma iubeste? Nu as fi fost egoista, ci cred ca as fi dat dovada chiar de imbecilitate prin asa atitudine.. adica atitudinea "eu vreau neparat sex, ca asa scrie in codul nescris (ironie, desigur) al relatiilor sanatoase". Sa fim maturi!
Deci daca omul face asta pt ca-i cere angajatorul si nimeni nu cracneste, nimeni nu contesta, nimeni nu se plange de lipsa de iubire etc.. nu ti se pare o mare, mare ipocrizie sa nu asculti cand regula o stabileste chiar Dumnezeu si nu este vorba de un job, ci e vorba chiar de viata ta?
Sau sunt oameni care traiesc departe unul de altul, sunt oameni bolnavi etc.. Ei nu se iubesc unul pe altul sau cum?

Sursa confuziei tale este ca-L pui pe Dumnezeu pe acelasi plan cu sotul, fara suparare.

Si intreaga ta atitudine este f gresita. Sa spunem ca nu poti posti, ca mai gresesti etc.. Pai atunci te duci la duhovnic, te spovedesti, cauti solutii etc. Nu vii pe forum sa spui ca lucrurile sunt toate strambe si tu esti cea dreapta! Poate ca este exact invers, nu crezi?
1. Eu am mai spus putin mai sus, ce mi-a spus preotul meu. Pentru el este pacat sa fii cununat si sa nu traiesti cu sotul. Si de aceea nu cere asa ceva nici pentru impartasanie. Sigur, a tine putin post daca si cand te impartasesti trebuie si o fac si eu, dar nu asa sa tii post non stop.
Sa ne intelegem: asta este de fapt discutia intre noi aici
Voi vreti post non stop, eu spun ca nu se poate, ca trebuie sa pastram niste limite.
L-am in trebat si despre aceasta lupta si cum sa le imbin si mi-a spus parintele ca e bine asa cum fac si ca Dumnezeu asa mi-a dat.

2. Anna ceea ce ti-am spus tie ca nu-ti iubesti sotul pentru ca postesti, este ca urmare a afirmatiei tale ca tu preferi sa postesti si sa nu te duci niciodata cu sotul. Asa ai spus tu. Pe urma spui si ca sotul tau de fapt nu este credincios si deci el nu tine post. Inseamna ca tu ii refuzi niste lucruri din cauza credintei si pentru tine personal si asta pentru mine este lipsa de dragoste. Nu este o critica, ci iti spun ca eu asa gandesc si simt. Este alegerea ta si daca sotul o accepta si nu alege alte cai, sa-ti faci pacate mai mari, atunci este bine. Dar nu toata lumea poate asa.

3. La exemplul tau personal iti spun asa: depinde si fiecare este liber sa faca asa cum vrea si poate. Daca tu ai acceptat este f.bine. Erati f.tineri inteleg, atunci cand te-ai casatorit. Aveti tot timpul din lume, ati facut si copii.
Tu ai acceptat ceea ce a facut sotul tau, ai trait multa vreme si departe de el. Eu asa ceva nu as accepta. Si nu se pune problema de pat, ci de prezenta omeneasca.
Poate ca unii accepta asta, isi vad de ale lor. Nu inteleg insa ce fel de iubire este asta, sa nu-ti doresti sotul/sotia si asta pentru luni si ani de zile. Pentru toata cariera din lume.
Eu am stiut de la inceput ca nu pot si nu vreau un om care sa lipseasca tot timpul de acasa, sa fie departe, etc. Mi-a ajuns jumate de viata de asteptare intru Dumnezeu, si de familie asa cum nu trebuia sa fie. Nu intru aici in amanunte.
Ei bine, mi-a dat Dumnezeu exact unul cu o profesie tot grea si putin la vedere. Nu stiam insa asta pe atunci, nu cunosteam programele de lucru in alte tari.
Ei bine, sotul meu a renuntat pentru mine la serviciu si a luat altul mai prost, mai fara bani, dar cu care sa fim mai mult timp impreuna. Nu mai eram la 20 ani si nu aveam practic casnicie. Nici el si nici eu nu puteam trai asa si el a ales sa renunte.
Asta este dragoste Anna. Am preferat saracia si lipsurile si alte probleme, decat sa nu fim impreuna.
Si ar mai fi facut si renuntat si altele pentru mine. Si eu atunci sa-i multumesc intorcandu-i spatele si traind in alta parte sau cum? Si eu fac renuntari pentru el.
Pentru mine dragostea inseamna mult, f.mult. Inseamna daruire totala, respect reciproc, si suflet si trup si totul.
Si da, pe sotul meu mi l-a dat Dumnezeu. Si acolo la cununie ne-am luat niste angajamente si obligatii, lasate tot de Dumnezeu. Cu el sunt acasa, la biserica si peste tot. Si invers.
Voi cam ce-ati auzit si promis in biserica cand v-ati cununat?
Ce v-a cerut Dumnezeu in acel moment, ce v-a spus? Sa-l lasati imediat sot/sotie si sa traiti in feciorie, sau departe unul de altul? Sa va ganditi numai la voi si la mantuirea personala? Asa a spus El?

Si am mai spus ca depinde totul de mai multe lucruri: de varsta la care te casatoresti, de ceea ce-ti doresti/astepti de la casnicie, etc.
Una este sa te casatoresti la 20 ani (si sa ai tot timpul si sanatatea din lume) si alta la 40 sau 50 ani si sa stii ca in cativa ani se inchide usa si suna ceasul. Si vrei sa te bucuri de sot, de viata, de iubire, sa faci copii, etc.
Sigur ca se pot inatmpla lucruri si trebuie sa induri multe. Oh, cum stiu asta!
Dumnezeu da fiecaruia asa cum considera si ne stie pe fiecare.
Unii se casatoresc la 20 ani, le da imediat om, iubire, bani, copii si da, le cere si post si infranare, ca au de unde.
Pe altii ii stie cum au trait si cat au asteptat si cum traiesc si nu le cere mai mult de atat. N-ar fi nici drept.
Nu va fie teama ca ne cantareste Dumnezeu totul, la toata lumea.

Cand ajungi in fata altarului la cununie, se presupune ca stii ce faci, ce te asteapta si ai luat niste hotarari. Stii ca nu mai esti singur in viata, ca ai niste responsabilitati. Ca nu mai exista "eu" ci "noi".
Daca vrei manastire nu te duci la cununie si nici invers.
Eu zic sa mai cititi niste indreptare si carti religioase legate de casatorie, sa vedeti cam ce obligatii au sotii unul fata de altul si ce le cere Dumnezeu si ce nu.
Si da, ma stradui sa-i impac pe toti Anna. Asa trebuie. Asta este dragoste de Dumnezeu si de aproapele meu. Este aproape imposibil stiu, dar mie asta mi se cere prin credinta.

Ai spus la inceput o fraza f.adevarata.
"Draga Sophia, ai casatoria ca sa porti poverile si neputintele celuilalt, sa inveti rabdarea, sacrificiul, renuntarea la sine etc."
Tu cum o aplici? Daca spui ca totul il dai credintei tale, ce-i mai dai sotului?

Si in final, ca nu stiu de ce tot mai revin pe forum:
In viata mea este loc si pentru Dumnezeu si pentru sot. Si nu se exclud unul pe altul.

Last edited by sophia; 09.01.2011 at 00:49:53.
Reply With Quote
Vechi 09.01.2011, 21:23:25
antoniap
Guest

Implicit

Logica
de George Cosbuc

Popa Toader din scripturi,
Da lui Mitru-nvataturi:

- ,,Mitre, stii cum spune psaltul?
Sa nu faci in viata ta
Ceea ce te-ar supara
De ti-ar face-o altul!

Mitru sta si sta gandind,
De el multe nu se prind.

-,,Dar mai stiu eu cum e asta!
Altul da! zici intelept,
D-apoi eu? Sa n-am eu drept
Sa-mi sarut nevasta?''
Reply With Quote
Vechi 09.01.2011, 22:06:46
I.Calin's Avatar
I.Calin I.Calin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.08.2010
Locație: România
Implicit

Citat:
În prealabil postat de antoniap Vezi mesajul
Logica
de George Cosbuc

Popa Toader din scripturi,
Da lui Mitru-nvataturi:

- ,,Mitre, stii cum spune psaltul?
Sa nu faci in viata ta
Ceea ce te-ar supara
De ti-ar face-o altul!

Mitru sta si sta gandind,
De el multe nu se prind.

-,,Dar mai stiu eu cum e asta!
Altul da! zici intelept,
D-apoi eu? Sa n-am eu drept
Sa-mi sarut nevasta?''

Superbă, asta merita postată și pe topicul Ilogica.
Mulțumescu-Ți Ție, Doamne, pentru toate, pentru fiecare zi și pentru moartea ce va veni, Te ascult, Doamne și nici măcar după ascultare, nu-mi da mie, ci numai după voia Ta, ajută-mi părtaș să fiu binecuvântărilor Tale, acum și întru împărăția Ta. Amin.
Reply With Quote
Vechi 23.07.2011, 01:14:42
Azzuurra Azzuurra is offline
Senior Member

Data înregistrării: 22.07.2011
Smile

Eu stiam ca se tine 3 zile dupa nunta.

Inainte de nunta o saptamana(sau 2 post), poate si fara ulei, depinde cum iti spune duhovnicul.

Dar am inteles ca cel mai bine este o saptamana dupa nunta si dupa.

Acum, dupa ce ati fost curati o viata, o saptamana in plus sau in minus nu cred ca este o asa mare diferenta. Insemnificativa as spune. Si inceput bun si constiinta impacata dupa.
Reply With Quote
Vechi 23.07.2011, 10:04:55
mirela.b
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Solveig Vezi mesajul
Da, despre situatia asta vorbeam- cununia se va face dupa Sf Liturghie la care ne vom impartasi.
Da,mare pacat ca nu se mai face asa.
Din fericire se mai savarseste taina cununiei in cadrul Sfintei Liturghii, la Turnu Severin.P.S.Nicodim savarseste astfel de cununii, daca mirii doresc, eu am asistat la astfel de cununii........si e fff.deosebit momentul.
Reply With Quote
Vechi 24.07.2011, 17:46:33
culianul culianul is offline
Member

Data înregistrării: 20.02.2011
Implicit

Noaptea nuntii nu exista, poate doar daca nici unul nu e fecior si nu au facut dragoste pana atunci.

Problema cu impartasania, cu postul de dupa, cu liturghia de a doua zi, toate astea imi aduc aminte de 2 lucruri de prin scripturi:

evreii nu luau in armata tineri proaspat casatoriti, sa se bucure de nevestele lor.

Hristos spunea ca o sa tina ucenicii lui post cand el nu va mai fi cu ei, dar acum....

Dragilor, este sarbatoarea celor doi, repet SARBATOAREA, se bucura si Dumnezeu cu ei, s-au gasit, s-au cununat, daca Dumnezeu nu intelege, nu e Dumnezeu...
Reply With Quote
Vechi 24.07.2011, 18:33:21
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Solveig Vezi mesajul
Parintele Cleopa spunea ca dupa administrarea tainei casatoriei, mirii sa astepte 3 zile pana la unirea trupeasca, din respect pentru Sf Impartasanie.
Mai stiti si alte pareri, mai sunt parinti care fac referire la acest lucru?
Eu nu sunt foarte de acord cu acest lucru, pentru ca dragostea din noaptea nuntii e binecuvantata si curata. Sau nu?
Aceasta practica era in Biserica primara , cand in prima saptamana dupa nunta tinerii nu intretineau relatii intime, obisnuiau sa poarte cununile bisericesti. Scopul acestui obicei era ca nunta lor sa fie cinstita, sa predomine starea de rugaciune si pentru ca tinerii sa aiba incredere deplina unul in celalalt, sa se cunoasca. Sa nu uitam ca in trecut casatoriile erau de multe ori aranjate, mirele isi cunostea mireasa in ziua nuntii, la altar. In cea de-a opta zi, dupa ce ei isi scoteau cununile, ei puteau sa-si inceapa viata conjugala propriu-zisa. Acum cununile se scot in timpul slujbei cand se citeste rugaciunea pentru scoaterea lor, deci mirii nu mai trebuie sa practice abstinenta, pentru o perioada de timp, dupa nunta si nimeni nu se mai casatoreste "pe neve" astfel incat sa aiba o reticenta in a se apropia de partener, necunoscandu-l.

Last edited by ioanna; 24.07.2011 at 18:36:55.
Reply With Quote
Vechi 24.07.2011, 21:20:17
Azzuurra Azzuurra is offline
Senior Member

Data înregistrării: 22.07.2011
Smile

Citat:
În prealabil postat de Azzuurra Vezi mesajul
Eu stiam ca se tine 3 zile dupa nunta.

Inainte de nunta o saptamana(sau 2 post), poate si fara ulei, depinde cum iti spune duhovnicul.

Dar am inteles ca cel mai bine este o saptamana dupa nunta si dupa.

Acum, dupa ce ati fost curati o viata, o saptamana in plus sau in minus nu cred ca este o asa mare diferenta. Insemnificativa as spune. Si inceput bun si constiinta impacata dupa.
"10. A zecea randuiala a nuntii canonice. Daca mirele si mireasa n-au avut impedimente si le-a dat voie sa se impartaseasca cu Sfintele si Preacuratele Taine, carnea lor si sangele lor s-au amestecat cu Carnea si Sangele lui Iisus Hristos, ca preacuratele taine sunt cu adevarat Trupul si Sangele Domnului; si fiindca au primit,in ziua nuntii doua taine, si Cununia si Sfanta Impartasanie, n-au voie sa se impreuneze unul cu altul trei zile si trei nopti dupa nunta, daca vor sa le mearga bine toata viata lor si sa fie adevarati crestini.

Mirele, pentru paza, trebuie sa doarma in camara cu tatal sau, asa spune cartea, si mireasa cu mama ei, si pe urma sunt liberi sa se impreuneze pentru nastere de copii si inmultirea neamului omenesc, cum a randuit Dumnezeu la Facere, cand a zis : Cresteti si va inmultiti si umpleti pamantul si-l stapaniti. "
http://www.sfaturiortodoxe.ro/pcleopa/32nunta.htm

Cum am mai spus, cred ca e bine o saptamana. Chiar nu cred ca asa un mare sacrificiu. Adica, sa nu te superi, chiar e asa greu o saptamana? Daca va casatoreati cu o saptamana mai tarziu..... :)

Fizic vorbind, cu nunta te prinde dimineata, si obosit o sa zici ca vrei "ceva rapid", ca na e noaptea nuntii si cum nu?

Si nu faci dragoste dupa impartasanie ca sa-i cinstesti Trupul Lui Dumnezeu. De fiecare data cand te impartasesti trebuie sa te pazesti de nu stiu cate lucruri si tu tocmai asta vrei sa faci? Daca iti este asa greu sa intelegi.......

Poate esti mult mai credincios decat mine. Dar mi se pare ca vezi Impartasania ca pe un capriciu." Vreau eu la nunta asa sa am si asa voi avea. Dar nu ma intereseaza faptul in sine sau ceea ce reprezinta, nici s-a cinstesc, dar parca da bine. Dar nici nu vreau sa stau fara ... din prima zi. Pai daca nu pot sa rezist si mi-am notat marea zi in calendar, ca atunci in sfarsit, mai bine sa ma umilesc si sa iau Sfanta Impartasanie inainte, ca sa nu pacatuiesc. Dar, n-o sa stiu ca am avut o nunta ca la carte(pe jumatate)." Ca daca o faceai ca la carte, insemna sa te si impartasesti si sa tii si post dupa. O poti face cinstit, impartasindu-te inainte, ca sa fii impacat cu Dumnezeu. Dar tu vrei asa, ca da bine, dar vrei si desert cand e zi de post.(Nunta cu pacat din prima zi).

Scuza-ma ca ti-am vorbit asa, dar m-am gandit ca asa poate intelegi. Take care.
Reply With Quote
Vechi 24.07.2011, 21:59:50
ai2 ai2 is offline
Banned

Data înregistrării: 24.10.2008
Locație: Micul Paris medieval
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Azzuurra Vezi mesajul
Fizic vorbind, cu nunta te prinde dimineata, si obosit o sa zici ca vrei "ceva rapid", ca na e noaptea nuntii si cum nu?
Tu stii pe cineva care dupa aproape 24 de ore de fugit mai e in stare chiar si de ceva scurt? Eventual sa fie si primul "scurt"! "Noapte nuntii" e o bataie de joc, iar unii se simt impliniti dupa ce tot satul rade de ei.
Reply With Quote
Vechi 25.07.2011, 01:23:54
maria32's Avatar
maria32 maria32 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.08.2009
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Si ca sa-ti raspund si la ultima intrebare: nu cred ca exista persoana casatorita (normala) care sa tina post 40 zile (trupeste). Ma rog, daca doresc ambii, dar nu cred nici asta.
poftiiiiiiiiiiiiiiiiiim?????????? cum adica sa nu existe? dar ce 40 de zile o fi mult sau cum? pai daca nu putem sa traim 40 de zile fara sex suntem animale. Doamne fereste! Cum sa nu poti 40 de zile? se poate si ani de zile si tot normal se cheama ca esti.

http://mamiprovocarea.wordpress.com
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Noaptea de Anul Nou parinteleiacob Spiritualitatea ortodoxa 15 03.01.2013 10:51:19
Despre Taina Nuntii in cultul rasaritean Alexandru Nunta 18 10.05.2012 11:36:35
Scopul nuntii Anna Nunta 59 25.04.2011 00:18:44
Noaptea de Înviere Carmen FUNIERU Diverse Sarbatori 3 05.04.2010 15:40:34
In noaptea de Craciun C.tin Intamplari adevarate 5 02.01.2009 22:15:28