Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Viata monahala > Calugarul
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 09.08.2012, 15:28:49
Tartaruga Tartaruga is offline
Banned

Data înregistrării: 19.07.2012
Implicit

Citat:
În prealabil postat de zaharia_2009 Vezi mesajul
Cunosc f. bine ca acei crestini care nu doresc sa se nevoiasca cu mai nimic pe "calea cea strimta si aspra" a mintuirii il considera pe Hristos asa, un poet, un bonjurist, un melancolic , un miere-si-lapte, o doica batrina si duioasa, unul pt. care tu faci ce crezi de cuviinta si El te iarta si te mintuieste ca de, ce alta treaba are de facut pe lumea aceasta !
Mi-aduc aminte de o mustrare a lui Hristos care spune frumos : "... nici scripturile nu le cunoasteti si nici in puterea lui Dumnezeu nu credeti "
De crezut , sunt suficiente postarile pe care le-ati facut pina acum , vorba fratelui anterior, cucoana,dar scripturile ... la fel cu credinta , adica : nu prea .
Ba, mergind cu ideatia mai departe , se poate lesne intelege ca ori nu mergeti la biserica , ori ca atunci cind mergeti mai aveti si alte treburi decit terairea Sf. Liturghii . Afirm aceasta deoarece daca ati fi facut altfel ar fi trebuit sa fi sesizat pina acum ca la toate cele 3 sarbatori anuale legate de Sfinta Cruce , ca si in Duminica de dupa inaltarea Sf. Cruci, se citeste aceiasi bucata din Sf. Evanghelie , care spune :

" Si chemind la Sine multimea, impreuna cu ucenicii Sai , le-a zis : oricine voieste sa vina dupa mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea si sa-mi urmeze mie.(Marcu 8; 34)
Caci cine va voi sa-si scape sufletul il va pierde, iar cine va pierde sufletul sau pentru Mine si pt. Evanghelie, acela il va scaspa. (Matei, 8; 35)"

Socotind ca aceste cuvinte sunt mai mult decit graitoare iar dumneata sti ce insemneaza crucea, sa o ridici, sa o pui pe umeri si sa o porti urmind astfel lui Hristos ca altfel iti pierzi sufletul ... nu mai am ce sa zic .
Foloseste toate atributele inteligentei profesionale si patrunde aceste cuvinte !

Dar daca totusi va mai impiedicati in ceva , va mai dau o mina de ajutor :

" Caci adevarat zic voua,inainte de a trece cerul si pamintul , o iota sau o cirta din Lege nu va trece, pina ce se vor face toate. (Matei, 5, 18.)
Deci, cel ce va strica una din aceste porunci, cit de mici, si va invata tot asa si pe altii, f. mic se va chema in imparatia cerurilor; iar cel ce va implini si va invata , acesta mare se va chema in imparatia cerurilor . (Matei, 5, 19)"

Desigur, daca voiesti . Daca nu , se poate trai si altfel !
Nevointa de care vorbeste Domnul este una, masochismul este cu totul altceva.
Ca sa vedeti diferenta, nevointa este a renunta la pacate, a se ruga, a posti, a ierta aproapelui etc.
Masochismul este a considera ca trebuie acceptat orice prostie din partea oricui pe motiv de smerenie, in loc de a corecta greselile asa cum cere Domnul. El nu a zis ca daca cineva iti face nedreptate trebuie sa stai sa o inghiti fara sa cartesti ci a zis exact contrariul, sa ii arati aceluia ca greseste iar daca nu o scoti la capat cu el, sa depui problema in fata comunitatii. In nici un caz nu a incurajat Domnul inghitirea gratuita a nedreptatii. Si nici El nu a inghitit-o ci i-a spus pe nume in orice ocazie. Doar violenta fizica si insultele le-a interzis, nu si aratarea adevarului si cautarea dreptatii.

"Daca dreptatea voastra nu o intrece pe cea a fariseilor..." si va las sa gasiti continuarea...

Last edited by Tartaruga; 09.08.2012 at 15:49:13.
Vechi 09.08.2012, 16:04:38
zaharia_2009's Avatar
zaharia_2009 zaharia_2009 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.07.2009
Locație: Romania
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Tartaruga Vezi mesajul
Nevointa de care vorbeste Domnul este una, masochismul este cu totul altceva.
Ca sa vedeti diferenta, nevointa este a renunta la pacate, a se ruga, a posti, a ierta aproapelui etc.
Masochismul este a considera ca trebuie acceptat orice prostie din partea oricui pe motiv de smerenie, in loc de a corecta greselile asa cum cere Domnul. El nu a zis ca daca cineva iti face nedreptate trebuie sa stai sa o inghiti fara sa cartesti ci a zis exact contrariul, sa ii arati aceluia ca greseste iar daca nu o scoti la capat cu el, sa depui problema in fata comunitatii. In nici un caz nu a incurajat Domnul inghitirea gratuita a nedreptatii. Si nici El nu a inghitit-o ci i-a spus pe nume in orice ocazie. Doar violenta fizica si insultele le-a interzis, nu si aratarea adevarului si cautarea dreptatii.

"Daca dreptatea voastra nu o intrece pe cea a fariseilor..." si va las sa gasiti continuarea...
Da, am gasit continuarea :

"... Ca de vei intra in judecata cu robii tai , nimeni nu va fi aflat curat de intinaciune, ci va amuti toata gura, neavind ce raspunde, pt. ca toata dreptatea noastra este inaintea ta ca o cirpa lepadata !" (Molitfelnic; Taina Sf. Maslu , Molitva dupa Evanghelia a V-a)

NB: spuneti-mi va rog carei denominatiuni crestine apartineti ?

Last edited by zaharia_2009; 09.08.2012 at 16:06:39.
Vechi 09.08.2012, 17:53:18
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
In nici un caz nu a incurajat Domnul inghitirea gratuita a nedreptatii. Si nici El nu a inghitit-o ci i-a spus pe nume in orice ocazie. Doar violenta fizica si insultele le-a interzis, nu si aratarea adevarului si cautarea dreptatii.
Eu știu că Domnul Iisus Hristos deși a fost fără de păcat a fost osândit, batjocorit, bătut și răstignit. Oare nu a primit El nedreaptatea? Și calea pe care a mers Mântuitorul, nu este pe calea pe care ar trebui să mergem și noi? ...atât cât ne este dat...

Last edited by ovidiu b.; 09.08.2012 at 19:35:33.
Vechi 09.08.2012, 18:30:05
DragosP's Avatar
DragosP DragosP is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Implicit

Citat:
În prealabil postat de zaharia_2009 Vezi mesajul
NB: spuneti-mi va rog carei denominatiuni crestine apartineti ?
Adrianismul timpuriu.
Vechi 10.08.2012, 09:27:15
Annyta
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de DragosP Vezi mesajul
Adrianismul timpuriu.
:-)))

M-am distrat copios la această replică, una din cele două care m-au amuzat ieri...
Vechi 09.08.2012, 19:34:13
Tartaruga Tartaruga is offline
Banned

Data înregistrării: 19.07.2012
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ovidiu b. Vezi mesajul
Eu știu că Domnul Iisus Hristos deși a fost fără de păcat a fost osândit, batjocorit, bătut și răstignit. Oare nu a primit El nedreaptatea? Și calea pe care mers Mântuitorul, nu este pe calea pe care ar trebui să mergem și noi? ...atât cât ne este dat...
Ovidiu, iti mai raspund doar la aceasta intrebare pe acest topic, nu am vazut-o inainte de a scrie ultimul mesaj. Domnul nu a primit niciodata nedreptatea la modul la care sa se faca ca nu o observa, ci a vorbit impotriva ei intotdeauna. Ceea ce a facut El a fost sa nu-i pedepseasca pe cei ce I-au vorbit urat si L-au batjocorit, si sa nu le raspunda cu aceeasi moneda, ci a preferat sa ii ierte. Insa de tacut nu a tacut niciodata, tocmai de aceea a fost batut si omorat, pentru ca nu tacea. Daca ar fi tacut si ar fi inchis ochii la toate nedreptatile, nimeni nu ar fi avut nimic cu El ci ar fi trait bine mersi pana la batranete. Si tot pentru ca cei ce Il urmeaza nu tac, la fel ca si El, ne-a prevenit ca vom fi urati asa cum a fost urat si El, pentru ca nu suntem din lume. Ca atare, si eu consider ca sufar nedreptatea, si nici eu nu doresc pedepsirea nimanui, ci sa se intoarca si sa fie vii cu totii, in Imparatie.
Ceea ce am inteles poate cel mai bine de aici este motivul pentru care primii crestini erau atat de rau tratati de pagani: pentru ca paganii erau idolatrii, nu vroiau sa lase pentru nimic in lume credintele lor idolatre si ca atare crestinii erau pentru ei ca un fel de amenintare pentru ca ii dovedeau in greseala. Cel care este cu constiinta curata nu rezista argumentelor atunci cand ele sunt adevarate. Idolatrii in schimb da, pentru ca iubesc mai mult convingerile lor proprii in ciuda oricarei evidente. Nu zic ca am vazut asta aici la nivelul la care exista la primii crestini, dar exista totusi o oarecare doza de idolatrie care nu se vrea dusa. Ok. in cazul asta, eu am inteles ceea ce era de inteles si ma retrag.
Multa pace!
Vechi 09.08.2012, 19:41:43
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
Ca atare, si eu consider ca sufar nedreptatea, si nici eu nu doresc pedepsirea nimanui, ci sa se intoarca si sa fie vii cu totii, in Imparatie.
S-ar putea să suferi nedreptatea nedrepății tale și nu nedreptatea dreptății tale.
Vechi 09.08.2012, 20:59:42
Pelerin spre Rasarit
Guest

Implicit

Daca pana si Parintele Arsenie Boca a ajuns sa fie tarat in mocirla vrajbei noastre atunci cu siguranta se intimpla ceva groaznic cu noi.Probabil ca satui sa ucidem ce a pus Dumnezeu in noi am trecut plini de ravna sa stingem si lumina recunostiintei ce ar trebui sa o avem in fata unui om al lui Dumnezeu.Este cutremurator,o evidenta a simptomelor decesului spiritual ce ne ajunge din urma,ca pana si memoria unui asemenea parinte este subiect de polemica si contestare.Sa ne ajute Dumnezeu pentru ca am inceput sa nu mai realizam ceea ce facem.Am terminat de luptat cu propriile patimi si caderi si ne-am pus pe curatat trairile parintelui Arsenie Boca.Inclin sa cred ca tot ce ni-se intimpla in tara asta,care pe zi ce trece pare decupata dintr-un film al absurdului grotesc,este o judecata a lui Dumnezeu pentru halul in care am ajuns.Polemica ce contorsioneaza spiritul(nu cea care-l ridica plina de mila,bandajand ranile si nu amputand satanic un membru ce poate fi vindecat),doar un mod al fiecaruia de a-si exterioriza proprii demoni,va castiga probabil si ultima farama de teren ramasa nesupusa colcaielii frustrarii individuale.Apoi sa incendiem si noi Roma cantand la harpa pt ca nebunu rade cu satisfactie in fata dementei finale.Este trist spre ce ne indreptam dar probabil ca trebuie sa vina si clipa cand vom culege roadele ratacirii noastre.Chiar cred ca o meritam.

Last edited by Pelerin spre Rasarit; 09.08.2012 at 21:07:53.
Vechi 10.08.2012, 09:55:02
floricica floricica is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.04.2010
Locație: Intr-o tara binecuvantata de Dumnezeu
Implicit

[quote=Pelerin spre Rasarit;464276]Daca pana si Parintele Arsenie Boca a ajuns sa fie tarat in mocirla vrajbei noastre atunci cu siguranta se intimpla ceva groaznic cu noi.

Nu va necajiti. Nici un prooroc nu a fost bine primit in patria sa. Este adevarat ca doare rau dar noi stim ca va veni (pentru fiecare) si marea zi a aflarii adevarului. Pana atunci ne trebuie rabdare, nadejde, credinta, dragoste. Si multa grija sa stam cat mai departe de taciuni. La orice atingere si la cel mai mic contact cu ei te murdaresc. Si nu merita sa ne mai manjim haina si cu taciunii altora.
Cat despre soarta pe care o meritam, eu cred ca inca ne mai iubeste Dumnezeu pentru ca nu ne da ceea ce meritam cu adevarat. Inca!
Vechi 10.08.2012, 13:06:58
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Pelerin spre Rasarit Vezi mesajul
Daca pana si Parintele Arsenie Boca a ajuns sa fie tarat in mocirla vrajbei noastre atunci cu siguranta se intimpla ceva groaznic cu noi.Probabil ca satui sa ucidem ce a pus Dumnezeu in noi am trecut plini de ravna sa stingem si lumina recunostiintei ce ar trebui sa o avem in fata unui om al lui Dumnezeu.Este cutremurator,o evidenta a simptomelor decesului spiritual ce ne ajunge din urma,ca pana si memoria unui asemenea parinte este subiect de polemica si contestare.Sa ne ajute Dumnezeu pentru ca am inceput sa nu mai realizam ceea ce facem.Am terminat de luptat cu propriile patimi si caderi si ne-am pus pe curatat trairile parintelui Arsenie Boca.Inclin sa cred ca tot ce ni-se intimpla in tara asta,care pe zi ce trece pare decupata dintr-un film al absurdului grotesc,este o judecata a lui Dumnezeu pentru halul in care am ajuns.Polemica ce contorsioneaza spiritul(nu cea care-l ridica plina de mila,bandajand ranile si nu amputand satanic un membru ce poate fi vindecat),doar un mod al fiecaruia de a-si exterioriza proprii demoni,va castiga probabil si ultima farama de teren ramasa nesupusa colcaielii frustrarii individuale.Apoi sa incendiem si noi Roma cantand la harpa pt ca nebunu rade cu satisfactie in fata dementei finale.Este trist spre ce ne indreptam dar probabil ca trebuie sa vina si clipa cand vom culege roadele ratacirii noastre.Chiar cred ca o meritam.
Subscriu asertiunii pertinente.
Pr. Arsenie Boca: "In mintea stramba si lucrul drept se stramba"; "Sa-ti feresti capul de frig si de prostie!"; "Mustrarea invinge, dar nu convinge"; "Bobul lui de grau se preschimba in taciune, iar el se crede grau nedreptatit";
Subiect închis

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
rugaciunea Parintelui Arsenie Boca clujeanul33 Rugaciuni 3 30.11.2010 16:57:10
mari duhovnici romani de ieri si de azi monicutza Mari Duhovnici si predicile lor 27 02.10.2010 21:40:29
100 de ani de la nasterea Parintelui Arsenie Boca cristiboss56 Resurse ortodoxe on-line 0 20.09.2010 22:22:55
Mari duhovnici si sfaturile lor Iubirea Mari Duhovnici si predicile lor 2 26.07.2010 22:42:27