Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni
Răspunde
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #81  
Vechi 24.12.2011, 14:12:42
laurastifter laurastifter is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 14.06.2008
Locație: România
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.357
Implicit Știu

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Eu pana acum nu am citit ca in Biserica ar fi fost cruciade si inchizitie. Acum o sa ne justificam si pentru ce au facut davidienii desprinsi din adventisti, sau cei din secta crestina ce s-au sinucis Guyana.
Cu ideile ecumeniste totul devine ceva de neinteles si contradictoriu, e normal ca multi sa devina atei pentru ca nu se mai intelege nimic. Cred ca e bine sa spunem cand ne rugam si Crezul, si mai ales partea cu "Cred intru Una , Sfanta, Soborniceasca si Apostoleasca Biserica". Daca il intrebi si pe dl. Mihnea o sa vezi ca nici tu nu faci parte din Biserica, adica din BC. Exista o singura Biserica nefaramitata, Biserica Ortodoxa.
Doamne ajută!

Știu, așa este. Domnul M. Dragomir îmi reproșa faptul că eu aș fi denigrat Biserica Romano-Catolică, nu era vorba despre Biserica noastră. De aceea, i-am spus că nu am absolut nimic împotriva Bisericii catolice, ci m-am referit doar la cei care, în diverse împrejurări istorice, au încercat să "apere" credința creștină prin violență (atitudine contrară Evangheliei).
Evident că și eu mărturisesc, cu toată convingerea, articolul Simbolului Credinței referitor la Biserică: "întru Una, Sfântă, Sobornicească și Apostolească Biserică" ortodoxă. Oricum, se pare că, încercând să răspund obiecțiilor unui ateu, am intrat în polemici cu doi credincioși creștini (dvs. și domnul Dragomir)... :) Se mai întâmplă. :)

Doamne ajută!

Să aveți un Crăciun binecuvântat, cu pace și bucurie!

Hristos în mijlocul nostru!
__________________
"Duh este Dumnezeu și unde este Duhul Domnului, acolo este libertate." (II Cor3, 17)
"Pentru Tine trăiesc, vorbesc și cânt!" (Sf. Grigorie Teologul)
"Dați-mi-L pe Hristos și aruncați-mă în iad!"
"Acesta este unul dintre motivele pentru care eu cred în creștinism: e o religie pe care n-ai fi putut-o născoci." (C. S. Lewis)
Câteva gânduri scrise de mine:
http://www.ortodoxiatinerilor.ro/iis...-duhovniceasca
Reply With Quote
  #82  
Vechi 24.12.2011, 15:42:42
Dumitru73's Avatar
Dumitru73 Dumitru73 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 26.02.2010
Locație: București
Mesaje: 5.788
Implicit

Citat:
În prealabil postat de laurastifter Vezi mesajul
Poate că și ierarhii Bisericii catolice au crezut în mod sincer în autenticitatea relicvei. Și poate că, așa cum arată ultimele cercetări științifice, giulgiul respectiv a fost autentic... Poate că a aparținut chiar Mântuitorului nostru. Dacă a fost așa, înseamnă că avem la dispoziție, prin darul lui Dumnezeu, un obiect deosebit de important din punct de vedere teologic și istoric. Dacă nu este autentic, credința noastră nu va suferi nimic prin aceasta. Noi credem în Învierea lui Hristos nu datorită unui obiect material (care putea la fel de bine să se piardă în 2000 de ani), ci datorită harului Duhului Sfânt Care lucrează în sufletele noastre.

Crăciun fericit!
asta este problema. avem prea multi "poate" pe care se cladeste credinta.
Reply With Quote
  #83  
Vechi 24.12.2011, 15:45:29
Dumitru73's Avatar
Dumitru73 Dumitru73 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 26.02.2010
Locație: București
Mesaje: 5.788
Implicit

Citat:
În prealabil postat de laurastifter Vezi mesajul
Am urmărit în grabă mesajele de pe paginile anterioare și, din acest motiv, n-am reținut tot ceea ce s-a discutat pe acest topic. Totuși, voi încerca să vă răspund la obiecția dvs. repetată, potrivit căreia Biserica ar fi incompatibilă cu știința.
Așa cum v-a răspuns domnul Erethorn prin argumente deosebit de pertinente, Biserica, în întreaga ei istorie, a fost deschisă față de orice formă de cunoaștere și progres (știință, artă, literatură, filosofie etc). Noi credem că știința și credința sunt perfect compatibile și între ele nu există niciun conflict real (chiar dacă habotnicii din ambele tabere au creat numeroase conflicte artificiale), deoarece știința studiază universul (lumea creată de Dumnezeu), iar credința îl pune pe om în relație cu Dumnezeu Însuși (Creatorul universului de care se ocupă știința). Astfel, știința și credința, departe de a se exclude una pe cealaltă, rămân perfect complementare, căci studiază realitatea din perspective diferite. Știința a fost folosită în polemicile teologice și filosofice atât de către credincioși, cât și de către atei. Totuși, știința nu poate nici nega, nici dovedi existența lui Dumnezeu, deoarece obiectul ei de studiu nu este Divinitatea, sau Revelația divină, ci universul creat, care poate fi înțeles în mod empiric și rațional.
Dumnezeu, fiind transcendent, poate fi cunoscut în măsura în care dorește să Se reveleze pe Sine ființei raționale create - omul. Știința nu studiază lumea spirituală, ci universul material și, de aceea, nu poate da verdicte (nici pozitive, nici negative) asupra acestei dimensiuni a existenței, care nu intră în aria ei de cercetare și se poate cunoaște prin alte mijloace. În același sens, teologia nu poate contesta rezultatele științei pe baza textului biblic, deoarece scrierea cărților sacre a avut drept scop, așa cum a evidențiat și domnul Erethorn, relația omului cu Dumnezeu și înțelegerea acestei lumi spirituale, despre care am afirmat că nu intră în domeniul de cercetare al științelor. Biblia ne învață prin ce metode putem practica știința duhovnicească, iar celelalte științe ne oferă informații despre lumea fizică creată de Dumnezeu.
Astfel, prin știință Îl putem înțelege în mod indirect pe Dumnezeu (Revelația naturală), iar a contesta realizările științifice ar putea constitui un motiv suficient de bine întemeiat de a fi suspectați de erezie, căci anumiți eretici din perioada de început a creștinismului (de exemplu, adepții ereziilor gnostice) susțineau dualismul (lumea spirituală bună versus materia rea și demnă de dispreț) și respingeau orice avea legătură cu lumea materială. Noi susținem că, în realitate, cunoașterea acestei lumi, în care Dumnezeu a rânduit să trăim și să progresăm spiritual, este absolut necesară, iar cunoscuta maximă aiuristică "crede și nu cerceta" este total străină de spiritualitatea creștină și nu se găsește nicăieri în Sfânta Scriptură.
cine ti-a spus ca Biserica a fost mereu deschisa catre stiinta si progres?!
te afli intr-o grava eroare.
Reply With Quote
  #84  
Vechi 24.12.2011, 15:47:29
Dumitru73's Avatar
Dumitru73 Dumitru73 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 26.02.2010
Locație: București
Mesaje: 5.788
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Pe scurt, ceea ce știm sigur este că e vorba de o pânză a cărei existență e consemnată din Evul Mediu, în a cărei textură sunt fibre de plante comune în Asia Mică, care poartă imprimată în grosimea ei un chip a cărui modalitate de imprimare scapă mijloacelor actuale ale științei.
daca ne rezumam la atat, este corect.
Reply With Quote
  #85  
Vechi 24.12.2011, 15:50:03
Dumitru73's Avatar
Dumitru73 Dumitru73 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 26.02.2010
Locație: București
Mesaje: 5.788
Implicit

Citat:
În prealabil postat de laurastifter Vezi mesajul
Îmi veți putea răspunde: "cum zici tu că Biserica a susținut știința, dacă știi prea bine că atâția oameni de știință au fost uciși de către reprezentanții Bisericii?".
Dar acele crime regretabile sunt neconforme cu învățătura lui Hristos, chiar dacă autorii lor s-au pretins apărători ai credinței și au avut îndrăzneala strigătoare la Cer de a-L implica pe Dumnezeu în acțiunile lor fundamentaliste.
Agitații care l-au ucis pe G. Bruno, cei care i-au trimis pe copilași în cruciadă în 1212 și toți ceilalți fanatici din toate timpurile au renegat credința creștină prin înseși faptele lor contrare iubirii - esența acestei religii. Astfel, ei nu pot fi considerați nici creștini, nici reprezentanți ai vreunei Biserici creștine, căci în numele lui Hristos au acționat contrar poruncilor Sale. Fanatismul religios este o trădare a credinței și, mai grav, un act de blasfemie, căci presupune afirmația că Dumnezeul iubirii și al adevărului ar fi poruncit uciderea vreunei ființe umane. Porunca elementară "să nu ucizi" le-a fost total necunoscută (sau incomodă) acestor pseudocreștini și, din acest motiv, discuțiile despre atitudinea lor față de știință nu ar trebui folosite în polemicile noastre, căci nu reflectă punctul de vedere real al Bisericii față de știință. În același sens, cred că nici crimele ateilor comuniști împotriva creștinilor n-ar trebui să ne conducă la generalizări nejustificate despre natura și scopul ateismului, deși în acest caz... situația este foarte diferită...
Sofismele de orice fel nu-și au locul, cred, într-un dialog sincer.
Biserica a respectat întotdeauna știința și filosofia fiecărei epoci, fapt ușor de demonstrat prin menționarea atitudinii deschise și receptive a Sfinților Părinți față de cunoștințele și de literatura laică a vremii lor (a se vedea, de exemplu, Epistola 22 către tineri a Sf. Vasile cel Mare).

Numai bine!

Cu respect,
Laura Stifter
daca subiectul nu ar fi tragic, as spune ca esti amuzanta.
tu gasesti vreo logica in ce ai scris?
Reply With Quote
  #86  
Vechi 24.12.2011, 15:55:50
Dumitru73's Avatar
Dumitru73 Dumitru73 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 26.02.2010
Locație: București
Mesaje: 5.788
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Eu pana acum nu am citit ca in Biserica ar fi fost cruciade si inchizitie.
memorie selectiva...
Reply With Quote
  #87  
Vechi 24.12.2011, 16:07:48
MariS_'s Avatar
MariS_ MariS_ is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 18.10.2009
Locație: Religie: creștin
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.419
Implicit

Citat:
În prealabil postat de laurastifter Vezi mesajul
Doamne ajută!
Sigur că-mi cer scuze dacă, prin ceea ce am scris, am lăsat să se înțeleagă că aș avea intenția de a critica în vreun fel Biserica.
Singura mea problemă a fost că ateii (nu doar cei de pe forum, ci și cei pe care-i cunosc direct) repetă, ca argument împotriva credinței noastre, ideea că au existat clerici care au ucis în numele religiei. În acest sens, ei dau câteva exemple clasice (precum exemplul lui Giordano Bruno care, din câte am înțeles, nici n-a fost condamnat pentru teoria sa științifică, ci pentru convingerile teologice, întrucât susținea panteismul). De asemenea, un alt argument (ca să nu-i zicem sofism) pe care l-am auzit chiar de la o persoană intelectuală și foarte inteligentă, este următorul: "nu pot avea încredere în Biserică, pentru că mulți preoți sunt imorali".
De aceea, am încercat să argumentez faptul că, în realitate, Hristos nu ne-a poruncit niciodată să ucidem în numele Lui, sub niciun pretext. Desigur, ceea ce s-a întâmplat în Evul Mediu trebuie înțeles în contextul istoric... dar decât să le explici astfel, este mult mai simplu să demonstrezi faptul că orice ucidere constituie un păcat (mai ales dacă se face și în numele Bisericii) și, de aceea, cei care au avut o astfel de atitudine nu pot fi dați ca exemplu pentru a demonstra "intoleranța" Bisericii.
Astfel, n-am avut nicidecum intenția de a polemiza cu frații creștini în Ajunul Nașterii Domnului, ci i-am răspuns unui ateu care, după cum ați putut observa, denigra Sfânta dvs Biserică catolică și creștinismul în general, fix în ajunul acestei mari sărbători...
În privința evenimentului din 1212, ca de altfel în întregul meu mesaj, tocmai asta m-am străduit să arăt: faptul că ceea ce s-a întâmplat atunci n-a avut nicio legătură cu Biserica, ci a fost o greșeală gravă, comisă de către anumite persoane atât de "creștine", încât n-au auzit niciodată de porunca iubirii.
Eu zic ca nu e rau ca ati amintit de inchizitie pentru ca oamenii au, in general, tendinta de a repeta ceea ce uita. Pentru cine doreste date, liste sau doar sa nu uite ceea ce s-a intamplat atunci dau un link cu o lucrare de doctorat in domeniu: http://doctorat.ubbcluj.ro/sustinere...a_Mihai_ro.pdf
M-a bucurat ceea ce ati scris despre stiinta si credinta. Impartasesc aceleasi idei. Doamne ajuta! Sa aveti parte de un Craciun binecuvantat impreuna cu cei dragi.

On-topic: Eu cred ca acel giulgiu are chipul lui Hristos imprimat pe el, caci ce poate revela mai exact chipul lui Hristos din noi decat martiriul si inca pe cruce? Chiar daca n-ar fi totusi giulgiul cu care a fost infasurat Hristos, desi sunt sanse mari sa fie, chipul imprimat pe el e icoana chipului lui Hristos.
Har, smerenie si jertfa de sine.
__________________
Făcutu-ți-s-a ocara ca și lauda, paguba precum câștigul și străinul ca fratele?
Cum nu înțelegeți că nu despre pâini v-am zis? Ci feriți-vă de aluatul fariseilor și al saducheilor! (Matei 16:11)
Omul deține atâta Adevăr câtă Iubire dăruie.
Reply With Quote
  #88  
Vechi 24.12.2011, 16:53:42
konijiro's Avatar
konijiro konijiro is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 24.04.2009
Mesaje: 1.114
Implicit

@laurastifter

Prima data spuneti asta:

Citat:
Noi credem că știința și credința sunt perfect compatibile și între ele nu există niciun conflict real (chiar dacă habotnicii din ambele tabere au creat numeroase conflicte artificiale), deoarece știința studiază universul (lumea creată de Dumnezeu), iar credința îl pune pe om în relație cu Dumnezeu Însuși (Creatorul universului de care se ocupă știința).
Dupa care spuneti asta:

Citat:
În legătură cu adepții evoluționismului... mă surprinde faptul că susținătorii acestei teorii preferă să-și desconsidere demnitatea de ființe create după chipul lui Dumnezeu și să creadă că au evoluat din ființele inferioare.
Si asta:

Citat:
a contesta realizările științifice ar putea constitui un motiv suficient de bine întemeiat de a fi suspectați de erezie
Deci stiinta si religia sunt in perfecta armonie, atata timp cat stiinta isi vede de treaba si nu cumva cerceteaza domenii care ar putea contrazice Biblia, nu? Si mai imi spuneti ca nu exista conflict real intre stiinta si religie? Sau poate definiti cuvantul "conflict" intr-un mod foarte personal, pe care eu nu il inteleg.

Inca ceva: ce preferam noi sa credem nu are nici o legatura cu cum stau lucrurile in realitate. Sper/vreau/cred au zero efect in fata dovezilor, in cazul teoriei evolutiei.

In plus, daca Dv. aveti nevoie sa ve simtiti centrul atentiei vreunui zeu pentru a va fi evident faptul ca sunteti superioara intelectual si afectiv animalelor, eu nu am nevoie de o asemenea confirmare de sorginte dogmatica.

Citat:
Totuși, știința nu poate nici nega, nici dovedi existența lui Dumnezeu, deoarece obiectul ei de studiu nu este Divinitatea, sau Revelația divină, ci universul creat, care poate fi înțeles în mod empiric și rațional.
Singurul Dumnezeu pe care stiinta nu il poate nici afirma, si nici nega, este cel deist.

Atata timp cat e vorba de o perspectiva teista asupra lui Dumnezeu (asa cum e cea crestina, sau musulmana), care include o caracterizare clara a sa, si o carte in care sunt descrise o multitudine de evenimente "istorice", atitudinea zeului respectiv fata de oameni, etc. stiinta este un instrument perfect valabil pentru studiul/evaluarea respectivului zeu.

Asa ca zeul crestin (si informatiile asociate lui) nu au unde sa se ascunda de stiinta. Ca nu va plac voua concluziile, atunci cand zeul respectiv e abordat rational si logic, este cu totul alta treaba.

Citat:
Astfel, ei nu pot fi considerați nici creștini, nici reprezentanți ai vreunei Biserici creștine, căci în numele lui Hristos au acționat contrar poruncilor Sale.
De cate ori trebuie, pe acest forum, sa explic, si altii ca mine, ca no true scotsman e o greseala elementara de logica?

Citat:
Fanatismul religios este o trădare a credinței și, mai grav, un act de blasfemie, căci presupune afirmația că Dumnezeul iubirii și al adevărului ar fi poruncit uciderea vreunei ființe umane.
Va permiteti sa spuneti asta pentru ca traiti in secolul 21, cea mai non-violenta perioada pe care a cunoscut-o vreodata omenirea, si crestinismul pe care il practicati in prezent este rezultatul a secole de "imblanzire" a sa de catre factori externi. Nu aveti cred, dreptul sa ii judecati pe crestinii de atunci prin prisma intelegerii pe care o aveti in prezent asupra propriei religii, din simplul motiv ca crestinismul Evului Mediu nu este crestinismul secolului 21.

Inca un exemplu: mergeti la duhovnic (daca aveti unul) sau la un preot si spuneti-i ca, dupa parerea Dvs, monahii de la manastirile din Tarile Romane in sec. 19 nu erau crestini adevarati, pentru ca manastirile detineau si vindeau sclavi. Vedeti ce va spune.

Citat:
În același sens, cred că nici crimele ateilor comuniști împotriva creștinilor n-ar trebui să ne conducă la generalizări nejustificate despre natura și scopul ateismului, deși în acest caz... situația este foarte diferită...
Sa spuneti ca ateismul e cel care a condus la crimele comunismului arata ca nu intelegeti nici natura ateismului, nici a comunismului. Dar asta e o alta discutie.
__________________
Traieste o viata implinita. Daca exista zei, si sunt drepti, nu le va pasa cat de devotat lor ai fost, ci vei fi binevenit datorita virtutilor de care ai dat dovada de-a lungul vietii. Daca exista zei, si sunt nedrepti, oricum nu ai vrea sa le fi devotat lor. Iar daca nu exista zei, atunci vei fi disparut pur si simplu, dar vei fi trait o viata nobila, care va ramane in amintirile celor dragi. - Marc Aureliu
Question everything.
Reply With Quote
  #89  
Vechi 24.12.2011, 16:55:50
Erethorn Erethorn is offline
Banned
 
Data înregistrării: 28.12.2009
Locație: Timisoara
Religia: Catolic
Mesaje: 2.079
Implicit

A condus în mod direct, substanțial. Cele mai mari masacre din istoria umanității, cu zeci de milioane de victime în mai puțin de un secol, n-ar fi fost de conceput în absența ideologiei ateiste.
Reply With Quote
  #90  
Vechi 24.12.2011, 17:00:05
konijiro's Avatar
konijiro konijiro is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 24.04.2009
Mesaje: 1.114
Implicit

Citat:
Intr-adevar, nu ar trebui sa existe un conflict intre credinta si stiinta, dar trebuie sa recunoasteti ca astazi, multe din teoriile asa-zis stiintifice sunt mai degraba atee.
Nu exista teorii atee. Exista doar teorii care contrazic dogma religioasa. Si sincer acum, e asta o surpriza, avand in vedere ca dogma e bazata pe scrieri de acum mii de ani, cand stiam mult mai putin despre lume?

Citat:
Asa stau lucrurile cu teoria evolutiei, teorie ateista in mod clar, indiferent de ce zic unii care se straduiesc sa impace crestinismul cu evolutionismul, creind de fapt o struto-camila.
Tu crezi ca respectivele biserici au acceptat teoria evolutiei pentru ca au vrut sa o faca? Au facut-o pentru ca si-au dat seama ca a contrazice o teorie atat de bine fundamentata ca TE te face de rasul lumii civilizate.

Biserica Ortodoxa nu a inteles asta (cu toate ca nu am vazut vreun comunicat oficial BOR care sa respinga TE, dar atitudinea enoriasilor si clericilor vorbeste de la sine) pentru ca nu exista presiune, in Romania, pe tema asta. Educatia stiintifica in tara noastra e la pamant, cine sa se opuna?
__________________
Traieste o viata implinita. Daca exista zei, si sunt drepti, nu le va pasa cat de devotat lor ai fost, ci vei fi binevenit datorita virtutilor de care ai dat dovada de-a lungul vietii. Daca exista zei, si sunt nedrepti, oricum nu ai vrea sa le fi devotat lor. Iar daca nu exista zei, atunci vei fi disparut pur si simplu, dar vei fi trait o viata nobila, care va ramane in amintirile celor dragi. - Marc Aureliu
Question everything.
Reply With Quote
Răspunde



Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Emisiuni audio/video stiintifice si culturale in limba romana UNNOOM Generalitati 3 26.11.2012 08:34:29
Dovezi stiintifice , logice si matematice care arata existenta lui Dumnezeu razaudi Generalitati 6 27.11.2011 01:05:23
Raelienii - secta cu pretentii stiintifice haitchi Intrebari utilizatori 32 31.08.2010 17:01:21
Giugiul de la Torino cezar13 Despre Biserica Ortodoxa in general 81 01.07.2010 12:05:30
caut date contact guiumihai Stiri, actualitati, anunturi 5 02.09.2008 18:04:04