Citat:
În prealabil postat de stefan florin
' EL doar a ingaduit-o, dar nu a fost dorinta LUI, ci a oamenilor.
|
Pe de altă parte, se poate observa că avem dovada biblică cel puțin că Dumnezeu a îngăduit monarhia. Nu se poate spune același lucru despre democrație.
Când evreii au trecut la monarhie, ei nu au făcut-o venind dinspre democrație. Forma lor de guvernământ era ceea ce azi am numi "teocrație". Cei care aveau puterea reală încă din vremea lui Moise erau preoții, nu politicienii sau entitatea difuz numită "popor". Judecătorii (cum se numeau), adică preoții conducători erau foarte apropiați Domnului: e de înțeles de ce El a privit cu circumspecție dorința oamenilor de a primi de la El un rege. Le-a îndeplinit dorința și l-a întărit și l-a iubit atât de mult pe David încât, din "osul lui" se va încarna, peste veacuri, El Însuși.
Citat:
Iar cei care inca mai cred ca monarhia aduce prosperitate le spun un singur lucru: priviti la SUA. A ajuns un imperiu care face politica mondiala ca forma de guvernamant republica federativa si NU monarhie
|
Un colos cu picioare de lut. La urma urmei, SUA este o republică cam la fel de mult pe cât este Marea Britanie un regat sau Japonia un imperiu. Dar nimeni nu știu să coreleze, în mod serios, prosperitatea cu forma de guvernământ. Vedem bine acest lucru studiind istoria statelor din actualul teritoriu al Italiei. Vedem cum au coexistat republici (Veneția), teocrații (Roma), monarhii ereditare (Sicilia), despotisme luminate sub mască republicană (Florența) sau ducate autonome (Mantova). O largă paletă de forme de guvernământ au coexistat, greu de spus care era mai prosperă. Adevărata problemă este: care e forma de guvernământ care ar fi mai avantajoasă pentru poporul român în ACEASTĂ etapă istorică ? Părerea mea personală este că aceasta este monarhia, așa cum a fost în România Clasică. Desigur, cine are opțiune republicană poate să mai încerce și la următoarele alegeri, și la celelalte, și le celelalte, și tot așa. Atâta doar, că observ cum îmbătrânesc în timp ce contemporanii mei îl caută pe "cel mai bun fiu al poporului" în iluzia că numai republicanismul l-ar scoate în față. Marele meu noroc este că mă interesează aceste lucruri tot mai puțin: eu oricum trăiesc într-un regat, iar regele meu ține în mâini întregul glob pământesc. L-ați văzut ? E înfățișat pe absidă. Cum intrați, portretul lui e chiar în față.