Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Stiri, actualitati, anunturi
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 28.02.2012, 05:00:54
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.03.2009
Religia: Ortodox
Implicit

Eu sunt uimita cand citesc mesajele tale.
Deoarece este haotic si l-am citit de mai multe ori ca sa inteleg unde bati, o sa-l reformulez si scurtez un pic.

Tot ce este insufletit, viu, cu viata - traieste prin Dumnezeu. Duhul Sfant Datatorul de Viata, spunem la rugaciune.
Viata de pe pamant este oglinda, in diverse grade de claritate, a Vietii din Ceruri. De aceea si spunem "precum in Cer asa si pe pamant".

Asta voi comenta alta data, daca voi avea timp..

Dragostea dintre flacai si fete este forma de viata si oglindire aparte a Vietii, a Dragostei din sanul Sfintei Treimi.
Pentru a nu ramane doar la acest nivel al oglindirii, una fugace si palida, din nespusa Sa Mila: Domnul a sfintit dragostea naturala, fireasca.
Obiectul sau "materia" sfintirii de la Cana Galileii a fost dragostea naturala (un prim nivel al harului) dintre mire si mireasa. Aceasta dragoste naturala a fost inaltata, har peste harul deja preexistent, de Insusi Domnul. Sfintire. Precum preotul sfinteste pamantul, painea, vinul, casa, apa, untdelemnul, icoana etc., asa Domnul sfinteste dragostea, dind asadar dimensiunii terestre, trecatoare a iubirii, verticala vesniciei.
Taina Cununiei plineste asadar, sfinteste, ridica la un nou nivel de har, ridica la un nou nivel de oglindire a Dragostei din Ceruri, transfigureaza, ce? Dragostea naturala dintre baiat si fata. Har peste har.

Dragobetele si Taina Cununiei sunt lucruri complet diferite. Ca de la pamant la cer, as zice.
Sarbatoarea dragobetelui este pagana, se practica logodne rituale, nu are nimic de a face cu vreo sfintire.
Dragobetele nu are nimic in comun cu crestinismul, este o sarbatoare vernala si a fertilitatii (dupa cum recunosti si tu implicit in urmatorul paragraf).

Last edited by anna21; 28.02.2012 at 06:16:46.
Reply With Quote
Vechi 28.02.2012, 10:03:01
ioan cezar
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de anna21 Vezi mesajul
Eu sunt uimita cand citesc mesajele tale.
Deoarece este haotic
Atunci, de ce va mai pierdeti timpul cu haosul persoanei mele?
Sa fie haosul in cititor, oare?
poate ar fi mai bine sa va ocupati de ordinea personala si sa nu va mai obositi sa cititi ce postez eu.
Avem ochi diferiti si inima diferita, doamna. Presupun ca pozitia fundamentala de viata este chiar opusa intre noi doi.

Mergeti cu Domnul!

Last edited by ioan cezar; 28.02.2012 at 12:35:56.
Reply With Quote
Vechi 28.02.2012, 11:06:42
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.03.2009
Implicit

Mi s-a parut intotdeauna straniu cum nu poti sterge cu adevarat cuvintele. Chiar daca nu le-ar auzi nimeni, ele tot raman. Chiar daca nu schimba nimic in jur, schimba ceva in cel care le-a zis..
La fel de straniu este ca nimeni nu este cu adevarat pregatit sa-si asume responsabilitatea propriilor vorbe.
Doar un gand.
Reply With Quote
Vechi 28.02.2012, 18:49:25
Yasmina's Avatar
Yasmina Yasmina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.06.2010
Implicit

Bineinteles ca exista pareri diferite aici,insa asta nu ar trebui sa impiedice 2 crestini sa relationeze la nivelul de idei.

Ceea ce aduce in discutie Anna21 este valid-Dragobetele nu poate fi o sarbatoare crestina atata timp cat nu apare in calendarul crestin ortodox si nici nu are vreo acoperire in acest sens.
Este o alta traditie pagana care a supravietuit prin generatii ca si calusarii, mersul cu "capra",steaua,plugusorul si sorcova sau stropitul fetelor,in Ardeal.

Faptul ca este o amintire draga,de familie nu ar trebui sa intre in conflict cu canoanele crestine-sunt lucruri diferite(adica inteleg ca bunica mea draga sarbatorea Noaptea de Sanziene dar la fel de bine inteleg ca nu este o sarbatoare crestina).
Acum,este de necontestat frumusetea nevinovata,primordiala a acestor traditii ancestrale,insa doar atat,nu cred ca adauga puncte la scorul spiritual crestinizat.

Chiar daca iubirea dintre 2 oameni are un motiv maret,elogierea erosului nu-si mai gaseste loc in existenta crestina deoarece la crestini acest eros s-a trasfigurat,a devenit altceva(energia sexuala=o energie convertita,educata,canalizata spre mantuirea sufletului).
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.
Reply With Quote
Vechi 28.02.2012, 23:36:43
ioan cezar
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Yasmina Vezi mesajul
Bineinteles ca exista pareri diferite aici,insa asta nu ar trebui sa impiedice 2 crestini sa relationeze la nivelul de idei.

Ceea ce aduce in discutie Anna21 este valid-Dragobetele nu poate fi o sarbatoare crestina atata timp cat nu apare in calendarul crestin ortodox si nici nu are vreo acoperire in acest sens.
Este o alta traditie pagana care a supravietuit prin generatii ca si calusarii, mersul cu "capra",steaua,plugusorul si sorcova sau stropitul fetelor,in Ardeal.

Faptul ca este o amintire draga,de familie nu ar trebui sa intre in conflict cu canoanele crestine-sunt lucruri diferite(adica inteleg ca bunica mea draga sarbatorea Noaptea de Sanziene dar la fel de bine inteleg ca nu este o sarbatoare crestina).
Acum,este de necontestat frumusetea nevinovata,primordiala a acestor traditii ancestrale,insa doar atat,nu cred ca adauga puncte la scorul spiritual crestinizat.

Chiar daca iubirea dintre 2 oameni are un motiv maret,elogierea erosului nu-si mai gaseste loc in existenta crestina deoarece la crestini acest eros s-a trasfigurat,a devenit altceva(energia sexuala=o energie convertita,educata,canalizata spre mantuirea sufletului).
Draga Yasmina, daca binevoiesti sa te apropii o clipa de sensul intelegerii mele, revezi te rog postarea cu mesajul P.S. Episcop. Eu nu am nimic de adaugat la acel cuvant. Exprima, mai bine decat as putea sa o fac, pozitia mea privind Dragobetele.
Reply With Quote
Răspunde

Tags
flori, idei, surprize

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Idei gresite cu privire la Crestinism ioanna Religia Islamica 8 21.03.2015 20:58:48
Alte idei trasnite ale preotului catolic Laurentiu Biserica Romano-Catolica 10 08.10.2014 11:20:03
Cei care-si sacrifica viata pentru idei gresite... laurastifter Morala Crestina 38 07.02.2012 19:29:22
Oameni destepti cu idei marete Florin-Ionut Generalitati 1 09.02.2010 14:05:13
Pareri, idei pictorul Generalitati 3 12.02.2009 09:34:26