Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Intrebari utilizatori
Răspunde
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #31  
Vechi 13.03.2013, 13:04:44
Mihailc Mihailc is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 15.03.2008
Mesaje: 3.251
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cezar_ioan Vezi mesajul
Aici - "recunoaștem în anumite atitudini religioase exclusiviste focare de comportament, mod de gândire și de existență cu potențial schizoid." găsesc o mică problemă de interpretare:
a) aceste atitudini sunt focare cu potențial schizoid SAU
b) focarul schizoid al unei persoane se exprimă ȘI prin tulburări ale vieții de credință?

Înțeleg că una este afirmația "creștinismul are potențial schizofrenogen"
și alta e afirmația "tulburarea schizo se exprimă prin dezordine inclusiv în viața de credință".

Opinia mea este că:
a) tocmai pentru că suntem bolnavi, în multe și felurite ipostaze, Hristos ne-a dăruit Biserica drept Bolniță. Cine se ține de tratament, mai repede sau mai târziu, mai ușor sau mai greu, se face bine. Prin și în Biserică unde se manifestă Doctorul și Doctoria, adică Harul tămăduitor.
b) miezul vindecării în Biserică cred că este: nu asimilez Biserica la mine (adică renunț la pretenția nebunească a picăturii de a încorpora Oceanul) ci dimpotrivă, mă acomodez eu la viața Bisericii, detașîndu-mă treptat de maladivele mele atașamente infantile și devenind matur întru Hristos. Este o restructurare treptată a tuturor coordonatelor personale. Metanoia, pocăință.
Afirmația "creștinismul este schizofrenogen" conține deja în sine o analiză bazată pe schizein (ruptură, despărțire, scindare), fiindcă se întemeiază pe omiprezentul păcat al generalizării abuzive.
Însă problema noastră nu-i senzația de jenă pe care ne-o produce o asemenea etichetă arbitrară , ci faptul că ea pornește de la un sâmbure de adevăr prezentat drept copac.

Creștinismul a suferit de-a lungul și de-a latul istoriei sale, de numeroase forme de tulburări schizofrenice pe care le-a numit erezii. Erezia este în mod limpede un exemplu de ruptură cu realitatea și înlocuirea acesteia cu o alternativă halucinantă, iluzorie, falsă dar suficient de consistentă fenomenologic pentru a părea veridică.

La nivelul persoanei, potențialul schizoid se manifestă ca o erezie în miniatură, prin confundarea ansamblului realității cu bucățica de realitate accesibilă înțelegerii cuiva. Sfântul Isaac Sirul atrăgea atenția asupra faptului că cel care se luptă din răsputeri pentru a-și impune înțelegerea lui limitată, particulară ca viziune universală se asemănă cu o broască ce trăiește într-un puț și se ostenește să convingă pe toată lumea că cerul are forma marginilor puțului și nimic mai mult. Or creștinul, spune marele sirian, își va concentra efortul pe ieșirea din puț și abia apoi va descrie, dacă e cazul, forma cerului.

În ziua de azi gălăgia din jurul creștinismului (și a metafizicii în general) acoperă tăcerea plină de conținuturi a adevăraților trăitori. De exemplu noi, ortodocșii din vremea de acum, suntem ca niște mașini cu motoare excepționale dar fără roți. Și ne cam place să ne ambalăm la maxim, să arătăm altora ce propulsoare grozave avem dar rămânem tot pe loc ca toți ceilalți. Un astfel de comportament nu seamănă cumva prea tare cu o schizein între vorbă și faptă, potențial și real, teorie și practică?

.
__________________
Prostul este dușmanul a ceea ce nu cunoaște (Ibn Arabi)
Reply With Quote
  #32  
Vechi 14.03.2013, 01:22:38
cezar_ioan cezar_ioan is offline
Banned
 
Data înregistrării: 16.11.2012
Locație: Benidorm, Hotel Bali
Mesaje: 1.946
Implicit

Sunt de acord cu modul în care ai expus aici lucrurile. Chiar îți mulțumesc pentru modul cum ai abordat chestiunea, îmi place, e limpede și sugestiv, îmi aduce unele clarificări.
Iar eu aș evita utilizarea unei terminologii care să facă trimiteri, fie și metaforice, către schizofrenie deoarece psihopatologia acordă, la propriu, alte semnificații și descrie alte implicații când abordează tulburările din sfera schizo. Îmi pare folositor mai degrabă să rafinăm exercițiul înțelegerii și exprimării rămânînd cantonați în limbajul consacrat al Bisericii. Ceea ce, poate, însă, nu e tocmai ușor pentru mulți dintre noi.
Când spui la final "Un astfel de comportament nu seamănă cumva prea tare cu o schizein între vorbă și faptă, potențial și real, teorie și practică?" eu rezonez așa:
- psihologic (mai exact în duhul disciplinei Psihologia Persoanei), discrepanța dintre vorbă și faptă caracterizează strict unitatea caracterului, o însușire de ansamblu a acestei componete relațional-valorice a oricărei persoane. Când unitatea caracterului este mică sau lipsește de-a binelea, eu înțeleg că ne aflăm în domeniul tulburărilor de caracter, iar nu al psihozelor. E drept însă că psihologia și psihopatologia consideră tulburările de personalitate ca fiind foarte apropiate de schițarea unei nebunii în miniatură. Nu însă, propriu-zis, psihoză.
- distanța dintre potențial și actualizare (sau real, precum spui), este, de data aceasta, o problemă din perimetrul psihologiei dezvoltării. Iarăși, deși e vorba despre o neîmplinire, suntem departe de a acorda înțelegerea de psihoză. Nu numai fenomenologia e diferită, dar și "tratamentul" e net diferit.
- în fine, raportul dintre teorie și practică mă duce mai întâi la o abordare mai degrabă filosofică, iar psihologic mă ademenește către luarea în considerare a unei intervenții pe linia dezvoltării abilităților și competențelor (care sunt "out-puturi", programe "periferice", executive în sistemul uman). Iarăși nu poate fi vorba despre schizofrenie.

Neavînd cărțile la mine, am răsfoit Wikipedia și am găsit un paragraf care mi se pare relevant pentru discuția de față:


Clasificarea schneideriană

La începutul secolului al XX-lea, psihiatrul Kurt Schneider a efectuat liste cu forme de simptome psihotice despre care credea că diferențiază schizofrenia de alte tulburări psihotice. Ele sunt numite simptome de prim rang sau simptomele de prim rang ale lui Schneider. Ele includ:[16]

delirul de a fi controlat de o forță externă;
credința că gândurile sunt inserate sau sustrase din mintea conștientă a pacientului;
credința că gândurile proprii sunt difuzate altor oameni
auzirea de voci halucinatorii care comentează gândurile sau acțiunile sale sau care conversează cu alte voci halucinatorii.

Deși ele au contribuit semnificativ la criteriile actuale de diagnostic, sensibilitatea și specificitatea simptomelor de prim rang a fost pusă la îndoială. O trecere în revistă a studiilor de diagnoză efectuate între 1970 și 2005 a aflat că ele nu permit nici confirmarea nici respingerea pretențiilor lui Schneider, sugerând ca simptomele de prim rang să capete un rol secundar în analizele viitoare ale sistemelor de diagnostic.[17]
Simptome pozitive și simptome negative

Schizofrenia este adesea descrisă în termeni de simptome pozitive și simptome negative (sau de lipsă).[18] Simptomele pozitive sunt cele pe care cei mai mulți subiecți nu le au în mod obișnuit, dar care sunt prezente la persoanele cu schizofrenie. Ele includ delir, gânduri și vorbire dezorganizate, halucinații tactile, auditive, vizuale, olfactive și gustative, considerate în mod tipic drept manifestări psihotice.[19] Halucinațiile sunt de asemenea în mod tipic legate de conținutul temei delirului.[20] Simptomele pozitive răspund în general bine la medicamente.[20]

Simptomele negative sunt deficiențe ale răspunsurilor emoționale normale sau ale altor procese de gândire și răspund mai puțin la medicamente.[6] Ele includ de obicei emoții și afect plat sau lipsit de sensibilitate, sărăcia vorbirii (alogie), neputința de a experimenta plăcerea (anhedonie), lipsa dorinței de a forma relații sociale (asocialitate) și lipsa motivației (avoliție). Cercetările sugerează că simptomele negative contribuie mai mult decât simptomele pozitive la proasta calitate a vieții, la handicapuri funcționale și la a deveni o povară pentru alții.[21] Persoanele cu simptome preponderent negative pot avea adesea un trecut de proastă adaptare înaintea apariției bolii, iar răspunsul la medicamente este adesea limitat.[6][22]


Una peste alta, îți mulțumesc, dragă Mihail, pentru cuvântul tău elocvent!

Last edited by cezar_ioan; 14.03.2013 at 01:43:56.
Reply With Quote
  #33  
Vechi 16.03.2013, 13:52:08
fallen fallen is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 21.03.2011
Locație: bucuresti
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.250
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru fallen
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cezar_ioan Vezi mesajul

delirul de a fi controlat de o forță externă;
credința că gândurile sunt inserate sau sustrase din mintea conștientă a pacientului;
cam asta sustinea "internautul" in cauza ca se intimpla cu bolnavul "credincios" : ca ajunge sa fie controlat efectiv de o forta dinafara - Dumnezeu sau diavolul- si ca ajunge sa creada ca gindurile ii sunt inserate in minte de Unul sau altul.
Reply With Quote
  #34  
Vechi 16.03.2013, 13:54:03
fallen fallen is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 21.03.2011
Locație: bucuresti
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.250
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru fallen
Implicit

un "potential schizoid" ma tem ca va avea loc in saptamana mare anul acesta ; jumate sau mai mult din cei apropiati vor face gratare de 1 mai la iarba verde, in timp ce restul adica noi vom impreuna patimi cu Mantuitorul...

...daca tot vb de patologie, imi permit sa intreb ceva pe specialisti: la limita dintre somn si veghe, e normal sa adormim si sa visam ceva anume, dar inca sa auzim de afara, din mediu, zgomotele, sunetele de acolo, care sa se suprapuna intr-un fel neplacut, nepotrivit peste ce "simtim" in somn, in vis?
..cu riscul sa rideti de mine, va dau un ex concret ; sb trecuta seara am adormit si visam ca sunt la biserica la pomenirea mortilor, iar preotul ajunsese la citirea pomelnicelor si la un moment dat aud "asta de exemplu nu mai are nici o sansa" ( ca si cum afirmatia ar fi fost facuta de preot despre un "pomenit") si ma trezesc si constat ca afirmatia ii apartinea de fapt unui moderator tv....

PS : @Cezar : mutumim pt informatii ; daca mai doriti documentatie rapida si de calitate cel putin pertinenta si zic eu "consacrata", aici http://www.merckmanuals.com/professi...disorders.html

@alin : pe forumuri nu cauti de obicei specialisti, ci eventuali "colegi de suferinta', bolnavi cu mai multa expertienta ca tine, care poate ar putea sa iti impartasesca din experienta lor; poate unii se "lauda"- bravo lor daca au cu ce, dar cei mai multi mie cel putin mi se pare ca mai mult se "plang".

Last edited by fallen; 16.03.2013 at 14:10:30.
Reply With Quote
  #35  
Vechi 16.03.2013, 17:11:54
celestial_pottery
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Citat:
În prealabil postat de fallen Vezi mesajul
un "potential schizoid" ma tem ca va avea loc in saptamana mare anul acesta ; jumate sau mai mult din cei apropiati vor face gratare de 1 mai la iarba verde, in timp ce restul adica noi vom impreuna patimi cu Mantuitorul...

...daca tot vb de patologie, imi permit sa intreb ceva pe specialisti: la limita dintre somn si veghe, e normal sa adormim si sa visam ceva anume, dar inca sa auzim de afara, din mediu, zgomotele, sunetele de acolo, care sa se suprapuna intr-un fel neplacut, nepotrivit peste ce "simtim" in somn, in vis?
..cu riscul sa rideti de mine, va dau un ex concret ; sb trecuta seara am adormit si visam ca sunt la biserica la pomenirea mortilor, iar preotul ajunsese la citirea pomelnicelor si la un moment dat aud "asta de exemplu nu mai are nici o sansa" ( ca si cum afirmatia ar fi fost facuta de preot despre un "pomenit") si ma trezesc si constat ca afirmatia ii apartinea de fapt unui moderator tv....

PS : @Cezar : mutumim pt informatii ; daca mai doriti documentatie rapida si de calitate cel putin pertinenta si zic eu "consacrata", aici http://www.merckmanuals.com/professi...disorders.html

@alin : pe forumuri nu cauti de obicei specialisti, ci eventuali "colegi de suferinta', bolnavi cu mai multa expertienta ca tine, care poate ar putea sa iti impartasesca din experienta lor; poate unii se "lauda"- bravo lor daca au cu ce, dar cei mai multi mie cel putin mi se pare ca mai mult se "plang".
In nici un caz nu e vorba de rade de dvs.; se poate intampla oricui; mie, unuia, de exemplu, nu; dorm ca busteanul. Insa intamplarea relatata de dvs., ca fapt in sine, este amuzanta.
Reply With Quote
  #36  
Vechi 16.03.2013, 22:03:48
cezar_ioan cezar_ioan is offline
Banned
 
Data înregistrării: 16.11.2012
Locație: Benidorm, Hotel Bali
Mesaje: 1.946
Implicit

Citat:
În prealabil postat de fallen Vezi mesajul
cam asta sustinea "internautul" in cauza ca se intimpla cu bolnavul "credincios" : ca ajunge sa fie controlat efectiv de o forta dinafara - Dumnezeu sau diavolul- si ca ajunge sa creada ca gindurile ii sunt inserate in minte de Unul sau altul.
Noi, creștinii, nu afirmăm că suntem "controlați" de Dumnezeu. Nu cunoaștem această experiență a "controlului" din nici o sursă, fie ea din afara noastră sau din propria experiență personală.
Sfinții noștri nu au mărturisit niciodată că sunt "controlați" de Dumnezeu.
Biserica nu a mărturisit niciodată că suntem "controlați" de Dumnezeu.
Domnul Însuși, Fiul lui Dumnezeu Întrupat, nu a afirmat niciodată că a fost "controlat". Pe toate le-a făcut Liber, pe toate le-a asumat, cu Totul încredințat, credincios Tatălui și Sfântului Duh, cu smerenie și iubire jertfelnică desăvârșite. Pentru mântuirea noastră, pentru ieșirea noastră din robia întunericului, din umbra morții.

Drepții noștri, proorocii și bunii patriarhi ne-au purtat, fiecare cu slujirea lui sfântă, pe firul veșnic viu al Libertății.
Încercați cu grele ispitiri, cu suferințe dincolo de puterea noastră de înțelegere omenească, ei au sfârșit mereu în lauda Dumnezeirii, topindu-se pe ei înșiși ca lumânare în Lumina Sfântă. Cântec de laudă au fost ei! Ode înlănțuite în Simfonia Dumnezeirii!

Preasfânta Născătoare de Dumnezeu a ales LIBERĂ să fie, de la 3 ani, Fecioara Dumnezeirii, a ales LIBERĂ să slujească în Templu, cu toată Bucuria, a ales LIBERĂ să fie logodnica dreptului și bunului Iosif, a ales LIBERĂ să poarte în PREACURATUL EI TRUP pe Domnul Dumnezeul nostru. Arhanghelul Gavriil nu a forțat-o să devină Mama Pruncului ci i-a înălțat la Ceruri Libertatea de alegere: a fi sau a nu fi Mama Domnului? Iar Fecioara Preasfântă, făcîndu-se Părtașă și Îmreună-Săvârșitoare în vecii vecilor la mântuirea neamului omenesc, din LIBERĂ ȘI PREACURATĂ VOINȚĂ A ALES: Facă-se Voia Domnului cu bucurie (adică fără de frică de păcat) peste roaba Lui și iată, Doamne, roaba Ta pururi gata înaintea Feței Tale!...

Iată ce obârșie fără de asemănare are Libertatea noastră, a creștinilor!
Iată pe Tatăl nostru, iată Mama noastră!

Sfânta Biserică, începând cu Unul Domn Iisus Hristos și continuînd cu întreaga Tradiție
mărturisește
că omul este LIBER, avînd liberul arbitru pe care Bunul Dumnezeu ni l-a dăruit începînd cu Adam și cu Eva, pentru ca noi să alegem între Bine și Rău, între Dumnezeu și Mamona

și ne-a învățat că nu putem sluji și lui Dumnezeu și lui Mamona.

Suntem, așadar, liberi să ALEGEM oricînd și oriunde, prin noi ȘI prin Duhul.

Pocăința, proces fundamental al vieții creștinului, înseamnă tocmai aceasta: să ne lepădăm, în împreună-lucrare cu Duhul, de alegerile noastre de sclavi ai Mamonei și să dobândim, prin străduință personală și prin harul Duhului, capacitatea/demnitatea de a sluji tot mai vârtos, Domnului - Ușa noastră către Tatăl, Făcătorul cerului și al pământului.

Noi creștinii alegem, în măsura libertății inimii/minții/conștiinței noastre, să slujim lui Hristos împreună cu Duhul. Pentru că Îl iubim și pentru că Îi suntem cu totul recunoscători. Îl recunoaștem ca Domnul și Stăpânul vieții noastre, al Ordinii toate Celei Sfinte.
Și când nu reușim aceasta, noi ne deplângem alegerile greșite și/sau neputințele datorate firii păcătoase și slăbiciunilor, facem căință cu lacrimi amare și, avînd nădejde în Hristos, prin Duhul noi ne ridicăm de unde am căzut, oricât de adînc am fi răniți și striviți de păcatele noastre, și, astfel renăscuți slujim iarăși Domnului nostru, prin Duhul, nădăjduind la Mila Lui în care credem, precum credem în necuprinsa Lui Iubire, în necuprinsa (și UNICA) Lui Putere Salvatoare.


Domnul nostru nu ne controlează, întrucât noi cunoaștem temeinic și fără fisură, prin Duhul, că Domnul nostru nu e dictator, Domnul nostru Iisus Hristos nu este terorist, nu e tiran, nu e nimic cum se tot laudă (în) lumea aceasta că este ea, mincinoasa, târfa trecătoare și neputincioasă. Sărman vânzătoarea de iluzii de tinichea și mărgelușe...

Domnul nostru Iisus Hristos este SupraBun, SupraDrept, SupraIubitor ș.a.m.d., înțelegînd prin toate acestea că mintea noastră omenească nu este capabilă să Îi măsoare Dumnezeirea. Ci, doar, în cazul cel mai bun, să se bucure PRIN DUHUL ca o pregustare de Ea, Care ne umbrește pretutindeni și totdeauna și fără de care nimic nu este. AMIN+

Last edited by cezar_ioan; 16.03.2013 at 23:22:21.
Reply With Quote
  #37  
Vechi 16.03.2013, 23:31:10
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Mesaje: 32.330
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cezar_ioan Vezi mesajul
Noi, creștinii, nu afirmăm că suntem "controlați" de Dumnezeu. Nu cunoaștem această experiență a "controlului" din nici o sursă, fie ea din afara noastră sau din propria experiență personală.
Sfinții noștri nu au mărturisit niciodată că sunt "controlați" de Dumnezeu.
Biserica nu a mărturisit niciodată că suntem "controlați" de Dumnezeu.
Domnul Însuși, Fiul lui Dumnezeu Întrupat, nu a afirmat niciodată că a fost "controlat". Pe toate le-a făcut Liber, pe toate le-a asumat, cu Totul încredințat, credincios Tatălui și Sfântului Duh, cu smerenie și iubire jertfelnică desăvârșite. Pentru mântuirea noastră, pentru ieșirea noastră din robia întunericului, din umbra morții.

Drepții noștri, proorocii și bunii patriarhi ne-au purtat, fiecare cu slujirea lui sfântă, pe firul veșnic viu al Libertății.
Încercați cu grele ispitiri, cu suferințe dincolo de puterea noastră omenească, ei au sfârșit mereu în lauda Dumnezeirii, topindu-se pe ei înșiși ca lumânare în Lumina Sfântă. Cântec de laudă au fost ei! Ode înlănțuite în Simfonia Dumnezeirii!

Preasfânta Născătoare de Dumnezeu a ales LIBERĂ să fie, de la 3 ani, Fecioara Dumnezeirii, a ales LIBERĂ să slujească în Templu, cu toată Bucuria, a ales LIBERĂ să fie logodnica dreptului și bunului Iosif, a ales LIBERĂ să poarte în PREACURATUL EI TRUP pe Domnul Dumnezeul nostru. Arhanghelul Gavriil nu a forțat-o să devină Mama Pruncului ci i-a înălțat la Ceruri Libertatea de alegere: a fi sau a nu fi Mama Domnului? Iar Fecioara Preasfântă, făcîndu-se Părtașă și Îmreună-Săvârșitoare în vecii vecilor la mântuirea neamului omenesc, din LIBERĂ ȘI PREACURATĂ VOINȚĂ A ALES: Facă-se Voia Domnului cu bucurie (adică fără de frică de păcat) peste roaba Lui și iată, Doamne, roaba Ta pururi gata înaintea Feței Tale!...

Iată ce obârșie fără de asemănare are Libertatea noastră, a creștinilor!
Iată pe Tatăl nostru, iată Mama noastră!

Sfânta Biserică, începând cu Unul Domn Iisus Hristos și continuînd cu întreaga Tradiție
mărturisește
că omul este LIBER, avînd liberul arbitru pe care Bunul Dumnezeu ni l-a dăruit începînd cu Adam și cu Eva, pentru ca noi să alegem între Bine și Rău, între Dumnezeu și Mamona

și ne-a învățat că nu putem sluji și lui Dumnezeu și lui Mamona.

Suntem, așadar, liberi să ALEGEM oricînd și oriunde, prin noi ȘI prin Duhul.

Pocăința, proces fundamental al vieții creștinului, înseamnă tocmai aceasta: să ne lepădăm, în împreună-lucrare cu Duhul, de alegerile noastre de sclavi ai Mamonei și să dobândim, prin străduință personală și prin harul Duhului, capacitatea/demnitatea de a sluji tot mai vârtos, Domnului - Ușa noastră către Tatăl, Făcătorul cerului și al pământului.

Noi creștinii alegem, în măsura libertății inimii/minții/conștiinței noastre, să slujim lui Hristos împreună cu Duhul. Pentru că Îl iubim și pentru că Îi suntem cu totul recunoscători. Îl recunoaștem ca Domnul și Stăpânul vieții noastre, al Ordinii toate Celei Sfinte.
Și când nu reușim aceasta, noi ne deplângem alegerile greșite și/sau neputințele datorate firii păcătoase și slăbiciunilor, facem căință cu lacrimi amare și, avînd nădejde în Hristos, prin Duhul noi ne ridicăm de unde am căzut, oricât de adînc am fi răniți și striviți de păcatele noastre, și, astfel renăscuți slujim iarăși Domnului nostru, prin Duhul, nădăjduind la Mila Lui în care credem, precum credem în necuprinsa Lui Iubire, în necuprinsa (și UNICA) Lui Putere Salvatoare.


Domnul nostru nu ne controlează, întrucât noi cunoaștem temeinic și fără fisură, prin Duhul, că Domnul nostru nu e dictator, Domnul nostru Iisus Hristos nu este terorist, nu e tiran, nu e nimic cum se tot laudă (în) lumea aceasta că este ea, mincinoasa, târfa trecătoare și neputincioasă. Sărman vânzătoarea de iluzii de tinichea și mărgelușe...

Domnul nostru Iisus Hristos este SupraBun, SupraDrept, SupraIubitor ș.a.m.d., înțelegînd prin toate acestea că mintea noastră omenească nu este capabilă să Îi măsoare Dumnezeirea. Ci, doar, în cazul cel mai bun, să se bucure PRIN DUHUL ca o pregustare de Ea, Care ne umbrește pretutindeni și totdeauna și fără de care nimic nu este. AMIN+
Un cuvant de folos , Ioane si adaug ca de multe ori vrajmasul nevazut ne transmite in mintea noastra prin tot felul de ganduri trufase , nesupunerea , revolta , nedumerirea , ingrijorarea , ne indeamna in slujirea la doi stapani , amestecand in firea noastra patimasa binele cu raul , dand impresia ca suntem in boala si in suferinta , o boala pe care unii o trateaza ca o afectiune psihica , ca o tulburare psihica , si singurul remediu este indepartarea de aceasta "supunere "in fata lui Dumnezeru , ca doar suntem liberi sa alegem . . . ! Aici fratilor este marea marsavie si viclenie a diavolului , sa te aduca in stadiul de a te inrobi dupa buna lui placere , dand senzatia imbolnavirii mintii , caci acest amestec dintre bine si rau , aceasta slujire la doi stapani , la aceasta duce inevitabil .
Solutia sta in manile noastre , in vointa noastra , si nu in ultimul rand in ajutorul lui Dumnezeu .
Scria cineva din redactia blogului meu despre iertare si iubire , esenta curatirii noastre , si cred , sunt convins ca atunci cand vom reusi cu adevarat sa iertam si sa iubim cu adevarat , Il vom cunoaste pe Dumnezeu , si toate tulburarile se vor risipi precum ceata sau fumul .
Iata ce scria colegul meu de blog :
" Cea mai mare virtute creștină este iubirea. Ea este viața noastră și avem nevoie de ea ca de aer. De aceea, spune Sfîntul Evanghelist Ioan: Dumnezeu este iubire. Iar iertarea, împăcarea, milostenia, cercetarea bolnavilor, primirea străinilor și altele asemenea sînt fiicele cele mai mari ale iubirii creștine.
Iubirea de Dumnezeu și iubirea de aproapele, sînt poruncile cele mai mari din Sfînta Evanghelie care stau la temelia mîntuirii noastre. De felul cum vom ști să iertăm, să ajutăm pe aproapele, să răbdăm pe toți, să facem pace, să nu ne răzbunăm, de aceasta depinde pacea noastră, bucuria vieții noastre, mîntuirea fiecăruia dintre noi.
Sfântul Ioan Evanghelistul spune că nu poate cineva să-L iubească pe Dumnezeu, dacă nu iubește pe semenul său. Prin urmare, cine nu are o relație cu semenii săi, nu poate spera la o relație cu Dumnezeu. Iar cine nu iartă pe semenul său, nici nu poate avea o relație cu acela, pentru că iertarea este singura cale de a menține sau reface relația cu semenul. Nu există altă cale.
Neputințele noastre generează permanent conflicte și tensiuni între oameni, între prieteni, între soți, între părinți și copii, între vecini, între colegi. Nu există altă cale de depășire reală și în fapt a conflictelor, a tensiunilor, a certurilor decât iertarea. Iertarea este cea care elimină totul.
Nu poate fi înțeleasă însemnătatea vitală a iertării decât de aceia care au înțeles că cel mai important lucru pentru viața lor este relația cu cei din jur, și, mai mult decât atât, calitatea acestei relații. Cel care iubește cu adevărat, cel căruia i se topește inima de dor după o persoană dragă, cel care trăiește bucuria vederii prietenilor, acela va înțelege cât de necesară și benefică este iertarea pentru recuperarea relației, atunci când aceasta este afectată de slăbiciunile noastre sau de ispitele venite de la terți sau de la vrăjmașul."
Post binecuvantat si multa liniste sa aveti !
__________________
Biserica este dragoste, așteptare și bucurie.
(Părintele Alexander Schmemann)

Last edited by cristiboss56; 16.03.2013 at 23:35:29.
Reply With Quote
  #38  
Vechi 17.03.2013, 00:03:40
dobrin7m's Avatar
dobrin7m dobrin7m is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 02.08.2010
Locație: Londra
Religia: Ortodox
Mesaje: 3.926
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cezar_ioan Vezi mesajul
Noi, creștinii, nu afirmăm că suntem "controlați" de Dumnezeu. Nu cunoaștem această experiență a "controlului" din nici o sursă, fie ea din afara noastră sau din propria experiență personală.
Da, nu suntem controlati de Dumnezeu, in aceasta privinta frumos cuvantul tau. Insa: suntem robii pacatului, care ne conduce si ne poarta pe noi pacatosii. Sigur avem libertatea alegerii de a spune stop pacatului.

De folos pentru Fallen in discutia sa cu "internautul" eu cred ca este cuvantul Sf. Siluan Athonitul care expune complet starea de fapt in care ne gasim cu totii.

"<<Doamne, oamenii au uitat de Tine, Făcătorul lor, și își caută slobozenia, neînțelegând că Tu ești milostiv și iubești pe păcătoșii ce se pocăiesc, și le dai harul Duhului Tău cel Sfânt>>.

Rugându-se Dumnezeului celui atoatecunoscător Starețul nu grăiește multe cuvinte și nu își lămurește gândurile. <<Oamenii își caută slobozenia>>, adică în afara lui Dumnezeu, în afara adevăratei vieți, acolo unde ea nu este și nu poate fi, unde este <<întunericul cel mai din afară>>, căci slobozenia nu este decât acolo unde nu este moarte, unde este adevărata vecinica ființare, adică în Dumnezeu.

<<Tu ești milostiv, și le dai harul Sfântului Duh>>. Dumnezeu dă darul Sfântului Duh, iar atunci omul devine slobod. <<Unde este Duhul Domnului, acolo este slobozenia>> (2 Cor. 3: 17). <<Tot cel ce săvârșește păcatul, rob este păcatului. Și robul nu rămâne în casă în veac. Deci de va slobozi pre voi Fiul, cu adevărat slobozi veți fi>> (Io. 8: 34-36).

În rugăciunea născută din har, cunoașterea ființială – sau din cercare, așa cum spunea Starețul – a slobozeniei omului este cât se poate de adâncă. El din tot sufletul recunoștea că adevărata robie este una singură – robia păcatului; că adevărata libertate este una singură – învierea în Dumnezeu.

Câtă vreme omul nu și-a dobândit cea întru Hristos înviere, totul în el va rămâne scâlciat de frica morții și, prin urmare, de robia păcatului. Iar dintre cei scâlciați, ce nu au cunoscut încă harul învierii, vor scăpa doar acei despre care s-a spus: <<Fericiți cei ce nu au văzut, dar au crezut>>.

“Cuviosul Siluan Athonitul” – Arhimandritul Sofronie, traducere din limba rusă Ierom. Rafail (Noica), editura Reîntregirea, Alba Iulia – 2009

http://siluanathonitul.wordpress.com...bia-pacatului/

Fallen, incearca prin rugaciune sa primesti har in cuvintele tale sa il faci pe acel om sa inteleaga ca nu negand existenta lui Dumnezeu si a diavolului isi rezolva propria libertate.
__________________
"De carma mintii atarna incotro pornim si unde mergem.
Adevarul este fiinta vie.
Gandurile omului nu sunt ca si gandurile Domnului.
Credinciosul in Dumnezeu depaseste limitele omului.
Nu sunteti voi cautand pe Iisus? Voi stiti despre Iisus o multime de lucruri dar nu il stiti pe El. Si pana nu Il gasesti pe Dumnezeu, nu te afli nici pe tine, nu-ti gasesti nici sensul tau nici sensul lumii." Cuv. Arsenie Boca

Last edited by dobrin7m; 17.03.2013 at 00:05:44.
Reply With Quote
  #39  
Vechi 17.03.2013, 00:14:58
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Mesaje: 32.330
Implicit

Citat:
În prealabil postat de dobrin7m Vezi mesajul
. Insa: suntem robii pacatului, care ne conduce si ne poarta pe noi pacatosii. Sigur avem libertatea alegerii de a spune stop pacatului.
"Că de veți ierta oamenilor greșealele lor, ierta-vă și vouă Tatăl vostru Cel ceresc; Iar de nu veți ierta oamenilor greșealele lor, nici Tatăl vostru nu vă va ierta greșealele voastre. Când postiți, nu fiți triști ca fățarnicii; că ei își smolesc fețele, ca să se arate oamenilor că postesc. Adevărat grăiesc vouă, și-au luat plata lor. Tu însă, când postești, unge capul tău și fața ta o spală, Ca să nu te arăți oamenilor că postești, ci Tatălui tău care este în ascuns, și Tatăl tău, Care vede în ascuns, îți va răsplăti ție. Nu vă adunați comori pe pământ, unde molia și rugina le strică și unde furii le sapă și le fură. Ci adunați-vă comori în cer, unde nici molia, nici rugina nu le strică, unde furii nu le sapă și nu le fură. Căci unde este comoara ta, acolo va fi și inima ta."

@dobrin7m
Nu-i deloc ușor să renunți la disprețul față de alții, acordând iertare, dar mai greu e să te dai jos de pe aparenta superioritate și să ceri iertare. Cel care a îndeplinit aceste cereri, și-a pregătit inima să-L primească pe Hristos.
__________________
Biserica este dragoste, așteptare și bucurie.
(Părintele Alexander Schmemann)
Reply With Quote
  #40  
Vechi 17.03.2013, 00:45:26
dobrin7m's Avatar
dobrin7m dobrin7m is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 02.08.2010
Locație: Londra
Religia: Ortodox
Mesaje: 3.926
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cristiboss56 Vezi mesajul
"Că de veți ierta oamenilor greșealele lor, ierta-vă și vouă Tatăl vostru Cel ceresc; Iar de nu veți ierta oamenilor greșealele lor, nici Tatăl vostru nu vă va ierta greșealele voastre. Când postiți, nu fiți triști ca fățarnicii; că ei își smolesc fețele, ca să se arate oamenilor că postesc. Adevărat grăiesc vouă, și-au luat plata lor. Tu însă, când postești, unge capul tău și fața ta o spală, Ca să nu te arăți oamenilor că postești, ci Tatălui tău care este în ascuns, și Tatăl tău, Care vede în ascuns, îți va răsplăti ție. Nu vă adunați comori pe pământ, unde molia și rugina le strică și unde furii le sapă și le fură. Ci adunați-vă comori în cer, unde nici molia, nici rugina nu le strică, unde furii nu le sapă și nu le fură. Căci unde este comoara ta, acolo va fi și inima ta."

@dobrin7m
Nu-i deloc ușor să renunți la disprețul față de alții, acordând iertare, dar mai greu e să te dai jos de pe aparenta superioritate și să ceri iertare. Cel care a îndeplinit aceste cereri, și-a pregătit inima să-L primească pe Hristos.
Poti sa explici ca nu inteleg. Ma acuzi de ceva? Am facut cumva referire la tine?

Ma gandeam ca noi oamenii suntem pacatosi si pacatele ce le avem in noi ne robesc. Eu nu pot spune despre mine ca nu am pacate. in acest context sunt roaba pacatului cu care inca ma mai lupt. Aici ma gandeam, fara urma de dispret fata de nimeni. Ma gandeam la atei care resping pe Dumnezeu crezand ca rezolva problema libertarii. Nu iti inteleg atitudinea si riposta.

Vroiam sa fie cuvantul lui Ioan Cezar complet, deci sa nu uitam ca da , nu ne controleaza Dumnezeu insa ne controleaza pacatul din noi, si asta pe toti care se considera pacatosi.
Dar e cineva care crede ca nu e pacatos? De aceea am adus cuvantul Sf. Siluan.

Am gresit cumva cuiva si nu am cerut iertare/? Ti-am gresit eu tie sa nu iti cer iertare pentru greseala? Cristi cand te vei lasa de viclenii sufletesti? cand vei inceta sa vezi in aproapele tau numai rai si dispretuitori? Se vede ca ai ceva personal cu mine si incerci sa ma jignesti chiar si cand nu am treaba cu tine. E alegerea ta sa ai astfel de atitudine tocmai in post si tocmai dupa cuvantul iertarii.

Cristi, nu stiu cum te consideri tu, daca te consideri drept si cuvantul expus de mine al Sf. Siluan te-a jignit te rog sa ma ierti , nu am avut intentia sa te jignesc cu cuvintele sfantului ( ma gandesc ca acesta este singurul motiv al ripostei tale ca te consideri altfel decat expune sfantul, adica drept), eu insa port pacate, sunt constienta de ele, si recunosc ca ma lupt sa scap din robia lor. In privinta aceasta sunt de acord cu cei multi sfinti ai nostri care spun ca tot omul pacatuieste dar important este sa pacatuim cat mai putin , si sa incercam sa ne indreptam sufletele.

Intru-cat eu consider ca sunt mai pacatoasa decat tine, cuvintele sfantului de mai sus se refera doar la mine si la nimeni altcineva ca nu cumva sa mai supar pe cineva . Te asigur, martor mie Dumnezeu, ca imi stie inima ca nu ma gandeam la tine si la pacatele tale daca le ai ci ma gandeam la oameni in general si la atei in special ca era vorba de un internaut interlocutor al lui fallen.
__________________
"De carma mintii atarna incotro pornim si unde mergem.
Adevarul este fiinta vie.
Gandurile omului nu sunt ca si gandurile Domnului.
Credinciosul in Dumnezeu depaseste limitele omului.
Nu sunteti voi cautand pe Iisus? Voi stiti despre Iisus o multime de lucruri dar nu il stiti pe El. Si pana nu Il gasesti pe Dumnezeu, nu te afli nici pe tine, nu-ti gasesti nici sensul tau nici sensul lumii." Cuv. Arsenie Boca
Reply With Quote
Răspunde