![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Invataturile propovaduite de Mantuitorul si Sfintii Sai Apostoli nu se caracterizeaza prin mistism si necunoastere ci prin cunoastere si traire.pai si noi ce facem aici in Ortodoxie?
|
|||
|
|||
![]() Citat:
2. Foarte important. De ce nu se "copiaza" modelul Domnului Iisus Hristos si al Sfintilor Apostoli? Ei nu tineau liturghii sau alte ritualuri (in afara de cele 5 sacramente - botezul, cununia, sfanta impartasanie, hirotonirea si mirungerea) ci invatau pe norod, prin vorbe spuse deslusit, pe intelesul oamenilor. "Iisus invata in toate zilele pe norod" (Luca 19:47) "Pe cand vorbeau Petru si Ioan norodului, au venit la ei, pe neasteptate, preotii, capitanii templului si saducheii, foarte necajiti ca invatau pe norod si vesteau in Iisus invierea din morti."(Fapte 4:1-2) Luati Noul Testament si aratati-mi de cate ori gasiti cuvantul slujba (cu sensul mistic) sau ritual sau orice face referire la asa ceva. Veti fi dezamagit de rezultat. Voi lua si eu Noul Testament si voi cauta verbul "a invata" (cu toate conjugarile sale). Cred ca voi gasi peste 100 de exemple. Asta spune multe despre crestinismul autentic (cel din vremea Domnului Iisus si a Sfintilor Apostoli). Crestinismul autentic are la baza foarte multa invatatura, impartasita clar si raspicat (nu prin incantatii mistice). Ritualurile si misticismul sunt caracteristice religiilor pagane. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Tu nu mi-ai raspuns prea mult la mesaje, pentru ca nu aveai ce sa imi raspunzi. Asadar de unde spui ca eu as scrie neadevaruri, arata-mi te rog unul singur scris de mine. Pana acum aproape tuturor eterodocsilor li s-a parut ca despre cultul lor vorbesc cel mai mult, doar adventistii nu mi-au scris acest lucru. Asa ca trebuie sa stai la coada, am scris in mod egal si impartial si despre stilism, penticostalism, ecumenism, catolicism, calvinism, ateism, ocultism,etc. Doar nu era sa nedreptatesc adventismul. Dar cine nu e in adevar nu poate suporta adevarul. Noi discutam pe forum si cu adventistii sau alte culte din politete. Ceea ce sustine cultul tau sau altul le privim ca niste aberatii, doar nu credeai ca suntem extaziati de ce adevaruri auzim de la tine sau altii. Dar discutam, ca sa fim politicosi, pentru ca adventistul e om, iar cultul adventist e altceva. Dar nu de putine ori se intampla ca eterodocsii sa nu fie la fel de politicosi si sa inceapa sa sara calul pentru ca nu suporta adevarul. Noi credem ca ortodoxia e dreapta credinta si adevarul, deci tot ceea ce spui tu sunt neadevaruri, acum ai gasit si neadevarurile unde erau. Si tu daca erai ortodox probabil erai uimit ca exista un cult infiintat pentru ca un fermier american a spus ca vine sfarsitul lumii si unii l-au crezut. Numai de lauda nu e ca cineva e in acest cult. Spre deosebire de osutafaraunu cu care nu prea am avut divergente inteleg de ce tu ai avut mai multe banari. |
|
|||
|
|||
![]()
Pana acum nu ti-ai precizat religia, esti ortodox?
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Nu cred că e "de laudă" apartenența la un anumit cult, căci lauda nu de la oameni trebuie să ne-o scoatem, ci de la Dumnezeu: "Ci este iudeu cel întru ascuns, iar tăierea împrejur este aceea a inimii, în duh, nu în literă; a cărui laudă nu vine de la oameni, ci de la Dumnezeu." (Rom.2,29)
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
2.botezul, cununia, sfanta impartasanie, hirotonirea si mirungerea.astea nu se pun ca slujbe si ritualuri?apropo,invatarea norodului si citirea si comentarea Sfintei Scripturi fac parte din liturghie.este denumita acea parte Liturghia Cuvântului
Every point of view is useful, even those that are wrong - if we can judge why a wrong view was accepted. Last edited by Patrie si Credinta; 11.11.2011 at 22:45:26. |
|
|||
|
|||
![]()
Atunci, puteti sa-mi aratati cat de mult il cunoasteti pe Domnul Iisus Hristos din liturghie? Sau, preferati sa aratati cat de mult il cunoasteti pe Mantuitorul, din Sfanta Scriptura (singura Carte unde gasim invataturile LUI si ale Sfintilor Sai Apostoli)?
Citat:
In schimb, conform crestinismului apostolic, de invatatura ai parte zi de zi. Acest raport (invatatura - ritual) este vizibil in Noul Testament. Revin la sugestia sa cautati, in NT, pasajele referitoare la ritualuri. Apoi, cautatile si pe cele referitoare la invatatura spusa clar oamenilor (fara incantatii sau alte giumbuslucuri). Daca vrei sa ai o relatie cu Hristos, trebuie sa-L cunosti asa cum ni se infatiseaza in Sfanta Scriptura. Nu poti avea o relatie cu o persoana necunoscuta (ascunsa in misticism). Last edited by grasu77; 12.11.2011 at 08:32:23. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Or, ce vedem noi în Scripturi despre Isus și ritualuri ? Descoperim un Isus ritualist. De al începutul și până la sfârșitul vieții Sale pe pământ. La începutul vieții Sale ca om, Îl vedem tăiat împrejur ca la Carte. Înainte de moartea Sa, îl vedem pregătind Paștile. Cina de Pessah, căreia El îi împlinește sensul, nu era altceva decât un ritual. Și cei din jurul Lui au același respect pentru sfintele ritualuri, pe care se pare că dv nu le mai aveți. Coborârea de pe Cruce și punerea în Mormânt se fac în ritm accelerat, căci se apropia seara. Ca să desăvârșească un ritual, oncțiunea Mortului, un ritual liturgic în fond, le vedem pe femeile mironosițe Duminica în zori, confundându-L cu grădinarul. Nici cei care L-au prefigurat sau profețit pe Isus, drepții lumii vechi, nu erau mai puțin ritualiști. Ritualul ebraic era foarte complicat, tot așa cum e ritualul catolic acum: plin de ciudățenii pentru un neavizat. Dar, era urmat și de Moise, și de David, și de Prooroci. Când, în Regi, Îl vedem pe Dumnezeu poruncind lui Solomon cum să fie Templul, vedem practic o înșiruire de comandamente ritualice. Nu altfel fusese când se făcu Arca Alianței. Și sfinții de după Cristos, care au căutat să Îl urmeze, sunt foarte atenți și riguroși cu ritualul. La fel sunt urmașii apostolilor, episcopii de azi ai Bisericii: ei au nu numai atribuția de a învăța Cuvântul Domnului pe teritoriul apostolic desemnat lor, dar și de a fi liturgiști-șefi, învățând clerul și poporul despre cum Îi place Lui să I se aducă cinstire și cult. Cât de mult vă asemănați lui Ana și Caiafa ! Sunteți o adunare de sinedriști. La fel ca ei, atunci, cu Cartea în mână, rătăciți batjocorindu-I trupul și îndrăzniți a numi Sanhedrinul vostru "Biserică". Voi nu pe Isus îl așteptați, ci pe un mesia cu care Îl confundați, fiind contemplatorii unui fals Advențiu. Cum știe Diavolul să vă răsucească mințile, mai întâi îndepărtându-vă de adevărata Hrană, mai apoi iluzionându-vă că aveți vreo relație personală cu El !
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Intre o ora de studiu biblic si o ora la Sfinta Liturghie as alege ultima varianta, fara sa stau pe ginduri. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Citat:
Si eu am participat la 3 "ritualuri": am fost botezat la maturitate, am fost cununat si am participat la Sfanta Cina. Ma puteti cataloga ritualist desi sunt preocupat sa invat din Scriptura, in fiecare zi? Citat:
Ritualul catolic o fi complicat, pentru un neavizat (asa cum ziceti dvs). De aceea nu se aseamana cu crestinismul autentic din vremea Sfintilor Apostoli, care nu era ritualic/mistic/tainic ci plin de invatatura pentru oamenii simpli (pentru norod). Citat:
P.S. Am vazut ca nu aveti curajul sa deschideti un topic (la sectiunea biserica catolica) despre "Roma papala in Sfanta Scriptura". M-ati trimis la plimbare pe alte topice, cu alta tema. Asta spune multe. Last edited by grasu77; 12.11.2011 at 18:14:06. |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
De ce a plans Iisus Hristos ? | Marin56 | Intrebari utilizatori | 8 | 23.06.2011 09:26:43 |
Iisus Hristos in contemporaneitate | Rodica50 | Intrebari utilizatori | 0 | 01.12.2010 20:12:58 |
Exista Iisus Hristos? | iustin10 | Generalitati | 104 | 28.09.2010 15:45:28 |
Cum a devenit Iisus un Hristos | ionela7 | Vrajitoria | 19 | 21.09.2010 13:08:18 |
Iisus Hristos | ancah | Biserica Ortodoxa Romana | 10 | 09.05.2008 21:30:22 |
|