Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserici Protestante
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 22.01.2012, 14:40:26
MariS_'s Avatar
MariS_ MariS_ is offline
Senior Member

Data înregistrării: 18.10.2009
Locație: Religie: creștin
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioan cezar Vezi mesajul
Haideti, fratilor sa revenim la topic (ca Scotianul, in rabdarea lui, o fi avut timp sa dea o fuga pana in Edinburgh si, intors inapoi cu accent de Scots Gaelic s-o apuca iar de lamentatii, pe buna dreptate...)!
Daca imi permiteti o opinie: se pare ca sunt doua linii principale de reactie la textul biblic: una Scotland-MariS_ si alta Catalin-Cezar (caci ma alatur opiniei lui Catalin). Nu mi-e clara inca pozitia fratilor catolici.

"In esenta misiunea profetului,precum a tuturor alesilor Domnului din acesta categorie,este sa transmita mesajul oriunde ar fi trimis.Finalul sau rezultatul,dupa cum demonstreaza cartea lui Iona cititorilor sai,este responsabilitatea lui Dumnezeu si doar a Lui.A trebuit sa mai treaca mult timp pana cand un alt evreu,cunoscut ca fiind Apostolul Pavel,confruntat cu o problema teologica similara sa exclame:,,O, adancul bogatiei, intelepciunii si stiintei lui Dumnezeu! Cat de nepatrunse sunt judecatile Lui si cat de neintelese sunt caile Lui! Si, in adevar, "cine a cunoscut gandul Domnului? Sau cine a fost sfetnicul Lui?”(Romani 11:33-34).Cateodata pentru a ajunge la intelepciune trebuie sa treci si prin revolta,desi se poate scurge mult timp pana cand intelegrea va intra pe fagasul sau normal insa pentru Cel de Sus timpul curge altfel decat pentru noi,vesnicii Iona,fiecare sub curcubetele patimilor,meschinariei si limitelor sale." Conchide Scotland.

"Era mai degraba un soi de "calcul" din care trebuia sa reiasa ca Dumnezeu era bun doar cu "poporul ales". Pentru "poporul ales" era necesara mila, aici o admitea si Iona si se bucura daca o afla, dar nu si .."pentru catelusi", nu pentru altii, nu pentru cei ce nu faceau parte din "poporul ales". Iata, insa, ca Dumnezeu nu il pedepseste pe Iona, ii da doar o lectie! Aceeasi lectie o va da mai tarziu si "poporului ales"." Intareste, apasind putin (cu totul ortodox cred eu, in duhul Evangheliei) MariS_.

"Iona spunea ca se va face de ras, ca va profeti ca cetatea va fi nimicita si apoi nu se va intampla asta. Ii era teama din cauza pierderii slavei lumesti." Afirma, in completare, Catalin, iar eu reintaresc: da, stiind bine Iona cat de Milostiv este Domnul, credea tare ca ninivitenii vor fi iertati [b]daca[b] se vor pocai. Se temea ca se vor pocai!... Iar el va iesi in paguba, ca profet mincinos.

Putem continua acum, daca voiti, o dezbatere cu argumente. E grea exegeza, eu nu prea ma pricep, nu am nici materiale aici (sunt departe, departe...) dar merita sa incercam. Doamne ajuta!

P.S. Voiesc sa dau o lamurire pentru ortodocsii care au unele temeri legate de exegeza. La facultatea de Teologie, in anul cand am fost student, profesorii si asistentii ne incurajau, desi foloseam acelasi aparat critic, sa prezentam interpretari personale, cu accente sau concluzii subiective. Aceasta facea parte, atentie, din formarea viitorilor preoti si teologi ortodocsi! (Sa fi fost toata facultatea de Teologie deja ecumenista?... Ba deloc. Dumnezeu respecta libertatea si originalitatea fiecarei persoane. Nu cenzureaza diversitatea nuantelor, cata vreme exista unitate in duh, in credinta. Unitate in diversitate, asta e.)
IONA Capitolul 2
8. Când se sfârșea în mine duhul meu, de Domnul mi-am adus aminte, și la Tine a ajuns rugăciunea mea, în templul Tău cel sfânt!
9. Cei ce slujesc idolilor deșerți disprețuiesc harul Tău;
10. Dar eu Îți voi aduce Ție jertfe cu glas de laudă și toate făgăduințele mele le voi împlini, căci mântuirea vine de la Domnul!"

Ideea ca Iona dorea nimicirea ninivitenilor doar pentru a nu fi perceput ca profet mincinos de catre ai sai implica un sadism destul de accentuat, cred eu, caci a sacrifica laolalta copii, femei, batrani pentru un orgoliu de profet ar arata o micime de suflet ce ar trebui chiar pedepsita de Dumnezeu, nu doar tratata cu o simpla lectie. Or, observam din antiteza intre versetul 9 si 10, ca Iona are tentatia de a privi cu dispret pe aceeia ce "slujesc idolilor deșerți" si "disprețuiesc harul Tău". In schimb, ideea ca Dumnezeu e milos doar cu cei "ai Lui" si ca e neindurator "cu ceilalti" e explicabila psihologic, chiar daca nu e justificata d.p.d.v. duhovnicesc. Nu exclud, insa, niciuna din variante.
Har, smerenie si jertfa de sine.
Cum nu înțelegeți că nu despre pâini v-am zis? Ci feriți-vă de aluatul fariseilor și al saducheilor! (Matei 16:11)
Omul deține atâta Adevăr câtă Iubire dăruie.
Reply With Quote
Vechi 22.01.2012, 20:19:40
Scotland The Brave
Guest

Implicit Doar o opinie

Daca studiati conexat Iona cu Luca 4:16-30 veti observa cateva aspecte ce demonstreaza ca frustrarea lui Iona nu era un caz singular si ca mentalitatea israelita de acest fel,conform careia Dumnezeu aprope ca ar fi fost obligat sa isi arate indurarea doar cu privire la ei,avea radacini adanci.Si asta in situatia in care Mantuitorul,in scena descrisa de Luca, nu a dat citatul complet din Isaia,(Isaia 61:1-2 dar nu a spus si ,,o zi de razbunare a Dumnezeului nostru")dorind sa le sublinieze tocmai perioada de har de si indurare.Reactia la acesta dovada divina a suveranitatii Celui de Sus in mila si dragoste,oferite tuturor,a fost dorinta de a ucide(4:29).Orgoliul nationalist si exclusivist pur si simplu nu se putea impaca cu vestirea ,,anul de indurare al Domnului".
Reply With Quote
Vechi 23.01.2012, 12:35:10
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de MariS_ Vezi mesajul
IONA Capitolul 2
8. Când se sfârșea în mine duhul meu, de Domnul mi-am adus aminte, și la Tine a ajuns rugăciunea mea, în templul Tău cel sfânt!
9. Cei ce slujesc idolilor deșerți disprețuiesc harul Tău;
10. Dar eu Îți voi aduce Ție jertfe cu glas de laudă și toate făgăduințele mele le voi împlini, căci mântuirea vine de la Domnul!"
Acest pasaj arata exact invers ceea ce spuneai, pentru ca urmatoarea fraza este: "Și Domnul a dat poruncă peștelui și peștele a aruncat pe Iona la țărm!" Asadar se intelege de aici ca rugaciunea a fost placuta Domnului.
Iar in aceasta rugaciune nu se afla nimic gresit, doar cine nu a citit cu atentie Sfanta Scriptura nu intelege ce erau evreii si ca ceilalti se inchinau la idoli. Si mai ales ce insemna inchinarea la idoli, exact inselarea de vrajmasul si lepadarea lui Dumnezeu. Eu am devenit credincios dupa ce a am inceput ssa citesc Sfanta Scriptura si chiar daca eram agnostic nu mi s-a parut nicio contradictie in Vechiul Testament.
Pentru ca am vazut ca unii modernisti (ca am vazut ca ecumesnisti daca zici supara pe unii, desi eu inteleg acelasi lucru, dl. Mihnea spune iubiristi) spun ca in Vechiul Testament nu e acelasi Dumnezeu, sau ca unele pasaje nu sunt revelate, ci introduse de evrei.

Iona nu era suparat ca de ce nu au murit acei oameni, ci ca s-a intamplat ce se gandea el, ca nu o sa fie pedepsiti acestia. Si vedem si rationamentul lui Iona explicat de el, a fugit pentru ca se gandea ca nu o sa se implineaca profetia si nu o sa se piarda cetatea, asa ca profetea degeaba. Eu cred ca lui Iona ii era mai rusine de cetatenii din Ninive, ca or sa rada de el.
Nu stiu cum nu se intelege de ce evreii erau considerati poporul ales, pentru ca aproape toate celelalte popoare se inchinau la idoli si al alti zei. Numai cineva care nu intelege ce inseamna credinta in Dumnezeu nu intelege de ce era un pacat sa te inchini la zei si idoli, cel mai mare pacat.

P.S. Din cate stiu Iona este considerat sfant de BO. Nu are rost sa il denigram degeaba, nu oricine era profet, ci doar oamenii mult inaintati spre sfintenie. De aceea toti profetii din Vechiul Testament sunt cinstiti ca sfinti.

Last edited by catalin2; 23.01.2012 at 12:40:22.
Reply With Quote
Vechi 23.01.2012, 12:46:20
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Istoria ne spune ca pana la urma profetia lui Iona s-a implinit. Domnul i-a iertat atunci pentru ca s-au pocait si chiar si-au intors fata de la idolatrie (daca erau idolatri). Sf. Iona a profetit in timpul imparatului Ieroboam (786-746 BC), iar dupa aproape 150 de ani, in 612 inainte de Hrisots, cetatea Ninive a fost cucerita si jefuita, practic fiind distrusa si nerefacuta de atunci.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Revelații abrogate. Profetul lui Allah între Mecca si Medina.. parinteleiacob Religia Islamica 5 28.12.2012 17:58:17
Despre iubire - extras din Profetul - Kahlil Gibran sunsray Alte Religii 54 02.10.2012 21:25:19
Care e scopul existentei lui Dumnezeu? Archaeopteryx Generalitati 31 21.10.2011 23:09:14
oameni care nu au crezut in Dumnezeu cozia Intamplari adevarate 5 28.07.2008 20:15:06