![]() |
![]() |
|
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Iar suspinul nu vine imediat, din prima ci, adeseori tocmai ca urmare a apropierii si fragezirii sufletului prin rugaciunile acelea spuse cu voce tare ore in sir. Toate au rostul lor! Biserica le-a recomandat pe acelea, intrucat suspinul e deja lucrarea Duhului, mai ales... Nu prea sta in puterea lucrarii omului. (Sfantul Siluan face o marturisire cutremuratoare, intru luare aminte, cand spune ca ... ii venea sa rada, sa pufneasca in ras, uneori cand se ruga... Spre a intelege ca e departe, chiar si la sfinti, clipa autenticei rugaciuni curate.) Iar Duhul nu se lasa in lenesi si trandavi ci acolo unde omul se straduieste, isi face portia de munca, de truda, de umilinta, de disciplina. Isi demonstreaza astfel seriozitatea. Convinge pana si pe Dumnezeu ca nu se joaca si nu glumeste! Sudoarea muncii sufletesti e bineplacuta Domnului. Care s-a rugat cu sange in Ghetsimani. Ca sa ma exprim metaforic, rugaciunile "programate" sunt lopeti si cazmale, sape si pluguri pe care le folosim ca sa destelenim ogorul sufletesc. Abia apoi ajungem in zona hranitoare, germinativa, a suspinului. Atunci incepe, cred eu, miezul pocaintei. Asa imi pare, asa cunosc. Last edited by ioan cezar; 01.03.2012 at 08:36:10. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Este ceea ce descrie Sf. Ignatie Briancianinov intr-o predica extrem de elocventa, care predica merita din plin citita integral, si pe care o gasiti aici: http://www.razbointrucuvant.ro/2008/...re-ne-trebuie/ Citat:
Citat:
Ca sub stapanirea Ta totdeauna fiind paziti, Tie slava sa inaltam, Tatalui si Fiului si Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor Amin. Last edited by adam000; 01.03.2012 at 09:19:25. |
|
|||
|
|||
![]()
Draga frate Ioan, iata ce vrea sa spun prin "Tatal meu".
In rugaciunea individuala, cand vin in prezenta lui Dumnezeu, sunt doar eu si El. Intocmai ca la judecata. Pe cat de uniti suntem noi acum, ca Biserica, prin Duhul Sfant, pe atat de singuri ne vom infatisa atunci inaintea Lui. Intocmai si la rugaciunea individuala. Sunt doar eu si El. Adesea imi vin in ruga vorbele Sf.Ap. Toma: "Domnul meu si Dumnezeul meu!..." Si stau in contemplatie si in adorare, petrecand cele mai rafinate si mai savuroase bucurii pe care le-am trait vreodata (si crede-ma, pana sa Il cunosc pe Hristos mi-am oferit multe placeri lumesti). Pe de alta parte, asa cum ii spun adesea "Robul tau..." spun deasemenea si "Tatal meu." Insa chemarea personala "Tatal meu nu o exclude pe cea comuna "Tatal nostru", nicidecum. De multe ori, la rugaciunile in grup sau cu orice alta ocazie folosesc termenul "fratesc" , comun, "Tatal nostru". ---------------- "El Imi va zice: "Tu esti Tatal meu, Dumnezeul meu si stanca mantuirii mele!" (Ps.89:26) Last edited by ucenic; 01.03.2012 at 10:05:09. |
|
|||
|
|||
![]()
Multumesc, frate, pentru marturisire.
Fac si eu una: eu zic nostru chiar si cand ma rog in camara mea. Asa m-am obisnuit...:) Asa imi merge mai bine rugaciunea. Domnul fie laudat! P.S. In Matei 6 gasim ambele formulari. In versetele 1, 8, 9, 14, 15, 26, 32 gasim expresia "Tatal vostru" si "Tatal nostru". In versetele 4, 6, 18 formularea este "Tatal tau". Last edited by ioan cezar; 01.03.2012 at 10:25:43. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Si Tatal nostru sa asculte si sa raspunda rugaciunilor tale. Fii binecuvantat! |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Cand trecem la rugaciunile personale ,pentru iertare de pacate ,curatire sufleteasca ,ajutor impotriva vrajmasilor si alte binecuvantari , se rosteste rugaciunea in nume propriu. Aceste diferente s-au facut ,fara indoiala , cu un anumit scop. Grija pentru mantuirea aproapelui e o caracteristica a ortodoxiei . |
|
||||
|
||||
![]()
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Tatal Nostru - intrebare | unamic | Rugaciuni | 13 | 14.10.2010 00:21:13 |
Tatal NOSTRU | andreicozia | Rugaciuni | 23 | 26.09.2010 23:49:59 |
Rugaciunea Tatal Nostru | tatvioro | Rugaciuni | 6 | 05.02.2010 07:56:24 |
Tatal nostru | gavriil | Rugaciuni | 42 | 28.11.2009 14:56:55 |
Tatal Nostru | Ratacitorul | Biserica Ortodoxa Romana | 10 | 19.01.2009 05:03:21 |
|