Citat:

În prealabil postat de  AlinB

Nu e singurul topic unde dl. "Decebal" incearca sa   faca "reeducare" in sensul ca Biserica sa se lase de trebusoarele   duhovnicesti si sa faca morala cu bata societatii majoritar-cvasi-atee   si rare-(une)-ori formal-prin-botez-ortodoxe. 

| 

Unde am spus eu ca Biserica să se lase de "trebușoarele duhovnicești"?   Ba dimpotriva nu am spus niciodată așa ceva, iar din postările   anterioare se poate vedea exact contrariul. Toată problema este că   dumneavoastră vă înșelați și considerați că astfel de lucruri ca   politica, etc nu ar intra în orizontul spiritualității, al religiei, al   credinței; nu v-am văzut până acum să aduceți vreun argument pentru a  vă  susține poziția, iar viziunea pe care o aveți dumneavoastră, și  despre  care pretindeți că ar fi ortodoxă deși nu este, păcătuiește prin  aceea  că scoate dimensiunea politică din viața creștinului ortodox ca  și cum  creștinul ortodox ar trăi sau ar trebui să trăiască într-o lume   imaginară, apolitică și că trebuie să accepte orice ar veni din sfera   politicului, indiferent cât ar fi de ticălos, nedrept, nebun, etc. Ori   această viziune și poziție pe care o aveți v-am spus și deja v-am   argumentat foarte clar de ce nu este nici creștină, nici ortodoxă, nici   legitimă; creștinul trăiește în societate, iar una dintre componentele   participării sale este aceea de a fi cetățean, ori aceasta implică   moralitatea, și prin urmare un creștin trebuie să ia decizii cât mai   morale și cât mai drepte și în acord cu voința lui Dumnezeu, iar atâta   timp cât anumite facțiuni politice sau anumiți politicieni sunt   împotriva voii lui Dumnezeu creștinul rebuie să se dezică de aceștia și   să îi respingă, făcând deasemenea încercări de a convinge și pe alții,   adică opinie publică, împotriva factorilor negativi. Suspendarea   judecății morale și a celei politice și cetățenești, ca și consecință a   suspendării atitudinii morale, este împotriva voinței lui Dumnezeu și   este caracterizată printr-un indiferentism moral ne-creștin și de natură   să favorizeze instaurarea și dăinuirea haosului moral într-o  societate.
De fapt "re-educarea" sunteți dumneavoastră cel care o faceți, promovând   voit sau nu indiferentismul moral și suspendarea judecății și   responsabilității morale a creștinului ortodox, adică un păcat  extrem  de grav și împotriva voinței lui Dumnezeu. Pe de altă parte,  printre  multe alte argumente, este chiar acela de la Sfânta Liturghie,  unde se  spune "Și toată viața lui Christos Dumnezeu să o dăm", ori  această  dăruire în întregime a vieții pentru Christos implică în mod  necesar,  nu facultativ, și dimensiunea judecății și responsabilității  morale,  inclusiv în materie de politică, altfel fiind încălcată voința  lui  Dumnezeu și făgăduința sfântă făcută la Sfânta Liturghie în biserică   înaintea Sfântului Altar.
Dumneavoastră faceți o altă confuzie atribuindu-mi mie că Biserica ar   trebui "sa faca morala cu bata societatii majoritar-cvasi-atee si   rare-(une)-ori formal-prin-botez-ortodoxe", de parcă eu vorbeam despre   vreo violență oarecare. Nu am vorbit despre nici o metodă violentă, ci   despre necesitatea atenționării, promovării, și a propagandei din partea   autorităților ecleziale, dar nu numai pentru că și ceilalți creștini  au  obligații, în anumite aspecte politice, dar nu exclusiv politice,   cetățenii de religie creștină ortodoxă asumându-și ei responsabilitatea   pentru propriile lor acțiuni, pentru că Biserica nu poate să stea în   cabina de vot a unui cetățean și să vadă ce face cu votul lui.
Iar faptul că societatea nu ar fi așa cum trebui de creștină prea puțin   îmi stă mie în responsabilitate, ci stă pe spatele altora care mai și   sunt plătiți, au tot felul de beneficii, etc pentru asta și au datoria   să își îndeplinească obligațiile. Autoritățile Bisericii Ortodoxe au   obligația din acest punct de vedere, lucrarea lor pentru conștința   morală a credincioșilor nu este una facultativă, ci obligatorie, cei   care nu se achită de această datorie fiind niște trădători de neam, de   țară, de Biserică, de popor, de națiune, de Dumnezeu și de Christos și   împotrivitori ai Duhului Sfânt. Dacă dumneavoastră promovați, mai direct   sau indirect, indiferentismul moral, trădarea jurămintelor sfinte,   trădarea față de Christos, închinarea la mai mulți dumnezei, călcarea   voinței lui Dumnezeu și împotrivirea față de Duhul Sfânt, atunci îmi   pare sincer rău pentru dumneavoastră și pentru cei care gândesc și   acționează asemenea dumneavoastră. În esență, atitudinea pe care   dumneavoastră o afișați se încadrează fără nici o problemă și fără nici o   discuție la erezie și este condamnată de Dumnezeu și de Sfânta  Biserică.