Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Istoria bisericii
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 26.01.2013, 18:27:00
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Dumitru73 Vezi mesajul
nu am spus atee, ci laică.
dar dacă umpli clase cu icoane, mai este neutră?
O icoana pe un perete nu schimba caracterul spatiului de invatamant, ce nu devine un lacas de cult, asa cum prezenta unor ghivece la fereastra nu transforma spatiul de invatamant intr-o sera, ci exprima ceva din personalitatea acelor elevi.

Last edited by ioanna; 26.01.2013 at 18:30:43.
Reply With Quote
Vechi 26.01.2013, 18:46:05
Mihailc Mihailc is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.03.2008
Implicit

Citat:
@ mihailc
am zis eu ceva de scoaterea icoanelor din biserici?!
dădeam doar o definiție scurtă a iconoclasmului.
so încercăm o diferențiere a acelei perioade față de mișcările de azi.
Ai dat o "definiție" mai mult decât superficială. Termenul "iconoclasm" a primit update-uri semantice importante în cultura modernă și postmodernă, dar temele de bază rămân cele din iconoclasmul bizantin. Depinde însă în ce direcție zburdă discuția....

Ai ignorat însă partea mai importantă a replicii mele. I se poate contesta icoanei statutul de artă?
Dacă unii spun că da atunci au de muncit să demonteze niște argumente foarte puternice, după cum am schițat în mesajul anterior.

Dacă nu, atunci nu se mai pune problema scoaterii icoanelor din școli, fiindcă asta ar însemna să cenzurezi pe criterii arbitrare accesul la o formă de expresie artistică, parte din patrimoniul culturii universale.
Vechi 26.01.2013, 19:13:20
nutucutu nutucutu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.08.2010
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
atat ai înțeles tu din democrație?! că este o dictatură a majoritatii?
De-ar fi dictatura majoritatii! Din pacate democratia e dictatura minoritatii. Minoritate care "lupta pentru drepturi" si care se bazeaza pe imensa majoritate indiferenta si molesita. Aceasta minoritate isi aroga din start pretentia ca indiferentii sunt de partea lor.

Legalizarea avorturilor, a casatoriilor homosexuale, dreptul la eutanasiere asistata, toate sunt lucruri castigate de niste minoritati care s-au bazat pe indiferenta majoritatii.
Reply With Quote
Vechi 26.01.2013, 19:21:28
Dumitru73's Avatar
Dumitru73 Dumitru73 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.02.2010
Locație: București
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioanna Vezi mesajul
O icoana pe un perete nu schimba caracterul spatiului de invatamant, ce nu devine un lacas de cult, asa cum prezenta unor ghivece la fereastra nu transforma spatiul de invatamant intr-o sera, ci exprima ceva din personalitatea acelor elevi.
dacă nu schimba nimic, de ce vă cramponati și cereți obsesiv icoane în sălile de clasă?
Reply With Quote
Vechi 26.01.2013, 19:27:56
Dumitru73's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihailc Vezi mesajul
Ai dat o "definiție" mai mult decât superficială. Termenul "iconoclasm" a primit update-uri semantice importante în cultura modernă și postmodernă, dar temele de bază rămân cele din iconoclasmul bizantin. Depinde însă în ce direcție zburdă discuția....

Ai ignorat însă partea mai importantă a replicii mele. I se poate contesta icoanei statutul de artă?
Dacă unii spun că da atunci au de muncit să demonteze niște argumente foarte puternice, după cum am schițat în mesajul anterior.

Dacă nu, atunci nu se mai pune problema scoaterii icoanelor din școli, fiindcă asta ar însemna să cenzurezi pe criterii arbitrare accesul la o formă de expresie artistică, parte din patrimoniul culturii universale.
de asta puneți icoane în clase, pentru că sunt opere de artă?!
m-ai făcut să zâmbesc :)
Reply With Quote
Vechi 26.01.2013, 19:32:10
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Implicit

Citat:
dacă nu schimba nimic, de ce vă cramponati și cereți obsesiv icoane în sălile de clasă?
Eu nu cer icoane in scoli, am spus sa fie lasate daca s-au pus, nu sa fie date jos. De ce spun asta? Din acelasi motiv pentru care tu, recunoscand ca icoana n-are o influenta nociva asupra elevilor, insisti totusi sa o dea jos .... din principiu.
Reply With Quote
Vechi 26.01.2013, 19:38:43
bluester's Avatar
bluester bluester is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.01.2012
Locație: Constanta
Implicit

Citat:
Ioanna a explicat foarte bine ... insa trebuie sa cititi pana la capat :
Citat:
În prealabil postat de ioanna Vezi mesajul
Reply With Quote
Vechi 26.01.2013, 19:44:14
nutucutu nutucutu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.08.2010
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
Eu doresc obsesiv pastrarea icoanelor in scoli pentru ca ele nu deranjeaza pe nimeni, cu exceptia slujitorilor celui rau. Pentru ca icoanele ii spun celui rau ca avem un Stapan, iar acesta este Stapanul Universului.Pentru ca ne ajuta sa ne amintim ce modele minunate si demne de urmat avem, mult deasupra tuturor marilor conducatori de osti, de state, sau alte personalitati despre care se invata in scoala. Pentru ca eu chiar as apela la ele, daca as mai fi eleva, iar mie mi-ar folosi.
Reply With Quote
Vechi 26.01.2013, 20:03:45
Dumitru73's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de nutucutu Vezi mesajul
De-ar fi dictatura majoritatii! Din pacate democratia e dictatura minoritatii. Minoritate care "lupta pentru drepturi" si care se bazeaza pe imensa majoritate indiferenta si molesita. Aceasta minoritate isi aroga din start pretentia ca indiferentii sunt de partea lor.

Legalizarea avorturilor, a casatoriilor homosexuale, dreptul la eutanasiere asistata, toate sunt lucruri castigate de niste minoritati care s-au bazat pe indiferenta majoritatii.
democrația se bazează pe dreptul și libertatea individului.
cu o singură excepție: libertatea ta nu trebuie să o ingradeasca pe a mea.
cu alte cuvinte, am dreptul să fac orice, atât timp cât nu te afectează.
Reply With Quote
Vechi 26.01.2013, 20:06:43
DragosP's Avatar
DragosP DragosP is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Implicit

Asta s-o crezi tu.
Reply With Quote
Răspunde