Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 15.09.2011, 08:57:35
osutafaraunu osutafaraunu is offline
Banned

Data înregistrării: 13.07.2011
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihailc Vezi mesajul
Măi Trices, tu fie încă visezi fie ai dat în mintea copiilor! Dar ce are pâinea dospită cumetre? E hipercalorică, favorizează creșterea colesterolului, sau care-i problema?
Nu are nimic, e perfectă... dar când e folosită ca simbol... nu merge. Nu merge să folosești un simbol al păcatului (drojdia) spre a-L reprezenta pe Hristos. Legat de aceasta am niște citate din Patristică, poate te vor lămuri sfinții părinți mai bine. Dar nu acum, că trebuie să plec... O zi bună!
Vechi 15.09.2011, 09:02:44
Mihailc Mihailc is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.03.2008
Implicit

Citat:
În prealabil postat de osutafaraunu Vezi mesajul
Nu are nimic, e perfectă... dar când e folosită ca simbol... nu merge. Nu merge să folosești un simbol al păcatului (drojdia) spre a-L reprezenta pe Hristos. Legat de aceasta am niște citate din Patristică, poate te vor lămuri sfinții părinți mai bine. Dar nu acum, că trebuie să plec... O zi bună!
Poate ne faci și o introducere în dietetica biblică! Că vorba aia, dacă tot murim într-o zi, măcar să murim sănătoși.
Vechi 15.09.2011, 15:19:14
Banned

Implicit

Citat:
Poate ne faci și o introducere în dietetica biblică! Că vorba aia, dacă tot murim într-o zi, măcar să murim sănătoși.
Așa cum am spus (și așa cum se vede n-ai înțeles), pâinea dospită nu are nimica, e bună pentru dietă; însă noi vorbim aici despre valoare ei simbolică. Și pentru că tot ți-am promis iată aici un citat dintr-o sursă pur ortodoxă:

"Pâinea dospită este chipul vieții încă necurățite prin sfântul botez și neeliberată cu totul de necurăția lumească. Iar turta nedospită (azima), al celei curățite în Hristos prin credință, adică al celor desăvârșiți, cărora le-a spus dumnezeescul Pavel: 'curățiti aluatul cel vechi, ca să fiți o frământătură nouă, precum sunteți, fără aluat!'" (Sf.Chiril al Alexandriei, trad. Dumitru Stăniloaie, București 1991, p.442)

Acum ai priceput? Ori și sf. Chiril al Alexandriei spune "tâmpenii", iar părintele Stăniloaie "ca un bun subordonat, sare în apărarea șefului", făcând "galerie"? Apropos, nu-i sunt niciun fel de "șef" ori "căpitan" fratelui meu grasu77. De altfel suntem din localități diferite și nu-l cunosc personal.

Citat:
Nu știu despre ce vorbești. Ai citat niște constatări care se pot verifica pe teren. Și dacă vorbim de bun simț sper că n-ai tupeul, tu și căpitanul tău Trices, să-mi țineți predici despre bun simț, caracter și alte calități pe care nu le regăsesc în comportamentul argaților AZ7

În primul rând încetează să faci comparații imbecile între un niște paraziți ai unui forum ortodox și pomenirea Domnului.
În al doilea rând, fac ce comentarii vreau cu niște spam-eri de profesie cum sunteți voi.

În al treilea rând, te anunț că versetul pe care-l fluturi cu mândrie sectară, face parte dintr-un capitol care descrie un ritual determinat (fără legătură, nici măcar indirectă, cu Euharistia), cu mai multe elemente specifice ale jertfei: tămâie, untdelemn, grăunțe, sare, făină. Când o să vă văd pe voi că folosiți tămâie și celelalte pomenite mai sus, într-un ritual veritabil, o să mai meditez la credibilitatea voastră. Până atunci, ciocu mai mic și efort de gândire mai mare!
Cu amărăciune constat și eu că într-adevăr discursul tău a coborât sub limita localității urbane. Să fie un semn al disperării și neputinței în fața Cuvântului sfânt al lui Dumnezeu? Versetul nu se referă la euharistie, însă euharistia administrată de Mântuitorul avea o directă legătură cu acesta. La Cina cea de Taină se găsea exact azima aceasta de Paște despre care face vorbire versetul.
Am fost curios să văd cum traduce "competent" IPS Bartolomeu Anania versetul cu pricina (Ieșirea 34,25) și am constatat cu stupoare că versetul 25 lipsește cu desăvârșire! Măi să fie! Minunați-vă și voi, "dragi sectanți vicleni":

http://www.dervent.ro/biblia.php

Last edited by osutafaraunu; 15.09.2011 at 15:22:02.
Vechi 15.09.2011, 16:37:04
delia31's Avatar
delia31 delia31 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.01.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
Am fost curios să văd cum traduce "competent" IPS Bartolomeu Anania versetul cu pricina (Ieșirea 34,25) și am constatat cu stupoare că versetul 25 lipsește cu desăvârșire! Măi să fie! Minunați-vă și voi, "dragi sectanți vicleni":

http://www.dervent.ro/biblia.php

Hello,Tricesimus, miss you too!
Ca sa-ti treaca stupoarea, verifica eventual versiunea pe suport de hartie sau de pe dvd si... "ghinion"! o sa constati cu amaraciune ca nu lipseste nici un verset si iar ai facut acuzatii nefondate pt. care va trebui sa-ti ceri scuze (ceea ce nu-ti prea da mana, nu?).
Saracu' mitropolit, tot el o fi de vina si pentru defectiunile tehnice legate de softul celor de la dervent!
Vechi 15.09.2011, 17:55:27
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de delia31 Vezi mesajul
Hello,Tricesimus, miss you too!
Sărumâna domniță, sentimentu' e reciproc.

Citat:
Ca sa-ti treaca stupoarea, verifica eventual versiunea pe suport de hartie sau de pe dvd si... "ghinion"! o sa constati cu amaraciune ca nu lipseste nici un verset
Din păcate, nu am versiunea Anania pe suport de hârtie, bănuiesc că măcar acolo există versetul.

Citat:
si iar ai facut acuzatii nefondate pt. care va trebui sa-ti ceri scuze (ceea ce nu-ti prea da mana, nu?).
Nu am acuzat, mi-am exprimat doar surprinderea (tu nu ai face la fel văzând un verset lipsă în Biblie?), pentru ce să-mi cer scuze? Pentru neatenția softiștilor de la Dervent? Bine, dacă-ți face plăcere:

Vă rog să mă iertați pentru surprinderea mea năroadă, probabil nu mai văd eu bine. Ajutați-mă vă rog frați creștini, cum glăsuiește versetul 25 din Ieșirea 34 - versiunea Anania? Mulțumesc.
Vechi 15.09.2011, 16:47:04
Senior Member

Implicit

Citat:
Așa cum am spus (și așa cum se vede n-ai înțeles), pâinea dospită nu are nimica, e bună pentru dietă; însă noi vorbim aici despre valoare ei simbolică. Și pentru că tot ți-am promis iată aici un citat dintr-o sursă pur ortodoxă:

"Pâinea dospită este chipul vieții încă necurățite prin sfântul botez și neeliberată cu totul de necurăția lumească. Iar turta nedospită (azima), al celei curățite în Hristos prin credință, adică al celor desăvârșiți, cărora le-a spus dumnezeescul Pavel: 'curățiti aluatul cel vechi, ca să fiți o frământătură nouă, precum sunteți, fără aluat!'" (Sf.Chiril al Alexandriei, trad. Dumitru Stăniloaie, București 1991, p.442)

Acum ai priceput? Ori și sf. Chiril al Alexandriei spune "tâmpenii", iar părintele Stăniloaie "ca un bun subordonat, sare în apărarea șefului", făcând "galerie"? Apropos, nu-i sunt niciun fel de "șef" ori "căpitan" fratelui meu grasu77. De altfel suntem din localități diferite și nu-l cunosc personal.
Trices, ce mi-ai trântit mai sus e un fragment dintr-un comentariu la Vechiul Testament, nu se referă la Sfânta Euharistie. De altfel, Sf. Chiril al Alexandriei are și un comentariu la Evanghelia după Ioan. Ia caută, citește și spune la ce concluzii ai ajuns! Vezi că are și niște pagini frumoase despre Maica Domnului!
Ca să vezi... din răstălmăcitor al Scripturii și hermeneut bezmetic al sensurilor ei, Trices se făcu lăutar patrolog. Încă puțin, și te facem catehumen!
Restul comentariului sunt gimnastici ale unui creier în curs de dezvoltare. Trices, să crești mare și să-ți vină mintea la cap!

Citat:
Cu amărăciune constat și eu că într-adevăr discursul tău a coborât sub limita localității urbane. Să fie un semn al disperării și neputinței în fața Cuvântului sfânt al lui Dumnezeu? Versetul nu se referă la euharistie, însă euharistia administrată de Mântuitorul avea o directă legătură cu acesta. La Cina cea de Taină se găsea exact azima aceasta de Paște despre care face vorbire versetul.
Discursul meu e o replică palidă la manierele paleolitice pe care le exersați pe forumul nostru. Dar nesimțirea și parazitismul vostru cum sunt? Ultracentrale?
Stai să vezi ce urmează!
Vechi 15.09.2011, 17:59:39
Banned

Implicit

Citat:
Trices, ce mi-ai trântit mai sus e un fragment dintr-un comentariu la Vechiul Testament, nu se referă la Sfânta Euharistie.
Am spus eu că se? Nu, stimabile, spuneam că e vorba de valoarea simbolică a pâinii dospite respectiv a azimilor.

Citat:
De altfel, Sf. Chiril al Alexandriei are și un comentariu la Evanghelia după Ioan. Ia caută, citește și spune la ce concluzii ai ajuns! Vezi că are și niște pagini frumoase despre Maica Domnului!
Ia uite domnule, nu am voie să citesc orice din Patristică! Că s-ar putea să găsesc incompatibilități cu ortodoxia actuală... și e de rău! E grav dacă nici Sfânta Tradiție n-o mai urmați... ce să mai zic de Sfânta Scriptură... Uite, pentru reciprocitate trântește-mi și tu un citat din Ellen White care să-mi demonstreze "greșita" interpretare a Cinei Domnului.

Citat:
Restul comentariului sunt gimnastici ale unui creier în curs de dezvoltare. Trices, să crești mare și să-ți vină mintea la cap!
Discursul meu e o replică palidă la manierele paleolitice pe care le exersați pe forumul nostru. Dar nesimțirea și parazitismul vostru cum sunt? Ultracentrale?
Ustură rău, este? Mă întreb cum ai reacționa dacă ți-aș folosi și eu limbajul în replică...
Vechi 15.09.2011, 18:19:59
Senior Member

Implicit

Citat:
Am spus eu că se? Nu, stimabile, spuneam că e vorba de valoarea simbolică a pâinii dospite respectiv a azimilor.
Trices, Sf. Chiril nu e singurul care a comentat Vechiul Testament. Ca să ști și tu, ei evaluat simbolurile în contextul iudaic și nu novotestamentar sau ca teologie a Sfintelor Taine. Fă un efort și postează tot comentariu și ai să vezi cum stau lucrurile. Sau măcar doar citește-l și lămurește-te singur.

Citat:
Ia uite domnule, nu am voie să citesc orice din Patristică! Că s-ar putea să găsesc incompatibilități cu ortodoxia actuală... și e de rău! E grav dacă nici Sfânta Tradiție n-o mai urmați... ce să mai zic de Sfânta Scriptură... Uite, pentru reciprocitate trântește-mi și tu un citat din Ellen White care să-mi demonstreze "greșita" interpretare a Cinei Domnului.
Nu te supăra, dar nu se poate face comparație între Patristică și Ellen White. Asta e una. A doua, nu accept reciprocități cu o persoană care preferă să îngroape discuția în solispism decât să accepte evidența.

Citat:
Ustură rău, este? Mă întreb cum ai reacționa dacă ți-aș folosi și eu limbajul în replică...
Stai liniștit în privința rezistenței mele la insulte. Doar n-ai vrea să te felicit pentru obrăznicia de care dai dovadă pe acest forum. Primești ce meriți, deocamdată în doze mici, după aceea mai vedem...
Vechi 15.09.2011, 18:53:24
Banned

Implicit

Citat:
Trices, Sf. Chiril nu e singurul care a comentat Vechiul Testament. Ca să ști și tu, ei evaluat simbolurile în contextul iudaic și nu novotestamentar sau ca teologie a Sfintelor Taine. Fă un efort și postează tot comentariu și ai să vezi cum stau lucrurile. Sau măcar doar citește-l și lămurește-te singur.
Va trebui până la urmă să te hotărești: sf. Chiril se referă la simbolistica VT în context iudaic, ori la Cina Domnului? Ori la amblele. Ori la niciuna (cum probabil ți-ar conveni ca să-ți iasă pasența). Și apoi, dragul meu, Hristos nu în context iudaic a folosit simbolurile? Că era miel, că era azimă... Să nu judecăm lucrurile în context balcanic. Spre pildă dacă eu ți-aș face un compliment de genul celui făcut lui Isahar (Facerea 49,14) "în context iudaic", spunându-ți "ești un măgar!", cum te-ai simți?

Citat:
Nu te supăra, dar nu se poate face comparație între Patristică și Ellen White. Asta e una. A doua, nu accept reciprocități cu o persoană care preferă să îngroape discuția în solispism decât să accepte evidența.
Reciprocitatea se referea la metoda de lucru, nu la persoane.

Citat:
Stai liniștit în privința rezistenței mele la insulte.
Nu mi-am propus niciodată să te insult, oricât ai [mai] coborî standardul.

Citat:
Primești ce meriți, deocamdată în doze mici, după aceea mai vedem...
Mulțumesc deocamdată, dar dacă vrei să-ți continui demonstrația, go ahead, măcar se vor lămuri și ceilalți. Eu totuși sper într-un reviriment, nu e cazul să mă înjuri de mamă, ai dovedit-o până mai ieri că poți fi creștin.
Vechi 15.09.2011, 11:14:42
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
Tu acum incerci sa explici de ce voi folositi azima, de parca ar fi o adanca reflectie teologica. E simplu, folositi pentru ca asa foloseau cei din cultele din care s-au desprins adventistii in sec. XIX si asa se folosea in jurul lor in SUA.
Nu are rost sa folosim teoria chibritului, mai util ar fi sa analizam gandirea fermierilor americani in contextul epocii si puterea lor de talmacire a Bibliei.
Subiect închis

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Nervul laringial si viclenia lui Richard Dawkins flying Teologie si Stiinta 88 23.09.2011 18:24:40
Minciuna si viclenia maria40 Generalitati 68 22.06.2011 22:13:56
Nu mai raspunde-ti sectantilor ionut stefan Secte si culte 146 15.03.2011 09:23:38