Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Romano-Catolica

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 11.10.2011, 20:29:31
Erethorn Erethorn is offline
Banned

Data înregistrării: 28.12.2009
Locație: Timisoara
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de nutucutu Vezi mesajul

PS1 Ce va faceti daca la dumneavoastra in cabinet apare un iezuit cu o problema de sanatate?
Heh.. Incercand, pentru o clipă, să răspund eu, în locul preopinentului, la întrebarea dumneavoastră, pe care am perceput-o inițial ca fiind retorică, mi-am dat seama că ea ei i se poate lesne substitui o altă întrebare și că, în lumina opiniilor exprimate deja de către domnul doctor, aceasta nu mai este de loc retorică.

A doua întrebare ar fi, evident : Ce va faceti daca la dumneavoastra in cabinet apare un papă cu o problema de sanatate?

Iar motivul pentru care nu consider că ar fi o întrebare retorică este legat de apariția îngrijorătoare, în cadrul vituperației domnului doctor, care v-a indignat pe dumneavoastră, a unei forme extrem de periculoase de discurs, și anume, generalizarea și depersonalizarea adversarului.

Observați că domnul doctor nu critică un Papă, adică nu critică un papă anume, unul real, personal, să zicem pe Fericitul Ioan Paul al II-lea, sau pe Sanctitatea Sa Benedict XVI, sau chiar pe Alexandru al VI-lea. De altfel ar fi și greu (nu imposibil, am fost martorul și al unor elucubrații anticatolice de asemenea factură) să susții că Fericitul Ioan Paul II ar fi "călcat în sângele creștinilor pe care i-a omorât".

Pe de altă parte, nu critică nici instituția papalității, deoarece vituperația sa are un caracter personal. Dar la ce persoană se referă oare domnul doctor ? La una reală, după cum am văzut, nu.

Dumnealui, când vorbește despre "Papa care are papuci roșii de sângele creștinilor" (nota bene, "are", nu "a avut" !) se referă la o imagine construită, la un stereotip, un om de paie, dacă vreți.

Nu papalitatea, sau Vaticanul, nu un papă real, cu nume, realizări și nerealizări, atenție, ci PAPA ! PAPA, cel fără nume, dar plin de toate păcatele, cu papucii roșii de sângele creștinilor, acel PAPA despre care un așa zis "părinte", așa zis ortodox, spunea "Pe Papa să-l blestemați !", veritabilă marotă și sperietoare, numai bună pentru inflamat sentimentele anti-catolice, anti-occidentale, sectare, neortodoxe și necreștine ale unora care nu își pot găsi sau regăsi adevărata valoare (sau ceea ce consideră ei că ar fi valoare) decât în prezența unui mare DUȘMAN, real sau inventat... oare o fi o coincidență că tot în țara noastră a câștigat atâta trecere un gen liric care are ca leit-motive valoarea meea și dușmanii ?

Citind postarea domnului doctor și vituperațiile sale la adresa "Papei", m-a trecut un fior rece pe șira spinării, pentru că asemenea reprezentări personalizate și caricaturizate ale unor personaje colective nu sunt noi în istoria propagandei.

Vă aduceți aminte de afișele naziste în care "Evreul" apărea, lacom, urât, în chip de vierme sau de păianjen ?

Aceeași tehnică. Conștient sau inconștient.

Last edited by Erethorn; 11.10.2011 at 20:35:00.

Tags
primatul papal, roma, vatican