![]() |
![]() |
|
|
|||||
|
|||||
![]() Citat:
In pasaj nu scrie nici ca s-a tinut la miezul noptii, ci ca predica s-a prelungit pana la miezul noptii. Citat:
A fost o confuzie, am vrut sa raspund profetului si am gasit un articol pe wikipedia in care nu se preciza provenienta cuvantului. Desi imi aminteam ca era o sarbatoare latina. Asadar Rusaliile a fost o sarbatoare romana, s-a pastrat doar denumirea. Noi serbam coborarea Duhului Sfant si intemeiarea Bisericii la Cincizecime. Citat:
Citat:
Dar eplicatia asta e de la tine, pentru ca cea oficiala adventista spune ca e vorba de ziua sabatului, nu de ziua de pe urma. http://www.adventist.ro/index/convin...7-sabatul.html Macar urmeaza explicatiile adventiste, ca sa nu analizam si interpretarile personale. Iar ca scrie ziua Domnului in loc de Sabat in Noul Testament as dori sa vad si eu un citat (scrie doar de ziua din urma cand spune "ziua Domnului"). Citat:
Nici nu e vorba de o treditie orala, e scris negru pe alb in acele documente ca tineau duminica. Pentru ca tu ai spus ca abia Sf. Constantin a impus duminica, atunci nu era vorba de istorie? Sf. Constantin a dat o lege pentru tara, cand a dat decretul cu ziua de odihna duminica. Pentru imperiu, nu pentru Biserica, dar luat dupa ce sarbatoreau crestinii atunci. Asadar Sf. Constantin a luat sarbatoarea crestina si a dat-o in imperiu, nu decretul a impus sarbatoarea crestina. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Nu ai de unde sa stii ca chivotul lui Moise e o copie al chivotului vazut de Ioan in viziune. Adica poruncile din chivotul ceresc sunt la fel ca cele din chivotul lui Moise?Ideea asta ma face sa rad. Sincer. Adica Dumnezeu le-a dat porunca ingerilor: Sa nu furi...Sa nu fi desfranat...Să nu dorești casa aproapelui tău; să nu dorești femeia aproapelui tău, nici ogorul lui, nici sluga lui, nici slujnica lui, nici boul lui, nici asinul lui și nici unul din dobitoacele lui și nimic din câte are aproapele tău... Să nu-ți faci chip cioplit și nici un fel de asemănare a nici unui lucru din câte sunt în cer, sus, și din câte sunt pe pământ, jos, și din câte sunt în apele de sub pământ... Să nu te închini lor, nici să le slujești, că Eu, Domnul Dumnezeul tău, sunt un Dumnezeu zelos, care pedepsesc pe copii pentru vina părinților ce Mă urăsc pe Mine, până la al treilea și al patrulea neam, etc? Asta vrei tu sa zici? Amice ma faci rad! |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Citat:
Citat:
Textul din "Corpus Juris Civilis", vol. III, reda legea promulgata la 7 martie 321 d.Hr.: "Toti judecatorii, locuitorii oraselor si meseriasii sa se odihneasca in prea venerabila zi a Soarelui. Dar cei de la tara, sa se ocupe de agricultura neimpiedicati de lege, pentru ca uneori nici o alta zi nu este mai favorabila lucrarilor agricole." Practic, asta sarbatoresti tu si astazi: ziua soarelui ("dies solis") dar cu denumirea schimbata, mai tarziu, in "dies domini" (duminica). |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
De fapt acolo scrie "ziua odihnei", sambata e un cuvant romanesc, un om neinstruit nu stie ca e vorba de sabat, odihna. Iar "sambata Domnului Dumnezeului tau" este de fapt "odihna Domnului Dumnezeului tau". Iar acum spune daca ortodocsii nu respecta intcmai acelcitat, sau ce incalca de acolo. Zice sase zile sa lucram, iar a saptea e ziua de odihna, ziua inchinata Domnului. Exact asta fac si ortodocsii, sase zile lucreaza (nu toti), iar in ziua a saptea, care acum e Duminica se odihnesc si se gandesc la Domnul. Citat:
In al doilea rand e vorba de o exprimare la figurat, doar adventistii cred ca pana la Moise s-a tinut ziua de odihna de la facere si ca zilele au picat exact in acele date. Asadar adevntistii din SUA v-au pacalit pe voi si v-ati convertit, acum ati invatat aceeasi lectie fara analiza rationala proprie si o repetati si altora care au mai putine informatii ca poate se pacalesc si ei. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
- Primele mențiuni nebiblice foarte clare despre ținerea duminicii le avem deja spre sfârșitul sec. I, în Didahia, cap. 14. Acest izvor este recunoscut ca unul din sec. I și este studiat de foarte mulți critici eterodocși din lume, recunoscându-i-se autenticitatea. - O altă mărturie despre ținerea duminicii (κυριακη ημερα), spre sfârșitul sec. I - încep. sec. II, o avem de la Ignatie al Antiohiei, ucenicul lui Ioan Evnaghelistul. Vezi Epistola către Magnezieni 9:1; - La începutul sec. II, Pliniu cel Tânăr scrie împăratului Traian (Epistola X 96,7) despre faptul că creștinii își făceau Liturghia solemnă în "ziua soarelui / dies solis". Această expresie va fi împrumutată de acum înainte și de scriitorii creștini, cu explicații simbolico-teologice (așa cum vom vedea mai jos). - Următoarea mărturie clară o avem la Iustin Martirul și Filosoful (sec. II). Acesta este primul scriitor creștin, care vorbește de "dies solis" ca zi de sărbătoare a creștinilor (Apologia I către împăratul păgân Marcu Aureliu). Scriitorii creștini începând cu sec. II arată foarte clar, că "Soarele" este Hristos (cf. Maleahi 4:2). Despre această legătură "soare - Hristos, Soarele dreptății" vor scrie mai amânunțit la începutul sec. III Meliton de Sardes (Despre botez, 4) și Origen (Tâlcuiri la Levitic, 9.10). - La încep sec. II, Epistola lui Barnaba (care o vreme a fost chiar inclusă în canonul biblic - !) vorbește despre duminică care despre "ziua a opta", făcându-se trimitere la profeția lui Iezechil (43:27). Este o mărturie foarte importantă, mai ales dacă citim textul de la Iezechil: "Iar după sfârșitul acestor zile, în ziua a opta și mai departe, preoții vor înălța, pe jertfelnic, arderile de tot ale voastre și jertfele de împăcare și Eu Mă voi milostivi spre voi", zice Domnul Dumnezeu." Într-un fel, Barnaba arată că de acum înainte "ziua a opta" - duminica, va fi ziua de aducere a jertfelor lui Dumnezeu. Așa cum am văzut în mărturiile de mai sus, chiar așa se întâmpla... - Pentru prima dată în istorie, despre duminică ca zi în care nu trebuie să se lucreze vorbește scriitorul creștin Tertulian (moare aprox. 230), vezi "De oratione", 23. Last edited by stefan florin; 22.03.2012 at 21:18:19. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Denumirea "Ziua Domnului" am aratat ca apare in Apocalipsa 1, 10. Apoi am dat citate ca pana la sf. Constantin crestinii tineau ziua intai a saptamanii dupa calendarul evreiesc. Ceea ce scrii tu e legat de calendarul roman, diferti de cel evreiesc. Acestia aveau alte denimiri ale zilelor, pe care le-am preluat si noi in aprte, si le-au preluat si adventistii. Si la voi este lunea, ziua lunii, etc. Sfantul Constantin da un decret pentru imperiu in care decreteaza o zi de odihna, in ziua denumita de romani ziua soarelui. Probabil pana atunci romanii nu aveau ziua de odihna, sf. Constantin a luat asta de la crestini. Si normal ca nu se numea "ziua Domnului" la romani, daca ei erau pagani si aveau denumirea de ziua soarelui, abia dupa oficializarea crestinismului au dat si denumirea crestina zilei romane. In tarile din vest, inclusiv in patria adventismului (SUA) se pastreaza denumirea romana, de ziua soarelui. E interesant ca explici asta, probabil explicatia este pentru cei din SUa, adaptata gresit pentru Romania. |
|
|||
|
|||
![]()
Daca vin cu argumente ortodoxe, se cheama ca sunt smecher?
Citat:
Iti mai dau o Biblie ortodoxa (cea de la 1914) in care se spune la fel :"Adu-ti aminte de ziua sambetei ... iar ziua a saptea este sambata Domnului Dumnezeului tau .." Ai ceva impotriva acestor traduceri ortodoxe? Daca sunt incorecte, argumenteaza. Citat:
Citat:
Ai grija sa nu plangi amarnic. Cele 10 Porunci nu sunt pentru ingeri, ci sunt pentru tine. Poti fi pus in fata lor, in ziua judecatii (de asta chivotul este in cer, in Templu lui Dumnezeu - Apocalipsa 11:19) |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Am sa fiu pus in fata chivotului la judecata? Asta de unde ai mai scos-o? A avut o astfel de viziune Helen White? |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Poate stii ca "sambata" este corespondentul romanesc a ebraicului "sabath", care inseamna odihna. Deci, sambata = odihna. Citat:
Am inteles. Unele Biblii ortodoxe trebuiesc corectate iar Catehismul Ortodox contine erori. Greu mai esti de multumit. Nici macar invataturile ortodoxe nu o pot face. Citat:
Cat despre Ellen White, sa-ti povestesc ceva: zilele trecute, a fost la noi in comunitate presedintele conferintei (Lucian Cristescu). Un vechi si respectat membru al bisericii a fost intrebat (cu un scop) ce crede despre Ellen White. Acesta a declarat, public (au auzit multi raspunsul sau) ca nu crede in invataturile si profetiile Ellenei White, ci el crede numai in Scriptura. Ghici ce a patit acel membru al bisericii. Iti spun eu. Ulterior, deoarece a dat dovada de multa intelepciune, prin cunoasterea Scripturii, a fost felicitat de presedintele conferintei. Asa ca, te rog mai lasa intepaturile cu Ellen White si altele. Nu stii nimic despre adventisti (nici despre cat cerceteaza sau ce atitudine au) si totusi te lansezi in afirmatii jignitoare la adresa lor. |
|
|||
|
|||
![]()
corect, dar daca avem o varianta crestina, Penticosta, de ce sa nu o folosim pe aceasta si sa o lasam pe cea necrestina?
|
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Sfinti cu moaste | Seraphim7 | Moaste | 4 | 04.11.2011 19:22:06 |
S-a umplut din nou Casa Domnului de comercianti? | Marius22 | Generalitati | 11 | 12.08.2010 17:06:14 |
sfinti...chinezi? | mariamary | Moaste | 3 | 03.03.2010 13:23:00 |
Bucuria lui Dumnezeu de a ne darui cerul | Ioan_Ciobota | Generalitati | 2 | 20.04.2008 18:14:32 |
Portrete de sfinti/Sfinti si sfintenie | alecsandru | Biserica Romano-Catolica | 18 | 20.04.2007 19:46:05 |
|