Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Romano-Catolica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 06.05.2012, 19:00:10
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de MihaiG Vezi mesajul
Dimpotrivă. Ecumenismul (mă refer la cel sănătos) exact asta înseamnă - să-i respecți pe ceilalți, fără a dori să schimbi o literă din credința ta.
Ecumenismul e nociv pentru ca relativizeaza Adevarul, credinta, spiritualitatea. Ceea ce spui tu nu e ecumenism, e mai degraba recunoasterea unor valori culturale si umane in celelalte religii.
Reply With Quote
Vechi 06.05.2012, 19:04:14
MihaiG MihaiG is offline
Banned

Data înregistrării: 24.04.2012
Locație: Timișoara
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioanna Vezi mesajul
Ecumenismul e nociv pentru ca relativizeaza Adevarul, credinta, spiritualitatea. Ceea ce spui tu nu e ecumenism, e mai degraba recunoasterea unor valori culturale si umane in celelalte religii.
Atunci haideți să definim ecumenismul.
Reply With Quote
Vechi 06.05.2012, 19:16:21
Magda M. Magda M. is offline
Member

Data înregistrării: 25.06.2011
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
"ECUMENÍSM n. Mișcare religioasă ce urmărește scopul de a unifica toate bisericile creștine."
conform DEX, fara comentarii.
Reply With Quote
Vechi 06.05.2012, 19:33:10
MihaiG MihaiG is offline
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Magda M. Vezi mesajul
"ECUMENÍSM n. Mișcare religioasă ce urmărește scopul de a unifica toate bisericile creștine."
conform DEX, fara comentarii.
ORTODOXÍE f. 1) Curent al creștinismului, constituit în Bizanț ca Biserică răsăriteană, deosebit de catolicism, apărut în Occident. 2) Concordanță cu principiile religiei ortodoxe. /<lat. orthodoxia, fr. orthodoxie

Tot din DEX. Vedeți că DEX-ul nu e chiar ce pare ?

Dar, haideți să admitem că prima definiție este corectă. În fond, este perfect concordantă cu rugăciunea Mântuitorului ca "toți să fie una".

Problema este că definiția este una teleologică, și nu specifică mijloacele pentru atingerea scopului definitoriu. Aici intrăm pe teritoriul interpretărilor.

Cum dobândim unitatea ? Prin conversiunea tuturor creștinilor la Martorii lui Iehova ? Sau la catolicism, sau poate la SSPX ? Sau la Biserica Ortodoxă, urmând ca actualii credincioși catolici din Chile să cânte doar cântări bizantine, iar icoana Maicii Domnului de la Guadeloupe s-o aruncăm la gunoi ?

Renunțăm la dogme ? La care ? Le reinterpretăm ? Cum ? Adventiștii sunt creștini ? Dar MArtorii lui Iehova ? Ce înseamnă a fi în Biserică ? Etc. Etc. Etc.

Last edited by MihaiG; 06.05.2012 at 19:39:23.
Reply With Quote
Vechi 06.05.2012, 19:37:20
Mihailc Mihailc is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.03.2008
Implicit

Citat:
În prealabil postat de podolski_2 Vezi mesajul
Am inteles parerea ta despre mine.
De vreme ce si eu mi-am spus-o despre tine, era normal sa ti-o spui si tu.

Eu insa, tot astept, parerea ta pe acest subiect, cu niste argumente.
Sau e asa pt ca vrei tu si gata. STOP. PIUA?

Se pogoara Sfantul Duh Domnul la slujbele catolice, sau nu?
Parerea ta?
Pentru ca mai apoi, se subintelege, daca se pogoara, putem merge chiar la slujbele lor, putem sa ne facem cruce, si putem fi catolico-ortodocsi. Daca nu se pogoara, inseamna ca catolicismul e erezie si pacat implicit. Ti-am explicat, pt ca stiam ca nu o sa fii in stare sa faci legatura. :)

Astept parerea ta. Daca ai una.
Stimate coleg de forum, eu sunt sigur de un singur lucru: că Duhul Sfânt este prezent acolo unde este chemat în duh și adevăr, în niciun caz unde hotărăsc unii și alții. Noi mărturisim că Duhul este Dumnezeu și persoană , nu o putere magică obligată să meargă numai unde vor ortodocșii, catolicii sau puzderia de particule rezultate în urma big-bang-ului protestant.
Din faptul că ți-am atras atenția asupra unei afirmații a ta gonflate de ignoranță și kenodoxie (slavă deșartă) nu rezultă neapărat că eu aș susține că Duhul ”se coboară” (expresie mai mult decât discutabilă împrumutată de la tine, că doar în rugăciunea de invocare spunem ”care pretutindenea ești și toate le plinești”), la catolici sau oriunde altundeva.
Dacă nu știm cum se mișcă Duhul, putem afla unde sălășluiește El, întrucât acolo se văd niște roade ale lucrării Sale, și anume: ”dragostea, bucuria, pacea, îndelungă-răbdarea, bunătatea, facerea de bine, credința, Blândețea, înfrânarea, curăția; împotriva unora ca acestea nu este lege” (Galateni 5:22-23)
Vechi 06.05.2012, 20:10:04
Magda M. Magda M. is offline
Member

Data înregistrării: 25.06.2011
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
ORTODOXÍE f. 1) Curent al creștinismului, constituit în Bizanț ca Biserică răsăriteană, deosebit de catolicism, apărut în Occident. 2) Concordanță cu principiile religiei ortodoxe. /<lat. orthodoxia, fr. orthodoxie

Tot din DEX. Vedeți că DEX-ul nu e chiar ce pare ?

Dar, haideți să admitem că prima definiție este corectă. În fond, este perfect concordantă cu rugăciunea Mântuitorului ca "toți să fie una".

Problema este că definiția este una teleologică, și nu specifică mijloacele pentru atingerea scopului definitoriu. Aici intrăm pe teritoriul interpretărilor.

Cum dobândim unitatea ? Prin conversiunea tuturor creștinilor la Martorii lui Iehova ? Sau la catolicism, sau poate la SSPX ? Sau la Biserica Ortodoxă, urmând ca actualii credincioși catolici din Chile să cânte doar cântări bizantine, iar icoana Maicii Domnului de la Guadeloupe s-o aruncăm la gunoi ?

Renunțăm la dogme ? La care ? Le reinterpretăm ? Cum ? Adventiștii sunt creștini ? Dar MArtorii lui Iehova ? Ce înseamnă a fi în Biserică ? Etc. Etc. Etc.
:)Sunt multe intrebari si nici un raspuns...
Reply With Quote
Vechi 06.05.2012, 20:18:52
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
Dimpotrivă. Ecumenismul (mă refer la cel sănătos) exact asta înseamnă - să-i respecți pe ceilalți, fără a dori să schimbi o literă din credința ta.

Acuma, la nivel practic, sigur că se ridică anumite probleme. Poți fi oare ecumenist, în sensul arătat mai sus, dacă ceea ce înțelegi tu din credința ta este că protestanții sunt vânduți satanei, că papistașii umblă să-i cucerească pe ortodocși precum odinioară cruciații Constantinopolul, că buletinele cu cip sunt semnul Fiarei din Apocalipsă, că dacă îți faci cruce într-o biserică catolică ești automat eretic etc. etc. ? Probabil că nu.
Ce ati definit dvs. nu e tocmai ce se numeste ecumenism, ci e o practica existenta dintotdeauna in Biserica. Intotdeauna condamnarea unei erezii sau unor eretici nu s-a facut cu prigonirea ereticilor de catre cei aflati in adevar, ultima pedeapsa si cea mai grea era excluderea din Biserica (dar si aceasta se putea ierta, daca cel ce era condamnat renunta la erezie si revenea in Biserica.
Doar ca am observat ca unii din cei ce au conceptii ecumeniste isi insusesc doar pentru ei aceasta invatatura, prin prisma conceptiilor lor. In sensul ca ei cred ca diferentele intre culte sunt nesemnificative, toti sunt crestini la fel de buni si daca cineva critica invatatura unui cult inseamna ca nu are dragoste, toleranta, etc.
Inavatura ecumensita a aparut acum un secol, si in general este de sorginte protestanta. Din cauza ca dupa reforma lui Luther au aparut mai multe culte si apoi s-au exstins in alta puzerie de culte neoprotestante au spus ca ar fi bine sa se mai uneasca din ele (probabil a fost si o influenta a masoneriei, adepta unor astfel de conceptii sincretice). Si unirea se putea face doar daca se trecea pe planul doi adevarul, adica invataturile fiecarui cult. Daca acestea erau false nu era nicio problema, dar in ortodoxie toate sunt adevarate. Si au venit cu o dogma noua, a ramificarii harului, adica harul se ramifica in toate cultele, nu doar in transmiterea directa de la Apostoli. Si astfel toti erau egali, toti aveau har si adevarul puteau sa-l sustina fiecare, ca oricum nu avea importanta. Dar Adevarul e chiar Iisus, iar dogmele sunt adevarurile revelate, fac parte din partea divina a Bisericii.
BC a adoptat idei ecumeniste, in schimb BO nu a facut-o, in schimb exista cate un ierarh sau preot care a capatat aceste conceptii (sa ne amintim de exemplu de IPS Corneanu). BO nu are aceleasi conceptii ca BC nici in privinta asta, Bc le-a mai liberalizat la conciliul Vatican II, pana in sec. XX avea aceleasi conceptii ca BO in privinta asta, inclusiv ca in afara BC nu se poate mantui nimeni.
Asadar ca sa nu apara discutii, controverse, BO spune ca nu exista Sfinte Taine in afara ei, deci nici har. Multe din mesajele mele le-am scris despre ecumenism sau invatatura BO, puteti citi daca doriti topicele deschise de mine. Spun asta pentru ca vad ca sunteti nou si sa stiti la ce sa va asteptati, o sa cititi si critici la adresa BC, pentru ca e un forum ortodox.
Reply With Quote
Vechi 06.05.2012, 20:28:17
MihaiG MihaiG is offline
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Magda M. Vezi mesajul
:)Sunt multe intrebari si nici un raspuns...
Un prim răspuns, din partea noastră, a credincioșilor, ar fi, poate, să nu ne rușinăm să ne facem cruce când trecem pe lângă o biserică sau când intrăm în ea.

Dacă e o biserică trinitară, cu atât mai bine, dacă nu, și mai bine - aducem semnul și cuvântul Trinității acolo unde lipsește.

Iar la cei cu învățături diferite de a noastră să căutăm mai întâi ceea ce ne unește; pe acest temei să înercăm să lămurim problemele care ne despart.

Dar atitudini de genul - "noi ortodocșii/catolicii etc. nu avem nimic de-a face cu penticostalii/adventiștii etc., noi avem pe Duhul Sfânt și ei nu-l au (de parca Duhul Sfânt ar fi o legitimație de tramvai - eu am bilet, el n-are)" nu sunt bune.

Unde sunt doi sau trei adunati in Numele Meu, sunt si Eu in mijlocul lor (Matei 18: 20)
Reply With Quote
Vechi 06.05.2012, 20:31:43
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Implicit

Citat:
Prin Fundamentalism inteleg unitate spirituala si uniformizare culturala, aderenta la o inchidere ce se inchide. (captivitate)
Prin Ortodoxie inteleg unitatea spirituala fara uniformizare culturala si diversitate culturala fara fragmentare spirituala, aderenta la o inchidere ce se deschide.(libertate)
Prin Ecumenism inteleg uniformizare spirituala printr-o fuziune a “inchiderilor”, aderenta la o deschidere ce se inchide.(eliberare conditionata).

Last edited by ioanna; 06.05.2012 at 20:36:55.
Reply With Quote
Vechi 06.05.2012, 20:53:56
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Implicit

Citat:
Ecumenismul este mișcare de aducere a tuturor la Biserica lui Cristos. Este evident că Domnul a întemeiat o singură Biserică în care orice creștin poate să se regăsească, cu scopul de a fi maică și învățătoare, vehicul al Mântuirii pentru toți. Aceasta este Biserica întemeiată de El pe Petru și pe ceilalți frați ai lui, care străbate veac după veac. Lor, apostolilor, le-a dat Dumnezeu capacitate deplină în ziua Cincizecimii și le poruncise deja să răspândească Evanghelia pe întregul pământ. Mergând, să boteze popoarele. Din păcate, din această unică Biserică a lui Cristos, din acest unic trunchi comun al Măslinului Altoit care este Noul Popor Ales, s-au desprins multe ramuri. Mai întâi, precalcedonienii. Apoi, ortodocșii. Pe urmă, protestanții. Și astăzi se desprind felurite ramuri, desprinderea uneia din Austria este iminentă. Ei bine, mișcarea ecumenică (sau, cum inspirat numiți, "ecumenismul sănătos") caută ca, fiindu-le tuturor toate, să-i aducă pe toți la deplina comuniune cu Biserica lui Cristos, care este Biserica Catolică.

Prin antiteză cu ecumenismul sănătos, există un "ecumenism bolnav" care se pretinde a-l imita așa cum maimuța lui Dumnezeu Îl imită uneori, când se vrea disimulat, pe Dumnezeu. Acest ecumenism bolnav este irenismul. Este părerea că nu contează în ceea ce anume crezi. De fapt, nu contează nici dacă ești în Biserică sau nu: toți se mântuiesc. Așa stând lucrurile, e foarte ciudat că acest ecumenism bolnav pretinde a unifica religiile, când, potrivit chiar tezelor lui, fie este neesențială unirea lor, fie ele deja sunt unite într-un fel nevăzut și vag.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Biserica Catolica unica! AlexandruC Biserica Romano-Catolica 92 16.07.2013 11:39:26
Papa - Biserica Catolica - Singura Biserica legionar Biserica Romano-Catolica 133 16.07.2013 11:22:01
biserica catolica versus biserica ortodoxa sovidiu Biserica Romano-Catolica 36 08.06.2013 23:58:51