Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 29.04.2012, 17:56:48
osutafaraunu osutafaraunu is offline
Banned

Data înregistrării: 13.07.2011
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de delia31 Vezi mesajul
Mda, se putea sa nu fie Crucea piatra de poticnire pentru voi?
Din partea mea puteți să faceți pădure de cruci la intersecții, ori chiar la gardul Bisericii Adventiste (unde nu e nicio intersecție, o să fac o poză dacă nu crezi), no problem!

Citat:
Ar avea oare sens sa incerce cineva sa-ti spuna ca nici un ortodox sau catolic normal la cap nu se gandeste la Cruce separat de Cel care a fost rastignit pe ea?
Degeaba într-adevăr... latinii aveau o vorbă: Verba volant, scripta manent...

Citat:
Stihul intreg e asa: „Crucii Tale ne inchinam Hristoase si sfanta Invierea Ta, o laudam si o slavim! Ca iata a venit prin Cruce bucurie la toata lumea totdeauna laudam Invierea Lui ca rastignire rabdand pentru noi, cu moartea, pe moarte a calcat”.
Mulțumesc, da, cam așa suna inscripția.

Citat:
Iar in traducere pentru cei ce se smintesc de sensul cuvintelor, ar fi asa: Ne inchinam Tie Hristoase Rastignit pe Cruce.
"Traducerea" sună cu totul altfel! Încă o dată:Verba volant, scripta manent! "Scripta" zicea de închinare la cruce, crucea de lemn era fără Hristos pe ea, iar românul nostru ortodox se închină efectiv la ea fără să-și mai facă probleme...

Citat:
Orice troita aparuta in drum are rostul de a-i aminti crestinului prea preocupat de cele lumesti, de ce s-a petrecut candva pe o anume cruce pe Golgota. Orice Cruce anunta in duh prezenta Rastignitului.
În fine, pentru mine e mai relevantă Evanghelia care mărturisește despre Răstignit (Ioan 5,39), iar Hristos n-a spus "cercetați intersecțiile, troițele, lemnele, cartofii, castanele" ori alte năzăriri cu cruci, care chipurile ar mărturisi despre El...

Citat:
Tu daca ai fi fost martor pe Golgota, te-ai fi inchinat lui Hristos pe Cruce? Cum ai fi reusit sa nu transferi mental inchinarea si asupra obiectului pe care era tintuit?
Nu știu cum ar fi dacă ar fi... dar parcă n-aș putea efectua acest transfer mental până la grozăvia închinării la sfântul ciocan, sfântul piron, sfântul mărăcine și sfânta suliță. Ar fi la fel de monstruos ca etalarea în sufragerie a borcanului conținând tomoarea în spirt a bunicului mort de cancer! Să-mi fie cu iertare...

Citat:
A devenit ea obiect sfintit, asa incat in prezenta ei , care pastreaza tainic puterea Rastignitului, duhurile rele fug si se cutremura, nesuportand tocmai prezenta Lui in Duh?
Probabil avem concepții diferite cu privire la sfințire. Hristos n-a murit pe cruce ca să sfințească obiecte sau animale (cum mai aud pe ici-colo), ci ființele umane care I se predau cu toată inima. Revenind ontopic, vânzarea de cruciulițe, "lemn din sfânta Cruce", doze cu aer de la Golgota (evreii cu fler au reușit să îmbutelieze și așa ceva pentru pelerinii bigoți) e un simplu comerț ca să nu-i spunem blasfemie din partea celor interesați material. Nu-mi pot imagina ce-ar face Hristos cu biciul de ștreanguri acestor iude tarifare.

Citat:
Sunt sau nu sunt, toate crucile si cruciulitele si troitele obiecte sfintite
care-i creeaza necuratului indispozitie din cauza prezentei in Duh a lui Hristos, drept care nu le poate deloc suporta si face tot posibilul sa le scoata din cap oamenilor ideea de a purta cruce?
O imagine tipică a superstiției medievale. Eu cred că dimpotrivă, diavolul se simte foarte confortabil știindu-i pe creștini legați de obiecte și nu de Duh, ahtiați după povești mincinoase și nu după Adevăr, încremeniți în forme și nu în Spirit.

Last edited by osutafaraunu; 29.04.2012 at 18:03:26.
Reply With Quote

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Tragedie in Germania Hector Stiri, actualitati, anunturi 27 09.08.2013 10:09:09
Camasa-imbracaminte barbateasca? elena20 Reguli in Biserica 7 26.01.2013 21:38:26
Pelerinaj la Trier, Germania, la camasa lui Iisus ANUNT Ion Pop Generalitati 1 30.04.2012 10:26:13
Buletine electronice in Germania bmd Stiri, actualitati, anunturi 73 27.07.2011 18:22:23
Xcellcenter, Germania LapetiteMoc Stiri, actualitati, anunturi 13 24.04.2011 21:39:34