Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 17.03.2013, 20:48:38
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de antoniap Vezi mesajul
Am urmarit discursul lui Danion Vasile de la miting si nu am ce sa-i reprosez.
Așa este. Dar ce facem ducem lipsă de duhovnici? Mai nou Danion Vasile a devenit etalon al ortodoxiei?
Reply With Quote
Vechi 17.03.2013, 20:55:07
antoniap
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioanna Vezi mesajul
Vrei sa ti se respecte dreptul la opinie, atunci respecta si tu decizia altora, chiar daca nu o impartasesti.Atata ii lauzi pe greci, de parca ce ar fi facut?! Au iesit si unii romani in strada, au protestat. Unele interpretari si speculatii de-ale lor nu ma reprezinta, deci nu ma alatur protestului lor. Daca numai mana aceea de protestatari considera ca stiu ei ce e Ortodoxia, sa le fie de bine. Nu o sa-i opresc eu sa marsaluiasca pe strazi. Daca n-au reusit sa scoata oamenii afara pe strazi, sa se solidarizeze cu ei, inseamna ca discursul lor n-a fost unul convingator.
Exista mult mai multi semnatari ai unor petitii antic-cip. Era normal ca nu toti au putut veni la miting din diverse motive. Nu e vorba chiar de o mana de participanti. Privindu-i si auzindu-i, nu puteai sa nu fii impresionat de multimea monahilor, de frumusetea cantarilor si a rugaciunilor lor. O catedrala vie a mantuirii neamului!

Consider ca acest miting a fost bine organizat. E usor sa stai pe margine si sa arati cu degetul ca nu e perfect ce au facut altii. Nu e perfect, ci e perfectibil, fireste, ca tot ce e omenesc.

Nu putem sa fim de acord cu actele cu cip in numele Ortodoxiei. Putem fi de acord cu documentele cu cip in numele ecumenismului multilateral dezvoltat, dar nu in numele Ortodoxiei! Faptele vor vorbi despre noi.
Reply With Quote
Vechi 17.03.2013, 20:58:26
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Dumitru73 Vezi mesajul
poate că cipul chiar nu este bun.
dar astfel de mesaje gen "ai primit cipul, te-ai lepădat de Hristos", are darul de a îndepărta mulți oameni, care ar rezona la alt tip de mesaj.
Cred ca problema e mai generala si un pic mai teoretica. Am constatat existenta unei anumite "teologii a inselarii", si asta nu de azi, de ieri. In special misticii rusi sufera de aceasta eroare.

Acuma, toata lumea stie ca lui Sarsaila i se mai spune "Inselatorul". Diferenta dintre perceptia apuseana a lucrurilor si o anumita perceptie rasariteana vine odata cu raspunsul la intrebarea: "Este posibil ca omul sa ajunga in stare cazuta fara adeziunea vointei la pacat?" "Nu, nu este posibil" raspundem noi. "Da, este posibil" raspund adeptii acestei teologii rasaritene a inselarii.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 17.03.2013, 21:05:03
antoniap
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ovidiu b. Vezi mesajul
Așa este. Dar ce facem ducem lipsă de duhovnici? Mai nou Danion Vasile a devenit etalon al ortodoxiei?
Acelasi lucru l-am putea reprosa oricui isi da cu parerea despre aspecte duhovnicesti. E un repros indreptatit? Cati dintre noi isi intreaba duhovnicul la fiecare propozitie pe care o scriu pe forum? Stii in mare pozitia lui si iti creezi propriul discurs. Duhovnicul tau e de acord cu introducerea actelor cu cip?

Daca eu repet cuvintele duhovnicului meu care nu poate veni la miting, gresesc? Dar daca repet ce-am gasit scris intr-o carte apreciata de duhovnicul meu?
Reply With Quote
Vechi 17.03.2013, 22:03:34
Parascheva16's Avatar
Parascheva16 Parascheva16 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.02.2013
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioanna Vezi mesajul
Iti dau dreptate. Asa a fost in 2009, acum la mitingul asta chiar nu stiu daca au reluat aceleasi conceptii despre "lepadare", daca au echivalat cardul de sanatate cu lepadarea de Hristos.
Am urmarit inregistrarea video partial, si s-a vorbit despre libertatea, dreptul la alternative si s-au adus exemple din alte tari. In rest, s-a cantat si s-au spus rugaciuni. Se vede ca au fost monahi pe acolo.

Nu cred ca le folosesc jignirile si criticile. Au avut autorizatie ptr. protest, au facut ce au stiut, au spus ce au avut de spus, au dreptul la a cere alternative. S-au adunat si in alte orase nu doar in Bucuresti. :o)

Last edited by Parascheva16; 17.03.2013 at 22:06:57.
Reply With Quote
Vechi 17.03.2013, 22:35:39
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
Acelasi lucru l-am putea reprosa oricui isi da cu parerea despre aspecte duhovnicesti.
Adevărat grăiești.

Citat:
Cati dintre noi isi intreaba duhovnicul la fiecare propozitie pe care o scriu pe forum?
Asta nu știu.

Citat:
Duhovnicul tau e de acord cu introducerea actelor cu cip?
Nu e de acord. Și să știi că în urma discuțiilor avute pe tema cipurilor am discutat cu mai mulți duhovnici. Și nici un răspuns nu a fost pentru, dar toți dintre ei au îndemnat la calm, pace, rugăciune, apropierea de Dumnezeu etc. Poți să-ți spun că actele nu sunt bune....și că unul care poate (o văduvă sau unul care trăiește singur) se poate lipsi mai ușor de ele, dar unul cu familie, copii mai greu. Deci depinde de situație, de la caz la caz. Eu unul din ceea ce am înțeles nu e lepădare atâta timp cât nu ți se cere. Prea ușor am desființa Sfintele Taine doar de dragul uni cip. Dar repet nu sunt bune, eu nu am întâlnit duhovnic care să fie pentru. Astfel celor care militează împotriva lor au nevoie de mult discernămînt și binecvântare și nu de idei propii. Eu împotriva acestor idei propii am fost și sunt.

Îl apreciez foarte mult pe pr Paisie Aghiorâtul care a vortbit de actele cu cip și pe care tu l-ai citat, dar mie mi-a rămas alt cuvânt de la el și anume: "Sa spunem mai bine despre Hristos… Cat putem, sa fim langa Hristos. Daca suntem cu Hristos, ne vom teme de Antihrist?". A mai spus că aceste vreumuri vor trece, vor ține tot atât cât a durat comunismul.

Citat:
Daca eu repet cuvintele duhovnicului meu care nu poate veni la miting, gresesc?
Dacă ai binecuvântare să vorbești pe un forum nu greșești. Dar eu unul...nu prea văd binecuvântări în acest sens...mai refer la duhovnici monahi și cu adevărat trăitori și nu la un preot mirean de cartier care nu predică adevărul să nu i se goleacă biserica.

Citat:
Dar daca repet ce-am gasit scris intr-o carte apreciata de duhovnicul meu?
E important să fie la locul potrivit și momentul potrivit. Ești sigură că respecți locul și momentul potrivit?
Așa cum ție ți-au rămas intipărite anumite păreri ale pr Paisie Aghioritul despre cipuri, mie mi-au rămas altele...total diferite de ale tale. Vezi, o părere spusă de un duhovnic și interpretată diferit de două pesoane. Repet: cipurile nu sunt bune. Aștia care vin și spun că aveți idei sectare, nu trebuie băgați în seamă, deși sunt îndreptățiți să vă facă sectari atâta timp cât atacați conducerea și nu vă supuneți hotărârii BOR. Cum o fi ea cine suntem noi să vorbim? Lasă să vorbească cei în măsură să vorbească, adică duhovnicii. Dar nu sunt nici pentru cipofobie...sper să înțelegi ideea.

Acum să te întreb și eu ceva: s-au rezolvat cumva adevăratele probleme cu care confruntăm, respectiv problema avorturilor? E mai importantă problema actelor cu cip? Oare nu de la păcate grave (cum ar fi avorturile), ne vin și aceste greutăți?

Last edited by ovidiu b.; 18.03.2013 at 08:53:49.
Reply With Quote
Vechi 18.03.2013, 10:05:15
antoniap
Guest

Implicit

Citat:

Eu unul din ceea ce am înțeles nu e lepădare atâta timp cât nu ți se cere. Prea ușor am desființa Sfintele Taine doar de dragul uni cip. Dar repet nu sunt bune, eu nu am întâlnit duhovnic care să fie pentru. Astfel celor care militează împotriva lor au nevoie de mult discernămînt și binecvântare și nu de idei propii. Eu împotriva acestor idei propii am fost și sunt.
Problema este destul de delicata. Uite, functiile si rangurile presupun si ispite greu de infruntat. Atunci cand simti ca duhovnicul sau ierarhul se confrunta cu o ispita cum e corect sa procedam? Ca preotul? Ca levitul? Sau ca samarineanul milostiv? Incurajarea unui pacat printr-o ascultare fara discernamant este paguboasa pentru toata lumea. Daca ne vad pe noi in strada, ierarhii pot sa le spuna politicienilor ca nu pot face compromisuri din cauza presiunii credinciosilor. Nu ascultarea oarba ne mantuieste, totusi. Ascultam pana la pacat.

Citat:
Îl apreciez foarte mult pe pr Paisie Aghiorâtul care a vortbit de actele cu cip și pe care tu l-ai citat, dar mie mi-a rămas alt cuvânt de la el și anume: "Sa spunem mai bine despre Hristos… Cat putem, sa fim langa Hristos. Daca suntem cu Hristos, ne vom teme de Antihrist?". A mai spus că aceste vreumuri vor trece, vor ține tot atât cât a durat comunismul.
Pai, problema este ca aceia care chiar sunt cu Hristos se vad pe ei insisi in fundul iadului. O, e greu sa avem aceasta siguranta ca suntem cu Hristos. Incercam sa fim, dar Dumnezeu cantareste gandurile, faptele si vorbele noastre intr-un mod diferit de al nostru, asa ca nu stim daca ceea ce avem impresia ca am facut bine este placut lui Dumnezeu.

Citat:
Repet: cipurile nu sunt bune. Aștia care vin și spun că aveți idei sectare, nu trebuie băgați în seamă, deși sunt îndreptățiți să vă facă sectari atâta timp cât atacați conducerea și nu vă supuneți hotărârii BOR. Cum o fi ea cine suntem noi să vorbim? Lasă să vorbească cei în măsură să vorbească, adică duhovnicii. Dar nu sunt nici pentru cipofobie...sper să înțelegi ideea.
De biserica noastra trebuie sa avem si noi grija. Nu o atitudine critica la adresa ierarhilor ne va salva. Daca am fi fost in locul lor si am fi fost supusi acelorasi presiuni, am fi facut aceleasi greseli sau chiar mai mari! Insa e nevoie de o atitudine critica fata de greselile care se fac prin tainuirea adevarului. Cu atitudine de compasiune, cu dragoste si cu condescendenta fata rangul ierarhic, adevarul trebuie spus. Crearea unui cerc inchis poate crea blocaje in marturisirea adevarului. Iata ce spun unii sfinti despre marturisirea adevarului:

http://acvilaortodoxa.wordpress.com/...inte-ortodoxe/

Citat:
Acum să te întreb și eu ceva: s-au rezolvat cumva adevăratele probleme cu care confruntăm, respectiv problema avorturilor? E mai importantă problema actelor cu cip? Oare nu de la păcate grave (cum ar fi avorturile), ne vin și aceste greutăți?
Nu toti crestinii sunt implicati in problema avorturilor. Dar toti crestinii sunt implicati in problema cipurilor. E strigator la cer sa te crezi liber si sa fii supravegheat pas cu pas ca un puscarias periculos. Cine a fost in temnitele comuniste o stie mai bine. Noi, ceilalti, dormim in papuci si inca avem impresia ca e datoria partidului sa vegheze la siguranta noastra, de aceea ii putem da dreptul la control total asupra noastra!

Prosti ar fi toti infractorii sa nu profite de un astfel de cadou! Sa vezi ce preocupati vor fi de informatica! Daca n-ai nimic de ascuns, poate ca ai rinichi sanatosi...

E o atitudine crestineasca sa ne oferim pe tava cuiva in asemenea hal? Eu cred ca nu, indiferent cine e dispus sau nu sa marturiseasca adevarul.
Reply With Quote
Vechi 18.03.2013, 10:14:28
bogdan81 bogdan81 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.05.2011
Implicit

Antonia,

Cand anume a propovaduit Mantuitorul iesirea la mitinguri impotriva stapanirii romane, a sclaviei sau a altor lucruri grave care se petreceau atunci.
Nu asta e calea crestinilor in lume.
Isaia spune : "Ca o oaie fara de glas si ca un miel inaintea celui ce-l tunde, asa nu si-a deschis gura Sa".
Reply With Quote
Vechi 18.03.2013, 10:17:59
bogdan81 bogdan81 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.05.2011
Implicit

Daca ar veni Mantuitorul din nou in lume, multi l-ar rastigni iar si l-ar elibera pe "Barabas" in locul lui, fiindca Barabas e nationalist si lupta impotriva "romanilor".
Reply With Quote
Vechi 18.03.2013, 10:21:37
DragosP's Avatar
DragosP DragosP is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
E strigator la cer sa te crezi liber si sa fii supravegheat pas cu pas ca un puscarias periculos.
O fi, dar pe mine nu mă deranjează nici să se uite la mine când sunt la wc, dacă asta ar mulțumi vreun guvernant/mason/ocult mondial.
Libertatea nu stă-n faptul că mă urmărește sau nu cineva! Libertatea e în Hristos, nu în cine știe ce închipuiri ale noastre.

Apropos de urmărire: vezi că inclusiv acest site utilizează cookies, ca și multe altele, ca sa nu zic toate. Astea-ți limitează, controlează și înregistrează activitatea pe net, implicit atentând la (presupusa) libertatea ta.
Reply With Quote
Răspunde