![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Sfantul Ioan Damaschin afirma inechivoc in Dogmatica: Soarele a fost creat in a 4 "zi" (etapa) a cretiei, deci nu putem masura durata primelor trei "zile" (etape) ale creatiei. Doamne ajuta.
Pr. Arsenie Boca: "In mintea stramba si lucrul drept se stramba"; "Sa-ti feresti capul de frig si de prostie!"; "Mustrarea invinge, dar nu convinge"; "Bobul lui de grau se preschimba in taciune, iar el se crede grau nedreptatit"; |
|
||||
|
||||
![]()
E ilara aceasta afrimatie.
Lista bibliografica o ofer pentru studiu adecvat celor interesati. Doamne ajuta.
Pr. Arsenie Boca: "In mintea stramba si lucrul drept se stramba"; "Sa-ti feresti capul de frig si de prostie!"; "Mustrarea invinge, dar nu convinge"; "Bobul lui de grau se preschimba in taciune, iar el se crede grau nedreptatit"; |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Dumnezeu nu creaza in timp ci lucrarea sa de creatie este cu timp. Astfel timpul este perceptia ontologica intelectuala antrologica a modului nostru de existenta: psiho-somatic si duhovnicesc. Mult se mai incurca cei care nu inteleg notiunile de timp, lucrare, eveniment, energie... Se observa cu tristete ca multi ortodocsi confunda pe Dumnezeu (Sfanta Treime) cu Dumnezeirea (Sfanta Treime si energia-harul-lucrarea specifica fiintei-naturii lui Dumnezeu ce se manifesta in persoanle Sfintei Treimi). Recomand pentru studiu: Sfantul Ioan Damaschin, Sfantul Grigorie Palama, Nikolaos Matsoukas. Citat:
Citat:
Existenta organismelor, fiziologia, viata biologica (psiho-somatica) arata doar maretia lucrarii lui Dumnezeu nu si a persoanleor Sfintei Treimi. Doar omul, prin viata sa duhovniceasca (evident legata indisolubil de viata sa biologica, psiho-somatica specifica si animalelor), arata maretia persoanelor Sfintei Treimi. Doar omul este dupa chipul si asemanarea pecetii: Dumnezeu Iisus Hristos. Caci doar in Sfanta Biserica, prin Sfintele Taine, OMUL se face "partas dumnezeiestii firi" (II Petru 1,4) prin Sfanta Euharistie caci intru EL IISUS HRISTOS "locuieste trupeste toata deplinatatea dumnezeirii" (Coloseni 2,9) si astfel persoana umana care incepe hristificarea la Sfantul Botez (si o desavarsete prin celelate Sfinte Taine) "conlucreaza cu frica si cutremur mantuirea" (Filipeni 2,12) Dumnezeirea nu e "din veac" ci Dumnezeau creaza inclusiv vesnicia, veacul. Dumnezeirea (Sfanta Treime si energia-lucrearea-harul fiintei lui Dumnezeu care se manifesta in Persoanele Sfintei Treimi) este ATEMPORAL. Doamne ajuta. Har si pace sa ne daruiasca Domnul Iisus Hristos. Amin.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Mie imi este de mult folos orientarea propusa de tine, intrucat timpul meu e drastic limitat, nevoile si indatoririle sunt multe, timp de scormonit si cercetat biblioteci nu prea mai am, abia de imi rezerv o ora de studiu pe zi si pentru sufletul meu. Asa ca e binevenita propunerea de lucrari, chiar daca aici se discuta punctiform anumite aspecte. Probabil ca sunt si alti forumisti care se folosesc de aceste carti, articole si alte resurse bibliografice. Problema e ca materialul de studiu e foarte voluminos iar noi sarim cam de la una la alta, cu pasi gigantici, de parca suntem Guliver in tara liliputanilor... Poate ar fi mai potrivit s-o luam mai maruntel... Poate ar fi bine sa fim mai ingaduitori unii cu altii, mai rabdurii cu ritmul fiecaruia de a procesa si rearanja, intrucat problema pe care o dezbatem nu e dintre cele mai simple ale omenirii...:) |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
In lista resectiva ai inclus si autori care chiar in lucrarea recomdanta scriau impotriva ecolutionismului, ti-am dat chiar eu citate din doi autori. Tu spunand ca sunt dovada sustinerii evolutionismului teist. Eu ti-am adus chiar si argumente stiintifice, dar tu sau altii nimic, doar ca sunt ascunse pe undeva. Nu era nimic mai simplu decat un mesaj de combatere a acelot arguemnte, decat douazeci de mesaje cu aceeasi lista. Tu ai scris cel putin zece mesaje cu lista, numai in ultimul timp, era de ajuns o data sau de doua ori. E ca si cum eu as repeta de zece ori acelasi mesaj. Si cel ma important lucru, de la care de fapt s-a si starnit discutia asta la care s-a bagat ca musca in lapte si userul catolic Erethorn, ti-am scris cred cinci mesaje in care iti spuneam ce e intelligent design, tu in urmatorul mesaj repetai acelasi lucru. Eu iti scriam iar ce inseamna, cu link-uri cu tot, tu scriai urmatorul mesaj despre acelasi lucru, nebagand in seama mesajul meu. Era corect ce ziceam eu, ca intelligent design cuprinde si evolutionismul teist si chiar extraterestrii lui Dawkins. Asadar, de ce ai facut asta? |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Ma refer in special la partea cu evolutionismul teist, baza de acolo e cartea unui ortodox devenit stilist, Kalomiros. Cei 2-3 ortodocsi ce sustin evolutionismul teist ortodox, in frunte cu Kalomiros (el e la stilisti, dar sa spunem ca il punem, ca dupa el a aparut curentul asta) se bazeaza pe citate false din sfinti. Eu am dat in doua mesaje ce spun acei sfinti, chiar cei invocati de acestia. Cum am mai scris, mai intai trebuie sa cunosti adevarul, daca citeste de exemplu cineva cartea lui Kalomiros o sa creada ca asa spun acei sfinti, in cazul ca nu a citit si ce spun de fapt acei sfinti. P.S. De fapt nu eu am dat acele citate, fac parte din cartea Parintelui Serafim Rose, care ii raspunsese lui Kalomiros. Dar citatele sunt ale sfintilor, nu ale parintelui Serafim. |
|
|||
|
|||
![]()
Site-ul creationismului stiintific: http://www.creationism.info.ro/blog1...începători.htm
|
|
||||
|
||||
![]()
Nu v-ați întâlnit fraților încă la o cafea să o dați la pace?
![]()
|
||||
|
||||
![]()
Exista inceput temporal si inceput cauzal atemporal ("La inceput a fost Cuvantul si Cuvantul ERA(EXISTA atemporal) la Dumnezeu (inautrul atemporal si apatial, "in sanul" lui Dumnezeu TataL-Ioan 1,18) si Dumnezeu era Cuvantul" Ioan 1,1).
Doar in creatie (univers, cer), orice eveniment are inceput cauzal-temporal. In ceea ce priveste Dumnezeirea, Dumnezeu Tatal este necauzat, Dumnezeu Fiul Dumnezeu Sfantul Duh SUNT cauzati de Dumnezeu Tatal, evident atemporal, caci "Tatal naste pe Fiul si Tatal purcede Duhul Sfant ATEMPORAL" dupa cum ne spune Sfantul Ioan Damaschin in Dogmatica. Din punct de vedere CAUZAL Fiul exista (fara inceput temporal dar cu inceput cauzal) datorita (din cauza) Tatalui iar Duhul Sfant exista (fara inceput temporal dar cu inceput cauzal) tot datorita (din cauza) Tatalui. Astfel nu se poate caracteriza din punct de vedere temporal Dumnezeirea (Sfanta Treime si harul, energia, lucrarea fiintei lui Dumnezeu), insa din punct de vedere cauzal atemporal se poate caracteriza. Trebuie avut in vedere insa ca intelectul uman rational are o cognitie exclusiv a obiectelor ce au o existenta spatio-temporala. Doar intelectul uman contemplativ poate avea cognitia obiectelor duhovnicesti (mai presus de spatiu, timp... de creatie) precum harul lui Dumnezeu, persoanele Sfintei Treimi... Doamne ajuta. Har si pace sa ne daruiasca Domnul Iisus Hristos. Amin.
![]() |
Tags |
creatie, darwin, evolutie, habotnici, maimute |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
CREATIE sau EVOLUTIE? | C.tin | Teologie si Stiinta | 550 | 30.09.2017 17:36:17 |
Teoria Big-Bang-ului il exclude pe Dumnezeu din Creatie | neica_nimeni_altul | Teologie si Stiinta | 59 | 27.11.2012 12:25:23 |
creatie sau evolutionism? | codana | Generalitati | 11 | 15.09.2010 19:10:27 |
Crezi in evolutie? | radugherasim | Teologie si Stiinta | 680 | 07.03.2010 19:25:54 |
Evolutie sau involutie? | silverstar | Generalitati | 34 | 17.02.2007 22:09:45 |
|