Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Morala Crestina
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 29.01.2012, 18:55:04
lore86's Avatar
lore86 lore86 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.05.2009
Locație: timisoara
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Dumitru73 Vezi mesajul
asta nu stiu ...
stiu ca am atras multe reactii dure ...
dar am ajuns sa nu ma mai intereseze cum sunt catalogat.
unii imi spun ateu, altii agnostic, unii ma injura, altii spun ca sunt chiar credincios dar nu recunosc. fiecare dupa inspiratie.
eu spun doar ca sunt necredincios.
si incerc sa fiu OM.
Necredincios? In mod sigur, si eu sunt la fel. Ca daca as avea credinta cat un graunte de mustar...
Un om un pic suparat pe sistem, dar cauta sa vezi dincolo de el. Si continua lucrarea inceputa, omule.......
Vechi 29.01.2012, 19:22:27
PetruD PetruD is offline
Member

Data înregistrării: 07.01.2010
Locație: Galati
Implicit

Citat:
În prealabil postat de lore86 Vezi mesajul
Domnule Dumitru, m-ati convins de-a lungul postarilor cat de "ateu" sunteti.Mai e un pas pana la jar...:)
Cu tot respectul, mi se pare oribil sa spui cuiva ca „mai e un pas pana la jar”.
Reply With Quote
Vechi 29.01.2012, 19:33:03
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioanna Vezi mesajul
Eu am convingerea ca spiritul eretic si sectar este prezent in toate comunitatile religioase. Omul dominant de spiritul sectar, un spirit ingust si habotnic , e cel care “se inchide” intr-un mediu selectiv, avand tendinta de a face opinie separata de restul comunitatii. Omul dominat de spiritul eretic, combativ, este cel pentru care pozitia celuilalt nu trebuie doar combatuta, ci si invinsa. De aceea se spune in Scriptura: " nu aruncați mărgăritarele voastre înaintea porcilor, ca nu cumva să le calce în picioare și, întorcându-se, să vă sfâșie pe voi”, pentru ca retorica unor astfel de oameni nu slujeste argumentarii calme, persuasive, ci e si un dospozitiv de desfintare a adversarului (teologic), o arma de atac. Cei care nu se apropie de tine cu ganduri curate, care nu-ti pun intrebari legate de credinta dintr-o curiozitate sincera, nu vor fi multumiti de raspunsul tau, indiferent care e acela, deci e de preferat „sa nu dai cele sfinte cainilor”, pentru ca nu-l vor aprecia, iar tu vei avea sufletul cuprins de mahnire. De aceea, cand privim un om, primul lucru pe care ar trebui sa-l observam nu este apartenenta lui religioasa, ci in primul rand daca el e de buna credinta, cu intentii curate sau de rea credinta, caz in care e recomandata discretia si prudenta.
E adevarat ce spui, neadevarul cauta intotdeauna sa se impuna invaziv. Dumnezeu nu cauta sa treaca peste libertatea omului, sta la usa si bate. In schimb ingerii cazuti cauta sa submineze aceasta libertate, sa preia controlul prin persuasiune, amagire, siretenie, etc. Si ingerii cazuti nu lucreaza de cele mai multe ori prin agresivitate, ci folosind siretenia, prefacandu-se ca sunt buni, ca fac bine, etc.
Si oamenii sunt din cei ce iubesc adevarul si il cauta si din cei ce nu il cauta. Dintre cei care nu il cauta pot fi persoane care nu sunt preocupati in acel moment, dar poate in viitor vor cauta, sau persoane care cred ca l-au gasit. De aceea se spune sa discutam doar de cateva ori (doua ori). Cei ce cauta adevarul vor fi atenti prima data si receptivi a doua oara. cei ce nu il cauta acum nu vor fi interesati. Dar din cei ce cred ca l-au gasit si nu se afla in adevar (adica au gasit altceva) de multe ori nu vor fi incantati sa afle adevarul pentru ca nu corespunde cu ce au gasit ei. Asa ca nu e bine sa continuam, pentru ca e posibil sa atace si adevarul si sa atace si pe cel ce il spune. Si fariseii nu puneau intrebari sincere, ci cautau sa gaseasca un motiv de acuzare, de contradictie. Mai sunt cei ce se apropie cu bunavointa, dar ascund intentia de a-si impune conceptiile, sa ademeneasca.
Sfintii martiri erau cand atacati cu agresivitate ca sa renunte la credinta, cand ademeniti cu daruri si promisiuni si ranguri inalte.

In legatura cu spiritul eretic si schismatic, nu intotdeauna e vorba de o minoritate, pentru ca adevarul nu se stabileste pe baza majoritatii. De multe ori sfintii marturisitori erau in contradictie cu majoritatea, numai pe adevar se bazeaza aceasta. Sf.Maxim era in contrasens cu majoritatea monofizita din imperiul roman de rasarit. Sf. Marcu Evghenicul era in contradictie cu majoritatea care semnase trecerea la catolicism, etc. La fel Sf. Ilie, in contradictie cu majoritatea care se inchina la idoli (pana la urma Dumnezeu i-a descoperit ca mai ramasesera sapte mii).
Reply With Quote
Vechi 30.01.2012, 02:35:28
ucenic ucenic is offline
Banned

Data înregistrării: 07.05.2010
Locație: Ploiesti
Religia: Alta confesiune
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru ucenic
Implicit

Draga PetruD... eu cred ca topicul si-a atins scopul.

S-au separat aici ortodocsii de cei de alte confesiuni. Ai avut ocazia sa vezi aici, de-alungul a trei zile, reactii si atitudini diferite.

Ce am mai observat eu:
(1) Cate vreme dezbatem dogme, ideologii... nu le vom putea impartasi niciodata.
"...pentru ca litera ucide, dar Duhul da viata." (2Cor.3:6)

(2) Macar ca Il marturisim cu totii pe Iisus Hristos ca Domn si Dumnezeu, ca Cel ce este Mantuitorul si Izbavitorul nostru, subiectul "Iisus Hristos" nu a fost atins, ci numai ceea ce este "mostenit", ceea ce este "drept", ceea ce este "curat".

(3) Trei zile, toti cei de aici am demonstrat ca nu facem voia Domnului nostru Iisus Hristos.
"Ma rog ca toti sa fie una, cum Tu, Tata, esti in Mine, si Eu in Tine; ca si ei sa fie una in Noi." (Ioan 17:21)

(4) Daca au fost intre noi si suflete care nu L-au cunoscut inca pe Dumnezeu, cu siguranta ca discutiile noastre "aprinse" au adus si mai multa tulburare, au adancit si mai mult intunericul prin care sunt despartiti de Dumnezeu... ori intre noi, copiii Lui -indiferent de confesiune- nu trebuie sa fie asa:
"Caci toti cei ce sunt calauziti de Duhul lui Dumnezeu sunt fii ai lui Dumnezeu." (Rom.8:14)

La sfarsit doua sfaturi de la Sf.Ap.Pavel pentru noi:
"Astfel, dar, dupa cum ati primit pe Hristos Iisus, Domnul, asa sa si umblati in El...uniti in dragoste... ca sa cunoasteti taina lui Dumnezeu Tatal, adica pe Hristos." (Coloseni 2)

"Caci n-am avut de gand sa stiu intre voi altceva decat pe Iisus Hristos, si pe El rastignit."(1Cor.2:2)

Multe binecuvantari!
Reply With Quote
Vechi 30.01.2012, 08:34:05
osutafaraunu osutafaraunu is offline
Banned

Data înregistrării: 13.07.2011
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ucenic Vezi mesajul
Draga PetruD... eu cred ca topicul si-a atins scopul.

S-au separat aici ortodocsii de cei de alte confesiuni. Ai avut ocazia sa vezi aici, de-alungul a trei zile, reactii si atitudini diferite.

Ce am mai observat eu:
(1) Cate vreme dezbatem dogme, ideologii... nu le vom putea impartasi niciodata.
"...pentru ca litera ucide, dar Duhul da viata." (2Cor.3:6)

(2) Macar ca Il marturisim cu totii pe Iisus Hristos ca Domn si Dumnezeu, ca Cel ce este Mantuitorul si Izbavitorul nostru, subiectul "Iisus Hristos" nu a fost atins, ci numai ceea ce este "mostenit", ceea ce este "drept", ceea ce este "curat".

(3) Trei zile, toti cei de aici am demonstrat ca nu facem voia Domnului nostru Iisus Hristos.
"Ma rog ca toti sa fie una, cum Tu, Tata, esti in Mine, si Eu in Tine; ca si ei sa fie una in Noi." (Ioan 17:21)

(4) Daca au fost intre noi si suflete care nu L-au cunoscut inca pe Dumnezeu, cu siguranta ca discutiile noastre "aprinse" au adus si mai multa tulburare, au adancit si mai mult intunericul prin care sunt despartiti de Dumnezeu... ori intre noi, copiii Lui -indiferent de confesiune- nu trebuie sa fie asa:
"Caci toti cei ce sunt calauziti de Duhul lui Dumnezeu sunt fii ai lui Dumnezeu." (Rom.8:14)

La sfarsit doua sfaturi de la Sf.Ap.Pavel pentru noi:
"Astfel, dar, dupa cum ati primit pe Hristos Iisus, Domnul, asa sa si umblati in El...uniti in dragoste... ca sa cunoasteti taina lui Dumnezeu Tatal, adica pe Hristos." (Coloseni 2)

"Caci n-am avut de gand sa stiu intre voi altceva decat pe Iisus Hristos, si pe El rastignit."(1Cor.2:2)

Multe binecuvantari!
De fapt, încă o dată s-a demonstrat că e ușor să fi creștin (indiferent de confesiune) și să-ți susții punctul [doctrinar] de vedere, dar teribil de greu să fii ucenic. Adică să respecți ultimul comandament al Domnului:

"Prin urmare, duceți-vă și faceți ucenici din toate neamurile, botezându-i în Numele Tatălui, al Fiului și al Duhului Sfânt" (Mat.28,19 - versiunea NTR)
Reply With Quote
Vechi 30.01.2012, 09:16:37
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ucenic Vezi mesajul
Ce am mai observat eu:
(1) Cate vreme dezbatem dogme, ideologii... nu le vom putea impartasi niciodata. "...pentru ca litera ucide, dar Duhul da viata." (2Cor.3:6)
O observatie pertinenta. Oamenii dau dovada de buna convietuire atata timp cat nu discuta despre credinta, ci o traiesc, cu totii suntem frati in umanitate. Cand se discuta insa despre credinta, cand convingerile religioase ale omului sunt zdruncinate puternic, omul e cuprins de panica instinctuala si-si manifesta agresivitatea verbala fata de cel care a incercat sa i le clatine, raspunde ironiei cu ironie, lovind sub centura, la fel de dureros ca replica primita. Concluzia? Mai mult tact si diplomatie, sa nu uitam ca traim intr-o lume pluri-religioasa, sa nu mai utilizam anumiti termeni (eretic,sectar,pagan) pentru cei de alte confesiuni, pentru a evita ca discutia sa fie aruncata in derizoriu si sa inceapa o noua runda de „box verbal”, pentru ca nici noua nu place sa fim numiti idolatrii sau necredinciosi. Putini crestini eterodocsi sunt in mod constient "eretici", de aceea nu e frumos sa-i numim asa, ei resimtind o ofensa, ci sa-i privim ca si crestini carora ortodoxia nu le-a fost inca dezvaluita pe deplin. Cei de alte confesiuni decat cea ortodoxa care viziteaza site-ul ar trebuie la randul lor sa nu uite ca daca vin sa semene vant, vor culege automat furtuna. Am vazut oameni eterodocsi animati de dorinta de a cunoaste ce cred ortodocsii, cum explicam noi anumite randuieli ce nu exista in cultul lor, nu pentru a ne aproba, doar ei nu sunt ortodocsi, ci pentru a intelege, dar si altii care isi construiesc dialogul doar in jurul unor acuze grave pe care ni le aduc si bineinteles discutia degenereaza.

Last edited by ioanna; 30.01.2012 at 09:47:17.
Reply With Quote
Vechi 30.01.2012, 09:48:01
stefan florin's Avatar
stefan florin stefan florin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.02.2011
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioanna Vezi mesajul
O observatie pertinenta. Oamenii dau dovada de buna convietuire atata timp cat nu discuta despre credinta, ci o traiesc, cu totii suntem frati in umanitate. Cand se discuta insa despre credinta, cand convingerile religioase ale omului sunt zdruncinate puternic, omul e cuprins de panica instinctuala si-si manifesta agresivitatea verbala fata de cel care a incercat sa i le clatine, raspunde ironiei cu ironie, lovind sub centura, la fel de dureros ca replica primita. Concluzia? Mai mult tact si diplomatie, sa nu uitam ca traim intr-o lume pluri-religioasa, sa nu mai utilizam anumiti termeni (eretic,sectar,pagan) pentru cei de alte confesiuni, pentru a evita ca discutia sa fie aruncata in derizoriu si sa inceapa o noua runda de „box verbal”, pentru ca nici noua nu place sa fim numiti idolatrii sau necredinciosi. Putini crestini eterodocsi sunt in mod constient "eretici", de aceea nu e frumos sa-i numim asa, ei resimtind o ofensa, ci sa-i privim ca si crestini carora ortodoxia nu le-a fost inca dezvaluita pe deplin. Cei de alte confesiuni decat cea ortodoxa care viziteaza site-ul ar trebuie la randul lor sa nu uite ca daca vin sa semene vant, vor culege automat furtuna. Am vazut oameni eterodocsi animati de dorinta de a cunoaste ce cred ortodocsii, cum explicam noi anumite randuieli ce nu exista in cultul lor, nu pentru a ne aproba, doar ei nu sunt ortodocsi, ci pentru a intelege, dar si altii care isi construiesc dialogul doar in jurul unor acuze grave pe care ni le aduc si bineinteles discutia degenereaza.
corect doamna.Doamne ajuta!
Reply With Quote
Vechi 30.01.2012, 10:14:36
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Implicit

Inca ceva, caci presimt ca unii nu vor digera bine ceea ce am spus si sub influenta fast thinkingului vor spune „ecumenism”, ca tot e la moda. Apelativele de „eretic” si „sectar” nu fac niciun bine relatiei pe care o dezvoltam cu alti oameni. Faptul ca nu le folosim in vorbirea curenta nu inseamna anularea erorilor lor doctrinare, ci e o concesie facuta in numele politetii, aceasta icoana a bunatatii.
Reply With Quote
Vechi 30.01.2012, 10:25:03
PetruD PetruD is offline
Member

Data înregistrării: 07.01.2010
Locație: Galati
Implicit

Ca sa va raspund, ucenic...

Este de la sine inteles ca Biserica Ortodoxa, avand directa continuitate apostolica, este Biserica cea mai apropiata de Adevar. Interpretarea Sfintelor Scripturi s-a facut (in biserica noastra) de oameni care au trait in aproape aceeasi perioada in care au fost scrise, si au fost judecate cu mintea de atunci si explicate intr-un fel valabil si astazi.

Azi, cand mentalitatile s-au schimbat, oamenii au inceput sa interpreteze cum le-a turuit lor Sfintele Scripturi, asa se intampla ca in nu stiu ce biserica evanghelica din nordul Europei se intronizase de curand o "episcopeasa" lesbiana ... deci ... va dati seama unde duce nebunia ... daca cineva poate interpreta Sfanta Scriptura trecand in asa hal peste porunca a saptea din Decalog "Sa nu fii desfranat", si sa mai considere persoana asta ~100% vrednica de Imparatia Cerurilor. Pe ce lume traim ?!

Cum poate cineva care interpreteaza Sfanta Scriptura la 2000 de ani dupa ce s-a scris ca a inteles-o mai bine decat cei sub ochii carora s-a nascut?

Sunt in continuare convins ca intentiile dvs sunt foarte bune, dar sa nu va asteptati sa "recrutati" oameni catre credinta dvs tocmai de pe un forum ortodox.

Si da, noi ortodocsii trebuie sa combatem invataturile gresite, caci s-a spus doar "De la pacat se mai intoarce omul, dar de la eres anevoie!" De altfel, si dvs va promovati invatatura, considerand-o corecta, la fel cum si noi facem acealsi lucru.
Reply With Quote
Vechi 30.01.2012, 11:51:06
ucenic ucenic is offline
Banned

Data înregistrării: 07.05.2010
Locație: Ploiesti
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru ucenic
Implicit Multumiri...

Multumesc "ioanna" pentru cuvintele alese si pentru intelesul profund.

Multumesc "PetruD" pentru deschiderea acestui topic - multe am avut de invatat.

Multumesc Bunului nostru Dumnezeu pentru fiecare dintre voi, sperand ca daca nu ne vom cunoaste vreodata fizic, aici pe pamant... ne vom vedea -cu ajutorul Lui- in Cer.

Pentru ca tot am fost intrebat si am ramas dator cu o explicatie: sunt crestin penticostal. Insa aici fac o marturisire: eu, in mijlocul adunarii, de la amvon, am spus de multe ori - "la fratii nostrii ortodocsi..." pentru ca il ascult pe Domnul nostru Iisus Hristos care zice: "Caci oricine face voia Tatalui Meu care este in ceruri, acela Imi este frate, sora si mama." (Matei 12:50)

Fiti binecuvantati!
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Celor din alte secte si culte - De ce v-ati [re]botezat? lareine Secte si culte 812 25.03.2014 17:26:18
Atitudinea fata de atei anisoara Generalitati 7 07.11.2013 10:17:23
Atitudinea fata de homosexuali coralina Generalitati 218 14.08.2011 21:05:09
Despre atitudinea oamenilor fata de crestinism Mihai. Generalitati 15 09.03.2007 19:37:18