Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 24.08.2011, 09:47:02
Adriana3 Adriana3 is offline
Banned

Data înregistrării: 12.01.2010
Locație: Turma Bunului Pastor
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de stefan florin Vezi mesajul
Atunci draga mea, daca episcopii si Batranii de care vorbesti nu aveau puteri sacramentale, ci doar functii adminitrative, atunci de ce Iacob in epistola sa, ii indeamna pe crestini sa cheme Batranii bisericii ca sa se roage pentru cei bolnavi, sa-i unga cu unt de lemn si sa ii ierte pacatele? Daca acestia nu erau Preoti ci doar Functionari administrativi, ce rost mai aveau sa vina? Nu puteau sa se roage ceilalti crestini pentru cel bolnav si sa-l unga cu unt de lemn, ci musai Batranii? Cum se face ca in Epistola catre Filadelfieni, Ignatie Teoforul spune ca tot in fata unor Episcopi crestinul trebuie sa se spovedeasca si nu in fata unor simplii crestini? Daca tot zici tu ca se pot ierta pacatele prin spovedire (eu tie-tu mie) de ce nu ne indeamna sa facem asta Ignatie Teoforul (sa nu uitam al cui ucenic a fost)?
Si apropos, in textele originale nu exista termenul Batran ci Prezbiter. Nici in versiunile de limba engleza nu apare termenul acesta.Si daca tot zici ca nu apare cuvantul PREOT ci BATRAN, atunci cum se face ca Timotei, care avea functia de Batran (el care era tanar)? Sa nu-mi zici acum ca era Batran spiritual! Doamne ajuta!
Domnule Stefan,
Cuvantul presbyteros inseamna batran. In Bibliile francese si italiene de exemplu este tradus cu batran (les anciens, gli anziani). Englezii intr-adevar prefera in unele editii sa pastreze termenul de prezbiter, in altele insa il folosesc pe cel de elders. Daca ii intrebati pe greci (eu i-am intrebat) spun ca sensul exact in greceste este acela de persoana inteleapta, recunoscuta de comunitate pentru intelepciunea ei, si la care vin oamenii sa ceara sfat. Iar de obicei o astfel de persoana este in varsta. Faptul ca la primii crestini a mai fost si cate un tanar este exceptie nu regula, si exceptiile exista pentru ca exista si unii tineri plini de intelepciune ca un batran.
Ca atare nu am zis niciodata ca batranii nu ar avea puteri sacramentale ci am zis ca dimpotriva, toata comunitatea le avea. Batranii aveau in plus autoritate, ei si episcopii. Asa ca nu mi se pare nimic anormal ca in cazurile mai grave sa se fi facut apel la ei. Dar de aici si pana a le acorda exclusivitatea este cale lunga, cu siguranta a avut loc la un moment dat un abuz de autoritate, si momentul asta m-ar interesa sa-l descopar, cand si de ce a aparut. Ca atare trebuie vazut cand anume a fost schimbat termenul de batran (prezbiter) cu cel de preot. Si la evrei batranii aveau unele puteri chiar daca nu erau preoti, iar autoritatea o vedeti in Luca 22:66 de exemplu. Iisus a zis sa il mustram pe cel care greseste si doar daca nu se indreapta sa-l mustre biserica, si daca nici de aceasta nu asculta, sa ne fie ca un pagan. Este clar ca in acest caz biserica are cuvantul ultim prin batrani, prin cei cu autoritate tocmai pentru ca asta era functia lor principala, sa aiba grija de biserica. Asta nu inseamna ca sacramentalul ii apartinea in exclusivitate ci ceea ce a fost dat "discipolilor" a fost dat pentru toti discipolii.

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Nervul laringial si viclenia lui Richard Dawkins flying Teologie si Stiinta 88 23.09.2011 18:24:40
Minciuna si viclenia maria40 Generalitati 68 22.06.2011 22:13:56
Nu mai raspunde-ti sectantilor ionut stefan Secte si culte 146 15.03.2011 09:23:38