Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica ortodoxa > Despre Biserica Ortodoxa in general
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 08.12.2012, 14:56:39
osutafaraunu osutafaraunu is offline
Banned

Data înregistrării: 13.07.2011
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Multe nelamuriri...

Voi intelegeti chiar totul?
Nici eu nu înțeleg tot, însă avem Cartea de căpătâi a fiecărui creștin ce ne poate lămuri în multe privințe.

Citat:
Si cum adica a chemat diaconul? Nu preotul? Si acela a venit acolo, la mormant? Inseamna ca nu existau inca biserici crestine. Sau nu ca acum...
Pe vremea aceea (pe vremea când trăia maica Domnului) Biserica Creștină nu ființa încă în catedrale, ci prin casele creștinilor cum citim în Noul Testament. 1 Cor.16,19; Col.4,15; Filimon 1,2.

Cât privește preoții, aceștia încă nu existau în creștinătate. Apostolii sub directa conducere a Duhului Sfânt, au organizat Biserica punând în comunitățile locale doar prezbiteri (numiți și "episcopi") și diaconi.

Citat:
Pare cumva ca Maica Domnului era mai severa decat El. Si avea un rol in biserica, sau macar cunostea oamenii si ii deosebea.
Nu putem da credit mai mare unei culegeri de povestiri religioase decât Sfintei Scripturi, iar Scriptura ne-o prezintă pe maica Domnului ca pe o femeie sfântă și umilă, nicidecum severă. Relatările inspirate din perioada de început a Bisericii (Evangheliile, Faptele Apostolilor, Epistolele și Apocalipsa) nu-i atribuie sf. Maria niciun rol [de conducere] în Biserică, mai mult decât atât: după înființarea și începerea activității Bisericii Creștine, nici măcar nu este pomenită decât de câteva ori și acolo doar în treacăt.
Reply With Quote
Vechi 08.12.2012, 17:40:50
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de osutafaraunu Vezi mesajul
Nici eu nu înțeleg tot, însă avem Cartea de căpătâi a fiecărui creștin ce ne poate lămuri în multe privințe.

Pe vremea aceea (pe vremea când trăia maica Domnului) Biserica Creștină nu ființa încă în catedrale, ci prin casele creștinilor cum citim în Noul Testament. 1 Cor.16,19; Col.4,15; Filimon 1,2.

Cât privește preoții, aceștia încă nu existau în creștinătate. Apostolii sub directa conducere a Duhului Sfânt, au organizat Biserica punând în comunitățile locale doar prezbiteri (numiți și "episcopi") și diaconi.

Nu putem da credit mai mare unei culegeri de povestiri religioase decât Sfintei Scripturi, iar Scriptura ne-o prezintă pe maica Domnului ca pe o femeie sfântă și umilă, nicidecum severă. Relatările inspirate din perioada de început a Bisericii (Evangheliile, Faptele Apostolilor, Epistolele și Apocalipsa) nu-i atribuie sf. Maria niciun rol [de conducere] în Biserică, mai mult decât atât: după înființarea și începerea activității Bisericii Creștine, nici măcar nu este pomenită decât de câteva ori și acolo doar în treacăt.
Osutafaraunu, spui ca citesti Biblia; atunci ai citit cu siguranta si Luca 1, 39-49. Ce se spune acolo printre altele? Iata iti spun eu:
Atunci a spus Maria:

"Mareste sufletul meu pe Domnul si se bucura duhul meu de Dumnezeu Mantuitorul meu, pentru ca a cautat spre smerenia roabei Sale. Iata, de acum, ma vor ferici toate neamurile, pentru ca mi-a facut mie marire Cel puternic si sfant este numele Lui."

Sintagma vorbeste de la sine. Daca Dumnezeu i-a facut marire Fecioarei Maria, noi, oamenii de cate ori trebuie sa o vedem pomenita, ca sa ii aratam marirea ce i se cuvine si sa o fericim? Oare nu sunt suficiente aceste doua randuri? Cred ca sunt suficiente cu varf si indesat pentru cel, care crede ca Dumnezeu Fiul s-a intrupat de la Duhul Sfant si din Maria Fecioara, asa cum marturisim in Crez.
Tu nu asa marturisesti in Crez, osutafaraunu?
Reply With Quote
Vechi 08.12.2012, 19:31:43
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.08.2009
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Chiar ma intrebam ce o mai pazi Trice! :)) Observ insa ca a scris "maica Domnului". O fi de-al nostru oare? A propos, actiunea din pilda se petrece in secolul al VI-lea.
Vechi 08.12.2012, 19:45:50
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de osutafaraunu Vezi mesajul

Sever a fost patriarh in secolul VI, in Antiohia, nu e vorba de primul secol. E descrisa o minune, o aparitie a Maicii Domnului, nu e din vremea cand traia Maica Domnului.
La inceput erau doar Sintii Apostoli, nu erau episcopi sau diaconi. Apoi, pentru ca nu puteau fi Apostolii peste tot, au ales prezbiteri si le-au dat harul sa faca ce faceau si ei. Diaconii au aparut dupa ce s-a marit comunitatea, ca sa faca si alte treburi.
Reply With Quote
Vechi 08.12.2012, 19:47:05
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de glykys Vezi mesajul
Chiar ma intrebam ce o mai pazi Trice! :)) Observ insa ca a scris "maica Domnului". O fi de-al nostru oare? A propos, actiunea din pilda se petrece in secolul al VI-lea.
Ai raspuns mai repede, am spus si eu acelasi lucru. :)
Reply With Quote
Vechi 09.12.2012, 01:38:22
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Citat:
De aceea am deschis acest fir. Povestirea este derutanta pentru ca din ea se intelege ca este suficient si numai un singur aspect ca sa devii crestin si ca totul se face de fapt atat de simplu si rapid. Si ca rugaciunea de fapt nici nu are importanta.
Si de fapt este vorba de timp indelungat de pregatire de toate felurile, mai intai ca se te botezi, pe urma post ca sa te impartasesti si etc.
Exista doua masuri, cea interioara - a profunzimii gestului si cea exterioara care se masura in cifre - cate gesturi, ritualuri, timp, etc.
A doua categorie nu e o garantie pentru calitatea celei dintai.
In schimb prima, daca arata calitate, poate face multe din cele de a doua, inutile.
Vechi 09.12.2012, 06:26:30
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul
Osutafaraunu, spui ca citesti Biblia; atunci ai citit cu siguranta si Luca 1, 39-49. Ce se spune acolo printre altele? Iata iti spun eu:
Atunci a spus Maria:

"Mareste sufletul meu pe Domnul si se bucura duhul meu de Dumnezeu Mantuitorul meu, pentru ca a cautat spre smerenia roabei Sale. Iata, de acum, ma vor ferici toate neamurile, pentru ca mi-a facut mie marire Cel puternic si sfant este numele Lui."

Sintagma vorbeste de la sine. Daca Dumnezeu i-a facut marire Fecioarei Maria, noi, oamenii de cate ori trebuie sa o vedem pomenita, ca sa ii aratam marirea ce i se cuvine si sa o fericim? Oare nu sunt suficiente aceste doua randuri? Cred ca sunt suficiente cu varf si indesat pentru cel, care crede ca Dumnezeu Fiul s-a intrupat de la Duhul Sfant si din Maria Fecioara, asa cum marturisim in Crez.
Tu nu asa marturisesti in Crez, osutafaraunu?
Dacă mărturisesc în Crez (că Dumnezeu Fiul S-a întrupat de la Duhul Sfânt prin fecioara Maria) același lucru și dacă de asemenea o numesc "fericită", nu schimbă cu nimic imaginea prezentată de Scriptură în dreptul sfintei Maria, imagine care mie nu-mi inspiră deloc severitate ori intoleranță. Despre asta era vorba.
Reply With Quote
Vechi 09.12.2012, 06:30:25
Banned

Implicit

Citat:
Chiar ma intrebam ce o mai pazi Trice! :)) Observ insa ca a scris "maica Domnului". O fi de-al nostru oare?
Dacă scriam "Maica Domnului", precis eram de-al vostru...

Citat:
A propos, actiunea din pilda se petrece in secolul al VI-lea.
Eu făceam referire la secolul în care [încă] trăia maica Domnului, secol în care nu existau preoți [creștini], biserici-catedrale și închinare adusă ei.
Reply With Quote
Vechi 09.12.2012, 06:32:54
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Sever a fost patriarh in secolul VI, in Antiohia, nu e vorba de primul secol. E descrisa o minune, o aparitie a Maicii Domnului, nu e din vremea cand traia Maica Domnului.
De acord, dar -încă o dată- eu mă refeream la primul secol, nu la apariții ori năzăriri din secolul VI.

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
La inceput erau doar Sintii Apostoli, nu erau episcopi sau diaconi. Apoi, pentru ca nu puteau fi Apostolii peste tot, au ales prezbiteri si le-au dat harul sa faca ce faceau si ei. Diaconii au aparut dupa ce s-a marit comunitatea, ca sa faca si alte treburi.
Vorbind de aceeași perioadă (când trăia maica Domnului) a secolului I, existau atât prezbiteri (episcopi), cât și diaconi. Desigur, cinci secole mai târziu apăruseră între timp și preoții...
Reply With Quote
Vechi 09.12.2012, 12:59:11
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Ce amuzant.
Unul care se crede crestin dupa inchipuirile unor falsi profeti din sec. XIX face standardele in crestinism.

Iar crestinii aia "de la origini", chipurile cu mai mult scaun la cap, chiar il iau in serios si cred ca acelasi cap care l-a facut sa se ia dupa mincinosii sus amintiti, acum l-ar ajuta sa discearna ce e corect si ce nu.

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
De ce "Tatal nostru"? MihaiG Dogmatica 90 25.03.2013 16:08:09
Ce considerati despre "Misquoting Jesus"/"Forged" de Bart Ehrman Ciprian Mustiata Teologie si Stiinta 8 19.12.2012 16:12:08
Am nevoie de "putin" ajutor ! - Va rog nu treceti "peste" - Nu am liniste de o luna! valentinalogo Preotul 28 06.06.2010 07:26:42
Cine suntem? Ne ducem in lume si cautam tot "al nostru si ai nostri"? sophia Generalitati 40 03.05.2010 22:06:45