Citat:
În prealabil postat de Dumitru73
sunt de acord. "intelligent design-ul" este o struto-cămilă.
eu combat mereu această teorie. și cel mai bine o combați cu argumente teologice.
sincer, mă amuză doar ideea că un credincios poate să creadă o asemenea bazaconie.
|
Probabil nu stii foarte multe despre aceasta, oricum poti scrie si parerea ta.
Interesant e de fapt ca si cei ce sustin evolutionismul teist se incadreaza tot la teoria intelligent design, dar unii probabil au luat ideea ca acesta s-a aflat in conflict cu evolutionismul si de aceea trebuie sa fie impotriva. Acestia se incadreaza mai mult la aceasta teorie decat credinciosii ce cred in creationismul biblic. Uite o prezentare sumara aici:
http://www.gotquestions.org/romana/d...nteligent.html
Asadar teoria spune ca exista un proiectant inteligent a creatiei, spre deosebire de hazardul teoriei lui Darwin, adica exact ce sustin si evoutionistii teisti. Ei combat partea de lipsa a interventiei divine in teoria evolutionista. Exista si atei care sustin aceasta teorie, dar majortiatea cred ca extraterestrii au fost cei inteligenti.
Exista o diferenta fata de creationismul biblic si stiintific, acesta spunand ca aparitia universului a fost exact ca in zilele creatiei descrise de Sfanta Scriptura. La intelligent design se specifica doar ca e o creatie inteligenta, nu se si precizeaza exact cum.
De aceea nu este foarte compatibila cu ortodoxia, pentru ca nu se specifica de creatia biblica si de faptul ca cel ce a creat e Dumnezeu, nu vreun zeu din alte religii.
Conflictul cu teoria evolutionista a venit de la incercarea de a fi predata in scolile americane, iar atunci motivul respingerii a fost ca nu e o teorie stiintifica pentru ca aminteste de ceva supranatural, ce nu poate fi cuantificat, si nu pentru ca s-au analizat dovezile stiintifice.