![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Ramanea Zeus sau poate Zamolxis. |
|
|||||||
|
|||||||
![]()
Conform "Bibliei" sunt si rastalmacirile dracesti... caci unul ESTE Adevarul si duhul Bisericii si eviedent invatatura Sfintilor Parinti.
Citat:
Desigur acceptarea hristificarii implica acceptarea colucrarii cu harul lui Dumnezeu... in primul rand in ceea ce priveste mantuirea personala: "cu frica si cutremur (con)lucrati mantuirea voastra" (Filipeni 2,12) intru Hristos Iisus cu ajutorul harului Sau. Citat:
Astfel judecata si osanda, nu este un act bine plasat in timp, un eveniment unic (specific viziunii juridice a mantuirii, care repet este straina de ordodxie) ci este un proces continuu al constiintei umane, caci omul este chip al pecetii (Iisus Hristos). Chiar si atunci cand osanda este definitva, la judecata obsetasca, judecatorul este constiinta omului care devinde constient ca a ales moartea duhovniceasca... caci Hristos Iisus spune "pe cel ce vine la Mine nu il voi scoate afara"... "mila voiesc iar nu jertfa". Citat:
Judecatori pot fi doar Sfintii Lui Hristos Iisus care au atins indumnezeirea, ca treapta a mantuirii si astfel colulcreaza la nivel deplin cu harul lui Dumnezeu. Ei sunt cei ce afirma: "Nu mai traiesc eu ci Hristos traieste in mine"(Galateni). Reaminesc ca in conformitate cu filocalia, iadul nu este un loc ci o stare, judecata nu are aspect juridic ci tamanduitor, adica omul este ajutat (de Hristos Iisus, de Sfintii Sai) sa constientizeze ce a ales: viata sau moartea. Puterea de judecata a celor din "grupul 4" mentionat de dvs este posibila doar in viata aceasta si nu se extinde si in viata de dupa... intrucat ei nu traiesc intru Hristos Iisus, nu sunt imbisericiti (nu sunt Botezati etc). Citat:
Citat:
Citat:
Asertiunea dvs este incorecta, intrucat cei din grupurile 4 si 5 nu au auzit de Evanghelie. Noul Legamant incepe la Taina Sfantului Botez... cand incepe hristificarea omului, viata duhovniceasca intru Hristos Iisus a carei culme este indumnezeirea prin har. Legea iubirii este scrisa in inima omului inca de la Adam, in mod firesc, caci omul este chip al pecetii (Iisus Hristos). Citat:
Jertfa lui Hristos are o valoare obiectiva (pentru toti oamenii indiferent de timp, epoca, cultura etc ) si un subiectiva (pentru fiecare persoana in parte). Fiecare om, indiferent de epoca, este liber sa aleaga viata sau moartea. Acest lucru nu s-a schimbat nici dupa intruparea si preaslavirea Domnului Iisus Hristos. Necredinciosii si paganii sunt la fel si inaite si dupa intruparea si jertfa si invierea Domnului Iisus Hristos. Doamne ajuta. Har si pace sa ne daruiasca Domnul Iisus Hristos.
Pr. Arsenie Boca: "In mintea stramba si lucrul drept se stramba"; "Sa-ti feresti capul de frig si de prostie!"; "Mustrarea invinge, dar nu convinge"; "Bobul lui de grau se preschimba in taciune, iar el se crede grau nedreptatit"; Last edited by Eugen7; 04.09.2012 at 12:44:06. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Mai mult, o admir pe Adriana pentru multe din insusirile pe care am constatat ca le detine si le pune in folosul semenilor, asa cum crede de cuviinta. E drept ca din pacate o face deseori cu de-a sila... Nu e suficient de atenta la reactia partenerului si de aici o anumita interpretativitate pe care si-o neaga insa o vede la altii, la mine de pilda.... (asta am vazut in special la doctori, la cei tineri mai ales, inca nedeprinsi sa monitorizeze relatia clinica, de la om la om, procesul interpersonal, ci doar universul rationamentelor proprii. In fine, e chestie de timp/experienta de viata, de psihologie medicala, adica de contactele nemijlocite cu bolnavul, cu cel viu desigur iar nu cu lamela tesuturilor-foste-vii din cabinetul anatomopatologului...) Consider totodata ca, totusi, din pacate, s-a cam aprins iar asta o face sa devina patimasa, suspicioasa, in fine ....e prea implicata emotional. De aici unele exagerari si devieri de la cursul care noua ni se pare a fi unul ortodox. Un singur lucru ma face sa am retineri si sa iau oarecare distanta: Adriana nu e atenta la limite... La multe feluri de limite... Asta nu imi miroase a bine, daca intelegi unde bat... Oricum, nu imi place in general pe forum cand se isca furtuni de suficienta de sine si lipsa de consideratie pentru interlocutor. Uneori si eu cad in capcana asta si regret mai apoi. Iuteala, asta regret, dispozitia patimasa spre conflict, spre afirmarea de sine, narcisista si desigur infantila, cu totul lipsita de exercitiul smereniei. Sa discutam ceva mai potolit, in definitiv doar suntem pe un forum si nu in calea turcilor. Oare nu mai reusim sa distingem calatoriile noastre in realitatea virtuala de Razboiul pentru Independenta?... E careva p-aici Penes Curcanul? De unde asadar atatia fulgi zburataciti prin ograda forumului?...:) |
|
|||
|
|||
![]()
Eugen,
Ce parere aveti de acest citat pe care Decebal a avut bunavointa sa il dea: 34. Si nu se vor mai invata unul pe altul si frate pe frate, zicand: “Cunoasteti pe Domnul” ca toti de la sine Ma vor cunoaste, de la mic pana la mare, zice Domnul, pentru ca Eu voi ierta faradelegile lor si pacatele lor nu le voi mai pomeni”. (Ieremia 31, 27-34) ? |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Mai degraba opreste-te o clipa si cugeta tu insati mai intai: chiar asa, ce vrea sa zica acolo? Si mai ales, cui? Care toti? Inclusiv eu? Stateam eu un grija profetului Ieremia? Domnul ii vorbeste Profetului pentru mine? Nu. Acolo si in alte locuri Domnul vorbeste profetilor pentru cei carora profetii le purtau de grija. Lor MAI INTAI! Desigur, unele lucruri se potrivesc si noua si tuturor oamenilor din toate timpurile, insa nu putem omite ca Vechiul Legamant e una, iar Noul Legamant are o multime de aspecte specifice. Stim Cine le-a adus. DE CE CAUTAM SA SELECTAM DIN VT FRANTURI CARE NE CONVIN PENTRU A NE SUSTINE O IDEE FIXA SI REBELA, CAND MAI DEGRABA E POTRIVIT SA NE ADINCIM IN PACE, CU SMERENIE, IN LUMEA NOASTRA NOUA, A BISERICII? Apoi, in text e vorba, zic eu, mai degraba de sublinierea zadarniciei maririlor lumesti, de neluarea in considerare a ierarhiilor trecatoare. Stim bine ce raporturi a avut Profetul Ieremia cu puternicii zilei. Stim in ce context istoric a trait si a lucrat el. Fireste ca profetul nu ii menajeaza pe puternicii zilei care, aidoma altora din lungul sir de regi ai lui Israel, s-au abatut mereu si foarte semnificativ de la porunca lui Dumnezeu, de la chemarea lui de Dragoste, in fond. Erau impietriti cu inima. De aici, din particularitatile momentelor istoriei evreilor pana la a trage concluzii ca in inima mea e aceeasi ordine ca in inima lor, eu zic ca e cale lunga, prapastii in sir... Atentie la generalizarea pripita, te rog. Exista lucruri comune pentru tot omul din toate timpurile, exista totodata si aspecte particulare, specifice Noului Popor Ales, adica Bisericii. Nu desfiinta specificul crestinului cufundindu-l in lumea evreilor din VT! Noi nu suntem ei, dupa cum nici ei nu sunt noi... Opereaza te rog distinctiile, chiar de nu-i usor... |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
In acest sens doresc sa adaug: " În numele lui Hristos, așadar, ne înfățișăm ca mijlocitori, ca și cum Însuși Dumnezeu v-ar îndemna prin noi. Vă rugăm, în numele lui Hristos, împăcați-vă cu Dumnezeu! " (II Cor 5,20) Maica Domnului si toti Sfintii lui Hristos Iisus doresc sa faca TOATA voia lui Hristos Iisus care este: "Mila voiesc iar nu jertfa" si "Pe cel cel vine la Mine Eu nu il voi scoate afara". Astfel Maica Domnului si Sfintii sunt pentru Dumnezeu, cautand exclusiv slava Sfintei Treimi... ei mijlocesc pentru noi (asemnea Sfantului Ilie Tesviteanul, sau a lui Moise care prin rugaciunea lor tineau in viata un intreg popor), ei ne aduc pe noi la Hristos Iisus ca sa fim tamaduiti, asemnea celor 4 prieteni care au adus pe olog la Hristos... si ologul a fost iertat, tamaduit pentru mantuire, datorita actiunii celor 4 prieteni. Doamne ajuta. Har si pace sa ne daruiasca Domnul Iisus Hristos.
Pr. Arsenie Boca: "In mintea stramba si lucrul drept se stramba"; "Sa-ti feresti capul de frig si de prostie!"; "Mustrarea invinge, dar nu convinge"; "Bobul lui de grau se preschimba in taciune, iar el se crede grau nedreptatit"; |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Apoi scrie de Noul Legamant, in urma caruia prin botez li se vor ierta pacatele, iar prin harul primit dupa Mirungere si prin Impartasanie vor putea sa il cunoasca direct pe Domnul. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Dar Legea era doar o prefigurare a mantuirii, o pregatire, nimeni nu s-a puttu mantui doar cu faptele Legii, chiar daca ei credeau in Dumnezeu cel Adevarat. Pentru ca mantuirea ne-a venit prin har, nu prin faptele Legii. Acesta a fost rostul intruparii, daca se putea realiza mantuirea si in alt mod intruparea si jertfa erau fara prea mare importanta. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Poate gasesti tu pasajul din Ieremia redat in NT de Ap. Pavel ca sa vedem cum l-a inteles si apostolul, ce zici? |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Mantuirea ortodoxa-mantuirea protestanta | Ioana-Andreea | Secte si culte | 77 | 16.11.2013 22:42:56 |
Mantuirea | Daniel777 | Biserica Ortodoxa Romana | 11 | 02.06.2010 12:15:26 |
Mantuirea in lume | Nicolae | Calugarul | 21 | 18.06.2007 15:24:08 |
Mantuirea | danyel | Despre Biserica Ortodoxa in general | 1 | 24.12.2006 22:39:15 |
Mantuirea | vsm | Stiri, actualitati, anunturi | 1 | 02.11.2006 23:56:38 |
|