![]() |
![]() |
|
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Pe de altă parte, v-a trecut vreodată prin cap că faceți același tip de eroare ca și ortodocșii, doar că în alte privințe ? Cu alte prilejuri, v-am arătat că Biblia este suficientă pentru a crede că Petru a primit, pe lângă misiunea apostolică comună cu a celorlalți apostoli, o misiune deosebită, căreia azi îi spunem "minister petrin" și care a constat în a-i întări pe frații săi și a-i ține în unire. Nici pasajele biblice, nici citate din vechi părinți din perioada de început a creștinismului nu v-au convins. Câtă obstinație vedeți dv (pe bună dreptate) la ortodocși, care refuză să creadă, în contra evidenței, că Isus a folosit azime, tot atâta văd eu la dv, care refuzați să credeți (ca și ei) în ministerul petrin. Când Biblia spune, clar: "întâia zi a azimilor", vedem că sunt oameni care înțeleg că era înainte de perioada azimilor. Absurd, nu ? Dar cu ce este mai absurd decât o altă situație, și anume aceea în care Biblia vorbește clar de "mormântul lui Moise", iar dv spuneți nu, Moise nu a murit și nu a avut niciodată un mormânt. Și atunci ? Așa-i că noi, de fapt, nu citim Biblia, ci noi citim într-o cheie pe care alții ne-au dat-o, într-o oglindă nu de noi șlefuită, prin ochelari cu lentile deformate ?
Doamne, Tu pe toate le știi ! Tu știi că Te iubesc ! www.catehism.com http://regnabit.wordpress.com Last edited by Mihnea Dragomir; 17.09.2011 at 00:45:51. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
||||
|
||||
![]() Citat:
La această obeicție a răspuns deja dna Adriana. "Artos" nu înseamnă "pâine dospită", ci "pâine". Este termen generic, prezent și în neogreacă. Ia scrieți aici: http://translate.google.com/?hl=en#en|el|bread termenul englezesc "bread" să vedeți că iese "artos". La prima ieșire în Grecia vă recomand să luați cina într-un restaurant libanez. Atunci, cereți chelnerului să primiți puțin "artos". Pun capul pe tăietoare că ceea ce veți primi va fi...o lipie. Fiindcă aia este felul de pâine care se găsește în restaurantele libaneze. Că veți cere sub termenul generic "pâine" sau sub termenul specific "lipie", tot lipie veți primi.
|
|||
|
|||
![]()
Mai mult decât atât. În greaca koine, άρτος este un termen și mai generic, desemnând [și] hrană de orice fel, nu doar pâine.
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Artos este un termen pentru orice fel de paine, poate chiar si aluat, dar facut cu drojdie. Pentru azimi e un cuvant special, azumos, nu cred ca mananca cineva azimi in afara de evrei in saptamana azimilor. Intotdeauna in Biblie intalnim azumos cand e vorba de azimi si artos cand e vorba de paine dospita. De asemenea, am cautat in Biblia evreiasca, acolo unde este artos in ebraica este paine dospita (ma refer la Vechiul Testament). |
|
|||
|
|||
![]()
Aasadar, ca sa lamurim problema (pentru ca am mai lamurit-o de cateva ori), am gasit in sursa evreiaasca faptul ca in ziua dinaintea Pastilor este interzis sa se manace azima, si se manaca paine dospita, avand grija sa adune ramasitele.
http://www.beingjewish.com/yomtov/pa...abboserev.html Totul e clar, mai ramane sa vada fiecare daca in cultul sau Iisus a fost rastignit inainte de Pasti sau dupa Pastile evreiesti. Ma refer la cultele eterodoxe, la ortodocsi e limpede. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Last edited by Adriana3; 17.09.2011 at 09:31:13. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Iar despre ceilalti am zis sa verifice cand au la ei rastignirea, din ce mi-am dat eu seama de pe net si celelalte culte au la fel ca noi, rastignirea si apoi Pastile evreiesti (si nu cum spui tu, cu omorarea in prima zi a Pastilor). |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Cred ca singura modalitate ca sa aflii tu adevarul despre Artos este sa vorbesti tu personal cu preoti greci. Asa o sa aflii ca Artos este absolut orice fel de aluat, indiferent daca dospit sau nedospit, simplu sau cu alte ingrediente gen branza etc. Iar unul din motivele pentru care s-a folosit azima la Pasti este si cel pentru care mielul nu trebuia gatit decat prin frigere rapida pe foc cu putin timp inainte de inserat si anume: cand evreii au gatit pentru prima data Pastile pe pamantul Egiptului, trebuia sa il gateasca in pripa fiind gata de a pleca de acolo in orice moment. De aceea mielul trebuia fript, painea trebuia facuta rapid, deci nu era timp de lasat la dospit, iar ei trebuiau sa manance totul in pripa, imbracati, incaltati si cu toiagul in mana (la indemana), pentru ca nu era timp de pierdut, trebuiau sa paraseasca in pripa Egiptul. Exact acelasi lucru s-a petrecut si in noaptea Pascala cand s-a instituit Euharistia, nu era timp de pierdut pentru ca ucigasii veneau in pripa sa Il prinda. Last edited by Adriana3; 17.09.2011 at 09:32:48. |
|
|||
|
|||
![]()
Eu ti-am dat link-ul cu ce inseamna artos si tot nu ai vrut sa crezi.
|
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Nervul laringial si viclenia lui Richard Dawkins | flying | Teologie si Stiinta | 88 | 23.09.2011 18:24:40 |
Minciuna si viclenia | maria40 | Generalitati | 68 | 22.06.2011 22:13:56 |
Nu mai raspunde-ti sectantilor | ionut stefan | Secte si culte | 146 | 15.03.2011 09:23:38 |
|