Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 17.09.2011, 02:14:32
Adriana98's Avatar
Adriana98 Adriana98 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Adriana3 Vezi mesajul
Faptul ca musulmanii nu cunosc anumite lucruri despre Treime nu face sa existe inca un Dumnezeu, ci Dumnezeu este acelasi.
Este acelasi, dar unii refuza sa-L accepte asa cum este EL, prefera sa-L reduca la capacitatea lor de întelegere; în loc sa-L creada pe Dumnezeu si sa creada în El, se-ncred în închipuirile lor. Treaba lor, dar eu una nu simt nevoia sa ma unesc nici în rugaciune si nici altfel, cu ei! Ba chiar îmi repugna aceasta idee de amestec. Adevarul este unul singur, cine-l cauta îl va gasi.
Ca sa fiu si mai clara: sunt total anti-ecumenista (în sensul actual al cuvîntului).
Citat:
Pe langa asta, de pe acest site am aflat ca exista la musulmani calugarii sufi care recunosc Trinitatea.
Printre învataturile de baza ale sufismului se numara si credinta în metempsihoza, prin care, zice-se, s-ar curati sufletele care nu ar fi înca pregatite pentru o reunire cu Dumnezeirea (divinitatea)...
Mai invoca si altii o anume trinitate, dar nu tot ce zboara se manînca ...
Citat:
Cat despre Trinitatea mentionata de dvs. cu Sfanta Fecioara, cine sunt ceilalti doi?
Allah - Al-Masih (Iisus) - Maryam (Maica Domnului).

Doamne, iarta-ma !

Last edited by Adriana98; 17.09.2011 at 02:25:30.
Vechi 17.09.2011, 04:40:28
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de valentin.viliga Vezi mesajul
Domnule Dragomir, atunci cum va explicati ca pt painea folosita de Domnul Hristos la Euharistie termenul folosit este "artos" adica paine dospita, acest termen fiind folosit in toate referirile noutestamentare referitoare la Cina Domnului, desi limba greaca are si termenul pentru azima?

La această obeicție a răspuns deja dna Adriana. "Artos" nu înseamnă "pâine dospită", ci "pâine". Este termen generic, prezent și în neogreacă. Ia scrieți aici:
http://translate.google.com/?hl=en#en|el|bread

termenul englezesc "bread" să vedeți că iese "artos". La prima ieșire în Grecia vă recomand să luați cina într-un restaurant libanez. Atunci, cereți chelnerului să primiți puțin "artos". Pun capul pe tăietoare că ceea ce veți primi va fi...o lipie. Fiindcă aia este felul de pâine care se găsește în restaurantele libaneze. Că veți cere sub termenul generic "pâine" sau sub termenul specific "lipie", tot lipie veți primi.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Vechi 17.09.2011, 06:51:34
osutafaraunu osutafaraunu is offline
Banned

Data înregistrării: 13.07.2011
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihailc Vezi mesajul
Ce relevanță are pentru mine, ca creștin, cum era percepută veterotestamentar pâinea dospită? Din moment ce Domnul, cu gurița Lui, a asemănat Împărăția cu un aluat dospit, mi-e foarte clar că El nu percepea dospeala ca pe o necurăție.
Chiar așa! Ce relevanță are pentru tine?

"Cercetați Scripturile, că socotiți că în ele aveți viață veșnică. Și acelea sunt care mărturisesc despre Mine." (Ioan 5,39)
  • Ce relevanță are pentru tine că Hristos "cu gurița Lui" spune creștinilor să cerceteze Scripturile Vechiului Testament? Tu probabil nu te consideri creștin.
  • Ce relevanță are pentru tine că în ele ai viață veșnică când tu ai convingerea că doar în bucățica aia de dospeală ai viața veșnică?
  • Ce relevanță are pentru tine faptul că azima aceea "veterotestamentară" mărturisește despre El? Pe tine nu te interesează!
Pentru tine mai mare relevanță are faptul că Hristos a asemuit Împărăția Sa cu dospeala într-o parabolă, în consecință ai dedus că Sfânta Rânduială a lui Dumnezeu trebuie întoarsă pe dos. Nu are relevanță că în vechime asta se pedepsea cu moartea (Ieșirea 12,19), de parcă Dumnezeu ar fi arbitrar condamnând la moarte pe cel ce folosește în locul simbolului lui Hristos (azima), dospeala (spune tu cam pe cine ar simboliza).

Oare cine vă inspiră să faceți tot pe dos de cum cere Dumnezeu? Și apoi să vă mai și inspire a-i numi oligofreni pe cei vor să respecte Legea Lui!
Vechi 17.09.2011, 07:01:54
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
100 fără unu, este remarcabil efortul apologetic pe care îl desfășurați. Deși nu era absolut necesar, aduceți în discuție pasaje în care episcopi și teologi ortodocși vorbesc despre faptul că Isus la Cină a folosit pâine nedospită. Spun "nu era absolut necesar" fiindcă Biblia singură, dacă ar fi să o citim și să o credem, ar trebui să fie suficientă.
Domnule Dragomir, sunt de aceeași părere, mai mult cred că a fost inutil. După ce distinsul nostru preopinent (pe chestiunea azimei) a făcut ferfeniță Scriptura [Vechiului Testament] nu era de așteptat să-l mai impresioneze părerea unor oameni sfinți.Eu nu mi-am făcut decât datoria și aș fi cinic dacă aș spune că-i va servi măcar de mărturie la judecată.

Citat:
Dar cu ce este mai absurd decât o altă situație, și anume aceea în care Biblia vorbește clar de "mormântul lui Moise", iar dv spuneți nu, Moise nu a murit și nu a avut niciodată un mormânt.
Stați așa puțin... Noi (eu și toți adventiștii de pe forum sau de aiurea) avem o concepție unitară în această privință: Moise a murit și a fost îngropat. Doar că a fost înviat (nu știm când) și a fost prezent în această stare pe Muntele Schimbării la Față împreună cu Ilie.
Vechi 17.09.2011, 07:09:04
Banned

Implicit

Citat:
"Artos" nu înseamnă "pâine dospită", ci "pâine". Este termen generic, prezent și în neogreacă.
Mai mult decât atât. În greaca koine, άρτος este un termen și mai generic, desemnând [și] hrană de orice fel, nu doar pâine.
Vechi 17.09.2011, 07:20:11
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de delia31 Vezi mesajul
Daca imi permiteti si mie o interventie in acest „Turn Babel” al forumului, in care fiecare isi canta cantecul pe limba lui.
Ai dreptate, topicul acesta a ajuns un fel de "toate pentru toți", dar ce mi se pare remarcabil, e faptul că deși de confesiuni diferite, cei trei menționați de tine, cântă aceeași partitură, diferă doar libretul. Când ni te alături în execuția operei "Azima"? Am prefera un flaut în locul mitralierei...

Citat:
Intrebarea mea e urmatoarea: cand si in ce context a avut loc prima Euharistie si ce anume s-a folosit? Paine sau azima?
Desigur la instituirea ei, la Cina cea de Taină. S-a folosit doar ce se găsea la "Brutărie" zilele acelea: azima. Care brutar și-ar fi riscat viața să coacă pâine dospită?
Vechi 17.09.2011, 08:41:02
Adriana3 Adriana3 is offline
Banned

Data înregistrării: 12.01.2010
Locație: Turma Bunului Pastor
Implicit

Citat:
Daca imi permiteti si mie o interventie in acest „Turn Babel” al forumului, in care fiecare isi canta cantecul pe limba lui.
Am si eu o intrebare in special pt. Adriana, o cautatoare neobosita printre detalii, experta in Tetracapilarotomie, apoi pt. Tricesimus, cel ce neaga cu vehementa transfigurarea in chip mistic a painii si vinului in Trupul si Sangele lui Hristos, si pt. Mihnea Dragomir, sustinator al azimei in disputa paine versus azima.
Intrebarea mea e urmatoarea: cand si in ce context a avut loc prima Euharistie si ce anume s-a folosit? Paine sau azima?
Multumesc anticipat. Pot raspunde si altii.
Prima Euharistie a avut loc la Cina cea de Taina tinuta in seara Pastilor din anul rastignirii Domnului si s-a folosit azima. Iar in acea seara Domnul a zis "Faceti aceasta intru amintirea mea". Ca atare, de cate ori frangem si noi painea astazi, vestim moartea Domnului.
Ceea ce este putin pacat la ortodocsi din punctul meu de vedere este faptul ca acest moment al frangerii painii nu este cu adevarat trait si de credinciosi in sensul ca se face in Altar de preot in asa fel incat nimeni nu prea vede ce face acolo, iar daca nici nu este informat despre ceea ce face preotul in Altar, rateaza momentul cu desavarsire. In timp ce la catolici si la altii este un moment foarte important din slujba, cu o incarcatura duhovniceasca deosebita si vazut in mod clar de toti credinciosii asa cum vedeau si apostolii. Cel putin eu o resimt intotdeauna cand merg la ei in timp ce la noi, toata gestica facuta in Altar deasupra Potirului ma duce mereu cu gandul la ritualuri pagane africane, la incantatii, si sincer, ma intristeaza mereu ca nu se pune mai mult accent in fat credinciosilor pe acest moment al frangerii painii si al Transformarii darurilor.

Last edited by Adriana3; 17.09.2011 at 09:09:24.
Vechi 17.09.2011, 08:42:16
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
Când Biblia spune, clar: "întâia zi a azimilor", vedem că sunt oameni care înțeleg că era înainte de perioada azimilor. Absurd, nu ? Dar cu ce este mai absurd decât o altă situație, și anume aceea în care Biblia vorbește clar de "mormântul lui Moise", iar dv spuneți nu, Moise nu a murit și nu a avut niciodată un mormânt.
Eu credeam ca ati inteles, dar vad ca nu ati citit inca faptul ca prima zi a azimilor e ziua pregatirii Pastilor, adica 14 Nisan. Puteti citi pe orice site de pe net, inclusiv evreiesc. Dau link-ul pe care l-a dat si Adriana: http://www.jewfaq.org/holidaya.htm Am dat si stie-uri cu explicatii mai complete, dar nu mai stau cum sa caut in urma.
Aceasta se intampla probabil pentru ca evreii au un alt calendar decat noi. La ei ziua incepe seara, asadar Pastile incepe in seara de 14 Nisan, cand incepe de fapt ziua de 15 Nisan. De aceea o numesc prima zi a azimilor, desi sarbatoarea azimilor incepe pe 15 Nisan, in acea seara de 14 Nisan.

Acum am gasit si dovada finala, ca in ziua pregatirii Pastilor, in prima zi a azimilor, este intezis sa se manance azima, ci numai paine dospita, avand grija ca sa nu cada firimiturile.
Asta cu firimiturile este pentru ca in ziua de 14 Nisan, se face cautarea oficiala a ultimelor ramasite de paine/aluat dospit, iar dimineata se arde simbolic o bucata de paine dospita. http://www.beingjewish.com/yomtov/pa...abboserev.html

"It is forbidden to at matzah on the day before Passover, so we must use challah during this Sabbath. However, we cannot leave any challah or challah crumbs in the house during Passover, so we must be very careful to eat every last bit of the challah."
Vechi 17.09.2011, 08:47:42
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de osutafaraunu Vezi mesajul
Ai dreptate, topicul acesta a ajuns un fel de "toate pentru toți", dar ce mi se pare remarcabil, e faptul că deși de confesiuni diferite, cei trei menționați de tine, cântă aceeași partitură, diferă doar libretul. Când ni te alături în execuția operei "Azima"? Am prefera un flaut în locul mitralierei...
Din cauza ca cei trei au interesul sa pomeneasca de azima, am mai spus ca adventistii folosesc azimi doar pentru ca asa au mostenit de la catolici si apoi de la protestanti. Si cum orice trebuie justificat, se apuca sa caute citate din Biblie, unele fara nicio legatura.
Vechi 17.09.2011, 08:54:27
Adriana3 Adriana3 is offline
Banned

Data înregistrării: 12.01.2010
Locație: Turma Bunului Pastor
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Adriana98 Vezi mesajul
Este acelasi, dar unii refuza sa-L accepte asa cum este EL, prefera sa-L reduca la capacitatea lor de întelegere; în loc sa-L creada pe Dumnezeu si sa creada în El, se-ncred în închipuirile lor. Treaba lor, dar eu una nu simt nevoia sa ma unesc nici în rugaciune si nici altfel, cu ei! Ba chiar îmi repugna aceasta idee de amestec. Adevarul este unul singur, cine-l cauta îl va gasi.
Ca sa fiu si mai clara: sunt total anti-ecumenista (în sensul actual al cuvîntului).
Printre învataturile de baza ale sufismului se numara si credinta în metempsihoza, prin care, zice-se, s-ar curati sufletele care nu ar fi înca pregatite pentru o reunire cu Dumnezeirea (divinitatea)...
Mai invoca si altii o anume trinitate, dar nu tot ce zboara se manînca ...
Allah - Al-Masih (Iisus) - Maryam (Maica Domnului).

Doamne, iarta-ma !
Toti oamenii il reduc pe Dumnezeu la capacitatea lor de cunoastere, nu se poate altfel tocmai pentru ca suntem limitati.
In urma dezbaterilor ecumenice, dupa ce s-a tras linie, s-a constatat ca singurul lucru pe care il au in comun toate religiile este invatatura de a iubi semenul. Asta m-a purtat cu gandul la Cuvantul Domnului care a zis ca TOATA Legea si Proorocii se afla in iubirea de Dumnezeu si de aproapele, si apoi la Sf. Ap. Pavel care a simplificat si mai mult zicand ca TOATA Legea consta in iubirea aproapelui. Si are dreptate stiut fiind ca NIMENI nu il poate iubi pe Dumnezeu pe care nu il vede daca nu il iubeste pe aproapele pe care il vede. Dvs. daca v-ati fi nascut intr-o tara araba ati fi fost musulmana si la fel de infocat ati fi sustinut religia musulmana contra crestinismului si contra la orice alta religie. Faptul ca v-ati nascut in Romania nu este un merit, insa cu siguranta nu puteti afirma ca dvs. il cunoasteti pe Dumnezeul pe care nu il vedeti fara sa va iubiti toti semenii pe care ii vedeti. Cunoasterea lui Dumnezeu cu adevarat nu se face prin dogme ci prin trairea iubirii de aproapele. Este singura Cale, cea mai ingusta si cea mai grea...

Revenind la Trinitate, stiti cumva de unde si-au format musulmanii ideea ca a treia Persoana ar fi Sfanta Fecioara?

Last edited by Adriana3; 17.09.2011 at 08:56:36.
Subiect închis

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Nervul laringial si viclenia lui Richard Dawkins flying Teologie si Stiinta 88 23.09.2011 18:24:40
Minciuna si viclenia maria40 Generalitati 68 22.06.2011 22:13:56
Nu mai raspunde-ti sectantilor ionut stefan Secte si culte 146 15.03.2011 09:23:38