Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Viata monahala > Calugarul

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 09.08.2012, 13:19:01
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Religia: Ortodox
Implicit

De fapt nu vroiam sa intru sa scriu aici. Am rasfoit in fuga discutia...
Vreau numai sa va rog sa o icheiati, caci nu va duce la nimic (bun).
Ceea ce demonstreaza acest fir este tocmai faptul ca fiecare om intelege, simte, primeste in altfel o informatie, o invatatura, un sfat.
Un duhovnic, mai ales un monah, nu este ceva universal valabil.

De aceea unii ii vor iubi si sustine pana la moarte pe unii duhovnici, altii pe altii.

Eu nu stiu nici acum ce a vrut sa faca Dumnezeu cu unul sau altul dintre monahi facandu-i asa cum au fost.
Unii oameni sunt smintiti de ei, rataciti, sau socati, deziluzionati.
Nu stiu nici de fapt ce anume i-a adus pe ei catre oameni. De ce erau cautati.
Era vederea in viitor, sau cautau ceva anume in ei, sau se duceau ca auzisera de ei de la altii (inclin sa cred ca asta se intampla mai degraba).
Invataturile lor (par. Cleopa, inteleg ca si Par. Boca era la fel) sunt dure, de monahism, erau si ei duri cu oamenii. Nu pot uita socul resimtit cand am citit cu striga par. Cleopa la o femeie: "Criminalo, pleaca de aici si etc.", cand ea era in necaz, nu stia ce drum sa aleaga si era inspaimantata deja.
Sau sa postul necontenit (zilele dinainte de biserica si cele de dupa, inseamna de fapt tot timpul in post, ca la manastire), sau cat de murdara/pacatoasa este femeia si etc.
Si totusi multi il iubesc, cinstesc si citesc. Sunt altfel construiti.

Ori Dumnezeu insusi nu era asa. Iisus era bland si vorbea pasnic. In fine.

Exista si alti duhovnici, poate mai potriviti unora: asa ca parintele Galeriu, cu iubire de oameni, de vietati, cu moderatie, cu deschidere catre viata etc.

De aceea spun. nu va mai certati aici.
Fiecare sa mearga la care vrea. Care din ei este cu adevarat bun si sfant stie numai Dumnezeu.

Poate ca ar fi mai util sa comparati mai multi inainte sa va certati.
Am impresia de ex. ca monah fiind parintele Paraianu era cam la fel cu par. Galeriu.
Cine ii stie, puneti aici trasaturi si elemente si comparam. Si poate ajungem la alte rezultate, cine stie.

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
rugaciunea Parintelui Arsenie Boca clujeanul33 Rugaciuni 3 30.11.2010 16:57:10
mari duhovnici romani de ieri si de azi monicutza Mari Duhovnici si predicile lor 27 02.10.2010 21:40:29
100 de ani de la nasterea Parintelui Arsenie Boca cristiboss56 Resurse ortodoxe on-line 0 20.09.2010 22:22:55
Mari duhovnici si sfaturile lor Iubirea Mari Duhovnici si predicile lor 2 26.07.2010 22:42:27