Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica ortodoxa > Biserica Ortodoxa Romana

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 22.09.2011, 22:29:04
Savonarola Savonarola is offline
Banned

Data înregistrării: 12.08.2011
Locație: Bizanțul de dupa Bizanț
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihailc Vezi mesajul
Savonarola, ești sigur că faci parte din Biserica Ortodoxă? Că ce susții d-ta mai sus e gândire sectară neoprotestantă combinată cu maximalism pietist paraeclezial și ideologie catolică medievală.
Eu sunt sigur că fac parte din BOR. Însă cred că sunt foarte mulți dintre "ortodocși" (așa-zișii "creștini" ortodocși) care chiar nu fac parte din Biserica Ortodoxă. Și sunt mulți. Și nu știu cine le-a făcut propovăduire, dacă le-a făcut, nu știu cine le-a făcut cateheză, dacă le-a făcut (mie spre exemplu nu mi-a făcut nici un preot din parohia mea cateheză, în afară de predicile de la slujbe, altfel nimic) și nu știu multe alte lucruri. Dar văd rezultatele dezastruoase. Prin urmare v-am mai spus o dată și vă repet, poate veți înțelege, încercați să săpați fântâna mai la adânc și să vă aplicați criteriile de discernământ acolo unde trebuie și cu cine trebuie!! Iar după ce terminați, dacă veți termina într-o viață (eu nu cred), atunci să veniți să vă luați de mine. Până atunci căutați răul mai de la rădăcină.

Citat:
Eu am văzut oameni care au toropit în Biserică zeci de ani până să-i atingă harul cu o forță extraordinară, pe care n-am regăsit-o la pietiștii exclusiviști care confundă mântuirea cu practicarea unor figuri impuse (și neînțelese) plus adeziunea strict mentală la un set de valori cu totul exterioare ființei lor.

Poți să să te întorci cu fața spre Împărăție la 20 de ani, la 30 la 70 sau cu foarte puțin timp înaintea morții. Biserica, ca o mamă care nu-și abandonează pruncii pentru se îmbolnăvesc des sau asimilează mai greu educația părintească, așteaptă cu răbdare plinirea vremii fiecăruia dintre fii săi, fără să se isterizeze că unii întârzie la cină, sau sunt prinși în alte capcane ale vieții acesteia.
Oamenii aceia pe care i-ați văzut trebuiau să se toropească nu în Biserică, ci undeva prin afara, prin grădina Bisericii, acolo unde le și era locul de fapt și de drept. Iar acea parabolă de la evanghelia după Matei o interpretați și o utilizați greșit; cred că nici nu are rost să comentez. Interpretarea acelei parabole este tocmai de natură să susțină poziția pe care o am eu.

Citat:
Ce faci tu Savonarola, seamănă perfect cu atitudinea slujbașului cârtitor, doar că tu îți anticipezi plata și faci o mare greșeală. S-ar putea ca ăia pe care-i judeci tu cu atâta asprime și fără vreo delegare din partea autorității ecleziale, să ți-o ia înainte și tu să rămâi pe dinafară cu toate meritele tale fariseice în brațe. (nu mai postez aici și pilda vameșului și a fariseului, mă gândesc că la nivelul tău superduhovnicesc ar trebui să-o cunoști).
Bun. Să zicem că peste partea cu asprimea aș putea să mai trec, aș putea să mai fac concesii din acest punct de vedere. Este un defect al meu că judec prea aspru, dar mă mir că aceia pe care îi judec nu se uită la defectele lor și mai mari și se uită tot la mine și la asprimea mea în judecată. Ceva aici nu este clar. Nu înțeleg de ce unii nu se revoltă de propriile lor fapte, în schimb se revoltă că sunt luați la rost, și pe drept, de către alții.

În schimb la partea cu delegarea din partea autorității ecleziale, vă comportați de parcă ați fi mic copil și nu ați fi citit Biblia niciodată. Eu, din întâmplare, am citit odată Biblia în întregime. Ce delegare au avut profeții vechiului testament? Ce delegare de la "autorități" a avut sfântul Ioan botezătorul? Dar Iisus Hristos ce delegare a avut de la arhiereii și cărturarii iudei? Dacă stăteau după delegările altora, astăzi nu se mai mântuia nimeni. Și chiar nu înțeleg de ce vă prefaceți că nu înțelegeți că și autoritățile ecleziale pot face astfel de delegări exclusiv pentru a adormi conștiințele și pentru a își păstra pivilegiile nemeritate, chiar și dacă ar face aceste lucruri împotriva adevărului. Nu vă supărați, dar chiar credeți că sunt imbecil?? Nu doar că nu sufăr de imbecilitate, și cu atât mai puțin de imbecilitate profundă, ba mai mult mi-a dat Dumnezeu o minte luminată și ascuțită. Că nu mi-am folosit-o eu la capacitate maximă asta mă privește pe mine, și nu dărnicia lui Dumnezeu în ceea ce mă privește.
Reply With Quote

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Biserica Ortodoxa Romana este ... savudanmihai Biserica Ortodoxa Romana 9 14.08.2013 13:19:52
Biserica ortodoxa romana din Copenhaga truthtostone Generalitati 0 21.08.2012 01:52:12