Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 26.01.2013, 01:17:51
cezar_ioan cezar_ioan is offline
Banned

Data înregistrării: 16.11.2012
Locație: Benidorm, Hotel Bali
Implicit

Modul cum ai pus problema, seducator dealtfel, mi-a amintit de modul cum lucra parintele psihanalizei. Pe care il admir, dealtfel, pentru unele lucruri deosebit de bune (despre care nu se cuvine sa vorbim aici, pe de alta parte).
Reply With Quote
Vechi 26.01.2013, 01:22:39
iliegh
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de cezar_ioan Vezi mesajul
Modul cum ai pus problema, seducator dealtfel, mi-a amintit de modul cum lucra parintele psihanalizei. Pe care il admir, dealtfel, pentru unele lucruri deosebit de bune (despre care nu se cuvine sa vorbim aici, pe de alta parte).
Am inteles, deci spui ca eu am sugerat un fel de pasuire din partea lui Dumnezeu pentru infractor? Eu vreau sa zic ca exista posibilitatea, si asa ar trebui sa fie, ca infractorul sa fie iertat de tot. Gandeste-te la criminalul de pe cruce din stanga crucii lui Iisus. El nu mai avea timp sa-si indrepte omorurile.

Last edited by iliegh; 26.01.2013 at 01:25:05.
Reply With Quote
Vechi 26.01.2013, 01:28:01
cezar_ioan cezar_ioan is offline
Banned

Data înregistrării: 16.11.2012
Locație: Benidorm, Hotel Bali
Implicit

Citat:
În prealabil postat de iliegh Vezi mesajul
Am inteles, deci spui ca eu am sugerat un fel de pasuire din partea lui Dumnezeu pentru infractor? Eu vreau sa zic ca exista posibilitatea, si asa ar trebui sa fie, ca infractorul sa fie iertat de tot.
Nu, Ilie, nu ma refer la pasuire. Ziceam ca pur si simplu asa lucra Freud, pentru a elibera pe pacientii lui de supra-chinuri morale. (Se pare ca ei chiar aveau un mod foarte rigid si tzapanos de a se biciui-persecuta sufleteste, pietisti cu totul dealtfel...)

Sigur ca infractorul are posibilitatea de a obtine iertarea. Aceasta se face pur si simplu prin cainta, urmata de o vietuire bineplacuta Domnului. Noi, in Biserica, numim aceasta metanoia sau, pe romaneste, pocainta. Adica o viata de dragoste!....:) Plina de bucurii ale credintei in Hristos Domnul.
Reply With Quote
Vechi 26.01.2013, 01:32:09
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
Pai si atunci ce rost are ca Dumnezeu sa pedepseasca un suflet curat ?

Daca infractorul care a furat bocceaua batranei s-a spovedit, intelegand prin aceasta ca s-a indreptat, a devenit cinstit pentru totdeauna, un suflet imaculat, de ce el trebuie pedepsit ? El practic a ajuns la capatul mantuirii, este mantuit, merge pe calea lui Hristos. Mai trebuie el pedepsit ?

Mai bine decat sa-l pedepseasca ar face o minune ca baba sa gaseasca din intamplare un sac cu bani si atunci impaca si capra si varza.

Eu cred ca asa functioneaza dreptatea lui Dumnezeu, dar nu ne dam noi seama.
Prea simplist vezi lucrurile.
Problema este mai complexa.

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Alternativ, puteti citi si nuvela extinsa "Papucii lui Mahmud", de Gala Galaction. Un preot ortodox cu belsug in pana sa.
Frumoasa poveste. :)

In ortodoxie este spovedania - martusirea, in urma careia se primeste iertarea de pacate si canonul asociat acestei iertari.
Iertarea poate sa vina dupa efectuarea canonului sau sa o preaceada.
Se pot tine multe dezbate despre cum e mai corect, in practica iertarea precede canonul.
Atunci la ce mai e bun canonul? Pentru a evita caderea in acelasi pacat sau altele asemanatoare (daca se poate sa nu fie nici un pacat cu atat mai bine).

Cizmarul din poveste a primit un canon teribil, canon care insa a fost mai mult decat un simplu canon, sau o "pedeapsa" pentru pacat (cum ar percepe gresit unii), a fost chiar un mod de viata, menit a-l duce pe om la mantuire.

Deci omul a pacatuit grava (in poveste ia viata unui om fara apare) si ce primeste in schimb? Pe langa iertarea si o cale spre mantuire (desi unii ar putea veadea doar jumatate goala si ar zice ca e pedeapsa).

Deci ca sa revenim, iertarea nu exclude suferinta ulterioara, nu neaparat ca efect direct al pacatului in cauza, dar si ca o cale spre mantuire, de evitare a altor pacate similare si nu doar.

Citat:
Inevitabil, nu poti sa ai un suflet curat daca ai ceva pe constiinta. Dar insusi faptul ca ai ceva pe constiinta este un indiciu al curateniei morale. Multi nu au.
Da si nu.

Sunt oameni pacatosi care din cauza ca si-au sfidat de prea multe ori constiinta, au pierdut-o.

Dimpotriva, sfintenia se remarc tocmai printr-o sensibilitate exacerbata a constiintei, cel aflat pe drumul sfinteniei poate sa sufere chiar si din amintirea unor pacate minore savarsite cu mult timp in urma.

Deci acesti oameni care au "ceva" pe constiinta s-ar putea sa fie mult mai curati sufleteste deca majoritatea care desi sunt oameni decenti (adica nu din categoria enuntata initial) nu isi fac prea multe probleme de constiinta.

Daca nu ma insel, Filocalia chiar recomanda ca omul sa caute sa dobandeasca acesta sensibilitate sufleteasca, la inceput mai "trupeste", prin aducerea aminte de pacate si mustare cu gandul, ca mai apoi prin aceasta nevointa spre pocainta sa faca loc harului lui Dumnezeu care sa duca lucrarea pocaintei la alt nivel duhovnicesc, superior.

Last edited by AlinB; 26.01.2013 at 01:35:14.
Reply With Quote
Vechi 26.01.2013, 01:32:50
iliegh
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de cezar_ioan Vezi mesajul
Nu, Ilie, nu ma refer la pasuire. Ziceam ca pur si simplu asa lucra Freud, pentru a elibera pe pacientii lui de supra-chinuri morale. (Se pare ca ei chiar aveau un mod foarte rigid si tzapanos de a se biciui-persecuta sufleteste, pietisti cu totul dealtfel...)

Sigur ca infractorul are posibilitatea de a obtine iertarea. Aceasta se face pur si simplu prin cainta, urmata de o vietuire bineplacuta Domnului. Noi, in Biserica, numim aceasta metanoia sau, pe romaneste, pocainta. Adica o viata de dragoste!....:) Plina de bucurii ale credintei in Hristos Domnul.
Deci am intuit corect. Daca era altfel, cum au mai sugerat altii inainte, ceva nu ar fi fost in regula, nu se potrivea cu putinul pe care-l stiu eu despre crestinism.

Practic, poti sa duci o viata de criminal si totusi sa castigi mantuirea. Asta e fabulos.
Reply With Quote
Vechi 26.01.2013, 01:39:32
iliegh
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul

Daca nu ma insel, Filocalia chiar recomanda ca omul sa caute sa dobandeasca acesta sensibilitate sufleteasca, la inceput mai "trupeste", prin aducerea aminte de pacate si mustare cu gandul, ca mai apoi prin aceasta nevointa spre pocainta sa faca loc harului lui Dumnezeu care sa duca lucrarea pocaintei la alt nivel duhovnicesc, superior.
Atunci te intreb si pe tine dece neaparat aceasta sensibilitate trebuie neaparat sa fie legata de ceva supranatural ? Nu exista simplu doar regrete sau pareri de rau, indreptari voluntare sau involuntare ale omului fara ajutorul lui Dumnezeu ?
Reply With Quote
Vechi 26.01.2013, 01:40:05
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Practic, poti sa duci o viata de criminal si totusi sa castigi mantuirea. Asta e fabulos.
Doar daca pui pocainta autentica intre cele doua.

Problema este ca pe masura ce te adancesti in "viata de criminal" sansale ca sa dobandesti acea pocainta scad considerabil.

Uneori, un chin teribil poate fi un ajutor in acest sens, dar nu neaparat - unul dintre talharii rastigniti langa Hristos, nu s-a abtinut sa-si dea in petec nici atunci.
Vechi 26.01.2013, 01:41:41
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Atunci te intreb si pe tine dece neaparat aceasta sensibilitate trebuie neaparat sa fie legata de ceva supranatural ? Nu exista simplu doar regrete sau pareri de rau, indreptari voluntare sau involuntare ale omului fara ajutorul lui Dumnezeu ?
Ba da, exista, ca doar Dumnezeu a pus constiinta in om, dar constiinta e un lucru delicat, fara Dumnezeu functioneaza slab si capricios.

De fapt cu cat esti mai departe de Dumnezeu, cu atat mai functioneaza mai prost spre deloc.
Cu cat te apropii, ea isi intra in drepturi, este mai ferma, categorica si pune omul pe drumul cel bun.

Last edited by AlinB; 26.01.2013 at 01:43:42.
Reply With Quote
Vechi 26.01.2013, 01:45:44
iliegh
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Ba da, exista, ca doar Dumnezeu a pus constiinta in om, dar constiinta e un lucru delicat, fara Dumnezeu functioneaza slab si capricios.

De fapt cu cat esti mai departe de Dumnezeu, cu atat mai functioneaza mai prost spre deloc.
Atunci inseamna ca suntem niste roboti programati. Tu spui ca ceea ce ni se pare noua un gand bun, de fapt de la Dumnezeu vine, care a implantat in noi un generator de ganduri bune. Bun. Cred ca mai spui ca fara sa crezi in Dumnezeu acel generator nu functioneaza.

Ceva nu se leaga.

Ori a implantat un generator (suflet sa zicem) care functioneaza singur in orice conditii
ori nu a implantat nimic si totul vine de la El prin credinta

Alege
Reply With Quote
Vechi 26.01.2013, 01:58:52
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
Tu spui ca ceea ce ni se pare noua un gand bun, de fapt de la Dumnezeu vine,
Absolut corect.

Citat:
care a implantat in noi un generator de ganduri bune.
Relativ corect: aici e cu discutie.

Citat:
Cred ca mai spui ca fara sa crezi in Dumnezeu acel generator nu functioneaza.
Nu are merit. Nu exista merit decat din colaborarea omului cu Dumnezeu. Poti sa ai cele mai minunate ganduri si chiar fapte. Daca nu ai credinta, nu ai merit, iar fara merit nu ai mantuire.
Cine ne-a spus noua asta ? Dumnezeu. "Cine nu aduna cu Mine, risipeste".

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Dumnezeu nu ne lasă când avem credință și nădejde. dorinastoica14 Generalitati 22 01.04.2013 11:17:13
Iarta-ma ! dorinastoica14 Pocainta 88 31.12.2012 16:21:13
Dumnezeu iarta dar nu uita ladyanda Generalitati 22 06.06.2011 21:05:52
Scuze, iarta-ma, nu pot Florin-Ionut Din Noul Testament 34 01.01.2011 21:59:48
nimic fara dumnezeu iulia_amy2003 Generalitati 1 01.09.2008 22:04:17