Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Intrebari utilizatori

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 19.03.2013, 13:32:31
cristina2012's Avatar
cristina2012 cristina2012 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 30.04.2006
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ovidiu b. Vezi mesajul
Dar nu să faci ecograf lunar doar de dragul medicului. La fel să mergi lunar la ginecolog când tu simți bine....iarăși nu înțeleg. Eventual poți merge la medicul de familie care să îți montorizeze evoluția. Uită-te la filmulețul cu doamna care a născut acasă și care nu a făcut nici un ecograf. Și nu e singurul caz. Despre asta vorbesc eu aici.
In Romania situatia e cam asa:
1. daca nu ai medicul tau obstetrician sau daca medicul pe care il ai nu e unul responsabil chiar esti in mare pericol. Vei incapea pe mana unui rezident care trebuie sa invete si el cumva meserie. Cunosc mai multe femei care au nascut cu medicul de garda (daca nu esti a nimanui de regula intri pe mana rezidentilor). O poveste comuna este a epiziotomiei facute de rutina dar cusuta aiurea asa ca sa imi scuzi expresia dar "s-au ales cu inca o gaura". La urmatoarea nastere au cautat cu grija un medic serios, care sa vina la nastere si sa le coasa perineul cum trebuie. Dar fireste asta e un rau mic, ce-i drept suparator, dar care se poate remedia relativ usor. In alte situatii te lasa fara sa iti arunce o privire pana nu intervii cu sume consistente, alteori nici macar banii nu-i responsabilizeaza. Te lasa chiar daca copilul intra in suferinta fetala, sau, mai rau, iti fac orice le convine lor pe moment sau ce vor sa testeze: iti baga oxitocina sa grabeasca naterea sau te ametesc cu calmante, etc... si uite asa, adio nastere naturala, cum a lasat-o Dumnezeu.
Nu sustin ca toti sunt asa, dar risti, risti enorm pe viata si sanatatea copilului si pe a ta. Greselile... omisiunile in momentul nasterii iti pot distruge copilul.
2. Daca nu esti "a lu' doctoru' X" care e respectat in spital, se prea poate sa isi mai descarce frustrarile pe tine si moasele, infirmierele, femeile de serviciu. E minunat cand te sfasie durerea si nu mai stii de tine, sa vina draguta de moasa cu o fata acra si sa sa strige la tine: "da' mai taci din gura, doamna, ce te vaiti atata!" si asta, fireste, e varianta foarte decenta (eu personal doar de asta am avut parte)... dar poti auzi si: "ia mai tine-ti gura, ce tipi atata, ca ti-a placut cand l-ai facut si acum vii sa ma tipi pe mine la cap".

Din ceea ce am prezentat mai sus, se intelege de ce e bine sa ai doctorul tau cu care sa te intelegi bine.

3. In plus, in Romania mediciii de familie nu prea se baga la sarcina. Ei iau decizii doar pentru viroze si amigdalite, si boli bartanesti (probleme cu inima, diabetul, hipercolesterolemia). In rest scriu avize si trimiteri. Pe mine, actualul medic de familie nici nu m-a atins vreodata, nici cand eram gravida, nici cand nu eram. Desi eram la sfarsitul lunii a treia cand m-am dus sa imi ia sarcina in evidenta, mi-a scris "suspiciune de sarcina" si asa a ramas pana am adus scrisoarea de la medicul obstetrician cu confirmarea sarcinii. Deci, sincer, ce sa urmareasca...
O alta prietena mi-a povestit ca medicul de familie o controla, dar ca o apasa prea tare pe burta si avea dureri dupa aceea. Cand i-a povestit ginecologului ce si cum, acesta i-a interzis sa mai lase pe cineva sa ii mai controleze burta (era si o persoana cu sarcina cu risc crescut, care a si nascut prematur in final). Deci mai bine fara medicul de familie...

4. Despre nasterea acasa: eu as opta pentru asta cu tot sufletul, dar numai in prezenta unei moase cu experienta si numai dupa ce sarcina a fost monitorizata corespunzator si nu ar fi nici un semn de risc si, de asemenea, daca as avea posibilitatea sa ajung intr-un timp decent la spital, daca se impune. La noi in tara cateva persoane s-au incumetat sa o faca, dar, sincera sa fiu, eu ma indoiesc ca nu au avut asistenta deloc, doar ca, neexistand cadrul legal pentru asistarea nasterii la domiciliu, moasa care o fi ajutat-o a cerut expres sa nu fie pomenita prezenta ei pentru ca si-ar pierde automat dreptul de practica.
Din numeroasele povestiri existente pe net in limba engleza si in alte limbi (dar eu doar in engleza am citit) se poate observa ca in majoritaea cazurilor o moasa sau macar o doula sunt prezente la nastere. Mama care alege sa nasca acasa are de obicei o buna pregatire pentru nastere (gimnastica, exercitii de relaxare) si are un mediu propice in familie. Cateva din aceste cazuri, ajung totusi in final la spital si se termina cu cezariana.

In Romania e chiar un lux sa iti permiti sa platesti cursuri de pregatire pentru nastere care sunt mai mult decat necesare tinand cont ca nici conditia fizica a femeilor actuale nu mai e la fel ca in trecut, ca de, te nasti intr-o colivie la bloc, nu mergi la sapa, nu intorci fanul pe 3 dealuri, nu dai zapada, stai cuminte la masa si inveti cu spor, apoi lucrezi la birou, mergi cu masina sau cu transportul in comun, deci nimic nu te pregateste pentru ce va urma... iar mamele si alte femei din familie care in zonele traditionale chiar sunt in stare sa ajute o femeie care naste, la noi sunt chiar mai nestiutoare si mai speriate ca tanara mama.

Last edited by cristina2012; 19.03.2013 at 13:49:45.
Reply With Quote