![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Eu ti-am mai raspuns pe tema asta, inca eu cred ca nu ai toate informatiile si nu stii care e invatatura adevarata. Desi exista si varianta ca o stii si consideri ca ceea ce spui tu este adevarul, nu ce sustine BO. Despre ceea ce inseamna conceptia ecumenista in general am scris in acest mesaj: http://www.crestinortodox.ro/forum/s...&postcount=523 Acum legat de ceea ce ai scris in mesaj: 1. Biserica Ortodoxa nu recunoste tainele din alte culte in afara ei, deci acelea sunt doar cu numele, nu sunt taine, sunt fara har si efect. Una dintre Sfinte Taine este si Botezul, deci BO spune ca nu exista botez in afara BO. Deci eterodocsii nu au botezul. Invatatura ecumenista spune ca harul se ramifica, deci taine sunt in toate cultele. 2. Denumirile de biserici pentru alte culte au fost date de BO in spiritul de toleranta, ca sa ii respecte. Exista doar o Biserica, aceea este Biserica ortodoxa, nu exista mai multe biserici. Ca si in cazul tainelor, ei isi spun tot biserica, dar nu sunt, neavand har sunt doar o ierarhie lumeasca. 3. Faci referire la botezul sangelui, mai exista botezul dorintei, al catehumenilor morti inainte de botez. Era vorba de catehumenii ce doreau sa vina in Biserica, la dreapta credinta, catehumenii arieni sau din alta erezie nu intrau la acelasi statut. La fel si cu cultele din ziua de azi. Botezul sangelui, al mucenicilor, era vorba de cei care credeau in invatatura dreapta, mucenicii arieni sau alte erezii nu erau considerati mucenici. La inceput era putin mai simplu, nu erau atatea culte care isi spuneau biserici. 4. Nu stiu daca s-a inteles ce este o erezie si de ce se face atata caz pe tema asta. Si in trecut erezia era considerata cel mai mare pacat, mai amre decat omorul, de exemplu. Era considerata hula, pacat impotriva adevarului si al Duhului Sfant. Este fiica cea mica a idolatriei, tine de primele porunci din decalog (primele trei). Tine de porunca de a iubi pe Dumnezeu si a-L respecta, cea mai mare porunca. Celelalte pacate sunt impotriva aproapelui (sa nu furi, sa nu omori, etc.) Anna21 a recomandat o carte, are 20 de pagini, am gasit-o aici: http://ortodoxiesaumoarte1.files.wor...eortodocsi.pdf Autorul este un cuvios, este descris in prefata, avea o lumina deasupra capului ce cobora din cer. Acolo da si intamplarea cu sfantul Macarie Egipteanul si ni se arata ce soarta au dupa moarte paganii si cei ce erau intr-o erezie. 5. Spui ca si ei sunt cu Hristos. Iata in cartea de mai sus ni se spune si povestea (din pateric probabil) cu parintele care doar cand a auzit ca e facut eretic a spus ca nu este dand si explicatia: „Fiindcă erezia înseamnă rupere de Dumnezeu. Ereticul e despărțit de Dumnezeul Cel viu și adevărat și s-a făcut rob diavolului și îngerilor săi. Cel ce s-a despărțit de Hristos (adică, prin învățăturile mincinoase cu privire la Hristos pe care el le mărturisește) nu-L mai are pe Dumnezeu, pe Care el L-ar putea ruga pentru iertarea păcatelor sale și este pierdut și rătăcit sub toate chipurile." 6. Asadar e bine sa avem noi insine dreapta invatatura, cum nu spunem ca unii care sunt criminali sau hoti au har sunt in Hristos, cu atat mai mult pentru un pacat mai mare, cum e erezia. Decalogul are zece porunci, nu doar ultimele sapte. |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Marea inselaciune a sectei adventiste: "moartea pune capat constientei" | doctor_faustus | Secte si culte | 330 | 03.07.2013 18:09:58 |
Puterea de a o lua de la capat | Alexa12 | Generalitati | 4 | 17.12.2012 16:48:18 |
"Nu ramanem decat cu ceea ce daruim" | silverstar | Generalitati | 10 | 15.02.2012 12:12:40 |
Traian Băsescu: Nu rămânem fără electricitate ( Pana cand?) | hydro314 | Generalitati | 0 | 13.02.2012 20:40:11 |
|