Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 13.09.2011, 23:01:30
Adriana3 Adriana3 is offline
Banned

Data înregistrării: 12.01.2010
Locație: Turma Bunului Pastor
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Savonarola Vezi mesajul
Aceiași sfinți au primit de la succesorii apostolilor săvârșirea Euharistiei cu pâine dospită.
Posbil. Ramane de vazut retetele dupa care se facea painea si ramane de vazut ce popoare aveau deja obiceiul de a manca paine, pentru ca nu toti oamenii mancau paine. Ramane de vazut cum/unde se facea cultivarea graului si altor cereale acum 2000 ani, cine folosea drojdie si cine nu etc. Paine este un termen generic tocmai pentru ca poate fi dospita sau nedospita, cu cereale permise de Pasti sau interzise, poate fi cu cartofi, branza, carne si alte ingrediente, deci ramane de vazut care erau obiceiurile culinare in diverse tari si cum anume era preparata painea Euharistica.
Vechi 13.09.2011, 23:03:57
Savonarola Savonarola is offline
Banned

Data înregistrării: 12.08.2011
Locație: Bizanțul de dupa Bizanț
Implicit

Ai cumva vreo dovadă că Bisericile Ortodoxe ar fi primit săvârșirea Euharistiei de la succesorii apostolilor altfel decât cu pâine dospită ?
Vechi 13.09.2011, 23:07:31
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de osutafaraunu Vezi mesajul
Nu aveai cum să răspunzi la acel mesaj înainte ca eu să-l scriu, că nu ești prooroc.

Cătăline, ești turc? Îți mai scriu o dată pe turcește, poate așa înțelegi:

Babilliler yedi günlük hafta oldu!
Din cauza ca ti-am scris de babilonieni in mesajul dinainte de a scrie tu. Nu e proorocire, e doar singurul argument dat de adventisti.
Asadar ei foloseau un calendar lunar, nu saptamana in sensul dat de evrei si noi azi. Adevarat, aveau in fiecare luna sarbatoare la sapte zile, asa cum egiptenii aveau la zece zile, altii la cinci zile, altii la opt, etc.
Vechi 13.09.2011, 23:18:14
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Adriana3 Vezi mesajul
Daca nu aveau cutite, cum jertfeau mielul? Crezi ca erau in epoca de piatra? :))
Iar Artos nu-i cuvant ebraic ci grec, si nu trebuie sa fiu lingvista ca sa-i intreb pe greci ce inseamna :))
Eu m-am referit la paine si azimi, acestea nu se taiau felii. Bineinteles ca "artos" e in limba greaca, am mai dat ce inseamna: http://en.wikipedia.org/wiki/Artos
Dar pentru a stii ce inseamna in Biblie trebuie sa vezi unde se foloseste acolo si cand, asta nu poti intreba trecatorii.

Last edited by catalin2; 13.09.2011 at 23:21:24.
Vechi 13.09.2011, 23:22:51
Theodor_de_Mopsuestia
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Îmi pare rău, cu anumiți pacienți, ca dv, nu discut decât dacă are să vă pună camizola, iar eu am să am în flancuri doi asistenți cu experiență în manevrarea furioșilor.
Super!!!!
Vechi 13.09.2011, 23:33:49
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Savonarola Vezi mesajul
Adriana, poți să îmi arăți și mie unde a spus Stăniloae așa ceva?

Apropo, biserica asta ți se pare cumva cunoscută?
http://christchurchlille.com/Services1.htm
Din câte am înțeles ar fi anglicană.
Domnule Savonarola,
Trebuie sa va dezamagesc, nu sunt experta in scrierile lui Staniloaie. Dar daca va intereseaza scrierile dansului, cred ca le gasiti cu usurinta pentru a le studia.
Cat despre biserica din link, de ce intrebati? Vreti sa o vizitati? :)
Vechi 13.09.2011, 23:42:00
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Citatele date arată clar că Sfinții Părinți au susținut că Isus, la Cina cea de Taină, a mâncat azimi. Dar, ca și în chestiunea purcederii Duhului Sfânt, ca și în chestiunea primatului petrin, credința dv este alta decât credința Sf Ioan Gură de Aur. Sunteți ortodox în sensul că aparțineți Bisericii Ortodoxe, dar nu în sensul că aveți credința pe care o aveau Sfinții Părinți.

Dacă vă referiți la Miracolul de la Lanciano, atunci iar ați dat-o în bară: erau azimi. Miracolul de la Lanciano a fost săvârșit de Dumnezeu tocmai fiindcă un preot grec nu era prea convins, așa cum nu sunteți nici dv, că azimile pe care le avea s-ar putea preface în Sf Trup. Se pare că el s-a convins, dv de ce nu vă convingeți ? Țesutul miocardic în care s-au transformat azimile atunci, în secolul al VIII-lea, se păstrează bine mersi și au fost analizate ultima dată de specialiștii Bisericii, precum și de un laborator independent și fără a fi pus în temă, în anul 1970. De acolo știm ce grupă de sânge avea Isus.

Mai multe despre Minunile Euharistice (inclusiv, pe larg, despre Lanciano) aici: http://www.therealpresence.org/eucha...r/engl_mir.htm
In ceea ce priveste Purcederea Duhului Sfant, care era credinta Sf. Ioan Gura de Aur?
Vechi 13.09.2011, 23:51:23
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Despre asta am mai discutat, uitati ca e vorba de paine dospita: http://en.wikipedia.org/wiki/Miracle_of_Lanciano
"Celebrating in the Greek Rite and using leavened bread, that monk had doubts about the real presence of Jesus Christ in the Holy Eucharist."
Cu atat mai mult, ca era in ritul rasaritean.
Vă intră câte o boială în cap, apoi refuzați să o mai scoateți de acolo în ciuda caracterului covârșitor al documentării pe care v-o ofer pe tavă. Liiceanu ar denumi chestia asta "încremenire în proiect".

V-am spus să nu vă mai bazați pe wikipedia, unde fiecare scrie ce vrea. V-am dat un link al unui sit care se ocupă NUMAI de miracole euharistice. L-ați urmărit ? Iată, mai exact aici bucata de pâine NEDOSPITĂ care s-a tranformat și vedeți în ce anume s-a tranformat. Citiți și legenda: "analysis of THE HOST: endocardiac structures. Vedeți și câta tabloul care îl înfățișează pe preot consacrând o HOSTIE (=o bucată circulară de azimă).

Acuma v-ați dumirit ?

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Vechi 13.09.2011, 23:53:38
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Theodor_de_Mopsuestia Vezi mesajul
Deci, primitor universal...
In loc de donator universal. Ciudat, nu? Sau dimpotriva?...
Vechi 14.09.2011, 00:13:22
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Despre asta am mai discutat, uitati ca e vorba de paine dospita: http://en.wikipedia.org/wiki/Miracle_of_Lanciano
"Celebrating in the Greek Rite and using leavened bread, that monk had doubts about the real presence of Jesus Christ in the Holy Eucharist."
Cu atat mai mult, ca era in ritul rasaritean.
Pai Catalin, citatul dat de tine aici spune ca acel calugar, care celebra dupa ritul grecesc si utiliza paine dospita, avea indoieli asupra prezentei reale a lui Iisus Hristos in Sfanta Euharistie. De ce nu ai dat tot contextul ca sa vad si eu care era motivul lui de indoiala? Pentru ca Domnul Mihnea a spus ca acel calugar se indoia tocmai pentru ca in fata lui se celebra cu azimi si cum acest calugar celebra cu paine dospita, se indoia ca si azimile s-ar putea transforma in mod real in Trupul si Sangele Domnului. Deci daca intreg contextul nu spune altceva, ca nu ai dat contextul, pai eu nu pot decat sa constat ca ai intarit cele spuse de Mihnea.
Subiect închis

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Nervul laringial si viclenia lui Richard Dawkins flying Teologie si Stiinta 88 23.09.2011 18:24:40
Minciuna si viclenia maria40 Generalitati 68 22.06.2011 22:13:56
Nu mai raspunde-ti sectantilor ionut stefan Secte si culte 146 15.03.2011 09:23:38