Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Morala Crestina
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 12.12.2012, 23:15:06
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de MihaiG Vezi mesajul
Întrebarea: Cum poate X să fie veșnic fericit în Rai, dacă o persoană pe care a iubit-o (tată, frate, fiu, fiică) se chinuie pentru întreaga veșnicie în Iad ?
Intre fericirea de pe pamant si fericirea din Rai este nu numai o deosebire de grad (de "intensitate a fericirii") ca sa zic asa, ci o deosebire de natura: fericirea de pe pamant este o fericire naturala, pe cand fericirea din rai este o fericire supranaturala. Sau, cum s-a mai spus, o "fericire infuza". Atunci cand spiritul nostru se va impartasi din "pleroma" divina, nu va mai fi loc de nicio suferinta. Nu vom suferi la cunosterea suferintei celor din iad mai mult decat sufera Dumnezeu cu care vom fi in partasie.

Mai mult, fiindca intrebarea dv vizeaza realitatea de dupa Judecata de Apoi: daca pana atunci vor persista anumite intrebari, dubii si nelamuriri, atunci "toate vor fi date in vileag". Vom intelege altfel lucrurile pe care acuma le dibuim anevoie, "in ghicitura". Nu numai viata noastra, ci viata tuturor pe care i-am cunoscut si ne-au fost dragi se va desfasura ca un covor desfasurat in fata noastra. Si Il vom lauda pe Domnul, vom lauda bunatatea Lui. Dreptatea Lui. Intelepciunea Lui.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 12.12.2012, 23:29:33
MihaiG MihaiG is offline
Banned

Data înregistrării: 24.04.2012
Locație: Timișoara
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Atunci cand spiritul nostru se va impartasi din "pleroma" divina, nu va mai fi loc de nicio suferinta. Nu vom suferi la cunosterea suferintei celor din iad mai mult decat sufera Dumnezeu cu care vom fi in partasie.
Eu, deocamdată, sunt pe Pământ și judec cu noțiunile de pe Pământ. Iar ceea ce descrieți dumneavoastră despre o ipotetică "fericire infuză" în care nu vom suferi la cunoașterea suferinței celor din Iad, fie ei și părinți, frați, prieteni sau fii, sună alarmant de mult a spălare pe creier, în cel mai bun caz, sau a sadism, în cel mai rău caz.

Citat:
Mai mult, fiindca intrebarea dv vizeaza realitatea de dupa Judecata de Apoi: daca pana atunci vor persista anumite intrebari, dubii si nelamuriri, atunci "toate vor fi date in vileag". Vom intelege altfel lucrurile pe care acuma le dibuim anevoie, "in ghicitura". Nu numai viata noastra, ci viata tuturor pe care i-am cunoscut si ne-au fost dragi se va desfasura ca un covor desfasurat in fata noastra. Si Il vom lauda pe Domnul, vom lauda bunatatea Lui. Dreptatea Lui. Intelepciunea Lui.
În termeni mai simpli, mai lumești, vreți să spuneți că vom avea o atitudine de genul: "uite cum se chinuie tata, așa îi trebuie ! așa merită ! Să se chinuie pentru totdeauna ! Vai ce bun e Dumnezeu " ?!!!!!
Reply With Quote
Vechi 12.12.2012, 23:55:01
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Implicit

Citat:
Eu, deocamdată, sunt pe Pământ și judec cu noțiunile de pe Pământ. Iar ceea ce descrieți dumneavoastră despre o ipotetică "fericire infuză" în care nu vom suferi la cunoașterea suferinței celor din Iad, fie ei și părinți, frați, prieteni sau fii, sună alarmant de mult a spălare pe creier, în cel mai bun caz, sau a sadism, în cel mai rău caz.
Nu, fiindca experientele de spalare pe creier (mancurtizare) nu au fost cu ceea ce ii este propriu sufletului. Dimpotriva, caracterul infuz al fericirii din Rai va fi prin "alimentarea" sufletului cu ceea ce ii este propriu: "numai Dumnezeu satura".

Citat:
În termeni mai simpli, mai lumești, vreți să spuneți că vom avea o atitudine de genul: "uite cum se chinuie tata, așa îi trebuie ! așa merită ! Să se chinuie pentru totdeauna ! Vai ce bun e Dumnezeu " ?!!!!!
Exact. Cu observatia ca acolo nu va mai fi "tata". A se vedea explicatia Domnului Isus la intrebarea-clenci a fariseilor despre "cine va fi barbatul acelei femei".

Citat:
În prealabil postat de TunsDiana Vezi mesajul
Imi plac foarte mult mesajele d-voastra, intotdeauna ziditoare, incercati sa nu jigniti pe nimeni, sunteti diplomat si cunoasteti foarte multe despre ortodoxie, nu numai ca cunoasteti dar aveti si interpretari bune.
Am remarcat de mult mesajele dlui N. Priceputu. Parerea mea este ca are o adevarata chemare spre preotie...

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 13.12.2012, 00:12:05
MihaiG MihaiG is offline
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de MihaiG
Citat:
Exact. Cu observatia ca acolo nu va mai fi "tata". A se vedea explicatia Domnului Isus la intrebarea-clenci a fariseilor despre "cine va fi barbatul acelei femei".
Domnule Dragomir, eu nu vorbeam despre un "tată" generic. Eu vorbeam, chiar dacă ipotetic, despre tatăl meu.

Pe cale de consecință, răspunsul dumneavoastră, citez, "exact", indiferent de câte sau ce fel de explicații mai trebuie văzute după, mă întristează profund. Ca să nu spun mai mult.
Reply With Quote
Vechi 13.12.2012, 13:56:34
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
Domnule Dragomir, eu nu vorbeam despre un "tată" generic. Eu vorbeam, chiar dacă ipotetic, despre tatăl meu.
Cat de ipotetic?
Concret, daca este un caz practic, ce va leaga de el si totodata ce va face sa credeti ca merita Iadul?
Vechi 13.12.2012, 19:38:36
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
Intre fericirea de pe pamant si fericirea din Rai este nu numai o deosebire de grad (de "intensitate a fericirii") ca sa zic asa, ci o deosebire de natura: fericirea de pe pamant este o fericire naturala, pe cand fericirea din rai este o fericire supranaturala. Sau, cum s-a mai spus, o "fericire infuza". Atunci cand spiritul nostru se va impartasi din "pleroma" divina, nu va mai fi loc de nicio suferinta. Nu vom suferi la cunosterea suferintei celor din iad mai mult decat sufera Dumnezeu cu care vom fi in partasie.
Asta spun si sfintii si invatatura, in Rai nu mai e durere sau suferinta, e doar bucurie. Chiar am citit ca in Rai, desi fiecare va avea o slava deosebita, cineva nu se va simti dezamagit ca altii au o slava mai mare, fiecare va avea o stare de fericire la nivelul la care se afla.
Reply With Quote
Vechi 13.12.2012, 19:57:16
celestial_pottery
Guest

Implicit

http://www.ovrlnd.com/Universalism/U...yclopedia.html

http://christianspiritualism.org/dow...versalism.html

http://chriscarrollsmith.blogspot.ro...h-fathers.html

http://www.christianspiritualism.org...iversalism.htm

Cam despre asta este vorba, ca solutie intrezarita de mai multi ganditori, dinlauntrul si dinafara Bisericii, la aceasta problema dureroasa si profund umana.

Last edited by celestial_pottery; 13.12.2012 at 20:04:12.
Reply With Quote
Vechi 13.12.2012, 21:21:39
MihaiG MihaiG is offline
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de celestial_pottery Vezi mesajul
http://www.ovrlnd.com/Universalism/U...yclopedia.html

http://christianspiritualism.org/dow...versalism.html

http://chriscarrollsmith.blogspot.ro...h-fathers.html

http://www.christianspiritualism.org...iversalism.htm

Cam despre asta este vorba, ca solutie intrezarita de mai multi ganditori, dinlauntrul si dinafara Bisericii, la aceasta problema dureroasa si profund umana.
Mulțumesc. Problema este că universalismul nu este acceptat nici de BO, nici de BC.

Se pare că există oameni pentru care credința și religia trebuie neapărat să implice existența chinurilor veșnice - ei nu-L pot concepe pe Dumnezeu separat de această idee monstruoasă.
Reply With Quote
Vechi 13.12.2012, 21:28:29
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Implicit MihaiG

Credeti ca diavolul este supus unui chin vesnic, neputand iesi din starea de nedeplina personalizare, neputandu-se imbogati (spiritual)?
Reply With Quote
Vechi 13.12.2012, 21:43:23
MihaiG MihaiG is offline
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioanna Vezi mesajul
Credeti ca diavolul este supus unui chin vesnic, neputand iesi din starea de nedeplina personalizare, neputandu-se imbogati (spiritual)?
Nu.

Mai nuanțat: în momentul actual, nu mai cred în ceea ce creștinismul (ortodox, catolic, protestant etc.) înțelege prin "diavol".
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Destinatia posibila a celor ce parasesc ortodoxia e iadul spre_rasarit Generalitati 70 04.01.2012 17:13:17
Este posibila cununia religioasa fara nasi? Samarineanca Nunta 6 05.09.2010 13:07:08
Posibila legatura intre iluministi inselati de draci si reprezentari ale Satanei? mihailt Generalitati 2 12.05.2010 19:07:04