Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 11.10.2012, 11:46:34
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioan cezar Vezi mesajul
Ce de energie alocam noi pentru dezbaterea pe marginea fumatului, in timp ce altele mai bune de vazut nu le vedem... Spun energie (viata), intrucat atentia e nimic altceva decat energie sufleteasca, energie a constiintei noastre vii. Spuneam pe alt topic legat de fumat, spre iritarea dragutilor ortodoxisti si a savantilor in pseudoteologie: dincolo de faptul ca fumatul e o complicatie evidenta a vietii, el e intr-un fel o binefacere. In ce sens?
Cu alte cuvinte, cred ca Dumnezeu a ingaduit fumatul la mine pentru ca eu sa am o cale (asta pe care de fapt am ales-o singur, iar Domnul m-a ingaduit), fie si asa dureroasa si costisitoare si riscanta pentru sanatate, ca eu sa am asadar o cale catre mine insumi cel de care ma prefac ca nu am habar.
Intr-un anumit fel ai dreptate, am citit ca suntem lasati in vreo patima ca sa ne indreptam si sa invatam sa nu ne mandrim. Dar asta nu inseamna ca e ceva bun, Domnul le ingaduie pe cele rele, dar nu inseamna ca sunt bune. Toti avem pacate si patimi, primul pas e constientizarea ca e o greseala, de aceea ne si spovedim. Daca le justificam e semnul ca nu am ajuns la primul pas, in felul acesta orice pacat poate avea si o justificare.
In al doilea rand un preot e ingaduitor la inceput, dar daca dureaza cativa ani e si o greseala sa fie tot timpul ingaduitor, omul devine si el impacat cu pacatul sau. De exemplu cineva care desfraneaza, il spovedeste o data, de doua ori, dar apoi ii spune si ca ar cam trebui sa si faca ceva, nu sa ii pice din cer. Sunt preoti care spun aceluia sa caute un alt duhovnic, pentru ca poate el nu-l poate ajuta.
Fumatul e considerat viciu, diferenta fata de alcool este ca in cazul fumatulului devine aproape intotdeauna viciu de la prima tigare, la alcool poti bea mult pana sa devii dependent (dupa parerea mea).

Last edited by catalin2; 11.10.2012 at 11:49:02.
Reply With Quote
Vechi 11.10.2012, 12:46:30
DragosP's Avatar
DragosP DragosP is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
In al doilea rand un preot e ingaduitor la inceput, dar daca dureaza cativa ani e si o greseala sa fie tot timpul ingaduito
Duhovnicul meu n-a fost îngăduitor nici măcar o clipă: "Fumezi Dragoș? Îmi pare rău, ne vedem la spovedanie de câte ori ai nevoie, dar de împărtășit cel puțin după 6 luni de când îmi spui că te-ai lăsat!" Slavă Domnului, fac 5 ani!
Reply With Quote
Vechi 11.10.2012, 13:38:07
zinaida
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de MihaiG Vezi mesajul
Poate sunt stiliști ?!

Attached Thumbnails
Woow! ce cuviosi!!
Reply With Quote
Vechi 12.10.2012, 01:12:26
ioan cezar
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de antiecumenism Vezi mesajul
-eu m-am spovedit 2 ani la Parintele Teofil si dansul nu ii spovedea pe cei care fumau,le zicea ca intai sa se lase de fumat si apoi sa vina la spovedanie,eu am fost "norocos" pt ca nu am fumat niciodata (si bine am facut) .Dar ,desi pe mine ma primea la spovedit,l-am intrebat pe parintele Teofil (eram curios) de ce nu-i spovedeste pe cei care fumeaza(decat dupa ce e lasa de fumat) -pt ca eu aveam o patima mai mare decat fumatul si pe mine ma spovedea - si mi-a zis ca daca ei nu se pot lasa de o patima mica nu se vor lasa nici de alte pacate mai mari.
Asa mi-a zis mie,Dumnezeu stie daca a gresit sau nu pt ca nu i-a spovedit pe cei care fumau...
Fiecare cu experienta lui duhovniceasca personala. Cred ca ascultarea de duhovnic a unuia nu poate fi comparata cu a altuia.
Frecvent, acelasi duhovnic da uneori indrumari net diferite, chiar opuse, desi faptele credinciosului par a sugera o abordare identica. De pilda, pentru doi oameni care au marturisit ca au furat un bou sau un ou sau ce vrem noi sa zicem, e de asteptat ca duhovnicul sa dea canon/sfat duhovnicesc diferit. Ca doar nu lucram aici cu tabele logaritmice si alte calcule contabile!...
Frate, pesemne ca discutam, deja, discutii...

P.S. Nesuferita idolatrizarea duhovnicilor! Unii, dintre cei asazisi "mari" (alta dracovenie lumeasca) au pe suflet greseli atat de ingrozitoare fata de fii duhovnicesti incat s-ar cuveni sa ne rugam neincetat pentru ei. Domnul stie, desigur, mai bine ce si cum...!

Last edited by ioan cezar; 12.10.2012 at 02:33:45.
Reply With Quote
Vechi 12.10.2012, 02:36:57
ioan cezar
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de zinaida Vezi mesajul
Woow! ce cuviosi!!
Cuviosi sunt, de ce nu? (respectuos, pios, moderat, evlavios, temperat - asta putem intelege prin cuvios. Si de unde stim noi ca acei calugari nu sunt astfel?)
Iar eu repet ce ziceam mai sus: dam prea mare atentie comportamentului (nesuferit, ce-i drept, al) fumatului, iar asta doar pentru ca ne este greu sa dam atentie dificilelor procese ale pocaintei.

P.S. Va amintiti in filmul Ostrov ce ziceau calugarii despre cuviosul? Ca bea ceai, ca se indulceste in post etc.
Sfantul Siluan a dat si el pe ici pe colo cate o mostra de "abatere" de la disciplina, in scop pedagogic.
La fel, Cuviosul Paisie si multi altii...

Last edited by ioan cezar; 12.10.2012 at 02:53:19.
Reply With Quote
Vechi 12.10.2012, 03:08:51
Hartford's Avatar
Hartford Hartford is offline
Senior Member

Data înregistrării: 27.11.2005
Locație: USA
Implicit

Citat:
În prealabil postat de zinaida Vezi mesajul
Woow! ce cuviosi!!
Ce nu se poate face azi prin computer,poza oricui o poti schimba si adauga tot ce-ti trece prin cap sa sa-ti bati joc de cineva,voi nu vedeti ca mana cu tigara este adaugata? Stiu si eu preoti de mir fumatori dar nu calugari.
Ca sa-l vezi pe Dumnezeu!
Reply With Quote
Vechi 12.10.2012, 08:05:32
zinaida
Guest

Implicit

Citat:
Cuviosi sunt, de ce nu? (respectuos, pios, moderat, evlavios, temperat - asta putem intelege prin cuvios. Si de unde stim noi ca acei calugari nu sunt astfel?)
Iar eu repet ce ziceam mai sus: dam prea mare atentie comportamentului (nesuferit, ce-i drept, al) fumatului, iar asta doar pentru ca ne este greu sa dam atentie dificilelor procese ale pocaintei.

P.S. Va amintiti in filmul Ostrov ce ziceau calugarii despre cuviosul? Ca bea ceai, ca se indulceste in post etc.
Sfantul Siluan a dat si el pe ici pe colo cate o mostra de "abatere" de la disciplina, in scop pedagogic.
Va rog sa ma iertati, a fost chiar o rautate din partea mea..
Reply With Quote
Vechi 12.10.2012, 08:39:12
osutafaraunu osutafaraunu is offline
Banned

Data înregistrării: 13.07.2011
Religia: Alta confesiune
Implicit

Mai mare dragul să vă urmăresc drăgălășeniile voastre, uit de toate neplăcerile cauzate pe forum... chiar așa!
Reply With Quote
Vechi 12.10.2012, 09:05:09
antiecumenism antiecumenism is offline
Banned

Data înregistrării: 07.08.2006
Locație: ROMANIA,jud. Brasov
Implicit

Citat:

-eu privesc altfel lucrurile,poate pt ca nu am fumat niciodata ,poate pt ca am avut un duhovnic care era total impotriva acestei patimi,
-nu stiu daca respectiva poza e prelucrata in photoshop sau nu ,dar daca respectivii calugari chiar fumeaza e foarte rau si nu cred ca ar trebui sa justificam nicicum aceasta patima;adica pe mine m-ar sminti daca i-as vedea intr-o manastire fumand; nu stiu ce viata duhovniceasca au iei dar pt simplul fapt ca ar putea sminti mirenii ar trebui sa se lase de fumat,nu mai zic de sanatatea lor,de dependenta,viciu,pacat
-eu nu stiu la ce va referiti cand ziceti ca Sfantul Siluan sau Cuviosul Paisie s-au abatut dar in nici un caz nu cred ca fumau,una este sa bei un ceai ,sa mananci o inghetatta etc si alta sa fumezi

-Nicotina are o mare capacitate de a produce addictie (dependenta), intr-un mod asemanator cocainei si heroinei, producand o descarcare de adrenalina de la nivelul cortexului glandei suprarenale. Aceasta stimuleaza sistemul nervos central si alte glande endocrine (cu secretie interna) ceea ce produce o eliberare brusca de glucoza. Asa cum am spus, stimularea este urmata de depresie si o senzatie de oboseala, facandu-l pe fumator sa caute a-si administra si mai multa nicotina. Dependenta fata de nicotina se manifesta prin aparitia simpomelor de sevraj atunci cand o persoana incearca sa renunte la fumat. Principalele simptome ale sevrajului nicotinic sunt reprezentate de anxietate (stare de teama pt. un pericol iminent real sau imaginar), cefalee (dureri de cap), tulburari ale somnului, iritabilitate, nervozitate, neliniste, senzatie de foame, dificultati in concentrare, probleme gastrointestinale, cefalee, somnolenta, dorinta de a fuma. Un studiu a aratat ca atunci cand un fumator cronic nu fumeaza timp de 24 ore, el prezinta un nivel crescut al ostilitatii, furiei si agresivitatii precum si o cooperare sociala redusa.

-deci fumatul e nesanatos,e ca un drog,e un viciu,o patima deci nu e bine sa fumam; sigur sunt patimi mai mari,mai grave dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa renuntam si la fumat,sau mai rau sa justificam aceasta patima si dependenta de acest drog

Last edited by antiecumenism; 12.10.2012 at 09:07:54.
Reply With Quote
Vechi 12.10.2012, 09:16:28
N.Priceputu
Guest

Implicit

Aceea este o fotografie veche, cu niște călugări greci. Nu păreau stânjenițți de faptul că sunt fotografiați în acea ipostază, și asta, cred eu, din cauză că nici măcar nu considerau a fi păcat fumatul. Probabil nu cunoșteau efectele nocive ale fumatului, despre care se vorbește acum atât de mult, iar pe țigări poate nici nu trebuiau să dea bani, puteau fi făcute chiar de ei.
Se pare că mulți călugări greci nu consideră nici acum fumatul un păcat. Nu trebuie să ne smintim, nici să-i judecăm. Noi să ascultăm de duhovnicul nostru.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Daca sunt fosti fumatori pe forum... cred_cu_adevarat Generalitati 36 25.04.2012 16:35:00
Care este sfatul tau pentru mine,pentru ceilalti,pentru toti forumistii? tigerAvalo9 Generalitati 84 05.09.2011 08:32:49
Ingerul pazitor,pentru toti oamenii sau numai pentru crestini? mihailt Generalitati 45 12.11.2010 18:46:27
Grup de rugaciune pentru neputintele noastre si pentru tara. dorinastoica14 Rugaciuni 186 29.09.2010 22:45:09