Citat:
În prealabil postat de cezar_ioan
c) Cel mai simplu criteriu pentru o oarecare linistire in privinta starii cuiva (imbunatatit sau nu) sunt "roadele Duhului". Le stii prea bine, nu le mai enumar.
Sa ne ajute Bunul Dumnezeu sa ne concentram pe linistirea noastra, mai intai, pentru a putea sa reincepem lucrarea frumoasei pocainte. AMIN+
|
Bun raspuns ai dat! Roadele duhului si masura in care acestea izvorasc din fiecare sunt si masura duhovniceasca a fiecaruia. Cel ce cauta binele, recunoaste roadele duhului, cel ce cauta desertaciune, pe omul bland si iertator il socoteste a fi un prost. Pe cel ce
nu cauta a se capatui, sau a se urca si a porunci peste ceilalti, deasemenea il pune la talpa societatii. Curata camatarie!
Propun sa facem niste sondaje prin satele romanesti, de ortodocsi, si sa esantionam batrani si tineri, femei si barbati, spre a descoperi procentul celor din primul caz si pe al celor din cazul al doilea, din exemplul celor doi crestini cu intelegeri diferite? Eu unul, avand experienta in acest sens, pot sugera chiar de acum o marja a raspunsului. 75-80% mireni de parte barbateasca se afla in primul caz, 15-20%dintre ei deja nu mai au legatura cu biserica, ci numai cu crisma satului, iar 5% or fi avut norocul de un preot pun, care a avut si el parte de o instruire buna si s-or afla in cazul al doilea. In randul femeilor, om avea un 7-9% din cazul al doilea, procentul femeilor care merg la biserica fiind mai mare decat al barbatilor.
Deci iata cuantumul Ortodoxiei din Romania : 5-9%. Restul se inchina la dumnezeu strain, idol proiectat din ratacirea unora si intretinut de lacomia celor ce mulg "turmele". Desi mai toti se imbraca la fel si rostesc aceleasi cuvinte, trairea este alta. Si nu vorbesc de fierbinteala si devotamentul fiecaruia, pe care numai Domnul le stie. Ci despre trairea ce deriva dintr-o credinta defecta si dintr-o cateheza beteaga. De unde roadele duhului, la cel ce se inchina unui tiran atotputernic? De unde "roadele duhului" in formalismul literei Legii?