Citat:
În prealabil postat de Tartaruga
Eugen,
Ce parere aveti de acest citat pe care Decebal a avut bunavointa sa il dea:
34. Si nu se vor mai invata unul pe altul si frate pe frate, zicand: “Cunoasteti pe Domnul” ca toti de la sine Ma vor cunoaste, de la mic pana la mare, zice Domnul, pentru ca Eu voi ierta faradelegile lor si pacatele lor nu le voi mai pomeni”. (Ieremia 31, 27-34)
?
|
Adriana, consider ca te poticnesti in "toti". Omiti contextul, momentul din procesul in care era prins poporul ales...
Mai degraba opreste-te o clipa si cugeta tu insati mai intai: chiar asa, ce vrea sa zica acolo? Si mai ales, cui? Care toti? Inclusiv eu? Stateam eu un grija profetului Ieremia? Domnul ii vorbeste Profetului pentru mine? Nu. Acolo si in alte locuri Domnul vorbeste profetilor pentru cei carora profetii le purtau de grija. Lor MAI INTAI! Desigur, unele lucruri se potrivesc si noua si tuturor oamenilor din toate timpurile, insa nu putem omite ca Vechiul Legamant e una, iar Noul Legamant are o multime de aspecte specifice. Stim Cine le-a adus.
DE CE CAUTAM SA SELECTAM DIN VT FRANTURI CARE NE CONVIN PENTRU A NE SUSTINE O IDEE FIXA
SI REBELA, CAND MAI DEGRABA E POTRIVIT SA NE ADINCIM IN PACE, CU SMERENIE, IN LUMEA NOASTRA NOUA, A BISERICII?
Apoi, in text e vorba, zic eu, mai degraba de sublinierea zadarniciei maririlor lumesti, de neluarea in considerare a ierarhiilor trecatoare. Stim bine ce raporturi a avut Profetul Ieremia cu puternicii zilei. Stim in ce context istoric a trait si a lucrat el. Fireste ca profetul nu ii menajeaza pe puternicii zilei care, aidoma altora din lungul sir de regi ai lui Israel, s-au abatut mereu si foarte semnificativ de la porunca lui Dumnezeu, de la chemarea lui de Dragoste, in fond. Erau impietriti cu inima.
De aici, din particularitatile momentelor istoriei evreilor pana la a trage concluzii ca in inima mea e aceeasi ordine ca in inima lor, eu zic ca e cale lunga, prapastii in sir...
Atentie la generalizarea pripita, te rog. Exista lucruri comune pentru tot omul din toate timpurile, exista totodata si aspecte particulare, specifice Noului Popor Ales, adica Bisericii. Nu desfiinta specificul crestinului cufundindu-l in lumea evreilor din VT! Noi nu suntem ei, dupa cum nici ei nu sunt noi... Opereaza te rog distinctiile, chiar de nu-i usor...