Citat:
În prealabil postat de delia31
Ce vreau sa va intreb? Nu daca cele doua propozitii sunt corecte d.p.d.v.al teologiei catolice, asta ne-ati spus deja, ci daca pt. dvs. cele doua propozitii sunt identice.
|
Oricare dintre cele două formule le folosesc, toți catolicii cred același lucru: că Duhul Sfânt purcede de la Tatăl și de la Fiul. Deci, cele două formule descriu o aceeași realitate, dar a doua este mai completă. Propoziția "delfinul este un mamifer" și propoziția "delfinul este un mamifer acvatic", deși ambele corecte, ambele uzuale, nu sunt identice, de vreme ce a doua este mai completă.
Când oamenii au spus "delfinul este un mamifer" ei au răspuns unei controverse: mulți susțineau, ba chiar îi învățau și pe alții, că delfinul este pește. Cred că a avut loc un congres, care a reunit toți oamenii în temă și au dezbătut problema pe toate fețele. Atunci, au adoptat rezoluția "delfinul este mamifer" ca să răspundă controversei "pește sau mamifer". La vremea respectivă, ei nu au avut în vedere că s-ar putea să vină o vreme, poate peste sute de ani, în care nu caracterul de mamifer al delfinului să fie contestat, ci faptul că este o făptură acvatică. Atunci, autoritatea competentă în materie de zoologie a adoptat o completare, definind delfinul ca mamifer acvatic. Ce s-a întâmplat după aceea ? Zoologii, din cauza spiritului rebel, nu toți recunosc autoritatea celui în drept, nemaivăzând în el pe urmașul Președintelui Colegiului Zoologilor de la început, unii spunând chiar că nu a existat nicio clipă, în acele vremuri, un Președinte al Colegiului Zoologilor, ci numai un Colegiu al Zoologilor în care toți zoologii erau egali. Alții spun că a existat, dar că era o funcție onorifică, adică nu corespundea unei realități, ci doar că exista uzanța ca, dacă mai mulți zoologi sunt pomeniți într-o lucrare, să fie întâi pomenit acela în capul listei. Culmea este că toți acești oameni, plini de spirit contestatar, sunt cei care spun că au aceeași credință de la început și că la Congresul despre Delfini s-a spus că delfinul este mamifer terestru. "Dar nu s-a spus: s-a spus că e mamifer și punct" zicem noi, mai mult, aducând ca temei diferiți autori cu activitate de neconstestat, care au spus în vremea când nu era zâzanie fie că delfinul este mamifer acvatic, fie că este mamifer, fie chiar că este acvatic. Dar că ar fi mamifer terestru, niciunul, nici măcar unul singur, nu a spus.
Citat:
Daca din punct de vedere dogmatic, formula cu filioque e identica cu cea fara filioque, ce sens mai are adagiul filioque? Nu e redundant, nu e un surplus arbitrar si conjunctural?
In schimb, daca cele doua propozitii nu sunt identice in privinta continutului dogmatic, iar „filioque” e un adagiu care aduce o nuanta necesara in plus, atunci care e acea nuanta?
Care e diferenta dintre „purcederea din Tatal” versus „purcederea din Tatal si din Fiul”. Ce are una si n-are cealalta, ca sa fie nevoie sa le rostiti uneori, cand cu filioque, cand fara filioque?
Ce caracteristica il individualizeaza pe Sf. Duh conform formulei cu filioque si ce caracteristica il individualizeaza conform formulei fara filioque?
|
Cum remarca cineva, individualizarea stă în origine. Fiul își are originea numai în Tatăl. Sf Duh își are originea în Tatăl și în Fiul. Dacă Sf Duh ar avea originea numai în Tatăl, nu ar exista nici o individualizare a Lui față de Fiul. Deci, în loc de Treime, am avea Doime.
Citat:
Asta nu prea inteleg (printre multe altele :)), de ce aveti nevoie de doua formule, distincte ca mod de exprimare, pt. a afirma unul si acelasi continut dogmatic?
Sau daca e vorba totusi de doua continuturi dogmatice distincte, iar formula cu filioque e absolut necesara pt. a o imbogati dogmatic pe cea fara filioque, atunci nu inteleg de ce nu renuntati la aceasta din urma?
|
Formula cu Filioque are, cum am arătat, mai multă precizie, conținând o clarificare în plus. Dar Biserica este indefectibilă, adică este aceeași Biserică cu cea întemeiată la Pentecoste. Prin urmare, nu putem renunța nici la formula fără Filioque, fiindcă în general nu putem renunța la nimic din ceea ce Sfinții Părinți, cu autoritate, au statuat. Nimeni, rugându-se asemenea lor, nu greșește. Ceea ce a fost considerat bun și sfânt atunci (în cazul în speță: formula fără Filioque) este bun și sfânt și acum și așa va fi și în viitor.
Citat:
Scuze pt. intelegerea limitata, dar imi pare ca folosirea ambelor formule in Biserica Catolica, in functie de conjunctura, produce mai multa ambiguitate, decat daca ati folosi-o doar pe cea cu filioque.
|
Așa cum Isus nu ne-a lăsat un manual de religie, ci avem o Carte unică ce este, de fapt, compusă din mai multe cărți ce se completează unele pe altele și tratează mereu aceleași probleme de fiecare dată din alt unghi, tot așa Biserica Catolică nu are o singură formulare a mărturisirii de credință. Am observat că ortodocșii, când spun "Crez" se referă la cel de la Niceea cu adausurile de la Constantinopol. Dar noi, când spunem "Crez", nu e suficient, ci trebuie precizat. Care Crez ? Niceno-constatinopolitan ? Apostolic ? Acesta din urmă e folosit chiar mai des, fiind mai scurt și fiind conținut în devoțiunea Sf Rozariu. Și totuși, deși mai sumar, are o precizare în plus: aceea că Domnul, după moartea Sa și înainte de învierea Sa, S-a coborât în iad. Să însemne, atunci, că ar fi heterodoxă credința în Coborârea la Iad a Domnului, fiindcă despre asta nu spun nimic Părinții de la Constantinopol ? Desigur că nu: au spus alții. Credința e aceeași, Crezurile se tot clarifică prin adăugiri, așa cum s-a clarificat formula de la Constantinopol față de cea de la Niceea. Ceea ce, gândesc eu, de fapt îi enervează pe ortodocși este faptul că noi am adăugat ceva la formularea de la Constantinopol. Dar noi vedem că mereu s-a adăugat ceva și credem că mileniul al II-lea al Bisericii nu diferă cu nimic de primul mileniu în această privință. Câtă competență avea Biserica atunci în materie de formulări de credință, tot atâta are și acum. Asta înseamnă credința într-o Biserică vie, față de o viziune a Bisericii-muzeu. Când a simțit mereu nevoia Biserica să clarifice ? Când au existat persoane cu autoritate (episcopi) care să conteste o învățătură de credință. Crezul de acum spune, laconic: "Cred într-un Botez spre iertarea (remisiunea) păcatelor". Noi subînțelegem prin "păcate": păcatele actuale plus păcatul ancestral. Dar, dacă mâine se vor trezi câțiva episcopi catolici să spună că Botezul nu remite păcatul ancestral, fiindcă de fapt nu există nici un păcat ancestral, ci toți oamenii, de la Răscumpărare încoace, se nasc în stare de grație sfințitoare ? Nu vă mirați: ipoteza e ceva mai plauzibilă decât ați crede. Atunci, cum va reacționa Biserica ? Este de presupus că Papa de atunci va face o nouă precizare în Crez, formula devenind nu alta, fiindcă noi nu învățăm învățături noi, ci mai completă: "cred într-un Botez spre iertarea păcatelor actuale și a păcatului ancestral". În fond, asta e misiunea Bisericii pe pământ: să clarifice credința, pentru ca oamenii să nu rătăcească.