Citat:
În prealabil postat de fallen
Care ar putea fi explicatia? Ca unul e credincios iar altul nu si Dumnezeu vrea sa-l ajute pe cel credincios sa scape dintr-o relatie nepotrivita? De ce nu se intampla asta inainte de casatorie? Daca cel credincios reuseste sa-l aduca pe celalalt in fata altarului, inseamna ca intr-adevar il iubeste si ii vrea mantuirea si a facut tot ce era omeneste in acest sens. Dar de ce dusmanul nu accepta infrangerea si il cheama inapoi chiar si dupa ce si-a pus cununiile?
|
Nu cred că e ușor de găsit o explicație la problema pe care o ridici, dragă fallen. Ce știu este că, cel puțin de când te apuci de credință, viața devine o luptă permanentă, pe care o porți în primul rând cu sufletul tău, care e asaltat de tot felul de încercări, dintre care cele mai grele vin din partea celor pe care-i îndrăgești cel mai mult. Pentru că pe nimeni, în afară de Dumnezeu, nu-l primești în cea mai profundă intimitate a inimii. Dacă nu-l primești acolo cred că nu trăiești Taina. Iar dacă l-ai primit, viața ta devine viața lui și viața lui devine viața ta; trăiești prin el, trăiește prin tine. Însă din cauza asta și atunci când te rănește - cu un cuvânt, o atitudine, un păcat - te doare mult mai tare. Iar despărțirea (care poate fi precedată de nenumărate despărțiri petrecute anterior în suflet) devine sfâșietoare și nu poți s-o simți altfel decât ca pe un păcat capital împotriva unității către care tindeați și pe care poate o și realizaserăți cândva.
Cred că tocmai unitatea asta, care te poate duce până la Dumnezeu, o urăște cel mai mult diavolul, și face tot posibilul să o distrugă, ispitind în fel și chip. Pentru ea trebuie luptat, iar lupta e cu adevărat pe viață și pe moarte.
Dar în lupta asta e obligatoriu ca soții să rămână în permanență aliați, să fie conștienți că sunt mereu asaltați de gânduri de reproș, să le respingă de fiecare dată, să taie răul de la rădăcină. Ăsta e un război similar cu al monahilor, cred, chiar dacă ispitele sunt altele. Nu e mai puțin dramatic. Și nu poate fi câștigat decât rămânând împreună în harul lui Dumnezeu.
Cei ce reușesc să iasă biruitori din asta vor putea gusta, poate spre capătul acestei vieți, din vinul cel din urmă, mai bun decât cel dintâi.