![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]()
Ecumenismul e nociv pentru ca relativizeaza Adevarul, credinta, spiritualitatea. Ceea ce spui tu nu e ecumenism, e mai degraba recunoasterea unor valori culturale si umane in celelalte religii.
|
|
|||
|
|||
![]()
Atunci haideți să definim ecumenismul.
|
|
|||
|
|||
![]()
"ECUMENÍSM n. Mișcare religioasă ce urmărește scopul de a unifica toate bisericile creștine."
conform DEX, fara comentarii. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Tot din DEX. Vedeți că DEX-ul nu e chiar ce pare ? Dar, haideți să admitem că prima definiție este corectă. În fond, este perfect concordantă cu rugăciunea Mântuitorului ca "toți să fie una". Problema este că definiția este una teleologică, și nu specifică mijloacele pentru atingerea scopului definitoriu. Aici intrăm pe teritoriul interpretărilor. Cum dobândim unitatea ? Prin conversiunea tuturor creștinilor la Martorii lui Iehova ? Sau la catolicism, sau poate la SSPX ? Sau la Biserica Ortodoxă, urmând ca actualii credincioși catolici din Chile să cânte doar cântări bizantine, iar icoana Maicii Domnului de la Guadeloupe s-o aruncăm la gunoi ? Renunțăm la dogme ? La care ? Le reinterpretăm ? Cum ? Adventiștii sunt creștini ? Dar MArtorii lui Iehova ? Ce înseamnă a fi în Biserică ? Etc. Etc. Etc. Last edited by MihaiG; 06.05.2012 at 19:39:23. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Din faptul că ți-am atras atenția asupra unei afirmații a ta gonflate de ignoranță și kenodoxie (slavă deșartă) nu rezultă neapărat că eu aș susține că Duhul ”se coboară” (expresie mai mult decât discutabilă împrumutată de la tine, că doar în rugăciunea de invocare spunem ”care pretutindenea ești și toate le plinești”), la catolici sau oriunde altundeva. Dacă nu știm cum se mișcă Duhul, putem afla unde sălășluiește El, întrucât acolo se văd niște roade ale lucrării Sale, și anume: ”dragostea, bucuria, pacea, îndelungă-răbdarea, bunătatea, facerea de bine, credința, Blândețea, înfrânarea, curăția; împotriva unora ca acestea nu este lege” (Galateni 5:22-23)
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Doar ca am observat ca unii din cei ce au conceptii ecumeniste isi insusesc doar pentru ei aceasta invatatura, prin prisma conceptiilor lor. In sensul ca ei cred ca diferentele intre culte sunt nesemnificative, toti sunt crestini la fel de buni si daca cineva critica invatatura unui cult inseamna ca nu are dragoste, toleranta, etc. Inavatura ecumensita a aparut acum un secol, si in general este de sorginte protestanta. Din cauza ca dupa reforma lui Luther au aparut mai multe culte si apoi s-au exstins in alta puzerie de culte neoprotestante au spus ca ar fi bine sa se mai uneasca din ele (probabil a fost si o influenta a masoneriei, adepta unor astfel de conceptii sincretice). Si unirea se putea face doar daca se trecea pe planul doi adevarul, adica invataturile fiecarui cult. Daca acestea erau false nu era nicio problema, dar in ortodoxie toate sunt adevarate. Si au venit cu o dogma noua, a ramificarii harului, adica harul se ramifica in toate cultele, nu doar in transmiterea directa de la Apostoli. Si astfel toti erau egali, toti aveau har si adevarul puteau sa-l sustina fiecare, ca oricum nu avea importanta. Dar Adevarul e chiar Iisus, iar dogmele sunt adevarurile revelate, fac parte din partea divina a Bisericii. BC a adoptat idei ecumeniste, in schimb BO nu a facut-o, in schimb exista cate un ierarh sau preot care a capatat aceste conceptii (sa ne amintim de exemplu de IPS Corneanu). BO nu are aceleasi conceptii ca BC nici in privinta asta, Bc le-a mai liberalizat la conciliul Vatican II, pana in sec. XX avea aceleasi conceptii ca BO in privinta asta, inclusiv ca in afara BC nu se poate mantui nimeni. Asadar ca sa nu apara discutii, controverse, BO spune ca nu exista Sfinte Taine in afara ei, deci nici har. Multe din mesajele mele le-am scris despre ecumenism sau invatatura BO, puteti citi daca doriti topicele deschise de mine. Spun asta pentru ca vad ca sunteti nou si sa stiti la ce sa va asteptati, o sa cititi si critici la adresa BC, pentru ca e un forum ortodox. |
|
|||
|
|||
![]()
Un prim răspuns, din partea noastră, a credincioșilor, ar fi, poate, să nu ne rușinăm să ne facem cruce când trecem pe lângă o biserică sau când intrăm în ea.
Dacă e o biserică trinitară, cu atât mai bine, dacă nu, și mai bine - aducem semnul și cuvântul Trinității acolo unde lipsește. Iar la cei cu învățături diferite de a noastră să căutăm mai întâi ceea ce ne unește; pe acest temei să înercăm să lămurim problemele care ne despart. Dar atitudini de genul - "noi ortodocșii/catolicii etc. nu avem nimic de-a face cu penticostalii/adventiștii etc., noi avem pe Duhul Sfânt și ei nu-l au (de parca Duhul Sfânt ar fi o legitimație de tramvai - eu am bilet, el n-are)" nu sunt bune. Unde sunt doi sau trei adunati in Numele Meu, sunt si Eu in mijlocul lor (Matei 18: 20) |
|
||||
|
||||
![]()
Prin Fundamentalism inteleg unitate spirituala si uniformizare culturala, aderenta la o inchidere ce se inchide. (captivitate)
Prin Ortodoxie inteleg unitatea spirituala fara uniformizare culturala si diversitate culturala fara fragmentare spirituala, aderenta la o inchidere ce se deschide.(libertate) Prin Ecumenism inteleg uniformizare spirituala printr-o fuziune a “inchiderilor”, aderenta la o deschidere ce se inchide.(eliberare conditionata). Last edited by ioanna; 06.05.2012 at 20:36:55. |
|
||||
|
||||
![]()
Ecumenismul este mișcare de aducere a tuturor la Biserica lui Cristos. Este evident că Domnul a întemeiat o singură Biserică în care orice creștin poate să se regăsească, cu scopul de a fi maică și învățătoare, vehicul al Mântuirii pentru toți. Aceasta este Biserica întemeiată de El pe Petru și pe ceilalți frați ai lui, care străbate veac după veac. Lor, apostolilor, le-a dat Dumnezeu capacitate deplină în ziua Cincizecimii și le poruncise deja să răspândească Evanghelia pe întregul pământ. Mergând, să boteze popoarele. Din păcate, din această unică Biserică a lui Cristos, din acest unic trunchi comun al Măslinului Altoit care este Noul Popor Ales, s-au desprins multe ramuri. Mai întâi, precalcedonienii. Apoi, ortodocșii. Pe urmă, protestanții. Și astăzi se desprind felurite ramuri, desprinderea uneia din Austria este iminentă. Ei bine, mișcarea ecumenică (sau, cum inspirat numiți, "ecumenismul sănătos") caută ca, fiindu-le tuturor toate, să-i aducă pe toți la deplina comuniune cu Biserica lui Cristos, care este Biserica Catolică.
Prin antiteză cu ecumenismul sănătos, există un "ecumenism bolnav" care se pretinde a-l imita așa cum maimuța lui Dumnezeu Îl imită uneori, când se vrea disimulat, pe Dumnezeu. Acest ecumenism bolnav este irenismul. Este părerea că nu contează în ceea ce anume crezi. De fapt, nu contează nici dacă ești în Biserică sau nu: toți se mântuiesc. Așa stând lucrurile, e foarte ciudat că acest ecumenism bolnav pretinde a unifica religiile, când, potrivit chiar tezelor lui, fie este neesențială unirea lor, fie ele deja sunt unite într-un fel nevăzut și vag.
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Biserica Catolica unica! | AlexandruC | Biserica Romano-Catolica | 92 | 16.07.2013 11:39:26 |
Papa - Biserica Catolica - Singura Biserica | legionar | Biserica Romano-Catolica | 133 | 16.07.2013 11:22:01 |
biserica catolica versus biserica ortodoxa | sovidiu | Biserica Romano-Catolica | 36 | 08.06.2013 23:58:51 |
|