Citat:
În prealabil postat de N.Priceputu
Speram să înțelegi din mesajul la care te-am trimis că nu sunt pentru sincretismul religios, căruia în mod greșit, cred, i se spune ecumensim. Ortodoxia nu poate,i nu trebuie (și nici nu vrea) să renunțe la dogmele pe care i-a fost dat să le înțeleagă.
Discuțiile cu alte confesiuni nu le socotesc rele; poate alții vor cunoaște mai bine dreapta credință, poate se va reuși să se mai dea la o parte politica din Biserică (care, din nefericire, se practică și de ortodocși, iar una din cauzele majore ale schismei a fost de natură politică, abia în al doilea rând dogmatică), pentru că e de dorit să existe o singură Biserică creștină. Însă unirea nu se poate realiza decât în adevăr; și în iubire, însă iubirea este acolo unde este adevărul, și nu este adevăr unde nu este și iubire.
|
In mare parte e adevarat ce spui. Cum am mai spus si in alte ocazii, dupa parerea mea exista un ecumensim mai radical si unul mai moderat. Ecumenismul radical e mai putin raspandit intre ortodocsi, acesta ar presupune ca toate cultele sunt la fel de bune. Si pe forum au fost putini care aveau acest ecumensim mai radical (de exemplu Adriana2). Eu am mai intalnit ortodocsi care aveau aceste convingeri, de obicei acestia scriu si impotriva ortodoxiei, o considera intoleranta. Acestia stiu ce spune ortodoxia, ca se considera unica, de aceea nu agreeaza conservatorismul acesta.
Mai exista si un ecumenism moderat, acesta e cel mai raspandit intre ortodocsi. Ar presupune ca ortodoxia este printre cele mai bune, chiar cea mai buna, dar si alte culte au cate ceva, important e ca si ei cred in Iisus. Observam ca e un imprumut de la protestanti, Sola Fide, adica tot ce conteaza este credinta in Hristos, nu conteaza cum, erezii, Sfintele Taine, preoti, etc.
In credinta ortodoxa, dreapta credinta, exista doar Biserica lui Hristos, in afara ei sunt doar schisme, erezii si paganism. Este si singura cale de mantuire, nu exista mai multe cai, ca altfel nu ar mai avea importanta Biserica, toti s-ar putea mantui si fara.